Jos Yhdysvallat ei olisi asettanut Huaweille erilaisia rajoituksia jo toukokuusta 2019 alkaen, olisi Huawei nyt todennäköisesti maailman suurin älypuhelinvalmistaja – mahdollisesti jopa merkittävällä marginaalilla lähimpiin kilpailjoihinsa.
Sen sijaan rajoitusten vuoksi Huawei on nyt kutistunut älypuhelimissa pieneksi tekijäksi, joka on pudonnut tyystin pois suurimpien älypuhelinvalmistajien listausten kärkipaikoilta. Vuoden 2021 toisella neljänneksellä eli huhti-kesäkuussa Huawei putosi ulos TOP5:stä myös jopa Kiinan kotimarkkinoillaan, kun kärkiviisikon muodostivat Vivo, Oppo, Xiaomi, Apple sekä Honor, aiempi Huawein toinen älypuhelinbrändi, jonka se myi uusille omistajille viime vuoden marraskuussa.
Huawei on kuitenkin jatkanut uusien älypuhelinmallien esittelyä – ennen kaikkea Kiinan, mutta valikoidusti myös muiden maiden markkinoille. Viime aikojen merkittävin älypuhelinjulkistus Huaweilta ovat olleet uudet P50-sarjan huippupuhelimet heinäkuun lopulla. Niitä odotetaan myös kansainvälisille markkinoille, vaikka nekin ensimmäisenä tulevat saataville Kiinassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen syksyllä 2020 kiristämistä rajoituksista johtuen Huawein on nyt vaikeaa, osittain jopa mahdotonta, hankkia älypuhelimiinsa tarvittavia piirejä. Yhdysvallat on sallinut erillisillä luvilla komponenttitoimituksia Huaweille, mutta rajoittuen vain 4G-tuotteisiin. Tästä syystä myös uudet P50-sarjan huippupuhelimet rajoittuvat 4G-verkkoyhteyksii, eli eivät tue 5G-mobiiliverkkoyhteyttä. Älypuhelinmarkkinan siirryttyä vauhdilla 5G-aikaan, ei Huaweilla ole tarjota tässä suhteessa kilpailukykyisiä tuotteita.
Vaikeuksista huolimatta uskoa Huaweilla ei näytetä menetetyn, vaan pyrkimys parempaan on kova.
Huawein johdossa tällä hetkellä vaihtuvista johtokunnan puheenjohtajista vetovastuussa toimiva Guo Ping on todennut, ettei Huawei aio luovuttaa ja suunnittelee paluuta takaisin alan valtaistuimelle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Kaikki tietävät, että puhelinten piirit tarvitsevat edistynyttä teknologiaa pienessä koossa ja matalalla virrankulutuksella. Huawei voi suunnitella sitä, mutta kukaan ei voi auttaa meitä tekemään niitä: olemme jumissa”, Huawei-pomo Guo Ping kommentoi uutistoimisto Reutersin mukaan hiljattain järjestetyssä kysymys- ja vastaustilaisuudessa yhtiön henkilöstölle.
Tämänhetkiset ongelmat ovat kuitenkin Huawei-pomon mukaan ratkaistavissa.
”Huawei tulee säilymään olemassa matkapuhelimissa ja jatkuvilla edistysaskeleilla piirien tuotannossa, älypuhelinten valtikka palaa aikanaan”, kommentoi Guo Ping.
Aiemmin Huawei kertoi vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla liikevaihtonsa laskeneen 29 prosentilla vuodentakaisesta, kun älypuhelimet sisältävän kuluttajaliiketoiminnan liikevaihto romahti 47 prosentilla. Huawein omien tuotteiden laskeneen myynnin lisäksi tähän on vaikuttanut aiemmin osana kuluttajaliiketoimintaa toimineen Honorin myynti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kiina pyrkii suurilla investoinneilla parantamaan asemaansa puolijohdevalmistuksessa, mutta yleisten arvioiden mukaan teknologisen etumatkan kiriminen tulee kestämään vähintään useita vuosia. Kovin nopeaa apua Huawein älypuhelinliiketoiminnan synkeään nykytilaan ei siis piirien valmistamisesta Kiinassa ei siis tule olemaan. Pidemmällä, 5-10 vuoden aikavälillä, kaikki on kuitenkin mahdollista.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »