Facebookin, Instagramin ja WhatsAppin omistava Meta varoittaa sen suosituista palveluista Facebookin ja Instagramin voivan poistua Euroopasta osana tuoretta Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinavalvojalle SEC:lle toimitettua 10-K-vuosiraporttiaan.
Varoitusta Euroopan jättämisestä ei kuultu nyt ensi kertaa, mutta tällä kertaa se oli kirjattu osaksi virallista raporttia, jossa Meta käy läpi liiketoimintaansa ja sen riskejä.
Osana sääntelyä koskevaa osiota raportissaan Meta toteaa, että jollei uudesta transatlanttisesta eli Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin välisestä tietojen siirron järjestelystä päästä sopuun eikä Meta voi jatkaa toimintaansa tietojen siirtämisen osalta aiempiin lausekkeisiin perustuen (Standard Contractual Clauses) tai muulla tavoin Euroopasta Yhdysvaltoihin, Meta ”on todennäköisesti kykenemätön tarjoamaan joukkoa merkittävimpiä tuotteita ja palveluja, mukaan lukien Facebook ja Instagram, Euroopassa, mikä voisi merkittävästi ja heikentävästi vaikuttaa liiketoimintaan, taloudelliseen asemaan ja toiminnan tulokseen”.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Taustalla kokonaisuudessa on Euroopan unionin tuomioistuimen jo vuonna 2020 antama päätös, joka mitätöi Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin sopimuksen tietojen siirrosta Euroopan unionin yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) yksityisyydensuojalle asettamien vaatimusten takia.
Sen jälkeen tietojen siirtoa Euroopasta Yhdysvaltoihin on ollut mahdollista jatkaa vielä vedoten Euroopan komission hyväksymiin vakiolausekkeisiin. Aiemmin Irlannin tietosuojaviranomainen kuitenkin esitti näkemyksenään alustavasti, että myös tämä on vastoin GDPR-tietosuoja-asetusta. Varsinaista ja erittäin merkittävää päätöstä asiassa on odotettu vuoden 2022 alkupuoliskon aikana.
Jos päätökset ovat Metan kannalta lopulta ikäviä, on selvää, että Facebookin ja Instagramin toimintaan Euroopassa voi tulla joitakin muutoksia eikä Meta välttämättä pysty enää keskittämään toimintojaan Yhdysvaltoihin samalla tavalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samanaikaisesti tulee kuitenkin ottaa huomioon, ettei Meta missään nimessä halua vetäytyä Euroopasta, joka toi sille viime vuonna neljäsosan koko yhtiön liikevaihdosta, yli 29 miljardia dollaria. Kymmenien miljardien tulot ovat sellainen houkutin, että Metan palvelut Facebook ja Instagram kyllä jatkavat toimintaansa Euroopassa – tavalla tai toisella.
Meta kohtaa parhaillaan vaikeuksia monella saralla.
Euroopan osalta ilmassa leijuvan toimintaan mahdollisest merkittäviä muutoksia edellyttävän riskin lisäksi Meta kärsii jo Applen jo viime vuonna käyttöjärjestelmiinsä tuomasta muutoksesta, jonka myötä käyttäjiltä tulee erikseen kysyä lupa seurantaan. Viime viikolla tulosjulkistuksensa yhteydessä Meta arvioi Apple-muutoksesta koituvan sille 10 miljardin dollarin liikevaihdon menetykset kuluvana vuonna.
Lisäksi Metaa piinaa myös kova kilpailu. Erityisesti nuoret käyttävät yhä enemmän aikaa TikTokissa, ja tämä aika on osaltaan pois Metan palvelujen käytöstä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vuoden 2021 lopulla yhtiönimensä Facebookista Meta Platformsiksi muuttanut sosiaalisten median palveluiden jätti pyrkii puolestaan luomaan perustaa tulevaisuuden kasvulle pyrkimällä alustan asemaan virtuaali- ja lisätystä todellisuudesta kehittyvän metaversumin osalta. Metaversumiin liittyvien virtuaali- ja lisätyn todellisuuden laitteiden, ohjelmistojen ja palvelujen kehitystyöhön Meta upotti viime vuonna yli 10 miljardia dollaria, sillä ne käsittävä Reality Labs teki 2,274 miljardin dollarin liikevaihdolla 10,193 miljardia dollaria liiketappiota.
Päivitetty 8.2. kello 20.43: Muutettu artikkelin sanamuotoja korostamaan, että Metan ulostulossa oli kyse ennemminkin varoituksesta kuin uhkauksesta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »