Applen App Storesta on paljastunut jälleen räikeä tapaus, jossa käyttäjiä on vähintään johdettu harhaan ja maksamaan tyhjästä. Jopa huijaukseksikin sovellusta voi hyvällä syyllä nimittää.
Kyseessä on AmpMe-niminen sovellus, joka on myynyt noin 10 dollarin viikkohinnalla eli jopa 520 dollarilla vuodessa mahdollisuutta kasvattaa iPhonen äänenvoimakkuutta yhdistämällä se muiden laitteiden kanssa. Sovelluksen esittelyssä sen luvataan yhdistävän iPhonen kaverien puhelinten, Bluetooth-kaiutinten ja tietokoneiden kanssa äänenvoimakkuuden ”buustaamiseksi”. Vaikka tätä on luvattu esittelyssä ilmaiseksikin, houkuttelee sovellus itsessään tekemään maksullisen tilauksen, jota onkin sitten sen kautta vaikeampi perua.
Sovelluksen myyntimenestystä on ryyditetty viime vuosina tekaistuilla arvioilla, ja myös Apple on usein nostanut sovelluksen esille näkyvyyttä tuovissa nostoissaan sen tyhjänpäiväisyydestä huolimatta. Sovelluksen on arvioitu myyneen vuodesta 2018 alkaen App Storen kautta yli 13 miljoonalla dollarilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tuoreimmankin App Storesta löytyneen ”rahastussovelluksen” nosti esiin FlickType-sovelluksen kehittäjä Kosta Eleftheriou, joka on monesti aiemminkin paljastanut App Storesta löytyneitä erilaisia törkysovelluksia.
Eleftheriou kertoi löydöksistään twiittiketjussa, josta keskeisimmät osat löytyvät liitettynä alta tämän artikkelin lopusta.
Erilaisten hyväuskoisia asiakkaita käytännössä tyhjästä rahastamaan luotujen sovellusten tapauksissa kenties irvokkainta on se, että myös Apple tienaa niistä ottaessaan oman osansa komissioina sovelluskaupan kautta tapahtuvasta myynnistä. Esimerkiksi AmpMe-sovelluksen 13 miljoonan dollarin tuotoista Apple on myös kerännyt jopa miljoonia dollareita. Samanaikaisesti Apple markkinoi, kuinka App Store on turvallinen ja luotettu markkinapaikka.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
On erikoista, ettei Apple ole tunnistanut esimerkiksi AmpMe-sovellusta ainakin sen verran tyhjänpäiväiseksi rahanhaaskaukseksi, ettei se ainakaan erikseen sovellusta markkinoisi nostoissaan, vaikkei perusteita kokonaan kaupasta poistamiselle olisikaan. Perusteeksi poistamiselle tosin kävisivät esimerkiksi sovellukselle ostetut tekaistut arviot. Yhteensä sovelluksella on yli 54 000 arviota keskiarvosanalla 4,3 / 5. Feikkiarvioista muistutetaan jopa monissa oikeissa arvioissa, joissa sovellusta kutsutaan nykyisellään käytännössä huijaukseksi.
Mielenkiintoisen AmpMen tapauksesta tekee se, että kyseessä on ollut aikanaan toimiva ja aidosti alkujaan ilmainen sovellus. Myös Mobiili.fissä kerrottiin sovelluksesta vuonna 2017. Sittemmin sen taustalla olevat tahot näyttävät kuitenkin päätyneen rahastamaan sovelluksella kyseenalaisin keinoin. Tosin tarkkaan ei ole tiedsssa, onko sovelluksen taustalla tapahtunut esimerkiksi omistajien osalta muutoksia alkuperäisen julkaisun jälkeen.
1. Make a basic app people might be searching for, eg “Volume Booster”: pic.twitter.com/HOKECbFX2l
— Kosta Eleftheriou (@keleftheriou) January 10, 2022
3. Buy lots of fake reviews on a daily basis (notice the pattern of all these non-sensical reviewer “names”): pic.twitter.com/VtabR80QkP
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
— Kosta Eleftheriou (@keleftheriou) January 10, 2022
By accumulating 10,000s of fake reviews over the years, you successfully drown out the real ones: pic.twitter.com/0UI3dgk1c7
— Kosta Eleftheriou (@keleftheriou) January 10, 2022
Meanwhile, Apple claims:
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
“The apps you love. From a place you can trust.”
“Every day, moderators review worldwide App Store chars for quality and accuracy.” pic.twitter.com/bBrgTHNQY0
— Kosta Eleftheriou (@keleftheriou) January 10, 2022
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »