Tumma tila ei välttämättä olekaan sellainen akunsäästäjä kuin monet ajattelevat. Purduen yliopiston tutkimuksessa selvisi toinenkin asetus, joka vaikuttaa virrankulutukseen kenties vielä merkittävämmin.
Tummat tilat saapuivat ryminällä älypuhelinten käyttöjärjestelmiin ja sovelluksiin parisen vuotta sitten. Etenkin OLED-tekniikalla toteutetuilla näytöillä virtaa kuluu LCD-näyttöihin verrattuna sitä vähemmän, mitä tummempia värisävyjä paneelilla toistetaan. Periaatteeseen on monia poikkeuksia, mutta perusolettama pitää paikkansa.
Tumma tila ei kuitenkaan välttämättä säästä akkua kovinkaan merkittävästi. Purduen yliopiston tutkijat vertasivat virrankulutusta neljällä OLED-näytöllisellä Android-älypuhelimella, Google Pixel 2:lla, Pixel 3:lla, Pixel 4:llä ja Motorola Moto Z3:lla, ja tekivät yllättävän huomion.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Useimmiten puhelinta käytetään noin 30-40 prosentin kirkkaudella, jolloin siirtymä vaaleasta tilasta tummaan säästi tutkimuksessa virtaa vain kolmesta yhdeksään prosenttia. Sen sijaan 100 prosentin kirkkaudella vastaava siirtymä toi merkittävämmät, jopa 39-47 prosentin säästöt.
Tutkimustulosten mukaan onkin selvää, että pelkkä tumma tila ei riitä, mikäli virrankulutuksen haluaa minimoida. Tällöin on otettava huomioon myös näytön kirkkaus, jolla on yllättävän merkittävä vaikutus siihen, kuinka hyvin tumma tila akunkestoa kohentaa.
Tutkijat testasivat virrankulutuksella kuudella Googlen suosikkisovelluksella, Puhelin- ja Laskin-sovelluksilla, YouTubella, Google Mapsilla, Google-uutisilla ja Google-kalenterilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samalla tutkijat kehittivät niin kutsutun PFOP-työkalun (Per-Frame Oled Power Profiler), jonka avulla laite- ja ohjelmistovalmistajat voivat tulevaisuudessa optimoita tummia tiloja entistä tarkemmin jopa yksittäisten pikselien toiminnan huomioiden.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »