36 Yhdysvaltojen osavaltiota ja Washington D.C. haastoivat heinäkuussa Googlen oikeuteen mitä tulee yhtiön Google Play -sovelluskaupan ehtoihin. Syytteiden mukaan Googlella on hallitseva markkina-asema Android-sovellusekosysteemissä ja se rajoittaa laittomalla tavalla kilpailumahdollisuuksia sovellusten jakelussa.
Nyt tapauksen tiimoilta oikeuteen jätetyt asiakirjat ovat paljastaneet mielenkiintoista, ennenkuulematonta tietoa Google Play -sovelluskaupan tuotoista, kertoo uutistoimisto Reuters.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Asiakirjat esittävät Googlen keränneen 11,2 miljardin dollarin liikevaihdon Google Play -sovelluskaupasta vuonna 2019. Tämän kerrotaan tuoneen Googlelle 8,5 miljardin bruttokatteen sekä 7 miljardia dollaria liikevoittoa. Google Play -kaupan liikevoittomarginaali olisi näin ollut vuonna 2019 muhkeat 62 prosenttia liikevaihdosta.
Luvuissa mukana ovat sovellusten myynti, sovellusten sisäisten ostojen myynti sekä sovelluskaupan mainokset.
Luvut ovat oikeudenkäynnin syyttäjäpuolen keräämiä ja esittämiä perustuen Googlen talouslukuihin. Googlen Reutersille antaman kommentin mukaan tietoja kuitenkin ”käytetään kuvailemaan väärin liiketoimintaa perusteettomassa oikeusjutussa”.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ilmeisesti Google tarkoittaa sitä, että sen Google Play -sovelluskaupan kannattavuudessa ei olisi huomioitu kaikkia todellisia kuluja, mikä antaisi sovelluskaupan kannattavuudesta Googlelle liian hyvän kuvan. Myös Apple puolustautui tältä osin, kun sen App Store -sovelluskaupan kannattavuus oli esillä sen Epic Games -oikeudenkäynnissä.
Joka tapauksessa tiedot Google Play -kaupan liikevaihdosta ja kannattavuudesta ovat mielenkiintoisia, sillä niistä on kuultu nyt ensi kerran yksityiskohtaista tietoa arvioiden sijaan. Osana Googlen emoyhtiön Alphabetin tulosjulkistuksia Google Play -sovelluskaupan tuotot on ryhmitelty pääosin osaksi Googlen kaikkea muuta kuin mainoksista keräämää liikevaihtoa, mikä ei ole antanut näkymää vain sovelluskaupan tuottoihin, saati kannattavuuteen.
Google ottaa Play-sovelluskaupassa jaettavien sovellusten sovelluskaupan kautta tapahtuvasta myynnistä itselleen 30 prosentin tai tietyissä tapauksissa nykyisin 15 prosentin osuuden (yli vuoden jatkuneissa tilauksissa sekä alle 1 miljoonaa dollaria Google Playsta vuodessa liikevaihtoa saavilta kehittäjiltä). Tämä Googlen osuus kirjautuu sen liikevaihdoksi. Lisäksi Google tienaa sovelluskaupasta sen osana esitettävistä mainoksista.
Oikeudenkäynti osavaltioiden ja Googlen välisessä oikeusjutussa on näillä näkymin edessä myöhään vuonna 2022.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Syytteiden mukaan Googlella on sovelluskaupassa hallitseva markkina-asema, jota se käyttää lainvastaisesti kilpailun rajoittamiseen. Google on puolustautunut muun muassa toteamalla, että Android-laitteisiin sovelluksia voi asentaa muutenkin kuin Google Play -kaupasta, joten Google Play -kauppaa eikä myöskään Googlen tarjoamaa maksutapaa ole pakko käyttää.
Googlea vastaan on nostettu Yhdysvalloissa muitakin kilpailuoikeudellisia syytteitä, esimerkiksi liittyen Google-hakuun ja Googlen laitevalmistajien kanssa tekemiin sopimuksiin sekä Googlen hallitsevan markkina-aseman väitettyyn väärinkäyttöön mainosmarkkinoilla.
Lisäksi Fortnite-pelin kehittäjä Epic Games haastoi Applen lisäksi myös Googlen oikeuteen sen jälkeen, kun myös Google poisti Fortniten Google Play -kaupasta Epicin lisättyä peliin sovelluskaupan sääntöjä rikkovan oman maksutapansa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »