Applen Mac-tietokoneiden uusi käyttöjärjestelmäversio macOS 12.0 Monterey julkaistaan päivityksenä ensi viikon maanantaina 25. lokakuuta.
Apple ennakkoesitteli myös macOS Montereyn WWDC-kehittäjätapahtumassaan jo 7. kesäkuuta, muttei julkaissut sitä päivityksenä vielä muiden merkittävien käyttöjärjestelmäversioidensa iOS, iPadOS ja tvOS 15:n ja watchOS 8:n rinnalla 20. syyskuuta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
macOS Montereyn saavat päivityksenä seuraavat Mac-tietokoneet:
- iMac: Loppuvuosi 2015 ja uudempi
- Mac Pro: Loppuvuosi 2013 ja uudempi
- iMac Pro: 2017 ja uudempi
- Mac mini: Loppuvuosi 2014 ja uudempi
- MacBook Air: Alkuvuosi 2015 ja uudempi
- MacBook: Alkuvuosi 2016 ja uudempi
- MacBook Pro: Alkuvuosi 2015 ja uudempi
macOS Monterey sisältää myös paljon samoja uudistuksia kuin myös iOS ja iPadOS 15, kuten uuden Keskittyminen-kokonaisuuden ja Keskity-tilat, jotka mahdollistavat ilmoitusasetusten hallinnan helposti eri tilojen avulla, erittäin laajasti lukuisilla muutoksilla uudistuneet FaceTime-videopuhelut, uuden käyttöliittymän Safari-selaimessa, Live-teksti-tekstitunnistuksen kuvissa sekä uudistuksia Viesteissä, Kartoissa ja Muistiinpanoissa. Lisäksi macOS Monterey muun muassa tuo Macille Pikakomennot-sovelluksen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Keskittyminen-ominaisuus on laajennus aiemmasta Älä häiritse -tilasta. Nyt erilaisia tiloja eri tarpeisiin ja eri asetuksilla voi luoda useita – esimerkiksi työhön ja vapaa-aikaan, pelaamiseen, koodaamiseen ja niin edelleen. Käytössä oleva Keskity-tila näkyy Viestit-sovelluksessa muille ja tila myös synkronoituu eri Apple-laitteiden välillä, jollei tätä estä asetuksista.
FaceTime-videopuhelut ovat saamassa macOS Montereyn myötä SharePlay-toiminnon, jolla voi jakaa katseltavan videon tai kuunneltavan musiikin synkronoidusti videopuhelun osallistujien kesken tuetuissa palveluissa. Lisäksi SharePlay mahdollistaa myös muun näytön sisällön jakamisen.
FaceTime-videopuheluissa macOS Monterey tuo myös tuen tilaäänelle sekä eri mikrofonitiloille, joilla voi korostaa vain omaa puheääntä tai ympäristön ääniä, uuden ruudukkonäkymän, taustan sumentavan muotokuvatilan sekä tuen FaceTime-linkeille, joilla voi kutsua mukaan puheluihin myös Windows- tai Android-käyttäjiä.
Viestit-sovelluksen osalta uudistuksena sen kautta jaetut kohteet näkyvät uudessa Jaettu kanssasi -osiossa eri sovelluksissa – Kuvissa, Safarissa, Apple Podcasteissa ja Apple TV:ssä. Lisäksi useat kuvat näkyvät nyt Viestit-ketjuissa kollaasina selattavana kuvapinona.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Safari-verkkoselaimessa macOS Montereyssa on tarjolla uudistettu välilehtinäkymä, johon on nyt yhdistetty myös verkko-osoite- ja hakupalkki. Koko Safari-verkkoselaimen väritys muuttuu myös selattavan sivuston taustavärin mukaisesti. Lisäksi uutta Safarissa ovat myös eri välilehtiryhmät. Ne puolestaan näkyvät sivupalkissa ja synkronoituvat muiden Apple-laitteiden kanssa.
Safari-uudistukset ovat herättäneet tänä vuonna Applen käyttöjärjestelmäversioiden testivaiheen aikana, jonka perusteella Apple on tehnytkin muutoksia sekä tarjoaa yhä myös macOS:n Safarissa myös erillisen välilehti- ja osoite- ja hakupalkin. Entuudestaan tutun ja uuden kompaktimman vaihtoehdon välillä saa valita asetuksista.
Muistiinpanot-soveluksen laajennuksena macOS Monterey tuo iPadOS 15:n tavoin uuden Pikamuistiinpano-toiminnon, jolla muistiinpanoja voi luoda avaamatta erikseen Muistiinpanot-sovellusta. Lisäksi Muistiinpanot-sovellus uudistuu myös uudella aktiivisuusnäkymällä, joka kertoo mitä muut ovat lisänneet jaettuun muistiinpanoon. Lisäksi muistiinpanoissa voi käyttää myös mainintoja sekä aihetunnisteita.
Myös iOS ja iPadOS 15:ssä nähty Live-teksti-toiminto puolestaan tunnistaa kuvista tekstiä ja esimerkiksi osoitteita ja puhelinnumeroja. Osoitteen klikkaus avaa sen Kartoissa ja puhelinnumeroa klikkaamalla siihen voi soittaa tai lähettää viestin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kartat-sovelluksessa mukana on kartta-aineiston uudistuksia valituilta alueilta sekä esimerkiksi uusi interaktiivinen maapallonäkymä.
Aiemmin iOS:stä ja iPadOS:stä tuttu Pikakomennot-sovellus tulee myös macOS:lle Montereyn myötä. macOS:n aiemmin sisältämän Automatorin komennot ovat jatkossa siirrettävissä osaksi Pikakomennot-sovellusta. Automator pysyy tuettuna toistaiseksi, mutta on siirtymässä tulevaisuudessa historian kirjoihin.
Pikakomennot-sovelluksella voi luoda erilaisia toimintosarjoja, joita voi myös jakaa muille. Tarjolla on myös laaja valikoima valmiiksi luotuja Pikakomennot-toimintosarjoja.
AirPods-kuulokkeiden kanssa macOS Monterey tuo tuen tilaäänelle videokatselussa Applen oman suoritinpiirin Maceilla ja AirPods Pro ja AirPods Max -kuulokkeilla, jotka ovat aiemmin tukeneet tätä iOS- ja iPadOS-laitteiden kanssa.
Lisäksi macOS Montereyn myötä Macit toimivat jatkossa myös AirPlay-toistolaitteina, joihin voi helposti siirtää kuvan ja äänen muista Apple-laitteista ja ohjata niillä toistoa.
Yksityisyyden osalta macOS Monterey sisältää uuden näytön yläreunan valikkopalkissa näkyvän oranssin merkin, joka kertoo mikrofonin olevan käytössä. Mail-sähköpostisovellus puolestaan saa uutena ominaisuutena IP-osoitteen suojauksen sekä sähköpostien avaamisen seuraamisen tarkoitettujen seurantapikselien eston.
macOS Monterey tukee myös maksullisten iCloud-tilausten, jotka ovat nyt nimeltään iCloud+, ominaisuuksia, kuten Suojattu lähetys, joka on käytännössä verkkoyhteyden salaava Applen VPN-palvelu sekä mahdollisuuden kätkeä oma sähköpostiosoite käyttämällä eri palveluihin rekisteröitymisen yhteydessä ehdotettua välitysosoitetta.
macOS Monterey tuo myös uuden vähäisen virran tilan, joka tarjoaa pidemmän akunkeston hallitsemalla energiaa kuluttavia sovelluksia ja prosessointia.
Yhtenä uutena ominaisuutena macOS Montereyn osaksi esiteltiin yhdessä iPadOS 15:n kanssa Applen Universal Controliksi nimeämä mahdollisuus käyttää näppäimistöä ja hiirtä usean eri laitteen käyttöön – Macin lisäksi iPadin tai toisen iMacin kanssa. Universal Control ei kuitenkaan ole mukana vielä macOS Montereyn ensimmäisessä julkaisussa.
Universal Controlilla voi käyttää hiirtä ja näppäimistöä lähekkäin olevien laitteiden ohjaamiseen sekä tiedostojen siirtoon laitteiden välillä raahaamalla – ilman minkäänlaista pidempää käyttöönottoa tai yhdistämistä. Hiiren kursori vain siirtyy Macin näytöltä iPadin tai toisen Macin näytölle, kun sitä liikutetaan alkuperäisen näytön ulkopuolelle.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »