Huawei on kertonut alustavana tietona sen liikevaihdon yltäneen vuoden 2021 aikana 634 miljardiin juaniin, joka vastaa noin 88 miljardia euroa tämän päivän kurssilla muunnettuna. Huawein saavuttama liikevaihto jäi 29 prosenttia pienemmäksi kuin vuonna 2020.
Huawei kertoi luvuistaan tänään yhtiön sisäisessä, yhtiön eri puheenjohtajista vetovastuussa lokakuusta 2021 maaliskuuhun 2022 asti olevan Guo Pingin uudenvuoden viestissä henkilöstölle. Asiasta on kertonut muun muassa CNBC.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdistettynä Huawein aiempiin kertomiin lukuihin, voidaan Huawein liikevaihdon vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä eli loka-joulukuussa laskea olleen noin 178 miljardia juania ja painuneen noin 19 prosenttia vuotta aiemmasta. Tässä näkyy se, että alkuvuosi 2020 oli vielä Huaweille vahvempi, joten loppuvuonna liiketoiminta ei supistunut enää suhteellisesti niin paljoa jo myös heikompaan loppuvuoteen 2020 verrattuna.
Huawein vuoden 2021 toisen puoliskon liikevaihto näyttää jääneen 313,6 miljardiin juaniin, eli myös pienemmäksi kuin vuoden 2021 ensimmäisen puoliskon 320,4 miljardia juania.
Vielä vuonna 2020 Huawei onnistui haasteista huolimatta pitämään liikevaihtonsa 3,8 prosentin kasvussa vuoteen 2019 verrattuna yltäen 891,4 miljardiin juaniin, mutta vuoden 2021 aikana Huaweille asetetut rajoitukset ovat alkaneet nakertaa sen liiketoimintaa selvemmin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tuloksen osalta Huawei on kuitenkin aiemmin kertonut vakaasta kehityksestä. Tammi-syyskuun ajalta nettotulosmarginaali oli 10,2 prosenttia.
Pääosa Huawein liikevaihdon laskusta johtuu sen Honor-liiketoiminnan pois myynnistä, josta kerrottiin marraskuussa 2020, ja älypuhelinmyynnin laskusta operaattori- ja yritysliiketoiminnan kehityttyä toistaiseksi tasaisemmin.
Huawein sisäisessä viestissä johtokunnan puheenjohtaja Guo Ping on nyt todennut, että ”taakse jäävänä vuotena operaattoriliiketoimintamme pysyi vakaana, yritysliiketoiminta kasvoi vakaasti ja laiteliiketoimintamme laajeni ketterästi uusille liiketoiminta-alueille”.
Jatkossa Huawei aikoo johtajansa mukaan keskittyä yhä osaamisen rakentamiseen ja houkutteluun yhtiön palkkalistoille, kuin myös esimerkiksi autoteollisuuteen liittyvien teknologioiden kehittämiseen. Huawein kotimarkkinoilla Kiinassa markkinoille on tulossa Huawein HarmonyOS-käyttöjärjestelmällä varustettuja sähköautoja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Aiemmin vahvassa nousukiidossa olleen Huawein viime aikojen mollivoittoisen kehityksen taustalla ovat Yhdysvaltojen yhtiölle asettamat rajoitukset.
Yhdysvallat kiristi alun perin jo toukokuussa 2019 määräämiään rajoituksia Huawein suhteen selvästi syksyllä 2020 laajentaessaan Huaweille toimitettavaksi kielletyn teknologian määritelmän kattamaan myös yhdysvaltalaisella teknologialla suunnitellut piirit. Tämä johti esimerkiksi siihen, että taiwanilainen TSMC lopetti Huawein huippupuhelimissa käyttämien järjestelmäpiirien tuotannon.
Huawein älypuhelintuotannon Yhdysvaltojen kiristyneet rajoitukset lamauttivatkin alkuvuodesta 2021, ja Huawei on menettänyt laajasti aiemman markkina-asemansa älypuhelinmarkkinoilla – myös kotimarkkinoillaan Kiinassa muiden markkinoiden, kuten Euroopan, ohella. Puettavissa laitteissa ja esimerkiksi tietokoneissa Huawei on pystynyt puolustamaan asemiaan paremmin.
Yhdysvaltojen rajoitukset ovat tiukempia 5G-komponenteille, ja 4G-laitteisiin toimitukset ovat mahdollisia. 4G-älypuhelinten kanssa Huawei ei kuitenkaan ole kovin kilpailukykyinen, ja lisäksi Kiinan ulkopuolella kiinnostavuutta laskee myös Google-palvelujen puuttuminen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvallat on myös lobannut ankarasti eri maita myös sulkemaan Huawein ulos myös 5G-verkkojen rakentamisesta, ja Euroopassa Huawein verkkoliiketoiminta onkin kokenut useita takaiskuja monissa eri maissa. Tältä osin erityisesti vahva asema Kiinassa kuitenkin tukee Huawein kehitystä. Huawei on edelleen merkittävin verkkolaiteyhtiö, ja kilpailee mobiiliverkoissa edelleen vahvasti Ericssonin ja Nokian kanssa.
Yhdysvallat on perustellut Huawei-epäluuloaan sen luomalla turvallisuusuhalla, vakoilumahdollisuuksilla ja Huawein kytköksillä Kiinan hallintoon, mutta missään vaiheessa minkäänlaisesta todellisesta tarkoituksellisesta vakoilusta Huawein toimesta ei ole esitetty näyttöä.
Yhdysvaltojen suhtautumisessa Huaweihin ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia vallan vaihduttua Valkoisessa talossa Trumpilta Bidenille, ja maassa vallitseekin laaja poliittinen yhteisymmärrys yli demokraattien ja republikaanien puoluerajojen niin Huawei- kuin valittujen laajempien Kiina-vastaisten toimien tarpeellisuudesta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »