”Kuluttaja voi lähettää tekstiviestin SOPIMUS (tai ruotsiksi ABONNEMANG) numeroon 18321, ja hän saa välittömästi vastauksena tekstiviestin, joka kertoo määräaikaisen sopimuksen päättymispäivän. Mikäli kuluttajan liittymäsopimus on toistaiseksi voimassa oleva, palautuu tästäkin tieto vastaussanomana kuluttajan matkapuhelimeen”, Traficom kertoi aiemmin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uuden palvelun tarkoituksena on edistää kilpailua tarjoamalla kuluttajalle helppo ja välitön tapa tarkastaa nykyisen sopimuksensa voimassaolo. Tämä helpottaa uuden sopimuksen solmimista, kun vanhan päättymispäivää ei tarvitse kaivella vanhoista laskuista tai verkkopalvelun kautta.
Sittemmin on kuitenkin käynyt ilmi, ettei DNA ole toteuttanut palvelua Traficomin edellyttämällä tavalla. Tämän tuloksena Traficom voi olla langettamassa DNA:lle 100 000 euron uhkasakon.
Yle on kertonut, että DNA:n liittymissä tekstiviestillä toimivan liittymän päättymispäivämääräkyselyn edellytyksenä on, että liittymän haltija on itse hyväksynyt tiedon antamisen esimerkiksi verkkosivujen itsepalvelussa tai asiakaspalvelussa. Traficomin mukaan kyseinen toteutus on kuitenkin lain ja viranomaismääräyksen vastainen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
DNA perustelee ratkaisuaan puolestaan tietosuojalla ja näkee myös oman toteutuksensa lain vaatimusten mukaisena.
Traficomin vaatima helpompi toteutustapa, jossa tiedon saa suoraan tekstiviestillä ilman tälle annettua ennakkohyväksyntää, on DNA:n tulkinnan mukaan EU:n tietosuojamääräysten vastainen.
Traficom kuitenkin toteaa, että tieto liittymäsopimuksen päättymispäivästä ei kuitenkaan aiheuta tietosuojariskejä ja asian on viraston mukaan tarkastanut myös tietosuojavaltuuttu.
”Tämä on meidän mielestämme Dna:n omaa tulkintaa. Laki on yksiselitteinen siitä, minkälainen palvelun on oltava”, päällikkö Petri Peutere Traficomilta kommentoi Ylelle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
DNA on esittänyt, että tietosuoja vaarantuu erityisesti tapauksessa, jossa vanhempien nimissä olevasta, alaikäisen lapsen käyttämästä liittymästä lähetetyllä viestillä voi tarkastaa myös liittymän haltijan muiden liittymäsopimusten päättymispäivän. Traficomin mukaan perheen sisäistä tarkastamismahdollisuutta ei kuitenkaan edellytetä laissa.
Traficom on kertonut suunnittelevansa 100 000 euron uhkasakkoa DNA:lle, ellei operaattori muuta palveluaan Traficomin esittämän mukaiseksi helmikuun alkuun mennessä. DNA:lla on kerrottu olevan vielä kuluva viikko aikaa antaa lausuntonsa asiassa.
”Selvitämme vielä vaihtoehtoja, emme ole vielä tehneet päätöstä, miten asiassa edetään. Emme missään nimessä vastusta itse palvelua, haluamme vain pitää huolta tietosuojan toteutumisesta”, DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen kommentoi Ylelle.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »