Epic Gamesin Googlea vastaan Fortnite-pelin Google Play -kaupasta poistamisen jälkeen nostaman kanteen lähestyvän oikeuskäsittelyn alla julkisuuteen on ilmestynyt jälleen mielenkiintoisia asiakirjoja, jotka paljastavat uusiakin tietoja myös Googlen toiminnasta ja vaatimuksista.
Epic Games haastoi elokuussa 2020 Googlen oikeuteen sen jälkeen, kun Google Applen tavoin poisti Epic Gamesin Fortnite-pelin Google Play -sovelluskaupastaan. Syynä tähän oli se, että Epic Games lisäsi peliinsä oman maksutapansa, mikä ei ole sallittua sovelluskaupan säännöissä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Epic Games on pyrkinyt tuomaan materiaaleissaan esiin kaikki temput, joilla Google on vaikeuttanut esimerkiksi pelien jakelua muuten kuin Google Play -sovelluskaupan kautta tai vaihtoehtoisten sovelluskauppojen menestysmahdollisuuksia. Epic Gamesilla on myös Androidille oma Epic Games -pelikauppansa, joka kilpailee Google Playn kanssa.
Nyt uudet julkisuuteen tulleet asiakirjat paljastavat aiemmin tuntemattoman Googlen ohjelman nimeltään Premier Device Program, joka on tarjonnut Android-laitevalmistajille kannustimia ainoastaan Google Play -kaupan tarjoamiseen laitteissaan kolmansien osapuolten vaihtoehtojen sijaan. Asiasta on kertonut muun muassa 9to5Google-sivusto.
Googlen Premier Device Program sai alkunsa asiakirjojen mukaan nähtävästi vuonna 2019. Ohjelmasopimuksen alaisissa laitteissa vaadittiin Googlen palveluille yksinoikeutta sekä oletusasemaa kaikissa tärkeimmissä toiminnoissa. Laitteissa ei esimerkiksi saanut olla muita sovelluksia, jotka voivat asentaa APK-sovelluspaketteja laitteeseen, eli toisin sanoen muita sovelluskauppoja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vastineeksi palvelujensa suosimisesta Google tarjosi Premier Device Program -ohjelman laitteista niiden valmistajille esimerkiksi korkeampaa 12 prosentin osuutta Google-haun kerryttämästä liikevaihdosta tavanomaisen 8 prosentin sijaan.
Lisäksi jotkin valmistajat saivat asiakirjojen mukaan vielä paremman diilin. Esimerkiksi LG ja Motorola saivat vielä 3-6 prosentin osuuden Play-kaupassa laitteilla tehdyistä ostoista osana Premier Device Programia. LG:n ja Motorolan laitteista 95 ja 98 prosenttia oli sidottu ohjelmaan.
Myös Nokia-puhelinyhtiö HMD Global on nimetty yhdeksi Googlen Premier Device Program -kumppaniksi. Sen osalta sopimus alkoi joulukuussa 2019 ja jatkuu marraskuuhun 2022. HMD Globalin Nokia-älypuhelimista 100 prosentin eli kaikkien laskettiin kuuluvan ohjelman piiriin.
Muista valmistajista Xiaomi sitoutui ohjelmaan 40 prosentin ja Sony sekä Sharp 50 prosentin osalta laitteitaan. BBK-ryhmä eli Oppo, OnePlus ja Vivo olivat asiakirjan mukaan sitoutuneet ohjelmaan 70 prosentin osalta laitteitaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jo aiemmin on raportoitu, että Google esti Epic Gamesin yhteistyön tämän pelikaupan esiasentamisesta OnePlus- ja LG-älypuhelimiin. Osittain nyt paljastunut Premier Device Program on voinut olla yksi keino tässä.
Kokonaisuutena Epicin tavoite on esittämillään materiaaleilla saada Googlen toiminta näyttämään mahdollisimman huonolta ja kilpailua rajoittavalta. Epicin tavoitteena on se, että lopputuloksena tavalla tai toisella Google edellytettäisiin sallimaan täysin muut maksutvat Google Playn kautta jaeltavissa sovelluksissa sekä luopumaan laitevalmistajien kanssa sopimuksista, jotka estävät esimerkiksi muiden sovelluskauppojen, kuten Epic Gamesin pelikaupan, yleistymistä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »