Apple on ilmoittanut jälleen merkittävästä muutoksesta App Store -sovelluskauppansa ehtoihin.
Käytännössä Apple tulee sallimaan niin sanotuille Reader-sovelluksille, jotka tarjoavat tilausta vastaan pääsyn johonkin sisältöön (lehdet, kirjat, äänisisällöt, musiikki, videosisällöt) mahdollisuuden sovelluksen ulkopuolelle vievän linkin kera kertoa tilausmahdollisuudesta myös muuten kuin Applen tarjoamalla maksutavalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen nyt ilmoittama App Store -ehtomuutos ei vaikuta muihin kuin Reader-sovelluksiin, eli esimerkiksi pelit, joista pääosa Applen App Store -liiketoiminnasta kertyy, eivät voi edelleenkään ohjata tekemään ostoksia muulla kuin Applen App Store -maksutavalla.
Mutta esimerkiksi Netflix ja Spotify voivat jatkossa sovelluksissaan kertoa, että palveluihin voi liittyä verkkosivujen kautta ja tarjota linkin käyttäjille verkkosivuille siirtymiseksi. Tähän asti Apple ei ole sallinut sovelluksissa minkäänlaista vihjausta tai ohjausta sovelluksen ulkopuolisista tilausmahdollisuuksista.
Apple ottaa sen maksutavalla suoritetuista maksuista 30 prosentin tai alennetun 15 prosentin komission (yli vuoden jatkuneet tilaukset tai alle 1 miljoonan dollarin vuodessa liikevaihtoa App Storesta saavat kehittäjät). Kritiikki korkeaa komissiotasoa kohtaan on voimistunut viime aikoina. Ohjaamalla asiakkaat tekemään tilaus verkkosivujen kautta palvelut voivat säästää paljon, sillä tavanomaiset korttimaksujen vastaanoton kulut ovat murto-osa Appleen verrattuna.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen mukaan App Storen ohjeistus nyt ilmoitetun muutoksen osalta tullaan päivittämään varhain vuonna 2022, jolloin muutos astuu voimaan.
Japanin kilpailututkinnan lopputuloksena Applen nyt ilmoittama muutos on jatkoa viimeaikaisille muille App Store -muutoksille.
Viime viikolla Apple teki sovintosopimuksen jo Yhdysvalloissa sovelluskehittäjien nostamassa joukkokanteessa, missä yhteydessä Apple kertoi sallivansa jatkossa kaikille sovelluskehittäjille käyttää viestintätapoja, kuten sähköpostia, jakaakseen tietoa asiakkaille iOS-sovelluksen ulkopuolisista maksutavoista. Tämä tarkoittaa, että sovelluskehittäjä voi esimerkiksi kertoa sähköpostilla osto- ja tilausmahdollisuuksista asiakkaille, jotka ovat sähköposteja suostuneet vastaanottamaan. Lisäksi osana sovintosopimusta Apple perusti 100 miljoonan dollarin rahaston, joka tukee sovelluskehittäjiä 250 – 30 000 dollarin avustuksilla.
Mobiilisovelluskauppojen osalta merkittävä päätös tuli tällä viikolla lisäksi Etelä-Koreasta, jossa hyväksynnän sai uusi lainsäädäntö, jonka myötä Apple ja Google eivät voi edellyttää App Storessa ja Google Playssa jaeltavien sovellusten osalta tarjoamansa maksutavan käyttöä, vaan sovelluskehittäjien tulee voida valita sovelluksissa käytettävät maksutavat itse.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sovelluskauppojen muutokset eivät näillä näkymin ole jäämässä nyt nähtyihin, Etelä-Korean alueellista lainsäädäntöä lukuun ottamatta, vielä melko vähäisiin muutoksiin.
Seuraavaksi muutoksia voi aiheuttaa EU. Aiemmin huhtikuun lopulla Euroopan komissio linjasi jo kilpailututkintansa päätteeksi, että Apple on käyttänyt hallitsevaa markkina-asemaansa väärin vaatiessaan App Store -sovelluksia käyttämään vain Applen tarjoamaa maksutapaa. Komissio oli myös huolissaan, että Apple asettaa rajoituksia sovelluskehittäjille estäen niitä kertomasta vaihtoehtoisista, edullisemmista ostomahdollisuuksista. Komissiolta odotetaan myöhemmin tietoa Applelle koituvista seuraamuksista sekä sille asetettavista vaatimuksista muuttaa toimintaansa. Todennäköiseltä vaikuttaa, ettei Applelle ainakaan sallita jatkossa sen maksutavan edellyttämistä myöskään enää Euroopassa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »