Huawei esitteli FreeBuds 4 -kuulokkeet kansainvälisille markkinoille kesäkuussa. Muotoilultaan avoimet, yhä aktiivisen taustamelun vaimennuksen sisältävät kuulokkeet jatkavat ulkoisesti siitä, mihin FreeBuds 3 -kuulokkeet kaksi vuotta sitten jäivät.
Huawein täyslangattomien nappikuulokkeiden hierarkiassa FreeBuds 4 on keskitason valinta. Edullisin vaihtoehto, FreeBuds 4i, sisältää korvakäytävät sulkevat tulpat kuulokekkeiden huippumallin FreeBuds Pron tavoin, kun taas FreeBuds 4:ssä design on niin sanotusti avoin, eli niissä ei ole korvakäytävän tiiviisti sulkevia tulppia.
Huawei lupailee FreeBuds 4:ssa parannetun istuvuutta, taustamelun vaimennusta ja samalla tietenkin äänenlaatua.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suomessa FreeBuds 4 -kuulokkeet ovat myynnissä 149 euron suositushinnalla. Värivaihtoehtoja ovat valkoinen ja kiiltävä hopea, joista jälkimmäisenä saimme kuulokkeet testiimme.
Virtaviivaiset ja laadukkaat nappikuulokkeet
Täyslangattomia nappikuulokkeita on tällä hetkellä markkinoilla joka lähtöön, ja muotoilultaan ne ovat usein hyvin samankaltaisia keskenään. Myös Huawei FreeBuds 4 -kuulokkeet sulautuvat hyvin massaan ollen kuitenkin kohtalaisen pitkät ja erittäin kevyen tuntuiset yhden kuulokkeen painaessa vain 4,1 grammaa.
Huawein mukaan kuulokkeita on suunnitteluvaiheessa soviteltu yli 10 000 erilaiseen korvaan, jotta niiden muotoilu varmasti olisi mahdollisimman sopiva useimmille käyttäjille. Samalla kuulokkeen painopistettä on pyritty tuomaan lähemmäs korvaa, millä niin ikään tavoitellaan parempaa istuvuutta ja käyttömukavuutta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ainakin omiin korviini Huawein FreeBuds 4 -kuulokkeet sopivatkin erittäin hyvin. Tuntienkaan mittaiset käyttörupeamat eivät rasittaneet korvia, eikä napakasti istuvien kuulokkeiden asentoakaan tarvinnut juuri korjailla.
Jokaisen korva on yksilöllinen, ja osalle silikonikumista tai muusta materiaalista valmistetut tulpat ovat ehdoton vaatimus mukavan käyttökokemuksen takaamiseksi. FreeBuds 4:ssä tulppia ei ole, joten kuulokkeet joko istuvat hyvin tai sitten eivät, ja usein sopivuus selviääkin vasta kokeilemalla ja hieman pidemmällä käytöllä.
Ulkoisesti FreeBuds 4:t ovat näpsäkän näköiset etenkin kiiltävän hopeisen värin erottuessa hienosti edukseen valkeiden kuulokkeiden massasta. Laatutuntuma niin itse kuulokkeissa kuin latauskotelossakin on erinomaisella tasolla, ja tyylikkäitä kuulokkeita käyttää mielellään.
Latauskotelo on muotoilultaan pyöreä ja jotakuinkin lasten peleissä käytettävän jääkiekon kokoinen, joskin huomattavasti kevyempi. Huawein logo on kotelossa näkyvästi esillä, ja luukku napsahtaa kiinni luotettavasti miellyttävän napsahduksen saattelemana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kotelo on varsin siro, mitoiltaan 58 x 21,2 millimetriä. Painoa sillä on vain 38 grammaa, kuulokkeiden kanssa noin 46 grammaa.
Kuulokkeet kiinnittyvät koteloon magneeteilla erittäin tukevasti, ja parhaiten FreeBudsit saa irti kiertämällä niitä hieman kotelosta irrotettaessa. Hopeiset kuulokkeet ovat kiiltäväpintaisina kohtalaisen liukkaat, mutta parhaan irrotusotteen oppii nopeasti.
FreeBuds 4:stä on esimerkiksi Kiinan markkinoilla saatavilla myös langatonta latausta tukeva vaihtoehto, mutta Suomessa ja Euroopassa saatavassa versiossa latauskotelo tukee vain langallista latausta. Kotelon akku latautuu USB-C-liitännän kautta vajaassa puolessatoista tunnissa.
Itse FreeBuds 4 -kuulokkeiden tyhjä akku sen sijaan täyttyy latauskotelossa noin puolessa tunnissa, ja jo vartin latauksella saa helposti tarpeeksi virtaa vaikkapa juoksulenkin ajaksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kummassakin FreeBuds 4:ssä akkukapasiteetti on 30 milliampeerituntia, mikä tarkoittaa noin 2,5 tunnin kuunteluaikaa taustamelua vaimennettaessa tai nelisen tuntia ilman sitä. Latauskotelossa on 410 milliampeeritunnin akku, joka nostaa kuulokkeiden käyttöajan yhteensä 22 tuntiin tai 14 tuntiin taustamelutoimintoa käytettäessä.
Sekä käyttö- että latausajat ovat hyvin lähellä Huawein lupauksia. Käyttöajaltaan FreeBuds 4 ei ole markkinoiden paras vaihtoehto, mutta luotettavaa keskitasoa kuitenkin. Pikalatauksen ansiosta lyhytkin lataus riittää pitkään kuuntelusessiioon, ja akunkesto lieneekin useimmille aivan riittävällä tasolla.
Laadukas ääni, mutta rakenne asettaa rajoituksia
Huawein tekemien kyselyiden mukaan tärkein kriteeri kuulokkeita valittaessa on ääni, kuten arvata saattaa. Myös taustamelun vaimennus on monien kuluttajien prioriteettilistalla korkealla, ja näihin vaatimuksiin peilaten Huawei FreeBuds 4 -kuulokkeet ovat kaksijakoinen valinta.
Kuulokkeet perustuvat Huawein omalle Kirin A1 -piirille, joka kykenee prosessoimaan ääntä nopeasti 356 megahertsin taajuudelle saakka mahdollistaen täten sulavan äänentoiston.
Äänenlaatu pienikokoisissa, virtaviivaisissa ja keveissä kuulokkeissa yllättää laadukkuudellaan. FreeBuds 3 -kuulokkeisiin verrattuna parannusta on korvakuulolla tapahtunut, ja kaiken kaikkiaan 14,3-millimetriset kaiutinelementit tuottavat erittäin kirkkaan ja selkeän äänen kuuntelipa sitten musiikkia, podcasteja tai vaikkapa urheilukisoja. Myös tummat bassoäänet toistuvat nappikuulokkeilla selkeästi kuitenkaan liikaa korostumatta.
Äänenlaadun osalta Huawei FreeBuds 4 -kuulokkeet ovat täyslangattomia nappikuulokkeita vertailtaessa selvästi keskitasoa paremmat, ja hinta-laatusuhde on tässä suhteessa mainio.
Huawei FreeBuds 4 on hyvä vaihtoehto myös puheluihin. Kummassakin kuulokkeessa on mikrofoni, joka havaitsee hyvin puhujan äänen jättäen pitkälti huomiotta esimerkiksi hiekkatiellä kävelystä koituvan rohinan. Varsinainen taustamelun vaimennus vaikkapa musiikkia kuunneltaessa ei sen sijaan ole likimainkaan yhtä vahva.
Huawein mukaan FreeBuds 4:n taustamelutoiminto häivyttää jopa 25 desibelin edestä hälyä, mutta käytännössä vaimennus ei ole kovinkaan merkittävä. Vaikka kuulokkeet istuisivat korviin napakasti, kuten omassa tapauksessani, heikentää silikonitulppien puute luonnollisesti taustamelun vaimennuksen koettua tehoa.
Kuuntelukokemus muuttuu kyllä selkeästi, kun taustamelutoiminnon aktivoi, ja esimerkiksi autojen humina vaimenee ja näppäimistön nakutus himmenee. On kuitenkin ymmärrettävä, että kuulokkeiden kova pinta ja niin sanottu avoin rakenne ei tuki korvakäytävää täydellisesti, ja taustamelua pääsee väkisinkin läpi ainakin jonkin verran.
Taustamelun vaimennustoiminto on hyvä poistamaan esimerkiksi tuulen huminaa rauhallisella alueella lenkkeiltäessä, mutta kaupunkialueen reippailuretkille parempi valinta ovat kyllä tulpin varustetut kuulokkeet.
Taustamelun vaimennuksen saa kytkettyä päälle koskettamalla jompaakumpaa kuuloketta parin sekunnin ajan. Kosketusalue on kuulokkeissa verrattain laaja, ja virhekosketusten välttämiseksi kannattaa kuulokkeita paremmin aseteltaessa ottaa kiinni ohuesta varsiosasta.
Oletuksena kuulokkeen pitkä kosketus siis hallinnoi taustamelutoimintoa ja hylkää lisäksi saapuvan puhelun. Kaksoispainallus sen sijaan tauottaa äänentoiston, minkä ohella kosketustoiminnoilla voi vastata puheluun ja lopettaa sen, siirtyä seuraavaan tai edelliseen kappaleeseen tai käynnistää oletukseksi asetetun virtuaaliavustajan.
Lisäksi kuulokkeilla voi säätää äänenvoimakkuutta sipaisemalla sormea kuulokkeen pinnalla ylös tai alas. Kosketuseleet toimivat erinomaisesti, ja niitä voi mukauttaa haluamallaan tavalla Huawei AI Life -sovelluksella.
Huawei AI Life on kiinalaisjätin uusittu sovellus kaikkien Huawei- ja Honor-lisälaitteiden hallinnointiin. Sovelluksella hoituvat myös FreeBuds 4 -kuulokkeiden parittaminen ja vaikkapa kosketuseleiden mukauttaminen omiin tarpeisiin sopiviksi, mutta äänimaailman säätämistä FreeBuds-malliston uutuus ei kovinkaan monipuolisesti tue.
Taajuuskorjaustehostusta Ai Life -sovelluksella voi mukauttaa, ja oletus-asetuksen lisäksi saatavilla ovat bassoa ja diskanttiääntä tehostavat kuuntelutilat. Vaikka ääniasetukset eivät monipuoliset olekaan, soveltuvat FreeBuds 4 -kuulokkeet kuitenkin hienosti kaikenlaisen äänisisällön kuuntelemiseen.
Kuulokkeista saa sen sijaan paremmin sopivat esimerkiksi puheluihin, ja käyttäjä voi AI Lifessä valita, haluaako kuulokkeiden mikrofonien keskittyvän ympäristön ääniin vai yksinomaan ihmisten puheeseen. Niin sanotut HD-puhelut parantavat puhelukokemusta laskien kuitenkin rahtusen käyttöaikaa.
Huawei AI Life -sovellus kannattaa ladata suoraan Huawein verkkosivuilta tai AppGallery-sovelluskaupasta, sillä Google-rajoitteiden vuoksi Google Playssa olevan sovelluksen päivitykset viipyilevät. FreeBuds 4 -kuulokkeiden myyntipakkauksessa on myös QR-koodi, jonka lukemalla pääsee suoraan lataamaan sovelluksen.
Nappikuulokkeet voi toki parittaa myös ilman AI Life -sovellusta suoraan Bluetooth-asetuksista, minkä lisäksi Huawein omat älypuhelimet, läppärit ja tietokoneet helpottavat yhdistämistä entisestään ponnahdusikkunalla, joka ilmestyy näytölle kuulokkeiden ollessa likellä.
Käytettävissä on tämän hetken parhaimmat Bluetooth 5.2 -yhteydet, ja kantama on hyvä, reilusti yli kymmenen metrin luokkaa. Sisällä seinät saattavat toisinaan häiritä äänentoistoa, kuten muillakin kuulokkeilla, mutta esimerkiksi viereisestä huoneesta yhteys on vielä useimmiten sujuva.
Huawei FreeBuds 4 -kuulokkeet soveltuvat käytettäviksi useimpien Bluetooth-äänentoistoa tukevien laitteiden, kuten Android-älypuhelinten ja tablettien, iPhonejen, iPadien sekä Windows- ja Mac-tietokoneiden kanssa. Applen alustoilla AI Lifestä puuttuu väliaikaisesti yhtenäistetty äänentoiston mukautusnäkymä, käytännössä sovelluksen etusivu, mutta muilta osin toiminnot ovat samat.
Uudet FreeBudsit voivat olla yhteydessä kahteen laitteeseen samanaikaisesti, mikä on näppärää esimerkiksi etätöissä. Jos vaikkapa toistaa taustamusiikkia älypuhelimelta kuulokkeisiin ja saa yhtäkkiä videopuhelun tietokoneella, osaavat kuulokkeet automaattisesti vaihtaa äänilähteen, kunhan ne on ensin paritettu sekä älypuhelimeen että tietokoneeseen.
Yhteenveto: Hinta-laatusuhteeltaan oivat kuulokkeet etenkin rauhalliseen ympäristöön
Huawei FreeBuds 4 -kuulokkeet saapuvat markkinoille aikana, jona täyslangattomista nappikuulokkeista vallitsee todellinen runsaudenpula. Erinäköisiä ja erimuotoisia kuulokkeita on Suomessakin saatavilla kymmenittäin, ja kuluttajalla on toden totta varaa valita.
Huawein FreeBuds 4 -kuulokkeet ovat 149 euron hintaisina jotakuinkin kuulokkeiden keskiluokkaa. Hintaansa nähden ne tarjoavat erinomaisen äänenlaadun, kohtalaisen mittavan käyttöajan ja upean laatutuntuman, joten rahalle saa kyllä vastinetta.
Taustamelun vaimennus ei sen sijaan ole rakenteeltaan avointen FreeBudsien vahvinta alaa, ja tulpin varustetut kuulokkeet lienevätkin parempi valinta esimerkiksi kaupunkiympäristöön. Etätoimistoon tai metsäretkelle kevyet, mukavasti useimpiin korviin istuvat FreeBuds 4 -kuulokkeet sen sijaan sopivat hienosti.
Vaihtoehtojakin toki riittää, ja noin 150 euron hintaluokassakin on saatavilla esimerkiksi paremmin melua vaimentavia kuulokkeita.
Hintaansa nähden Huawei FreeBuds 4 -kuulokkeet täyttävät kuitenkin odotukset etenkin, mikäli itse on mieltynyt rakenteeltaan avoimiin nappikuulokkeisiin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »