Erityisesti Huawein älypuhelinliiketoiminta on kärsinyt viimeisen parin vuoden ajan Yhdysvaltojen rajoituksista yhtiölle. Nyt Yhdysvalloissa joukko republikaanipoliitikkoja haluaisi laajentaa rajoitukset koskemaan myös Huaweista itsenäistynyttä Honoria.
Jo toukokuussa 2019 Yhdysvallat asetti Huawein niin sanotulle kieltolistalle, jolle asetetuille yhtiöille ei saa myydä yhdysvaltalaista teknologiaa ilman liittovaltion kauppaministeriön hyväksyntää. Tämä tarkoitti esimerkiksi Google-palvelujen poistumista uusista Huawei- ja Honor-laitteista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Syksyllä 2020 Yhdysvallat kiristi rajoituksiaan vielä merkittävällä tavalla, kun kielletyksi yhdysvaltalaiseksi teknologiaksi määriteltiin myös esimerkiksi piirit, joiden suunnittelussa tai valmistuksessa on käytetty yhdysvaltalaista teknologiaa. Tämän jälkeen Huawein on ollut hankalaa, jopa mahdotonta hankkia älypuhelimiinsa esimerkiksi keskeisiä järjestelmäpiirejä, mikä on romahduttanut Huawein älypuhelintuotannon ja -toimitukset kuluvan vuoden edetessä.
Yhdysvaltojen kauppaministeriö on myöntänyt valittuja lupia kaupankäynnin jatkamiseen Huawein kanssa. Esimerkiksi yhdysvaltalainen Qualcomm saa toimittaa Huaweille järjestelmäpiirejä, muttei 5G-puhelimiin, ja Microsoft on saanut jatkaa Windows-lisenssien myyntiä Huawein tietokoneisiin.
Yhtenä reaktiona Yhdysvaltojen rajoitusten sille aiheuttamiin ongelmiin, Huawei kertoi 17. marraskuuta Honor-brändin ja -liiketoiminnan myynnistä uusille omistajille. Ostajana kaupassa oli Shenzhen Zhixin New Information Technology Co., Ltd -yritys, jonka takana on muun muassa yli 30 Honor-brändin edustajaa, jakelijaa ja jälleenmyyjää.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honorin siirtyminen uuteen omistukseen vapautti sen Yhdysvaltojen Huaweille asettamista rajoituksista. Alkuvuodesta 2021 Honor vahvistikin, että sen kumppaneina jatkavat AMD, Intel, MediaTek, Micron Technology, Microsoft, Qualcomm, Samsung, SK Hynix sekä Sony. Nämä toimittavat Honorin tuotteisiin muun muassa järjestelmä-, muisti- ja muita piirejä sekä esimerkiksi kamerakennoja.
Sittemmin muun muassa Qualcomm on toimittanut Honorille järjestelmäpiirejä useampiin eri uusiin älypuhelinmalleihin, ja 12. elokuuta tulossa on Honorin uusien Magic3-huippupuhelinten julkistus. Magic3-sarjassa nähdään ensimmäisten joukossa Qualcommin uusi Snapdragon 888+ -järjestelmäpiiriversio, tehokkaammaksi viritetty versio Snapdragon 888:sta.
Honor on myös kertonut, että Google-palvelut ovat tekemässä paluun kansainvälisillä markkinoilla sen uusiin laitteisiin.
Nyt Honorin tulevaisuuden yllä leijuu kuitenkin myös tummempia pilviä, sillä 14 republikaanien kongressiedustajaa Yhdysvalloissa ovat esittäneet, että liittovaltion kauppaministeriön tulisi lisätä myös Honor kieltolistalle. Asiasta on kertonut muun muassa kiinalainen South China Morning Post.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Julkaisemassaan kirjeessä republikaanipoliitikot toteavat Honorin Huaweista irtautumisen takana olleen ”pyrkimys kiertää Yhdysvaltojen vientivalvonnan sääntöjä, joiden tavoitteena on pitää yhdysvaltalainen teknologia ja ohjelmistot poissa Kiinan kommunistisen puolueen käsistä”.
Yhdysvaltojen kauppaministeriön edustaja on kommentoinut sen arvostavan kongressiedustajien näkemystä, ja kertoi sen ”jatkuvasti arvioivan saatavilla olevaa informaatiota tunnistaakseen potentiaalisia lisäyksiä” kieltolistalle.
Raportoidusti Honorista maksettu kauppahinta Huawein myydessä sen oli noin 100 miljardia juania eli lähemmäs 13 miljardia euroa. Lisäksi raporttien mukaan Shenzhenin kaupungin hallinnolla oli kaupassa merkittävä rooli rahoittajana, ja Shenzhen Smart City Technology Development Group onkin mukana yhtenä yrityksistä Honorin ostajajoukossa.
Republikaanipoliitikoiden mukaan ”samat huolet teknologiaviennistä Honorille, kun se oli osa Huaweita, tulisi koskea sitä myös nykyisessä valtion tukemassa omistusrakenteessa”.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toistaiseksi Honorin asettamista kieltolistalle ovat nyt julkisesti esittäneet Yhdysvalloissa republikaanit, ja valtaa maassa pitävät nyt laajasti demokraatit. Yleisesti ottaen Kiina- ja Huawei-rajoituksilla on kuitenkin Yhdysvalloissa laaja kannatus molemmissa puolueissa, joten on mielenkiintoista nähdä, miten tilanne etenee.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »