Myös Huawein myymää Honoria uhkaa jälleen asettaminen Yhdysvaltojen kieltolistalle. Toistaiseksi päätökseen liittyvät tahot Yhdysvalloissa ovat kuitenkin Honorin osalta asiasta eri mieltä.
Yhdysvallat asetti jo toukokuussa 2019 Huawein niin sanotulle kieltolistalle, jonka myötä Yhdysvallat on rajoittanut yhdysvaltalaisen teknologian myyntiä Huaweille. Kuuluisalla tavalla tämä vei Huawein laitteista esiasennetut Google-palvelut sekä rajoitusten soveltamisen tiukentamisen myötä romahdutti syksyllä 2020 Huawein älypuhelintuotannon, kun keskeisten komponenttien, kuten järjestelmäpiirien hankinta ei onnistunut enää entiseen tapaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei on tehnyt tilanteesta selviämisen kannalta sen, minkä on pystynyt. Yhtenä ratkaisuna Huawei myi ilmoitti marraskuussa 2020 Honor-brändin ja sen liiketoiminnan myynnistä uusille omistajille.
Kun Honor ei ollut enää osa Huaweita, vapautui se Yhdysvaltojen rajoituksista. Muun muassa AMD, Intel, MediaTek, Micron Technology, Microsoft, Qualcomm, Samsung, SK Hynix sekä Sony ovatkin sittemmin jatkaneet komponenttitoimituksiaan tai muuta yhteistyötään Honorin kanssa, ja Honor on kertonut myös Google-palvelujen olevan palaamassa sen uusiin älypuhelimiin globaaleilla markkinoilla.
Honor on vuoden 2021 aikana esitellyt jo lukuisia uutuustuotteita erityisesti kotimarkkinoillaan Kiinassa, mutta globaaleilla markkinoilla älypuhelinlanseerauksia on saatu odottaa pidempään. Jo julkistetuista malleista Honor 50:n ja Magic3-huippupuhelinten on kuitenkin kerrottu olevan saapumassa myyntiin myös monilla kansainvälisillä markkinoilla – ja ainakin Honor 50:n osalta myyntiintuloa ensimmäisillä markkinoilla Euroopassa odotetaan vielä vuoden 2021 viimeisen neljänneksen aikana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös Honorin yllä leijuu kuitenkin uhka asettamisesta samalle kieltolistalle Huawein kanssa.
The Washington Postin useisiin lähteisiin pohjautuvan raportin mukaan viime viikolla virkamiehet Yhdysvaltojen puolustusministeriöstä ja energiaministeriöstä kannattivat Honorin asettamista kieltolistalle, kun taas kauppaministeriön ja ulkoministeriön virkamiehet vastustivat sitä.
Lähteiden mukaan asia on nyt siirtynyt erimielisyyden vuoksi virkamiehiltä poliittiseen päätöksentekoon näissä neljässä eri ministeriössä. Jos asiasta ei löydy selkeää yhteistä mielipidettä, voi asia nousta lopulta jopa presidentti Joe Bidenin päätettäväksi.
Yhdysvallat on perustellut Huawein vastaisia toimiaan kansallisella turvallisuudella. Kieltolistauksen ja siihen liittyvien rajoitusten lisäksi se on lobannut ankarasti muitakin maita sulkemaan Huawein tavalla tai toisella ulos 5G-verkkojen rakentamisesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawein myymän Honorin päätyminen kieltolistalle olisi kuitenkin yllättävää, sillä sen luoma uhka Yhdysvaltojen kansalliselle turvallisuudelle olisi hyvin kyseenalainen. Honor-laitteita ei laajasti myydä Yhdysvalloissa, eikä sinällään älypuhelinten ja esimerkiksi puettavien laitteiden voi nähdä lähtökohtaisestikaan aiheuttavan yhtä merkittävää turvallisuusuhkaa kuin mitä saattaa syntyä esimerkiksi verkkojen toimittamisesta.
Hyvä kysymys on sekin, että jos Honor asetetaan kieltolistalle, miksei sille sitten asetettaisi kaikkia muitakin kiinalaisia älypuhelin- ja muiden älylaitteiden valmistajia, kuten Xiaomi, Oppo/OnePlus/Realme, Vivo/iQOO ja niin edelleen.
Ministeriöistä asiaa on kommentoitu vain yleisellä tasolla todeten valvonnan alla olevan muun muassa rajoitusten kiertämisen.
Osaltaan Yhdysvalloissa epäilyksiä Honorin osalta saattaa herättää yhä se, että sen omistajajoukon osana ja taustalla merkittävässä roolissa on kaksi Shenzhenin kaupungin hallinnon sijoitusyhtiötä ja tätä kautta käytännössä lopulta Kiinan valtio.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kuitenkin myös useiden Washington Postin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Honorin asettamiselle kieltolistalle ei pitäisi olla perusteita ilman uutta näyttöä esimerkiksi Honorin toimisesta välikätenä Huawein komponenttihankinnoille tai Huawein toimimiselle edelleen Honorin taustalla esimerkiksi rahoittajana. Mistään tällaisesta ei ole raportoitu, vaan Huawei on todennut, että kauppojen toteutumisen jälkeen sillä ei ole enää minkäänlaista osuutta Honorissa, tai roolia sen liiketoiminnassa tai päätöksenteossa.
Kiinan-vastaisilla toimilla on kuitenkin kokonaisuutena Yhdysvalloissa laaja kannatus, eikä Huawei-rajoitusten hellittämisestä olle nähty merkkejä. Lisäksi aiemmin myös muun muassa joukko republikaanipuolueen kongressiedustajia esitti kauppaministeri Gina Raimondolle osoitetussa kirjeessä vaatimuksensa Honorin lisäämisestä kieltolistalle.
Toistaiseksi on mahdotonta arvioida, mihin lopputulokseen Yhdysvaltojen hallinto lopulta asiassa päätyy – mahdollisesti lopulta presidentin päätöksellä. Epävarmaa on myös se, että mitä päätöksestä seuraisi. Vaikka Honor asetettaisiinkin kieltolistalle, eivät sitä välttämättä koskisi samat rajoitukset kuin Huaweita, vaan kauppaministeriö voisi myöntää laajemmin lupia kaupankäynnin jatkamiseen Honorin kuin Huawein kanssa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »