Kiina on Applelle tärkeä niin markkina-alueena kuin myös sen merkittävämpänä tuotantomaana. Vaikka viime vuosien aikana Yhdysvaltojen ja Kiinan välit ovat heikentyneet ja maiden välillä on nähty erilaisia toimenpiteitä, on yhdysvaltalainen Apple saanut jatkaa verrattain rauhassa toimintaansa Kiinassa ja esimerkiksi iPhonen suosio Kiinassa on jopa vain kasvanut.
Nyt The Information -julkaisu on paljastanut Applen sisäisiin asiakirjoihin ja lähteisiinsä perustuen aiemmin salaisen sopimuksen, jonka Apple toimitusjohtajansa Tim Cookin johdolla ja Kiinan edustajat tekivät vuonna 2016. Sopimuksen perusteella Applelta edellytettiin 275 miljardin dollarin eli tämän päivän vaihtokurssilla noin 245 miljardin euron panostuksia Kiinassa viiden vuoden aikana.
Tim Cookin kerrotaan vierailleen vuonna 2016 tiheään Kiinassa lobbaamassa hallinnon päättäjiä sallimaan Applelle poikkeuksia sääntelystä, joka voisi negatiivisesti vaikuttaa Appleen ja sen palveluihin, kuten Apple Pay, iCloud ja App Store, Kiinassa. Applen ylimmän johdon kerrotaan alkaneen panostaa Kiina-suhteisiin erityisesti sen jälkeen, kun Kiina huhtikuussa 2016 pakotti Applen sulkemaan iBooks-kirjakaupan ja iTunes-videopalvelun maassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Cookin ohjaamana Applen yhteiskuntasuhteista vastaava tiimi työskenteli Kiinan taloudellisen suunnittelun viraston kanssa suhteiden parantamiseksi. Lopputuloksena syntyi 1 250 sanan mittainen sopimus.
Vaikka Applen 275 miljardin dollarin Kiinan kanssa solmimasta sopimuksesta ei olekaan tiedetty tätä ennen tarkemmin, ovat monet sen osa-alueet luonnollisesti olleet julkisia. Esimerkiksi toukokuussa 2016 Apple teki 1 miljardin dollarin sijoituksen kiinalaiseen Didi Chuxing -kyytipalveluun. The Information kertoo, että vain viisi päivää tuon sijoituksen julkistamisen jälkeen Applen ja Kiinan hallinnon edustajat allekirjoittivat sopimuksen.
Applen toimitusjohtaja Tim Cook itse, operatiivinen johtaja Jeff Williams sekä yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Lisa Jackson osallistuivat raportoidusti tapaamiseen Kiinan johdon salamyhkäisessä Zhongnanhai-johtokeskuksessa Pekingissä. Osittain tapaamisen tarkoituksena oli sopimuksen allekirjoittaminen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sopimus velvoitti Applen tukemaan ”noin tusinaa” Kiinan asettamaa tavoitetta. Näihin sisältyi muun muassa sitoumus auttaa kiinalaisia valmistajia kehittämään edistyneimpiä valmistusteknologioita ja tukemaan kiinalaisen korkealaatuisen osaamisen kehittämistä. Lisäksi Apple sitoutui käyttämään enemmän kiinalaisten toimittajien komponentteja laitteissaan, tekemään sopimuksia kiinalaisten ohjelmistoyhtiöiden kanssa, ryhtymään teknologiayhteistyöhön kiinalaisten yliopistojen kanssa sekä suoraan sijoittamaan kiinalaisiin teknologiayhtiöihin.
Kiina onkin säilynyt Applen tuotteiden kokoonpanon ylivoimaisesti tärkeimpänä keskuksena, vaikka Apple osittain joidenkin tuotteiden osalta onkin hajauttanut tuotantoa esimerkiksi Intiaan ja Vietnamiin.
Alun perin viisivuotiseksi solmittu Applen ja Kiinan välinen sopimus oli kirjattu automaattisesti uusiutuvaksi lisävuodella toukokuussa 2021, jos molemmat osapuolet olivat tämän kannalla.
Apple ei ole kommentoinut tuoretta raporttia sen Kiina-sopimuksesta toistaiseksi mitenkään.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »