Yhdysvaltojen kansainvälisen kaupan komission eli ITC:n tuomioistuimen päätöksen mukaan Google on loukannut tuotteissaan viittä kaiutinvalmistajana tunnetun Sonosin patenttia liittyen esimerkiksi älykaiuttimiin ja yleisesti äänentoistoon.
Alustava päätös asiassa saatiin jo elokuussa, ja nyt se sai vahvistuksensa.
Lähtökohtaisesti ITC:n päätös altistaa patentteja loukkaavat Googlen tuotteet, kuten kaiuttimet, puhelimet ja Chromebookit, alttiiksi mahdolliselle maahantuontikiellolle Yhdysvalloissa myytäväksi. Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenilla on vielä 60 päivää aikaa kumota ITC:n kielto, mutta presidentin väliintuloja näissä asioissa nähdään erittäin harvoin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
ITC-tuomioistuin on juuri maahantuontikieltojen määräämisen muodostaman uhan sekä tavanomaisia oikeusistuimia nopeammin tulevien päätösten takia suosittu paikka patenttikanteille.
Sonosin esittämät viisi patenttia liittyvät muun muassa äänentoiston synkronointiin useiden kaiutinten välillä, kuin myös äänentoiston ohjaamiseen hallintalaitteen toimesta. Patentit koskevat myös kaiutinryhmien luomista ja uusien laitteiden käyttöönottotapoja.
Lopulta Googlen tuotteet eivät kuitenkaan nähtävästi ole joutumassa nyt tulleen päätöksen myötä maahantuontikiellon alaisiksi, sillä Google on jo esitellyt päivityksenä tulevia muutoksia tuotteidensa toimintojen toteutukseen pyrkiessään muuttamaan ne sellaisiksi, etteivät Sonosin patentit niitä enää koske. Näihin lukeutuvat muutokset laitteiden käyttöönotossa sekä kaiutinryhmien osalta äänenvoimakkuuden useita laitteita kerralla koskevan säätömahdollisuuden poistuminen – äänenvoimakkuuden säätö on jatkossa tarjolla vain laitekohtaisesti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Vaikka olemme eri mieltä tämänpäiväisestä päätöksestä, arvostamme, että ITC on hyväksynyt muunnetut ratkaisumme emmekä odota minkäänlaista vaikutusta kykyymme tuoda maahan tai myydä tuotteitamme. Tulemme hakemaan jatkotutkimuksia ja jatkamme itsemme puolustamista Sonosin mitättömiltä väitteiltä koskien kumppanuuttamme ja aineetonta omaisuutta”, kommentoi Googlen edustaja.
Sonos haluaisi Googlen lisensoivan siltä patentit, mutta Google ei ole nähtävästi tähän ole ollut halukas – eikä ole vieläkään.
”Vaikka Google saattaa uhrata kuluttajakokemuksen pyrkiessään kiertämään tämän tuontikiellon, sen tuotteet loukkaavat monia kymmeniä Sonosin patentteja, sen väärinkäytökset jatkuvat ja korvaukset Sonosille jatkavat kasaantumistaan. Vaihtoehtoisesti Google voisi – kuten muut yhtiöt ovat jo tehneet – maksaa reilun rojaltin väärinkäyttämistään teknologioistaan”, kommentoi puolestaan Sonos tuoretta päätöstä.
Kokonaisuutena ITC:n päätös onkin selvä häviö Googlelle, ja tukee Sonosia myös sen Google-taiston muilla rintamilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sonos on haastanut Googlen oikeuteen muutenkin jo alkuvuodesta 2020, ja myös Euroopassa, jossa saksalaisoikeus on myös todennut Googlen patenttiloukkauksen luoden myös uhan maahantuonti- ja myyntikiellosta.
Sonos on aiemmin kertonut, että Google sai tietoa sen teknologiasta, kun yhtiöt tekivät vuonna 2013 yhteistyötä Googlen Play Music -musiikkipalvelun laajan tuen tuomiseksi Sonos-kaiuttimiin.
Kaiutinvalmistaja Sonosin asema markkinoilla on viime aikoina käynyt vaikeammaksi älykaiutinmarkkinoiden kasvaessa. Näitä markkinoita ovat tehokkaasti jakaneet Amazon.com, Google ja vähäisemmissä määrin myös Apple. Koventuneessa kilpailussa Sonos on kärsinyt ja menettänyt markkinaosuutta.
Sonos on ollut tunnettu helppokäyttöisistä monihuonekaiutinjärjestelmistään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Google on räikeästi ja tietoisesti kopioinut meidän patentoitua teknologiaamme”, kommentoi Sonosin toimitusjohtaja Patrick Spence aiemmin alkuvuodesta 2020 The New York Timesille. ”Huolimatta toistuvista ja laajoista yrityksistä viime vuosien aikana, Google ei ole ollut halukas työskentelemään kanssamme molempia osapuolia hyödyttävän ratkaisun löytämiseksi. Meille ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin lähteä oikeuteen.”
Sonos on oikeustaiston aikana lisännyt omiin kaiuttimiinsa tuen Googlen Assistant-avustajapalvelulle. Yhtiöt ovat siis välillä onnistuneet löytämään yhteisenkin sävelen vaikka lopulta riita näyttää nyt kärjistyneen oikeustaistoksi.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »