Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus varoittaa nyt suomalaisia nopeasti jyrkästi kasvaneesta verkkopankkitunnuksien kalastelusta.
Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan kuluneen viikon sisällä se on saanut huomattavan määrän ilmoituksia pankkikalastelua koskevista sähköpostiviesteistä: ilmoituksia on tullut kuluneella viikolla yli 70 prosenttia enemmän kuin viime viikolla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Tämä on selkeä merkki siitä, että uusi huijausaalto on käynnistynyt tämän viikon alussa. Poikkeavan tästä uudesta aallosta tekee se, että huijauksia on tehtailtu kaikkien suomalaisten pankkien nimissä”, kertoo Kyberturvallisuuskeskus.
Yhteensä vuoden 2021 aikana pankkitunnusten kalastelusta on tehty Kyberturvallisuuskeskukselle 1 226 ilmoitusta. Viime vuonna ilmoituksia tuli koko vuoden aikana 740. Tapausmäärissä on siis tapahtunut yli 65 prosentin nousu. Keskusrikospoliisi on myös kertonut rekisteröineensä tänä vuonna noin 700 rikosilmoitusta pankkikalastelusta, jonka rikoshyöty on jo noin 8,4 miljoonaa euroa.
Kyberturvallisuuskeskus kertoo, että aivan viimeisimmät tapaukset pankkitunnusten kalastelusta ovat Nordea- ja OP-teemaisia. Lisäksi tällä viikolla on nähty myös paljon POP-pankin ja Aktian nimissä tehtävää pankkitunnusten kalastelua. ”Olemme saaneet ilmoituksia kalasteluviesteistä, joissa rikolliset ovat epähuomiossa käyttäneet kahden eri pankin nimeä samassa viestissä. Yksittäinen asiakas on saattanut myös saada hyvin lyhyen ajan sisällä viestejä useamman eri pankin nimissä”, toteaa Kyberturvallisuuskeskus tiedotteessaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Verkkopankkitunnusten kalastelu on vuosikausia vanha ilmiö, mutta viime aikoina sekä kalastelussa käytetyt viestit että verkkopankkeja muistuttamaan tehdyt sivut ovat kehittyneet niin, että väärää voi olla jo vaikea erottaa oikeasta.
”Ihmisten saamat viestit muistuttavat hyvin paljon pankkien oikeita viestejä. Viesteissä on saatettu käyttää pankkien aitoja viestipohjia esimerkiksi turvapostiviesteistä tai e-laskuilmoituksista. Viestit ovat kieliasultaan erittäin hyviä ja niistä ei käy heti ilmi, että kyseessä olisi huijaus. Seuraamalla viestissä olevaa linkkiä päätyy uskottavalle verkkosivulle. Valeverkkopankin sivut näyttävät täysin identtisiltä pankin oikeiden sivujen kanssa tai ne ovat niin saman näköisiä, että eroja on vaikea huomata”, Kyberturvallisuuskeskus selvittää.
Pankkitietojen kalasteluun johtavia huijausviestejä levitetään tekstiviestitse ja sähköpostitse. Huijaussivustoille voi päätyä myös hakukonetuloksiin ujutettujen linkkien kautta. Rikollinen ostaa hakukoneesta mainoksia, jotka näkyvät pankkien nimellä tuloksia hakiessa. Mainoksien linkit johtavat kalastelusivuille, ja tätä kautta rikollinen saa haltuunsa uhrin verkkopankkitunnukset.
Kannattaakin muistaa, ettei verkkopankkiin kannata ikinä siirtyä linkin kautta, ei edes hakukoneen, kuten Googlen kautta. Sen sijaan verkkoselaimen osoiteriville tulisi kirjoittaa pankin verkkotunnus ja siirtyä näin suoraan pankin sivuille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kyberturvallisuuskeskuksen ohjeet turvalliseen asiointiin verkkopankissa
- Kirjoita selaimen osoitekenttään pankin koko osoite.
- Tallenna verkkopankkisi osoite selaimesi kirjanmerkkeihin.
- Älä siirry pankin verkkosivuille hakukoneen tulosten kautta.
- Käytä pankin omaa mobiilisovellusta.
- Meistä jokainen voi huolehtia omista läheisistään jakamalla tietoa huijauksista ja auttamalla esimerkiksi verkkopankin käytössä, jotta kirjautuminen tapahtuu turvallisesti
Jos epäilee pankkitunnustensa joutuneen vääriin käsiin, tulee asiasta ilmoittaa ensin pankkiin, joka voi näin ryhtyä mahdollisimman nopeasti korjaaviin toimenpiteisiin. Tämän jälkeen asiasta tulisi tehdä myös rikosilmoitus. Rikosilmoituksen voi tehdä verkossa tai paikallispoliisiasemalla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »