Aiemmin jopa maailman suurimman älypuhelinvalmistajan paikkaa kärkkynyt Huawei on kadottanut merkityksensä älypuhelinmarkkinoille viimeisen reilun parin vuoden aikana Yhdysvaltojen rajoitusten myötä. Taistelutta Huawei ei kuitenkaan aio markkinoilta kadota, ja nyt sen kerrotaan hyödyntävän uutta taktiikkaa kamppailussa rajoitusten kanssa.
Yhdysvallat asetti Huawein jo toukokuussa 2019 niin sanotulle kieltolistalle, jonka myötä Huaweille ei ole enää saanut myydä yhdysvaltalaista teknologiaa ilman erillisiä lupia kauppaministeriöltä. Tämä vei jo vuonna 2019 uusista Huawei-laitemalleista Google-palvelut vähentäen sen Android-puhelinten ja -tablettien houkuttelevuutta selvästi kansainvälisillä markkinoilla Kiinan ulkopuolella. Lisäksi vuoden 2020 syksyllä kiristyneet rajoitukset vaikuttivat selvästi Huawein komponenttihankintoihin tehden aiemman kaltaisesta toiminnasta Huaweille mahdotonta ja romahduttaen sen markkina-aseman myös Kiinan kotimarkkinoilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sittemmin Yhdysvallat on esimerkiksi sallinut yhdysvaltalaisen Qualcommin toimittavan järjestelmäpiirejä Huaweille, mutta vain 4G-laitteisiin, minkä myötä Huawein tuoreimmat huippupuhelimetkin on esitelty vain 4G-tasolle rajoittuvilla yhteyksillä samanaikaisesti, kun 5G on markkinoilla valtavirtaa.
Huawei on merkittävimpänä liikeenään reagoinut rajoituksiin myymällä jo marraskuussa 2020 ilmoitetussa kaupassa Honor-brändin liiketoiminnan uusille omistajille.
Nyt Bloomberg raportoi lähteisiinsä perustuen Huawein myös suunnittelevan älypuhelinsuunnitelmiensa laajempaa lisensointia kolmansille osapuolille käytännössä rajoitusten kiertämiseksi ja kriittisten komponenttien saamiseksi tuotteisiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Bloombergin mukaan Huawei suunnittelee lisensoivansa kehittämiään älypuhelimia esimerkiksi Kiinan hallinnon omistamalle China Postal and Telecommunications Appliances Co. -yritykselle (PTAC). Bloombergin mukaan sen Xnova-nimellä tunnettu yksikkö myy jo nyt Huawei-brändättyjä Nova.älypuhelimia verkkokaupassaan ja laajentuvan yhteistyön myötä PTAC:ltä on tulossa oman brändin tuotteita.
Muutenkin ensimmäiset merkit Huawein uudesta toimintatavasta on jo nähty. Kiinalaisoperaattorien valikoimissa on nähty eri brändeillä älypuhelimia, jotka perustuvat ilmiselvästi Huawein suunnitelmiin. Lisäksi hiljattain kerroimme Nokiaan historian kautta linkittyvän TD Techin tuoneen myös Kiinassa markkinoille N8 Pro -älypuhelimen, joka vastaa Huawein aiemmin loppuvuodesta 2020 esittelemää Nova 8 Prota.
Bloombergin mukaan Huawei odottaa uusien kumppanuuksien myötä niiden kautta myytyjen älypuhelinten ja sen omien mallien toimitusten yltävän yli 30 miljoonaan ensi vuonna pitäen Huawein älypuhelinliiketoiminnan hengissä. Toki Yhdysvallat tuskin katsoo Huawein toimintaa varsin suopeasti ja voi pyrkiä ulottamaan rajoituksensa myös Huawein uusiin yhteistyökumppaneihin.
Huawei kieltäytyi kommentoimasta raporttia Bloombergille.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »