Samsungin taittuvanäyttöiset älypuhelimet ovat ennättäneet jo kolmanteen sukupolveen, ja viimeisimmät tulokkaat Galaxy Z -sarjaan ovat Galaxy Z Fold3 5G ja Galaxy Z Flip3 5G.
Uutuuksista Samsung Galaxy Z Fold3 muistuttaa ulkoisesti edeltäjäänsä. Merkittäviä kehitysaskelia on kuitenkin otettu esimerkiksi kestävyydessä, ja muun muassa taittuvan näytön kerrotaan nyt olevan peräti 80 prosenttia aiempaa kestävämpi. Myös vesitiiviys on uutta, ja tietenkin teknisestikin edistystä on tapahtunut suorituskyvyssä.
Samsung Galaxy Z Fold3 5G
- Android
- Lasi + alumiini
- 7,6" Taittuva Dynamic AMOLED 2X + HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 12 + 12 + 12 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 888 -piiri
- 4400 mAh akku
Lisäksi Samsung Galaxy Z Fold3:ssa on tuki S Pen -kosketuskynälle, josta on esitelty uusi versio taittuvanäyttöistä älypuhelinta varten. Uudistuksista huolimatta taittuvanäyttöinen uutuus on edeltäjäänsä halvempi, mutta alkaen 1 879 euron hintaisena silti kaukana edullisesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung Galaxy Z Fold3:n myynti ja toimitukset ovat jo käynnistyneet Suomessa. Suositushinta on 1 879 euroa (256 Gt) tai 1 979 euroa (512 Gt) tallennusmuistin määrästä riippuen.
Vielä 26. elokuuta asti Galaxy Z Fold3 5G:n ennakkotilaaja saa kaupan päälle Notepackin eli Flip Cover -suojakuoren ja S Pen -kynän, 25 watin laturin sekä vuoden mittaisen Samsung Care+ -sopimuksen, joka korvaa 130 euron omavastuulla yhden laitteelle sattuneen vahingon sopimusaikana. Lisävarusteiden arvo on 89,90 euroa ja Care+:n 99 euroa. Lisäksi ennakkotilaajat saavat Z Fold3:lle laturin, jota myyntipakkaus ei tavallisesti sisällä.
Samsung Galaxy Z Fold3 5G:n tekniset tiedot
- Alumiinirunko (Armor Aluminum) ja Corning Gorilla Glass Victus -lasipinta
- Sisäpuolella 7,6 tuuman taittuva Dynamic AMOLED 2X -näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella, 22,5:18-kuvasuhteella ja 2208×1768 pikselillä (374 PPI), kirkkaus 900 nitiä (tyypillinen HBM-tilassa) tai 1 200 nitiä (huippu), Ultra Thin Glass -lasi, S Pen -kynätuki
- Kannessa 6,2 tuuman Dynamic AMOLED 2X -näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella, 24,5:9-kuvasuhteella ja 2268×832 pikselillä (387 PPI), kirkkaus 1 000 nitiä (tyypillinen HBM-tilassa) tai 1 500 nitiä (huippu), Corning Gorilla Glass Victus -lasi
- Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Sormenjälkilukija virtapainikkeessa oikealla kyljellä
- Takakamerat ulkopuolella
- 12 megapikselin 83 asteen pääkamera 1,8 mikronin pikselikoolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin 123 asteen ultralaajakulmakamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- 12 megapikselin 45 asteen ja 2x optisen zoomin telekamera 1,0 mikronin pikselikoolla, f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella, 10x digitaalinen zoom
- Gorilla Glass DX -lasi kameroiden päällä
- 4K / HDR10+ -videokuvaus
- Näytönalainen kamera sisäpuolella: 4 megapikseliä 2,0 mikronin pikselikoolla ja f/1,8-aukolla, 80 asteen kuvakulma
- Etukamera kannessa ulkopuolella: 10 megapikseliä 1,22 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla, 80 asteen kuvakulma
- Qualcomm Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri
- 12 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5)
- 256 tai 512 gigatavua tallennusmuistia (UFS 3.1)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa ja eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 4G LTE: kategoria 20
- 5G: NSA / SA, alle 6 gigahertsin taajuudet n1, n3, n5, n7, n20, n28, n38, n40, n41, n66, n77, n78
- Wi-Fi 6 ja 6E (2,4 + 5 + 6 GHz) / Bluetooth 5.2 / NFC -yhteydet, UWB-lähipaikannusteknologia
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi
- USB-C-liitäntä
- 4 400 milliampeeritunnin akku 25 watin pikalatauksella ja 10 watin langattomalla latauksella (Qi), langaton virranjako eli käänteinen langaton lataus (4,5 wattia)
- Mitat suljettuna 158,2 x 67,1 x 14,4-16,0 millimetriä ja avattuna 158,2 x 128,1 x 6,4 millimetriä
- Paino 271 grammaa
- IPX8-luokitellusti vesitiivis rakenne
- Android 11 -käyttöjärjestelmäversio osana One UI -ohjelmistoa (päivityslupauksena kolme Android-versiopäivitystä ja neljä vuotta tietoturvapäivityksiä)
Hyvää Samsung Galaxy Z Fold3:ssa
- Kaksi oivaa näyttöä. Taittuva näyttö on Galaxy Z Fold3:n vetonaula. Suuri koko, parannettu kirkkaus ja riittävä tarkkuus tekevät jokapäiväisestä käytöstä mukavaa.
- Suuren näytön lisäedut. Iso näyttö on nyt hyödynnetty aiempaa paremmin. Moniajoa on paranneltu, osa sovelluksista on jaettavissa kahteen rinnakkaiseen ikkunaan ja käytössä on entistä useammin ohjelmien tablettiversioita. Galaxy Z Fold3 todella on erilainen älypuhelin ja tässä mielessä hyvällä tavalla.
- Laatutuntuma. Laatutuntuma on erinomainen, kuten lähes lähemmäs parin tonnin älypuhelimessa toki kuuluukin. Toistaiseksi taittuvanäyttöiset puhelimet ovat herättäneet kysymyksiä rakenteensa kestävyyden osalta, mutta Galaxy Z Fold3:n luvattuun parempaan kestävyyteen on helppo luottaa. Samsung on tehnyt hyvää työtä, ainakin lyhyen testirupeaman perusteella.
- Hyvät parannukset. Monilta osin Galaxy Z Fold3 on viimevuotisella tasolla. Hieman alemmalla hinnalla saa kuitenkin nyt kaksi 120 hertsin näyttöä, paremman rakenteen sekä vedenkestävyyden, ensi kertaa taittuvanäyttöisessä puhelimessa, sekä kirsikkana kakun päälle S Pen -kynätuen.
Huonoa Samsung Galaxy Z Fold3:ssa
- Korkea hinta. Galaxy Z Fold3 on hitusen edeltäjäänsä edullisempi, mutta silti todella tyyris kaikkiin perinteisempiin älypuhelimiin verrattuna. Taittuvasta näytöstä saa maksaa yhä maltaita, ja silti on oltava valmis tinkimään hieman esimerkiksi kameroista eikä esimerkiksi S Pen -kynä kuitenkaan kuulu myyntipakkauksen vakiovarustukseen.
- Kamerat varauksella. Pitkälti viimevuotista vastaava kamerakokoonpano on hyvä, muttei erinomainen. Tähän hintaan odottaisi vähintään Galaxy S21 Ultran veroista kamerakokemusta, mutta ikävä kyllä se jää nyt haaveeksi. Hinta nostaa odotukset niin korkealle, että parhaimmillaan mainio kuvauskokemuskin tuntuu osin pettymykseltä.
- Vain tyydyttävä akunkesto. Galaxy Z Fold3:n akunkesto on vain tyydyttävää tasoa. Virtaa akusta riittää päivän, muttei kahden käyttöön.
- Verkkainen lataus. Galaxy Z Fold3 lautuu muiden Samsung-puhelinten tavoin hitaammin kuin mitä on nähty monien muiden valmistajien puhelimissa. Reilun tunnin latausaika ei toki ole sanalla sanoen hidas, mutta silti huippupuhelinten joukossa verkkainen.
Toistaiseksi paras taittuvanäyttöinen älypuhelin
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung Galaxy Z Fold3 on ulkoisesti hyvin lähellä edeltäjäänsä. Esimerkiksi näytöt – 6,2-tuumainen kansinäyttö ja 7,6-tuumainen taittuva päänäyttö – ovat jotakuinkin samanlaiset kuin Z Fold2:ssa, ja myös muotoilultaan puhelin on pitkälti kuin ilmetty edeltäjänsä – erilaista kamerakohouman designia lukuun ottamatta.
Kiinni taitettuna Samsung Galaxy Z Fold3 on jotakuinkin tavanomaisen älypuhelimen oloinen, vaikkakin rutkasti tuhdimpi ja peräti 271-grammaisena painavampi. Oikealla laidalla ovat äänenvoimakkuuspainikkeet ja virtapainike sormenjälkilukijalla Samsung-logon koristaessa vasenta saranalaitaa.
Rakenteensa perusidealta Galaxy Z Fold3 muistuttaa hieman takavuosien Nokia-kommunikaattoreita, ja niiden käyttäjille laite voikin tuoda muistoja mieleen. Samsung-uutuus on toki ominaisuuksiltaan taittuvasta näytöstä alkaen aivan eri maata, mutta kuitenkin.
Sormenjälkilukija virtapainikkeessa toimii sujuvan vikkelästi ja luotettavasti myös vasemmalla kädellä, vaikka parhaiten se sopineekin oikean käden peukalolle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kun Galaxy Z Fold3:n taittaa auki, muuttuu kapulamainen älypuhelin elegantiksi pikkutabletiksi. Samsungin mukaan sarana kestää ainakin 200 000 avausta, ja rakenne tuntuukin erittäin jämäkältä ja luotettavalta. Laatutuntumassa ei ole mitään suurempaa sijaa moitteelle. Tässä suhteessa Samsung on tullut suuria askeleita eteenpäin alkuperäisestä vuoden 2019 Galaxy Foldista.
Sarana on melko jäykkä, ja yhdellä kädellä sen avaaminen on vaikeaa. Muutenkin Galaxy Z Fold3 on ehdottomasti älypuhelin, jota kannattaa auki taitettuna käsitellä kahdella kädellä.
Verrattuna edeltäjämalliin on taittuvanäyttöinen uutuus ulkoisesti melko samanlainen. Puhelin ei edelleenkään ole kiinni taitettuna täysin ”tasainen”, sillä saranan sisäpuolelle jää yhä pieni tyhjä tila, josta ei kuitenkaan ole mitään käytännön haittaa.
Mielenkiintoista kyllä, on Samsung saanut tehtyä Galaxy Z Fold3:sta vesitiiviin. IPX8-luokitus kertoo, että puhelin kestää 30 minuutin mittaisen upotukseen 1,5 metrin syvyyteen, mutta ei sen sijaan ole pölyltiivis. Vaikkapa kylpytynnyrissä uutuutta voi siis käytellä huoletta, mutta loppukesän hiekkarantareissuilla on syytä pitää varansa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung on muutenkin panostanut Galaxy Z Fold3:ssa kestävyyteen. Puhelimen runko on yhä alumiinia, mutta korealaisyhtiön mukaan 10 prosenttia aiempaa vankempaa ja täten myös vahvinta, mitä älypuhelimissa on toistaiseksi nähty. Uudelle alumiinille on annettu myös kestävyyttä korostava nimi, Armor Aluminium.
Galaxy Z Fold3:n kansinäyttö on lisäksi päällystetty Corningin kestävimmällä Gorilla Glass Victus -lasilla, mikä niin ikään tarkoittaa 50 prosentin parannusta viime vuoteen verrattuna. Takakameroiden linssejä puolestaan suojaa Gorilla Glass DX -lasi.
Taittuva näyttö on sekin kestävämpi, Samsung lupailee. Käytössä on edelleen tuttu Ultra Thin Glass -lasi, mutta uudistettu näyttöpaneelin kerrosrakenne ja parempi suojakalvo johtavat korealaisjätin mukaan jopa 80 prosenttia aiempaa parempaan kestävyyteen.
Samsung toivoo lisäpanostusten lieventävän potentiaalisten ostajien huolta mahdollisista kestävyysongelmista, ja ainakin testirupeaman perusteella Galaxy Z Fold3 tosiaan vaikuttaa jykevältä ja vankalta puhelimelta. Ilahduttavasti taittuvan näytön pinnoite on nyt myös aiempaa liukkaampi, ja käyttötuntuma onkin oikeastaan täysin tavallisen huippupaneelin tasolla.
Samsung Galaxy Z Fold3:ssa on kaksi SIM-korttipaikkaa, mutta muistikorttia siihen ei saa. Myös kuulokeliitäntä puuttuu, ja lataus hoituu USB-C-liitännällä 25 watin teholla tai langattomasti (Qi) 10 watin teholla. Lisäksi uutuus lataa vaikkapa kuulokkeita käänteisesti 4,5 watin teholla.
Akkukapasiteetti on 4 400 milliampeerituntia ja käyttöaika kohtalainen. Ahkerallakin käytöllä aamusta iltaan asti pärjäilee helpohkosti, ja vaikka kaksi vuorokautta pitkälti mahdottomuus onkin, on akunkesto silti perushyvällä tasolla näytön valtava koko huomioiden.
Latausnopeus sen sijaan jättää paljon toivomisen varaa. Täyteen lataukseen kuluu aikaa noin 70 minuuttia Samsungin 25 watin laturilla, ja vaikka reilun tunnin lataus ei erityisen hidas olekaan, on se selkeästi muiden älypuhelinvalmistajien laitteissa nähtyä verkkaisempi. Kun Galaxy Z Fold3 on vielä tonnin verran useimpia lippulaivoja kalliimpi, ei latausnopeutta voi kuvailla kovin positiivisesti. Kuten yllä oleva kuvaajakin kertoo, parhaimmillaan huippupuhelimissa Galaxy Z Fold3:a vastaava akkukapasiteetti täyttyy alle puolessa siitä ajasta kuin Galaxy Z Fold3:ssa. Samsungin taittuvanäyttöisen Galaxy Z Fold3:n latausnopeus vastaa kuitenkin sen alkuvuoden 2021 Galaxy S21 Ultra -huippumallia.
Kaksi tarkkaa näyttöä ja runsaasti erikoistoimintoja
Samsung Galaxy Z Fold3:ssa on kaksin kappalein mainioita näyttöjä. Näyttöjen tarkkuus ja ominaisuudet ovat koko lailla viime vuoden tasolla, mutta ilahduttavasti kansinäyttö tukee sekin nyt 120 hertsin korkeaa virkistystaajuutta – sisänäytössä vastaava ominaisuus oli jo aiemmin. Lisäksi sisänäytön kirkkaus on kohentunut Samsungin mukaan 29 prosenttia viime vuoteen verrattuna.
Virkistystaajuutta voi totutusti mukauttaa laitteen asetuksista, mutta ei näyttö kerrallaan, vaan molemmille paneeleille yhtäaikaisesti. Vaihtoehtoja ovat 60 hertsin perustila sekä mukautuva tila, jossa virkistystaajuus vaihtelee näytöllä esitettävän sisällön mukaan.
Molemmat näytöt ovat tarkkoja ja toistavat värejä kirkkaan luonnollisesti kirkkauden riittäessä hienosti myös ulkosalla etenkin automaattiasetuksilla. Kansinäytön perin pitkulainen 25:9-kuvasuhde tekee siitä näppärän lyhyempiä käyttötarpeita ja yhden käden käyttöä varten, kun taas suuri sisänäyttö soveltuu upeasti vaikkapa median toistamiseen – vaikkakaan omituinen 22,5:18 ei parhaiten esimerkiksi elokuville sovellukaan.
Taittuvan näytön keskellä on edelleen huomattava, selvästi sormenkin alla tuntuva juova, mutta katselukokemusta se ei häiritse oikeastaan ensinkään. Pidemmällä käyttökokemuksella selviää, kuinka juovalle ajan myötä käy, mutta testipätkän perusteella se ei aiheuta ongelmia käyttö- tai katselukokemukseen.
Samaa voi sanoa neljän megapikselin etukamerasta, joka on upotettu taittuvaan näyttöön. Kameran kohdalla näytön pikselitiheys on alhaisempi, ja mitä vaaleampaa on toistettava sisältö, sitä paremmin etukamera paneelista erottuu. Käyttökokemusta se ei sen sijaan häiritse.
Galaxy Z Fold3:ssa on toinenkin etukamera, reiässä kansinäytön yläreunan keskellä. ”Kansietukamera” on kuvanlaadussa huomattavasti näytönalaista vaihtoehtoaan edellä, mutta kameroista lisää tuonnempana.
Taittuva näyttö on luonnollisesti Galaxy Z Fold3:n kiehtovin ominaisuus, ja paneelista onkin nyt puristettu irti aiempaa enemmän. Yhä useammat sovellukset sopivat nyt suuremmalle näytölle, ja järjestelmäasetuksiin lisätyllä valinnalla voi valita, miten sovellukset mukautuvat suuremmalle näytölle ja asettaa ne toimimaan osana näytön usealle sovellukselle jakavaa moni-ikkunanäkymää.
Aivan kaikki sovellukset eivät veny lähes neliskanttiselle paneelille kovinkaan sulavasti, mutta parhaimmillaan esimerkiksi mobiilipelaaminen taittuvalla näytöllä on todellinen nautinto isompien painikkeiden, korkean virkistystaajuuden ja muuten vain suuremman paneelin ansiosta.
Käytössä on myös entistä useammin myös sovellusten tablettiversioita, ja esimerkiksi useimpien verkkoselainten, kuten Google Chromen, käyttökokemus on nyt huomattavasti paremmin suurelle näytölle soveltuva. Edellisiltä vuosilta tuttua tyhjää tilaa ei näytöllä juuri ole, mikä on ehdottomasti hyvä asia.
Moniajossa Galaxy Z Fold3 on kenties kaikkein kehittynein älypuhelin. Taittuvalle näytölle saa kerralla auki kolme sovellusta, ja lisäksi näkymän päälle saa vielä avattua pienempiä kelluvia sovellusikkunoita. Tilaa paneelilla riittää, ja myös suorituskyky kestää helposti moniajon rasituksen takeltelematta.
Yhdellä kertaa voi siis vaikkapa katsella elokuvaa ja säädellä näyttöasetuksia samalla kun kirjoittaa työsähköpostia tilatessaan ruokaa lempiravintolasta, jonka sijaintia kertailee karttasovelluksella. Se, onko näin kehittyneeseen moniajoon todellista tarvetta, on tietenkin käyttäjästä kiinni.
Kuten oheisista olevista kuvista näkyy, Galaxy Z Fold3:n näytöllä toden totta riittää tilaa monelle sovellukselle ja virtuaaliselle näppäimistölle samanaikaisesti. Esimerkiksi työskenneltäessä puhelin korvaakin parhaimmillaan jopa tietokoneen, ainakin hetkellisesti.
Samsungin perinteinen Galaxy Note -puhelinsarja päätettiin pitkän spekuloinnin päätteeksi ainakin toistaiseksi laittaa hyllylle, ja yksinomaan Note-mallien erikoisuutena aiemmin tunnettu S Pen saapui aiemmin vuonna 2021 jo Galaxy S21 Ultra -huippupuhelimelle. Nyt kosketuskynä tekee debyyttinsä myös taittuvanäyttöisessä älypuhelimessa.
Samsung Galaxy Z Fold3:lle on luotu kokonaan uusi S Pen, joka muistuttaa sekä ulkoisesti että toiminnallisesti aiempia kosketuskyniä. On hyvä huomioida, että edeltävät kynämallit eivät Galaxy Z Fold3:lla toimi, vaan taittuvanäyttöisen uutuuden kaveriksi on hankittava joko S Pen Fold Edition tai myöhemmin saataville tuleva S Pen Pro, joista jälkimmäinen toimii myös muiden kosketuskynää tukevien Samsungien kanssa.
Galaxy Z Fold3:n myyntipakkaukseen S Pen ei kuulu, mutta ainakin Samsungin omasta verkkokaupasta saavat ennakkotilaajat sellaisen kaupantekijäisiksi. Puhelimen rungossa ei ole paikkaa S Penille, mutta tarjolle tuotu suojakuori sellaisen sisältää.
S Pen Fold Edition -kynän hinta on noin 50 euroa ja yhdessä säilytyspaikan sisältävän suojakuoren kanssa 80 euroa. S Pen Pron hinnasta ei ole vielä tietoa.
S Pen Fold Edition on Samsungin uutuuskynistä sirompi ja kevyempi. Edellisistä S Peneistä se eroaa muun muassa siten, että sen kärki painuu sisään, mikäli kynällä painetaan liian kovaa. Kynä myös käyttää aiemmasta poikkeavaa yhteystaajuutta, millä on pyritty estämään muiden, mahdollisesti Galaxy Z Fold3:n näyttöä vahingoittavien kynien käyttäminen. Tämä tarkoittaa myös, ettei S Pen Fold Edition -kynä vastavuoroisesti toimi muiden Samsung-laitteiden kanssa.
Toiminnoiltaan S Pen muistuttaa edeltäjiään, mutta Bluetoothia se ei tue. Näin ollen Air Actions -kauko-ohjainkomentoja ei voi käyttää, ja esimerkiksi etälaukaisimeksi kynä ei nyt sovellu.
S Pen liukuu taittuvan näytön muovipinnoitteella sulavasti, ja sillä kirjoittelu on mukavaa kookkaalla paneelilla. Pikakomennotkin ovat käteviä: esimerkiksi S Penillä tehtävä kaksoisnapautus kynäpainike pohjassa käynnistää nopeasti Samsung Notes -sovelluksen piirrustelutilassa. Myös tekstiä voi muokata erilaisilla piirtoeleillä.
S Pen on mukava lisä Galaxy Z Fold3:n käyttökokemukseen, ja etenkin kaupantekijäisinä se on kätevä kannustin kalliin älypuhelimen hankintaan. Kynä ei mullista käyttöä ollen Bluetooth-yhteksien puuttuessa aiempaa yksipuolisempi, mutta kaikki saatavilla olevat toiminnot pelittävät hienosti. Kynän liike muovipintaisella näytöllä myös muistuttaa aiempaa enemmän perinteisen kynän ja paperin tarjoamaa tuntumaa.
Samsung Galaxy Z Fold3 on luonnollisesti varustettu korealaisvalmistajan viimeisimmällä One UI 3.1 -ohjelmistolla, joka perustuu Android 11 -käyttöjärjestelmäversioon. Päivitystakuu on erinomainen, ja puhelimelle on luvattu kolme Android-versiopäivitystä sekä neljä vuotta tietoturvakorjauksia ensin kuukausittain ja sitten harvemmin.
Arvostelun julkaisuhetkellä tietoturva on heinäkuun 2021 tasolla.
One UI 3.1 on kohtalaisen kaukana vakio-Androidista, mutta ohjelmistoon on silti saatu kevyt tuntuma. Kaikille viime vuosina Samsung-puhelimiin perehtyneille ohjelmisto on tuttu, ja mukana ovat likipitäen kaikki mahdolliset herkut lukuisilla yksinomaan taittuville näytöille suunnitelluilla parannuksilla.
Yhä useamman sovelluksen käyttöliittymä on sovitettu paremmin suuremmalle näytölle. Lisäksi muun muassa laiteasetukset asettuvat ruudulle siten, että päävalikko on vasemmalla ja yksityiskohtaisemmat asetukset oikealla. Lisäksi esimerkiksi WhatsApp listaa vasemmalle sovelluksen päänäkymän keskusteluineen ja oikealle valitun viestiketjun.
Myös muun muassa sähköpostisovellukset Gmail ja Outlook hyödyntävät jaettua katselukokemusta, minkä lisäksi se on käytössä Samsungin kamerasovelluksessa. Toki jaetun tilan voi kytkeä pois päältäkin, mutta erittäin kätevästä käyttötilasta hyötyy suurella näytöllä mielellään.
Samsung on lisäksi solminut yhteistyösopimuksen esimerkiksi Microsoftin kanssa. Ohjelmistojätin Office-sovellukset sopivat täten nekin entistä paremmin Galaxy Z Fold3:n suurelle näytölle mahdollistaen tehokkaamman työskentelyn suurella näytöllä.
Uusi mahdollisuus Galaxy Z Fold3:ssa on myös kiinnittää näytön reunaan sovelluspalkki, jonka kautta eri sovellusten välillä vaihtaminen käy aiempaa kätevämmin.
Saatavilla Galaxy Z Fold3:ssa on myös muista Samsung-lippulaivoista tuttu DeX, jossa älypuhelin muuttuu ulkoiseen näyttöön yhdistettynä tietokoneen korvaajaksi työpöytänäkymällä.
Myös yhden käden käyttötila on saatavilla, mutta puhelimen käyttö on silti miellyttävämpää kahdella kädellä.
Suorituskyky huipputasoa – yhteensä peräti viisi kameraa
Samsung Galaxy Z Fold3 on teknisesti loistavasti varusteltu. Sekä langattomat yhteydet että muistit ovat nopeimpia mahdollisia, ja järjestelmäpiiriksikin on valittu Qualcommin huipputasoinen Snapdragon 888. RAM-muistia (LPDDR5) on käytettävissä 12 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistiakin joko 256 tai 512 gigatavua (UUF 3.1).
Muistikorteille Galaxy Z Fold3:ssa ei ole tilaa, mutta sisäinen muisti riittänee useimmille varsin pitkäksi aikaa.
Suorituskyky on korkealla tasolla, vaikka aivan terävimmälle kärjelle Galaxy Z Fold3 näyttääkin taipuvan testeissä. Suorituskykytestien tulokset jäävät muista Snapdragon 888 -puhelimista muutamasta prosentista reiluun kymmeneen prosenttiin. Käytännön tasolla käyttökokemus on kuitenkin luonnollisesti erinomainen – kaikki toimii takkuamatta viiden sovelluksen moniajosta peleihin korkeimmilla grafiikoilla.
Alla olevassa taulukossa Samsung Galaxy Z Fold3:n suorituskykytestien tuloksia verrattuna Exynos 2100 -järjestelmäpiirillä varustettuun Galaxy S21 Ultraan, muihin Snapdragon 888 -älypuhelimiin sekä esimerkinomaisesti edullisempiin älypuhelinmalleihin.
Kovassa rasituksessa Samsung Galaxy Z Fold3 lämpenee hieman, muttei kovin merkittävästi. Lämpeneminen on hyvin paikallista ja sitä tapahtuu lähinnä takakamerakomponentin alapuolella, eikä sitä suojakuoria käytettäessä oikeastaan edes huomaa.
Kameroita Samsung Galaxy Z Fold3:ssa on peräti viisi kappaletta. Kolme sijaitsee yksinkertaisessa, hillityssä takakamerakohoumassa, ja etukameroitakin on kaksi kummankin näytön sisältäessä omansa.
Kameroiden ominaisuudet ovat seuraavat takakameroista alkaen:
- 12 megapikselin 83 asteen pääkamera 1,8 mikronin pikselikoolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin 123 asteen ultralaajakulmakamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- 12 megapikselin 45 asteen ja 2x optisen zoomin telekamera 1,0 mikronin pikselikoolla, f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella, 10x digitaalinen zoom
- Näytönalainen etukamera sisäpuolella: 4 megapikseliä 2,0 mikronin pikselikoolla ja f/1,8-aukolla, 80 asteen kuvakulma
- Eukamera kannessa ulkopuolella: 10 megapikseliä 1,22 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla, 80 asteen kuvakulma
Kaiken kaikkiaan Samsung Galaxy Z Fold3:n kamerakokoonpano on kenties pienoinen pettymys ollessaan koko lailla viime vuoden tasolla. Kolmen 12 megapikselin kameran kokoonpano poikkeaa muun muassa alkuvuoden Galaxy S21 -mallistosta eikä ole ominaisuuksiltaan esimerkiksi Galaxy S21 Ultra -huippupuhelimen tasolla.
Pääkameran kuvat pärjäävät kuitenkin varsin hyvin vertailussa muita huippupuhelimia vastaan. Samsungille ominaisesti värit ovat automaattiasetuksilla erittäin kirkkaita ja ainakin omaan makuuni juuri sopivalla tavalla korostuneita. Yksityiskohtia on kuvissa runsain mitoin, ja tarkkuus miellyttää silmää.
Ultralaajakulmakuvissakin on potentiaalia, vaikka värit toisinaan haalistuvatkin hieman. Vastavalon vallitessa valkotasapaino heittelehtii kuitenkin helposti, jolloin esimerkiksi pilvisestä taivaasta tulee nopeasti liian pehmeä. Ultralaajakulmaotoksia kannattaakin räpsäistä samasta tilanteesta muutamia, sillä aivan jokainen kuva ei onnistu.
Samsung Galaxy Z Fold3:n telekamera sen sijaan ei ole parhaiden lippulaivojen tasolla kyetessään vain kaksinkertaiseen optiseen zoomiin. Myös digitaalisesti zoomia riittää vain 10-kertaiselle tasolle, eikä Galaxy Z Fold3 olekaan telekameroineen kuin keskikastia.
Kaksinkertaisella optisella zoomilla kuvanlaatu säilyy hyvin, mutta pääkameran otoksista rajatut kuvat ovat silti usein tarkempia. Digitaalisesti zoomattaessa tarkkuus sen sijaan pysyy yllättävän hyvänä jopa 10-kertaiselle tasolle. Kuvaajalta vaaditaan kuitenkin todella vakaata kättä tai ihanteellisessa tilanteessa kuvausalustaa. Itse asiassa myös Galaxy Z Fold3:n taittuva rakenne mahdollistaakin laitteen asettamisen tasaiselle pinnalle ja kuvaamaan joko eteen- tai taaksepäin.
Telekamera onkin hieman kaksijakoinen tapaus. Silmämääräisesti vertailtaessa optisen zoomin valokuvat eivät aiheuta riemunkiljahduksia. Selvää on, että zoom-kamerana Galaxy Z Fold3 ei yllä älypuhelinten kärkikahinoihin, mikä on sääli etenkin puhelimen hintaan suhteutettaessa.
Videokuvaus Galaxy Z Fold3:lla käy 4K-tarkkuudella 60 ruutua sekunnissa sekä takakameralla että kannen etukameralla. Näyttöön upotettu taittuvan näytön etukamera sen sijaan tyytyy 1080p-tarkkuuteen ja 30 ruutuun sekunnissa.
Etukamerat ovat Galaxy Z Fold3:ssa kiintoisia tapauksia, niitä kun on kaksi ja vieläpä varsin erilaisilla periaatteilla toteutettuna. Kansinäytön reikään sijoitettu 10 megapikselin etukamera on oikein hyvä, parhaimmillaan jopa erinomainen näytönalaisen kameran ollessa heikompi.
Näytön alle sijoitetun etukameran tarkkuus on neljä megapikseliä ja kuvanlaatu välttävää. Reilulla prosessoinnilla kuvista saadaan kohtalaisen teräviä, mutta yksityiskohdat kuitenkin kärsivät. Kamera on hyödyllisimmillään esimerkiksi videopuheluissa, ja selfie-kuvissa kannattaakin suosia kansinäytön etukameraa tai sitten takakameroita, joilla selfieiden ottaminen myös tarvittaessa onnistuu kansinäytön avulla.
Samsung Galaxy Z Fold3:ssa on muistakin Galaxy-puhelimista tuttu kameraohjelmisto. Se on helppokäyttöinen, monipuolinen ja tarjonnaltaan kattava. Tiloja riittää kokeiltaviksi tavanomaisemmista panoraama- ja muotokuvatiloista ruoka-, yö- ja hyperlapsekuvaukseen, ja myös videokuvaajien iloksi on rutkasti kokeiltavaa hidastustoiminnoista timelapseihin.
Näppärimpiä erikoiskuvaustiloja ovat yksi otos ja ohjaajan näkemys. Edellä mainittu napsaisee samasta tilanteesta useita kuvia eri kameroilla ja asetuksilla toisen tarjotessa videokuvaajan käyttöön pää-, ultralaajakulma- ja telekamerat samalla kertaa. Kameroiden välillä voi hypellä vapaasti ja rajatta, ja toiminnon käyttäminen on hauskaa.
Kaiken kaikkiaan Samsung Galaxy Z Fold3 on pätevä kamerapuhelin, mutta korkean hintansa vuoksi silti jonkin sortin pettymys. Erikoisnäyttö maksaa, se on selvä, mutta lähes parilla tonnilla toivoisi silti saavansa ainakin lähempänä Galaxy S21 Ultran tasoista olevan huippukamerakokoonpanon.
Yhteenveto: Toistaiseksi paras taittuvanäyttöinen älypuhelin – hinta kuitenkin huimaa yhä
Samsung Galaxy Z Fold3 on edeltäjäänsä edullisempi, mutta silti esimerkiksi Suomessa markkinoiden kallein älypuhelin saapuessaan myyntiin. Peräti 1 879 euron hintaisessa älypuhelimessa koko lailla kaiken tulisi olla moitteetonta tai vähintäänkin erinomaista, ja Galaxy-uutuudessa moni asia onkin toteutettu mainiosti. Heikompiakin osa-alueita kuitenkin on, ja on ikävää, ettei S Pen -kynä kuulu korkeahintaisen älypuhelimen vakiovarustukseen ennakkomyynnin jälkeen.
Esimerkiksi kamerakokoonpanossa olisi parantamisen varaa. Puhelimen hinta nostaa riman niin korkealle, että pienemmätkin puutteet häiritsevät, ja muun muassa zoom-kuvauksessa Galaxy Z Fold3 ei ole markkinoiden – tai edes Galaxy-malliston – kärkeä. Myös latausnopeus on hitaahko, eikä taittuva näyttö ole edelleenkään aivan tasainen.
Samsung Galaxy Z Fold3 on myös hyvin painava ja kiinni taitettuna melkoinen kapula. Taittuvanäyttöistä puhelinta on kuitenkin ulkoisesti arvioitava hieman poikkeavasta näkökulmasta, ja laatu ja rakenne ovat ilahduttavasti huippuluokkaa myös vesitiiviyden ollessa nyt tosiasia.
Moniajossa Galaxy Z Fold3 on S Pen -kosketuskynän kera kaikkein paras älypuhelin. Suurta näyttöä hyödynnetään muutenkin paremmin, ja parhaimmillaan käyttö on todella miellyttävää kautta linjan.
Samsung Galaxy Z Fold3 on luonnollisesti myös erittäin tehokas ja vikkelä, eikä Samsungin Android-päivitystuessakaan ole valittamisen varaa. Myös suorat kilpailijat ovat Suomen markkinoilla käytännössä olemattomia, mikäli taittuvanäyttöisyys on älypuhelinta etsittäessä edellytys.
Samsungin toinen taittuvanäyttöinen uutuus Galaxy Z Flip3 on suunnattu erilaisiin tarpeisiin ja erilaiselle kohderyhmälle kuin Galaxy Z Fold3.
Kaikki huippupuhelimet valmistajasta riippumatta ovat Galaxy Z Fold3:a edullisempia, ja taskuunsa saa jopa tuhatta euroa halvemmalla esimerkiksi perinteisemmän Apple-, Xiaomi-, Samsung- tai OnePlus-lippulaivan. Säästyneellä rahalla saa ostettua esimerkiksi erikseen erinomaisen tablettilaitteen. Henkilökohtaisesti pohdittavaksi jääkin, onko Galaxy Z Fold3:n tarjoama taskuun mahtuvan laitteen ja avattuna tablettimaisen näytön yhdistelmä rahan väärti erillisiin laitteisiin verrattuna.
Taittuvanäyttöisistä älypuhelimista puhuttaessa Samsung Galaxy Z Fold3 on kuitenkin parasta, mitä Suomen tai laajemmin Euroopan markkinoilla toistaiseksi on nähty. Kaiken kaikkiaan kyseessä on ehdottomasti onnistunut älypuhelin, jonka erikoinen rakenne on sekä selkeä vahvuus että ajoittainen heikkous hinnan noustessa korkeaksi.
Kokonaisuutena Galaxy Z Fold3 on jälleen askel kohti entistä valmiimpaa tuotetta. Viime vuoden Galaxy Z Fold2 oli jo vahva parannus alkuperäisestä Foldista, ja nyt paremmalla kestävyydellä, entistä monipuolisemmalla ohjelmistolla sekä S Pen -kynätuella Galaxy Z Fold3 on jälleen astetta valmiimmalta tuntuva taittuvanäyttöinen huippupuhelin.
Arvostelun lopuksi vielä esimerkkikuvia Samsung Galaxy Z Fold3:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia melko rajusti, joten tarkemmin niitä kannattaa tarkastella alkuperäisversioina täydessä koossa. Kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »