Suositun keskustelupalvelu WhatsAppin ympärille on onnistuttu jälleen luomaan uusi kohu. Asialla on pitkällä artikkelillaan voittoa tavoittelematon ProPublica-julkaisu, johon viitaten monet mediat ovat sittemmin erilaisin kohuotsikoin asiasta kertoneet.
ProPublican artikkelissa käydään laajasti läpi sitä, kuinka Facebook on toteuttanut WhatsAppin moderoinnin.
WhatsAppin omistaja Facebook ja WhatsApp ovat markkinoineet palvelua turvallisena ja viestintää päästä päähän salattuna niin, ettei edes WhatsApp pysty näkemään viestejä tai kuulemaan puheluja. Viestit ja puhelut ovat salauksen ansiosta vain niiden osallistujen nähtävissä ja kuultavissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tilanteeseen on kuitenkin poikkeus, jonka ProPublica on nyt nostanut mahtipontisesti esille yksityisyyden loukkauksena: viestien vastaanottaja voi ilmiantaa ne WhatsAppille. Tästä on nyt noussut kohu, vaikka WhatsApp-sovelluksessa itsessäänkin ilmiantotoiminnon yhteydessä kerrotaan, että ”viimeisimmät viestit tältä yhteystiedolta välitetään WhatsAppille”. Asiaa ei ole siis varsinaisesti peitelty, mutta kohu sen ympärille syntyi vasta nyt.
ProPublican mukaan viestejä välittyy ilmiannon yhteydessä WhatsAppille yhteensä viimeisimmät viisi kappaletta – mahdollisten valokuvien ja videoiden kera.
Tekoälyjärjestelmä käy tehdyt ilmiannot läpi ja siirtää ne yli tuhannelle ihmismoderaattorille, jotka tarkastavat tehtyjä ilmiantoja, joita varmasti tuleekin suuri määrä, sillä WhatsAppilla on yli 2 miljardia käyttäjää ympäri maailman.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ilmiantoprosessia, eli sitä, että viestien vastaanottaja ohjaa ne eteenpäin WhatsAppille, ei voida pitää päästä päähän -salauksen rikkomisena, vaan kyse on viestien vastaanottajan ja palvelun välisestä toiminnasta.
Toki siinä ProPublica on oikeassa, että ilmiantoprosessia käytetään myös väärin ihmisten toimesta, kun he tekevät esimerkiksi vain kostotarkoituksessa tai pilana ilmiantoilmoituksen. Lisäksi joissakin tapauksissa voi tapahtua väärinkäytöksiä, sillä asiayhteys ei välttämättä kokonaisuudessaan käy ilmi WhatsAppille ilmiannon jälkeen välittyvistä viidestä viestistä.
Lisäksi osana ProPublican raporttia on nostettu esiin myös WhatsApp-keskustelujen metatiedot eli muut kuin itse viestit ja keskustelun sisällöt, jotka kertovat esimerkiksi viestien lähettäjästä, vastaanottajasta, ajasta ja paikasta. Näitä tietoja WhatsApp myös luovuttaa säännönmukaisesti asianmukaisille viranomaisille eri maissa, minkä ei myöskään pitäisi olla suuri yllätys.
Mutta nähtävästi WhatsAppin ympärille kohun luominen onnistuu lähes tyhjästä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »