Onko internetyritysten arvostelu jälleen karkaamassa käsistä? Ehkä, ainakin miljardiluvut kohoavat kiivaasti ja perinteisillä arvostuskertoimilla ollaan korkeissa lukemissa.
Viimeisimpinä suurstartupeista rahoitusta ovat nostamassa Dropbox ja Spotify. Molempien rahoituskierroksista on raportoinut Wall Street Journal.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
WSJ:n mukaan verkkotallennuspalvelu Drobpox olisi nostamassa rahoitusta 250 miljoonaa dollaria kahdeksan miljardin dollarin arvostuksella. Edellisellä vuonna 2011 tehdyllä rahoituskierroksella Dropbox arvioitiin neljän miljardin dollarin arvoiseksi.
Dropboxin arvostusta puolustaa sentään terve liikevaihdon kehitys. Vuonna 2010 liikevaihtoa syntyi 12 miljoonaa, vuonna 2011 jo 46 miljoonaa ja viime vuonna 116 miljoonaa dollaria. Tänä vuonna Dropboxin liikevaihdon povataan olevan yli 200 miljoonaa dollaria – mutta kuinka paljon yli, sitä ei vielä tiedetä.
Esimerkiksi 200 miljoonan dollarin liikevaihto ja kahdeksan miljardin dollarin arvostus tarkoittaisivat Dropboxin hinnan olevan 40-kertainen liikevaihtoon nähden. Dropboxin tuloksesta, edes voitollisuudesta, ei ole minkäänlaista tietoa. Sijoittajat laittavat kuitenkin Dropboxiin tulevaan kasvuun suuria odotuksia, sillä esimerkiksi pörssissä useimmat ”tavalliset” yritykset arvotetaan usein 10-25-kertaisesti tulokseensa nähden ja liikevaihtokertoimet ovat huomattavasti alhaisempia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tosin pörssissäkin löytyy jo listautuneita teknologiayrityksiä, joiden arvostus huitelee omissa numeroissaan. Esimerkiksi myös Twitter arvotetaan pörssissä 23 miljardin markkina-arvollaan viimeisen neljänneksen liikevaihdostaan riippuen noin 20-30-kertaiseksi markkina-arvoltaan tämän vuoden liikevaihtoon nähdeen.
Suurista nimistä myös ruotsalainen musiikkipalvelu Spotify on nostamassa uutta rahoitusta. Sen osalta puhutaan neljän miljardin dollarin arvostuksesta ja Dropboxin tavoin 250 miljoonasta nostettavasta dollarista.
Spotifyn viime vuoden liikevaihto oli 434,7 miljoonaa euroa eli 585 miljoonaa dollaria, joten liikevaihtoperusteella sen arvostus näyttää esimerkiksi Dropboxia huomattavasti matalammalta. Spotifyn liiketoimintamalli on toki myös heikompi: yhtiön tuottamasta liikevaihdosta suurin osa siirtyy suoraan levy-yhtiöille ja niiden kautta musiikin tekijöille.
Spotifyn liiketoiminta onkin ollut raskaasti tappiollista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Spotify nosti rahoitusta viimeksi viime vuonna 100 miljoonaa dollaria reilun kolmen miljardin dollarin arvostuksella.
Viime aikoina rahoitusta ovat haalineet myös esimerkiksi sosiaalisen median kuvien keräyspalvelu Pinterest, joka kokosi 225 miljoonaa dollaria 3,8 miljardin dollarin arvostuksella. Pinterestin liikevaihto on vielä arvostukseen suhteutettuna lähes olematonta.
Lisäksi viime aikoina otsikoissa on ollut tuhoutuvien viestien viestintäpalvelu Snapchat, joka on tietojen mukaan kieltäytynyt yli kolmen miljardin dollarin ostotarjouksista niin Facebookilta kuin Googleltakin. Huhujen mukaan Snapchat olisi nostamassa rahoitusta neljän miljardin dollarin arvostuksella, vaikka yhtiö ei tee toistaiseksi lainkaan liikevaihtoa.
Suuret arvostusluvut herättävät kysymyksen siitä, ollaanko teknologiamaailmassa siirrytty jo uuteen kuplaan. Lainkaan yhtä villiksi meno ei kuitenkaan ole vielä yltynyt kuin vuosituhannen vaihteessa. Arvostusten on kuitenkin vaikea kasvaa loputtomasti. Jos markkinailmastossa tapahtuu käänne kohti viileämpää Yhdysvalloissa, on sillä vaikutuksensa myös Suomeen orastavaan startup-buumiin, vaikkei täällä itsessään kuplassa vielä oltaisikaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »