Microsoft pyrkii kiihdyttämään oman Edge-verkkoselaimensa suosiota jälleen myös kyseenalaisin keinoin.
Syksyn aikana julkaistavaksi odotetussa uudessa Windows 11 -käyttöjärjestelmäversiossa Microsoft on tehnyt entistä vaikeammaksi vaihtaa käyttöjärjestelmän oletusverkkoselainta, jota käytetään linkkien avaamisessa. Lisäksi entistä useammassa kohdin käyttöjärjestelmä jättää oletusselaimen valinnan täysin huomiotta ja käyttää vain Microsoftin omaa Edgeä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muutokset ärsyttävät suuresti kilpailevia selainkehittäjiä, kertoo The Verge.
Windows 10:n tavoin myös Windows 11:ssä näytölle ilmestyy kysymys, millä selaimella verkkosivun linkki avataan, kun on asentanut uuden verkkoselaimen ja painaa jotakin linkkiä. Tämän kysymyksen yhteydestä oletusverkkoselaimen vaihtaminen käy periaatteessa helposti, mutta jos ei huomaa valita kysymyksen yhteydessä lisävalintaa valitun sovelluksen käyttämisestä aina, oletusta ei vaihdeta – eikä enää jatkossa käyttöjärjestelmä esitä vastaavaa kyselyä verkkosivulinkkejä avattaessa.
Microsoftin Windows 11:ssä tekemien muutosten myötä muuten tapa vaihtaa oletusverkkoselainta on huomattavan kankea.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Selaimet voivat ohjata käyttäjän vaihtamaan selainta käyttöjärjestelmän oletussovellusasetuksiin, mutta aiemman yksinkertaisen selainvalinnan sijaan siellä odottavat Windows 11:ssä valinnat erikseen erilaisille tiedostotyypeille. The Verge kertoo, että vaikkapa Google Chromen yhteydessä tämä tarkoittaa, että selain täytyy erikseen valita oletukseksi HTM-, HTML-, PDF-, SHTML-, SVG- WEBP-, XHT-, XHTML-, FTP-, HTTP-, ja HTTPS-tiedostoille/linkeille.
The Vergen Tom Warrenin mukaan tällä hetkellä testaamistaan selaimista (Firefox, Chrome, Opera, Vivaldi, Brave) ainoastaan Firefox onnistui vaihtamaan oletusasetuksia suoraan.
Lisäksi oletussovellusta vaihdettaessa Microsoft pyytää vielä harkitsemaan, että kannattaisiko sittenkin pysyä Edgessä.
”Olemme olleet kasvavassa määrin huolissaan tästä trendistä Windowsissa”, kommentoi Firefoxista vastaava Mozillan johtaja Selena Deckelmann Microsoftin toimintaa The Vergelle. ”Windows 10:stä alkaen käyttäjien on täytynyt käydä läpi ylimääräisiä ja tarpeettomia lisävaiheita asettaakseen ja säilyttääkseen oletusselainasetukset. Nämä esteet ovat parhaimmillaankin hämmentäviä, ja vaikuttavat suunnitelluilta heikentämään käyttäjän valintaa muusta kuin Microsoftin selaimesta.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Microsoftilla on historiaa tällaisesta, ja se näyttää asteittain pahenevan”, kommentoi puolestaan Vivaldin edustaja. ”Jokaisessa Windows-versiossa, siitä tulee vaikeampaa”, kommentoi edustaja oletusselaimen vaihtamista. ”He ymmärtävät, että ainoa tapa saada ihmiset käyttämään heidän selaintaan on lukita heidät siihen.”
Oletusverkkoselaimen vaihtamisen vaikeuttamisen lisäksi Windows 11:ssä useammat käyttöjärjestelmän toiminnot jättävät oletusvalinnan tyystin huomiotta ja ohjaavat käyttäjät Microsoftin Edge-selaimeen. Windows 10:ssä näin on toiminut jo esimerkiksi haku, ja Windows 11:ssä myös esimerkiksi uusi widget-pienoissovellusten alue, josta linkit avautuvat vain Edge-selaimessa – vaikka oletusselaimeksi käyttöjärjestelmätasolla olisikin valittu jokin muu.
Microsoft on aiemminkin saanut kritiikkiä myös runsaista kehotuksistaan käyttöjärjestelmänsä eri kohdissa ottaa käyttöön sen Edge-selain, esimerkiksi Windows-päivitysten yhteydessä.
Kritiikistä huolimatta Microsoft on jatkanut valitsemallaan linjalla – ja vie sitä Windows 11:ssä taas askeleen eteenpäin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Microsoftin itsensä mukaan se tarjoaa Windows 11:ssä käyttäjälle vain valinnanmahdollisuuksia yksityiskohtaisemmalla tasolla viitaten siihen, että eri sovelluskategorioiden sijaan oletussovellusten näkymästä voi valita oletussovelluksen eri tiedostotyypeille.
Samalla Microsoft kuitenkin jättää oven auki myös palautteen perusteella vielä tehtäville muutoksille. ”Windows 11 jatkaa kehittymistään ajan kanssa; jos opimme käyttökokemuksesta, että on olemassa tapoja tehdä parannuksia, teemme niin.”
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »