Google kehittää omia suoritinpiirejä myös osaksi tulevia kannettavia tietokoneitaan ja tablettejaan, raportoi japanilainen talousjulkaisu Nikkei Asia.
Kolmen eri lähteen mukaan Google suunnittelee omien suoritinten käyttöönottoa Chrome OS -käyttöjärjestelmällä varustetuissa läppäreissä ja tableteissa vuoden 2023 tienoilla.
Hanke voidaan nähdä jatkona Googlen älypuhelimiin suuntaamalle kehitykselle. Google on jo julkistanut sen uusien tämän syksyn Pixel 6 -älypuhelinten olevan varustettu uudella Google Tensor -järjestelmäpiirillä, jota Google on kertonut kehittäneensä viimeisen neljän vuoden ajan. Piirissä on panostettu huomattavasti muun muassa tekoäly- ja koneoppimislaskentaan, ja erittäin vahvojen huhujen mukaan se on kehitetty yhteistyössä Samsungin kanssa, mitä Google ei ole kuitenkaan vahvistanut.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nikkein raportti ei ota tarkemmin kantaa siihen, tapahtuuko myös Chrome OS -laitteisiin suunnitteilla olevien ARM-pohjaisten suoritinpiirien kehitystyö yhdessä jonkin kumppanin, kuten Samsungin, kanssa. Niiden kerrotaan vain perustuvan brittiläisen ARMin suunnitelmiin, eli ne ovat ARM-yhteensopivia ja niissä voidaan hyödyntää ARMin kehittämiä suoritinydinten suunnitelmia.
Muista laitevalmistajista Apple on käyttänyt suunnittelemiaan järjestelmäpiirejä omissa laitteissaan jo yli vuosikymmenen ajan, ja on viime vuodesta alkaen ottanut käyttöön omaa suunnitteluaan edustavat piirinsä myös Mac-tietokoneissa.
Erityisesti Applen menestyksen kerrotaankin toimineen inspiraationa Googlen kehityshankkeille. Lisäksi omia puolijohderatkaisujaan kehittävät myös muun muassa Amazon, Facebook, Microsoft, mutta myös kiinalaiset Alibaba ja Baidu. Osin kehitys suuntautuu datakeskusten palvelimiin. Myös Google on jo aiemmin suunnitellut ja ottanut käyttöön vuodesta 2016 alkaen osana datakeskuksiaan Tensor Processing Unit -suorittimia, jotka on optimoitu tekoälylaskentaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Omien suoritinpiirien kehitys mahdollistaa erikoisominaisuudet sekä piirien räätälöinnin eri tarpeisiin ja optimoinnin esimerkiksi käyttöjärjestelmän kanssa. Piirikehitys vaatii kuitenkin suuria panostuksia: Bain & Co -konsulttiyhtiön partneri Peter Hanbury arvioi Nikkeille huippuluokan 5 nanometrin tuotantoprosessin piirin kehitystyöhön uppoavan 500 miljoonaa dollaria.
Googlen kerrotaan parhaillaan rekrytoivan piirikehittäjiä muun muassa Israelissa, Intiassa ja Taiwanissa Yhdysvaltojen lisäksi.
Osana raporttiaan Nikkei toteaa myös, että Googlella on suuret odotukset Pixel 6 -puhelimille ja se on pyytänyt toimittajiaan valmistautumaan 50 prosenttia suurempaan tuotantokapasiteettiin verrattuna vuoteen 2019 ennen koronapandemiaa. Tutkimusyhtiö IDC:n mukaan viime vuonna Googlen Pixel-älypuhelintoimitukset romahtivat edellisvuoden 7 miljoonasta 3,7 miljoonaan.
Chromebook-läppärien toimitukset puolestaan lähes kaksinkertaistuivat viime vuonna edellisvuodesta muun muassa etäopiskelun ja -töiden kiihdyttämän kysynnän myötä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »