Nexus 5 on osuva nimi Googlen ja LG:n uutuudelle: viitosen voi nähdä viittaavan ennen kaikkea näytön viiden tuuman kokoon, mutta Nexus 5 sattuu olemaan myös Googlen Nexus-malliston viides älypuhelinmalli. Ensimmäisestä Nexus Onesta vastasi HTC, sitten oli Samsungin vuoro Nexus S:n ja Galaxy Nexuksen merkeissä ja viime vuonna Nexus-vastuuseen nousi LG Nexus 4:n myötä. Nexus 5 on ideologista jatkoa viimevuotiselle Nexus 4:lle, mutta myös muutamin tärkein tavoin erilainen.
Julkaisimme jo aiemmin Nexus 5:stä ensikokemuksemme ja myös tällä kertaa kokeilussamme Nexus 5 ehti vierailla aikataulusyistä pikaisesti vain neljän päivän ajan, mutta tässäkin lyhyessä ajassa ensikokemukset ovat jo ehtineet vahvistua.
Nexus 5 on kokonaisuutena hyvä tuote. Suomessa Nexus 5:n hinnat näyttävät valuneen nyt noin 450 euron tasolle, mikä on jo varsin mainio hinta puhelimen ominaisuuksiin nähden. Alun perin LG kertoi suositushinnaksi 530 euroa. Siltikin pienellä kateudella yhäkin voidaan katsoa niiden maiden hintoja, joissa Nexus 5:tä myy Google oman kauppansa kautta, sillä siellä hintalapussa seisoo vain 349 euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mutta siirrytäänpä hinnoista itse puhelimeen ja luodaan vasta lopussa katsaus takaisin hintaan verrattuna kilpailijoihin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kuten ensikokemuksenakin aiemmin totesimme, on Nexus 5 ulkoisesti hieman tylsä. Tätä korostavat myös se, että etupuoli on pelkkää mustaa lasia ilman painikkeita Googlen suosimaan tyyliin. Nexus 4:n lasitakakuoresta on siirrytty nyt kumimaisen pehmeään, silkkimäisellä pinnalla varustettuun muoviin. Nexus 5:n laatutuntumassa ei ole valitettavaa, mutta kovin inspiroivalta Nexus 5 ei varsinkaan tummana väriversiona rehellisesti sanottuna näytä. Tarjolle on tulossa myös takaa valkoinen versio, joka saattaakin olla tyylikkäämpi valinta.
Jollei puhelimelta räiskyvää ulkonäköä kaipaa, on Nexus 5 passeli valinta. Ei minkäänlaisia nitinöitä tai natinoita ja myös sivuilta löytyvät painikkeet tarjoavat mukavan käyttötuntuman. Materiaaliltaan painikkeet ovat keraamisia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pohjasta Nexus 5:stä löytyvät kaiutin (vain yksi kahdesta aukosta huolimatta) sekä tuttu Micro-USB-liitäntä ja yläreunassa on 3,5 millimetrin audioliittimen paikka.
Oikealta reunalta ylhäältä löytyy lukituspainike SIM-korttiluukun yläpuolelta. Riippunee pitkälti käyttäjän käsien koosta, onko painike sopivalla kohdalla. Henkilökohtaisesti pitäisin parempana, että painike olisi jonkin verran alempana reunaa, mutta suurempikätisille henkilöille nykysijainti voi puolestaan olla parempi. Samoin sijaintiin toki tottuu paremmin pidemmällä käytöllä: kaikki riippuu siitä, millä tavalla puhelinta kädessään pitelee.
Vasemmalta reunalta löytyy ainoastaan äänenvoimakkuuden keinukytkin.
Kokonsa puolesta Nexus 5 on nykyisin älypuhelimissa keskivertoluokkaa. Koonhan sanelee pitkälti näytön koko, joka Nexus 5:ssä on 4,95 tuumaa. Alla Nexus 5:n rinnalle ovat päässeet Applen nelituumainen iPhone 5s sekä Samsungin jätti Galaxy Note 3, jossa on 5,7 tuuman näyttö.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Viisi tuumaa on näytön kokona hyvä kompromissi koon ja käytettävyyden suhteen. Nexus 5 on näytön kokoonsa nähden suhteellisen kompakti ja pienillä näytönreunuksilla varustettu, mikä auttaa asiassa. Yhden käden käytettävyyskin on kohtalaisen hyvä, vaikka toiseen reunaan hieman joutuukin kurkottamaan.
Nexus 5:n näyttö on laadullisesti yksi parhaita näkemiäni. 1920×1080 pikseliä johtavat 445 pikseliin tuumaa kohti eli terävyyttä näytössä riittää vaikka muille jakaa, minkä ohella myös muut ominaisuudet, kuten väritoisto ja katselukulmat vaikuttavat hyviltä. Nexus 5:ssä käytössä on LG:lle tyypillisesti IPS-näyttötekniikka. Esimerkiksi Samsungin suosiman AMOLEDin väritoisto on rikkaampaa ja pomppaa esille, kun Nexus 5 on väreiltään kylmempi ja tietyllä tapaa luonnollisempi.
Näytön alapuolelta Nexus 5:stä löytyy LED-ilmoitusvalo, joka vilkkuu pehmeästi aina kun puhelimeen on saapunut ilmoituksia.
Google on tehnyt Nexus 5:n ennen kaikkea ikkunaksi Android-käyttöjärjestelmään, joka löytyy puhelimesta uutena Android 4.4 KitKat -versiona.
Android 4.4 KitKatin uudistuksia olemme listanneet jo kattavasti aiemmin ja aivan kaikkia emme tässä yhteydessä nyt enää läpikäy. KitKatin vaikutus on kuitenkin läsnä koko käyttöjärjestelmässä, sillä ilmettä on hiottu uuteen, huomattavasti kevyempään suuntaan. Tämä näkyy esimerkiksi jo kotinäkymässä, jossa valikkopalkit ovat muuttuneet läpinäkyviksi. Myös sovellusruudukkoa on yksinkertaistettu ja widgetit on poistettu sen yhteydestä ja tuotu omaan valintanäkymäänsä, joka aukeaa kotinäkymän kautta.
Kaiken kaikkiaan vanhaa sinistä teemaväriä on karsittu eikä sitä sellaisenaan löydy enää juuri mistään kohtia käyttöliittymää. Myös Androidin Roboto-fonttia on hiottu hieman tiiviimmäksi. Osittain Google kulkee Androidin ilmeen kanssa samaan suuntaan kuin Apple iOS 7:ssä, mutta ainakaan toistaiseksi Google ei ole lähtenyt aivan yhtä suuriin muutoksiin. KitKatin ilme on keveydessään ja yhtenäisyydessään erittäin onnistunut ja ehdottomasti parannus aiempaan.
KitKatissa trendinä on myös jo pidempään nähtävissä ollut kehitys siihen, että Google haluaa nostaa omia palveluitaan yhä enemmän esille Android-käyttöjärjestelmässä.
Yksi Googlen palveluista on Google Now (Google Nyt), joka löytyykin Android 4.4 KitKatista Nexus 5:ssä uudella paikalta: pyyhkäisemällä kotinäkymän vasemmalta puolelta. Suomessa Google Now’n hyödyllisyys on vielä toistaiseksi esimerkiksi Yhdysvaltoja heikompi, sillä merkittävää osaa sen automaattisista toiminnoista ei vielä tueta täällä. Kuten alta näkyy, itselläni Google Now tarjosi kuvien ottamishetkellä tietoa säästä, viimeksi katsomistani osaketiedoista sekä uusista sisällöistä verkkosivuilla, joilla olin käynyt.
Äänihakuun pääsee nyt myös Nexus 5:ssä kotinäkymästä ”Okay Google” -komennolla.
Android 4.4 KitKatin yksi uudistuksista on kokonäytön tilan tulo tiettyihin sovelluksiin. Tästä esimerkkiinä alta löytyvä kirjan sivu, joka on peräisin Googlen Play-kirjat-sovelluksesta. Ylä- ja alareunan toimintopalkit katoavat nyt näkyvistä, jolloin voi keskittyä täysin käsillä olevaan asiaan. Jatkossa kokonäytön tilalle tuotaneen tukea laajemminkin.
Myös Puhelin-sovellusta on uudistettu uudessa Androidissa. Sen sisältämän haun pitäisi esimerkiksi nyt etsiä oman yhteystietoluettelon ohella myös lähialueen paikkoja, mutta syystä tai toisesta tämä ei ainakaan testissämme toiminut. On mahdolliista, että toimintoa ei vielä tueta Suomessa. Lisäksi samoin saapuvan puhelun yhteydessä Googlen pitäisi jatkossa hakea puuttuvat tiedot soittajasta verkon kautta.
Muita aiemmin erikseen mainitsemattomia uudistuksia Android 4.4 KitKatissa ovat muun muassa päivitetty Lataukset-valikko, uudistettu käyttöjärjestelmän laajuinen tiedostonvalitsin, Quickoffice-toimisto-ohjelmien uudistus sekä sisäänrakennettu tuki tulostamiselle. Uusi Hangouts-viestisovellus toimii nyt myös tekstiviestien paikkana, mutta tekstiviesti- ja pikaviestikeskuslut näkyvät edelleen erikseen sovelluksen sisällä, mitä voi pitää outona ja heikkona ratkaisuna.
Yleisesti ottaen Android 4.4 KitKatin yhteydessä Google on kiinnittänyt huomiota myös Androidin sujuvaan toimintaan edullisemmissa ja vähemmän tehokkaissa laitteissa, joissa voi olla vaikkapa RAM-muistia vain 512 megatavua. Tämä ei ole kuitenkaan Nexus 5:n kannalta kovin relevanttia, sillä tehoa piisaa riittävästi joka tapauksessa.
Tietyissä tapauksissa Googlen omien palvelujen kasvava esiintuonti Androidissa johtaa myös hivenen outoihin tilanteisiin: tästä esimerkkinä Android 4.4 KitKatista löytyy kaksi perustaltaan melko samanlaista näkymää kuviin: Galleria ja Kuvat. Jälkimmäinen näistä kytkeytyy kuitenkin Google+:aan. Molemmat tarjoavat kuitenkin esimerkiksi kuvanmuokkausmahdollisuuksia ja kokonaisuus on varmasti osalle käyttäjistä hämmentävä: miksi kaksi sovellusta? Itse asiassa ennen julkaisua alun perin KitKatista ei perus-Galleriaa löytynytkään lainkaan, mutta lopulliseen versioon se teki ainakin vielä toistaiseksi comebackin.
Millainen kamera Nexus 5:stä sitten löytyy? Tarjolla on kahdeksan megapikseliä ja optinen kuvanvakain kuvia ja videoita vakauttamaan, mikä kuulostaa paperilla hyvältä. Todellisuus on kuitenkin ainakin vielä toisenlainen.
Nexus 5:n kamera on hieman vaikea käyttää: Androidin vakiokamerasovelluksessa asetukset löytyvät vaikeasti avautuvan pikkuruisen kaarivalikon takaa, mutta suurin heikkous on Nexus 5:n kameran tarkennuskyvyissä. Kamera tarkentaa hitaasti ja osittain myös epävarmasti. Kerroimme eilen CamSpeed-kameratestausohjelmiston tilastoista. Niiden mukaan Nexus 5:ssä tarkennus vaatii noin 1,2 sekuntia, kun yleinen taso huippuälypuhelimissa on vain 0,5-0,6 sekuntia.
Google näyttäisi kuitenkin olevan tietoinen Nexus 5:n kameraongelmista. Viimeksi eilen kuultiin, että Nexus 5:n kameraa tullaan päivittämään, joten nyt esitetty kritiikki voi muuttua piakkoinkin aiheettomaksi, mikäli päivitykset parantavat tilannetta.
Kuten alta löytyvät kuvat (klikkaa suuremmaksi) kertovat, Nexus 5:n kamera tuottaa ihan tarkkaa jälkeä, mutta värit jäävät hieman haaleiksi monissa tapauksissa. Alta löytyvässä kuvajoukossa Nexus 5:n verrokkina toimii Applen iPhone 5s, joka myöskin sisältää kahdeksan megapikselin kameran.
Veikkaisin tosin, että useimmille peruspuhelinkuvaajille riittää vallan mainiosti Nexus 5:n kamera. Saahan silläkin varsin hyviä kuvia aina taskussa helposti kulkevaksi kamerapuhelimeksi.
Videokokeilussa Nexus 5:n optinen kuvanvakain pääsee oikeuksiinsa ja alta löytyvät lyhyet testivideot osoittavat lopputuloksen olevan ainakin iPhone 5s:ää selvästi vakaampaa.
Nexus 5 ja Android 4.4 KitKat -yhdistelmä toimi käytössä erittäin vikkelästi ja sujuvasti. Osansa tähän on varmasti sillä, että Android on Nexuksissa keveimmillään, koska erillisiä valmistajan lisäyksiä ei ole asioita hidastamassa.
Suoritimme Nexus 5:lle AnTuTu Benchmark -suorituskykytestin, jossa Nexus 5 jäi hieman osasta valmistajien lippulaivaälypuhelimia. Käytännön tasolla Nexus 5 tuntui kuitenkin kevyemmältä käyttää kuin vaikkapa Nexus 5:tä arvosteluissamme edeltänyt Samsungin Galaxy Note 3.
Testituloksiin ei nykypäivänä kannata myöskään kovin paljoa luottaa, koska osa valmistajista huijaa niissä. Nexus-laitteet ovat ainakin toistaiseksi olleet puhtaita huijauksista.
Nexus 5:stähän löytyy myös, kuten järjestään muistakin tuoreista Android-huippumalleista, Qualcommin Snapdragon 800 -järjestelmäpiiri, jota pidetään yhä markkinoiden tehokkaimpana valintana. Lisäksi mukana on kaksi gigatavua RAM-muistia.
Neljän päivän testirupeaman jälkeen olisi hölmöä lähteä tekemään laajoja johtopäätöksiä Nexus 5:n akunkestosta yhdellä latauksella, mutta karkeasti arvioiden sanoisin sen olevan ainakin heikompi kuin esimerkiksi iPhone 5s:ssä. Vertailu voi kuitenkin olla tältä osin hieman epäreilu, sillä Nexus 5:ssä näyttö ja myös sen pikselimäärä ovat merkittävästi kookkaammat.
Nexus 5:n heikkoudesta toiminta-aikapuolella kielii kuitenkin jo puhelimen varsin pienikapasiteettinen 2 300 milliampeeritunnin akku. Useimmista kilpailijoista akusta löytyy enemmän potkua.
Nexus 5:n mukana toimitetaan ainoastaan laturi sekä datakaapeli. Monista muista älypuhelimista poiketen mukana ei siis tule lainkaan kuulokkeita.
Suomen markkinoiden osalta hieman keljua on myös, että tänne on tulossa tarjolle vain 16 gigatavun malli. Eikä Nexus 5:stä myöskään löydy muistikorttipaikkaa, joten laajemmalla (video)kuvaamisella ja isompien pelien lataamisella tallennustila voi loppua kesken varsin nopeasti.
Kokonaisuutena pidin Nexus 5:stä todella paljon. Jos itse olisin ostamassa 500 euron Android-puhelinta, ostaisin tällä hetkellä kyllä ehdottomasti Nexus 5:n. Nexus 5 sopii loistavasti ihmisille, jotka arvostavat yksinkertaisuutta, loogisuutta sekä hyvää toiminnallisuutta. Esimerkiksi Samsungin Galaxy-puhelinten ohjelmiston miljoonat nippelit ja nappelit lähinnä vain heikentävät käyttökokemusta.
Nexus 5:ssäkin on kuitenkin yksi selkeä heikkous: jos kamera on aivan tärkeimpiä asioita puhelimessa, on tarjolla kuitenkin siltä osin parempiakin vaihtoehtoja Android-leiristä. Lisäksi kannattaa vielä ainakin odottaa luultavasti piakkoin tulevaa päivitystä, jonka on luvattu parantavan Nexus 5:n kameraominaisuuksia ja tarkastella tilannetta sen jälkeen uudelleen.
Jatkossa Nexus 5:n vahvuutena säilyy myös päivittyminen aina nopeasti uuteen Android-versioon verrattuna ”normaaleihin” eri valmistajien Android-puhelimiin, joihin päivityksiä saadaan odottaa kuukausien ajan niiden alkuperäisestä julkaisusta.
Nexus 5 kohtaa markkinoilla kilpailua valmistajien lippulaivamalleilta, kuten Samsung Galaxy S4, LG G2, HTC One, mutta koko tämä joukko on vielä jonkin verran Nexus 5:tä kalliimpi myös Suomen markkinoilla. Alle viiden sadan hintaluokassa Nexus 5 on kova luu.
Hyvää:
- Android 4.4 KitKat ja tulevat nopeat Android-päivitykset
- Näyttö
- Erittäin mukava, vikkelä ja sujuva käyttää
Huonoa:
- Kamerasovelluksen käytettävyys ja kameran toiminta
- Tylsä ulkonäkö ei aiheuta tunteita
- Halpuus muualla ärsyttää vs. Suomen hinta
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »