Myös puhelimet voivat altistua haittaohjelmille. Vaikka puhelinvalmistajat, kuten Apple ja Samsung, tekevätkin kaikkensa suojatakseen puhelimensa erilaisilta tietoturvariskeiltä ja haavoittuvuuksilta, mikään puhelin ei ole täysin turvallinen.
iPhonet ovat tyypillisesti melko turvallisia moniin muihin puhelimiin nähden, sillä niiden käyttämä iOS-käyttöjärjestelmä on suljettu, eikä sovelluksia voi esimerkiksi ladata muualta kuin Applen virallisesta App Store -sovelluskaupasta.
Kuitenkin iPhonellakin on riskejä. Esimerkiksi suojaamattoman langattoman verkon käyttö voi olla yhtä riskialtista kuin muillakin laitteilla, jos käytössä ei ole mitään suojausta. Ilmainen VPN voi auttaa suojaamaan verkkoyhteyden kierrättämällä tietoliikenteen turvallisen palvelimen kautta, ja salaamalla samalla mm. IP-osoitteesi.
Tässä artikkelissa keskitymme erityisesti puhelimelle päätyviin haittaohjelmiin, ja niiden tunnistamiseen. Suojaa siis iPhonesi vinkkiemme avulla.
Mistä tunnistaa, että puhelimella on haittaohjelma?
Osa haittaohjelmista on haitallisia siinä, että ne eivät varsinaisesti ilmoita olemassaolostaan puhelimelle. Haittaohjelma saatetaan piilottaa puhelimelle niin, että se ei suoraan näy esimerkiksi laitteen sovellusluettelossa.
On kuitenkin olemassa tiettyjä varoitusmerkkejä, jotka voivat viitata siihen, että puhelimelle on eksynyt haittaohjelma, urkintaohjelma, mainosohjelma tai muu ylimääräinen ei-haluttu ohjelmisto.
1. Puhelin kuumenee käytössä
Puhelimen kuumeneminen voi kertoa monesta asiasta, eikä haittaohjelma välttämättä ole niistä todennäköisin. Kuumeneminen voi kuitenkin olla varoitusmerkki – etenkin, jos et ole asentanut laitteellesi viime aikoina uusia sovelluksia, jotka selittäisivät asian. Puhelimen taustalla jatkuvasti pyörivä urkintaohjelmisto, joka kerää tietoa, vaikka laitteen sijainnista ja käyttäjän näppäinpainalluksista, voi aiheuttaa puhelimen ylimääräistä kuumenemista.
2. Epäilyttävät ponnahdusikkunat tai ilmoitukset
Epäilyttävät ponnahdusikkunat tai turhat ilmoitukset voivat olla merkki puhelimella olevasta mainosohjelmasta. Toisaalta esimerkiksi verkkoselaimessa näkyvät ponnahdusikkunat eivät usein vielä kerro haittaohjelmasta, vaan mahdollisesti epäilyttävästä nettisivustosta.
3. iPhonessasi on ”Jailbreak”
”Jailbreak” on iPhonelle asennettavissa oleva lisäosa, jonka avulla iPhone voidaan avata esimerkiksi kolmannen osapuolen sovelluksia varten. Samalla ”Jailbreak” kuitenkin on oiva väylä haittaohjelmille ja viruksille. Jos olet Jailbreakannut iPhonesi, ole erityisen tarkka lataamistasi sovelluksista ja poista heti epäilyttävät ohjelmat huomatessasi ongelmia.
4. Puhelin käyttäytyy oudosti uuden sovelluksen lataamisen jälkeen
Vaikka Apple tarkistaakin kaikki App Storeen lisättävät sovellukset, on kaikesta huolimatta mahdollista, että joukkoon päätyy silloin tällöin myös huijaussovelluksia. Haittaohjelmat eivät useimmissa tapauksissa lataudu itsestään, vaan ne vaativat käyttäjältä aktiivisia toimia. Jos iPhonesi käyttäytyy erikoisesti uuden sovelluksen asentamisen jälkeen, voi sovelluksessa olla mukana haittaohjelma.
5. Akunkesto on heikentynyt
iPhonen akunkesto heikkenee normaalisti puhelimen vanhetessa, mutta epätavallinen akunkesto voi viitata myös ohjelmaan, joka käyttää runsaasti puhelimen resursseja. Usein haittaohjelmat on myös koodattu huonosti, puhelimen resursseja ylikuluttaviksi.
Jos akunkesto on heikentynyt epätavallisen huonoksi, kannattaa tarkastaa eri ohjelmien virrankulutus puhelimen asetuksista.
Suojaa iPhone haittaohjelmilta
Haittaohjelmien ehkäisemisessä tärkeintä on käyttäjän oma valveutuneisuus. Useimmissa tapauksissa haittaohjelman asentumisen voi estää omilla toimilla.
1. Älä klikkaa epäilyttäviä linkkejä
Epäilyttävien linkkien klikkaaminen ei välttämättä suoraan tee puhelimellesi tai tiedoillesi vahinkoa, mutta se voi ohjata huijaussivustolle, joka kerää tietojasi tai huijaa sinut asentamaan haittaohjelmia laitteellesi.
Nykyään linkkien kanssa kannattaa olla erittäin tarkkana, sillä huijauslinkkejä lähetellään esimerkiksi pankkien, postin ja tunnettujen verkkokauppojen nimissä runsaasti. Samalla huijausviesteistä osataan tehdä yhä aidompia ja paremmalla suomen kielellä kirjoitettuja.
2. Suojaa internet-yhteytesi
Internet-yhteyden suojaaminen on tärkeää – varsinkin, jos käytät julkisia vapaita langattomia verkkoja. VPN-palvelun avulla voit salata tietoliikenteen sekä IP-osoitteesi helposti. Näin voit välttyä langattomiin verkkoihin liittyviltä vaaroilta, kuten tietojen urkinnalta.
Internet-yhteyden suojaaminen auttaa myös salasanalla suojatuissa verkkoyhteyksissä, piilottaen IP-osoitteesi ja sijaintisi verkkopalveluilta.
3. Käytä salasanaa laitteellasi
Salasanan käyttäminen omalla puhelimella on nykyään jo arkipäivää. Myös FaceID:n sekä TouchID:n kaltaiset tunnistautumismenetelmät ovat kasvattaneet suosiotaan.
Salasana ei suojaa ainoastaan laitettasi varastamiselta, vaan se voi auttaa myös haittaohjelmien torjumisessa. Osa haittaohjelmista vaatii fyysisen pääsyn puhelimeen, ja tällaisten uhkien torjumisessa salasana on oiva vaihtoehto.
4. Varmuuskopioi iPhonesi tiedot
Varmuuskopion avulla voit helposti palauttaa iPhonesi tiedot, jos hankit uuden puhelimen tai edellinen menee rikki.
Samalla varmuuskopion avulla puhelimen tiedot on helppo palauttaa ennalleen myös esimerkiksi tilanteessa, jossa puhelin joudutaan palauttamaan tehdasasetuksille haittaohjelman takia.
Poista haittaohjelma iPhonestasi
Entä, jos epäilet iPhonesi jo saastuneen haittaohjelmalla? Haittaohjelman tunnusmerkit täyttyvät, eikä puhelin enää toimi normaalisti – ennaltaehkäisevät temput eivät enää auta.
Haittaohjelman poistamisen voi olla joissain tapauksissa yksinkertaista, mutta toisissa tapauksissa hankalampaa. Vaikutusta on ennen kaikkea haittaohjelman tyypillä, mutta mahdollisesti myös mm. sillä, kauanko haittaohjelma on ehtinyt olla puhelimella.
Kun tiedät tarkalleen, mikä sovellus aiheuttaa ongelmia ja näet sovelluksen omana ohjelmanaan iPhonen sovellusvalikossa, voit poistaa sovelluksen suoraan. Huomioi kuitenkin, että vahinko on jo voinut tapahtua – puhelimellesi on saatettu asentaa toinenkin haittaohjelma, tietosi ovat voineet päätyä jo huijareiden käsiin tai salasanasi ovat vuotaneet.
Tarkkaile iPhonesi toimintaa epäilemäsi haittaohjelman poiston jälkeen. Seuraa samoja merkkejä, kuten puhelimen epätavallista kuumenemista, outoja ilmoituksia, ponnahdusikkunoita tai muutoksia puhelimen toiminnassa.
Pelkkä haittaohjelman poistaminen ei siis aina riitä, vaan suosittelemme myös muita toimenpiteitä.
Vaihda varmuuden vuoksi salasanasi
Jos iPhonellasi on ollut tietoja tai salasanoja kalasteleva haittaohjelma, kuten näppäinpainallukset tallentava ohjelma, on ensitöiksi tärkeää vaihtaa salasana kaikkiin käyttämiisi palveluihin.
Jos verkkopankkitunnuksien uskoo mahdollisesti joutuneen vääriin käsiin, on tästä syytä ilmoittaa mahdollisimman nopeasti omalle pankille ja tilattava uudet tunnukset. Sähköpostin, sosiaalisen median alustojen ja muiden palveluiden salasanat voit vaihtaa itse.
Palauta puhelimesi tehdasasetuksille
Puhelimen palauttaminen tehdasasetuksille on tehtävä, jos puhelimella on haittaohjelma, mutta sen poistaminen ei onnistu suoraan. Samalla tehdasasetuksien palauttaminen auttaa myös tilanteissa, joissa puhelimella oleva haittaohjelma on jo ehtinyt tehdä tuhoja esimerkiksi muuttamalla tärkeitä asetuksia tai asentamalla puhelimelle mahdollisesti muitakin haittaohjelmia.
Tehdasasetusten palauttamisen jälkeen puhelin on samassa tilassa kuin uutena. Ota ennen tehdasasetusten palauttamista varmuuskopio tiedostoistasi palauttaaksesi ne resetoinnin jälkeen.