Suomen koronaviruskontaktien jäljittämiseen ja altistumisilmoituksiin käytettävän Koronavilkku-sovelluksen käyttäjämäärä on laskenut merkittävästi.
Kun maalis-huhtikuun vaihteessa Koronavilkun käyttäjämäärä oli vielä lähemmäs 2,5 miljoonaa, on se nyt laskenut 1,8 miljoonaan, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisema tilasto.
Aiemmin tilaston perusteella käyttäjämäärän laskusta uutisoi Yle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
HUSin infektioylilääkäri Asko Järvinen arvelee taustalla voivan olla useita syitä.
”Ihmiset ovat ehkä vaihtaneet puhelimia, väsähtäneet tilanteeseen tai eivät ole nähneet sovelluksesta olevan suurta hyötyä”, kommentoi HUSin infektioylilääkäri Järvinen Ylen haastattelussa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Järvisen mukaan juuri tämänhetkisessä epidemiatilanteessa Koronavilkku-sovelluksesta voisi kuitenkin olla hyötyä. Tähän asti Koronavilkkua on kritisoitu siitä, etteivät sen tarjoamat tiedot ole olleet kovin hyödyllisiä niiden tarkentamattomuuden takia. Koronavilkku kertoo vain mahdollisesta altistumisesta, jos käyttäjä on ollut puhelimensa Bluetooth-yhteyden perusteella lähellä henkilöä, jolla on myöhemmin todettu koronatartunta. Sovellus ei kerro tarkasti, milloin altistuminen on tapahtunut, mikä rajaa mahdollisuutta arvioida todellista riskiä tartunnan saamisesta.
”Kuitenkin jos tässä tilanteessa ajatellaan nuorisoa ja sitä, että tartunnanjäljitys on voimakkaasti ruuhkautunut, niin sovelluksesta saattaisi olla hyötyä silloin, kun nuoret tapaavat toisiaan. Jos Koronavilkku hälyttää, niin he tietäisivät olla varovaisia ja mieluusti hakeutua testiin, kommentoi HUSin infektioylilääkäri Järvinen.
Kokonaisuutena Koronavilkku toimii apuna epidemian hallinnassa sitä paremmin mitä enemmän sillä on käyttäjiä. Tämän takia käyttäjämäärän lasku on ikävä asia.
Suurta haittaa Koronavilkun pitämisestä käytössä ei myöskään ole, sillä yksityisyys on siinä suojattu eikä sovellus aiheuta myöskään merkittävää lyhenemää akunkestoon.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
It-yhtiö Solitan kehittämän ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaiseman Koronavilkun toiminta perustuu säännöllisesti vaihtuviin ja satunnaisiin tunnisteisiin, joista ei voida suoraan tunnistaa käyttäjiä.
Sovelluksen avulla on tavoitteena nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. Jos jollakin sovelluksen käyttäjällä todetaan koronavirustartunta, hän saa terveydenhuollosta koodin, jonka hän syöttää sovellukseen. Tämän jälkeen niille sovelluksen käyttäjille, joiden kanssa sairastunut on ollut lähikontaktissa viimeisen edeltävän 14 vuorokauden aikana, tulee puhelimeen ilmoitus mahdollisesta altistumisesta ja ohjeet ottaa yhteys terveydenhuoltoon.
Taustalla sovelluksessa ovat Applen, Googlen ja Huawein iOS- ja Android-käyttöjärjestelmän laitteissa tarjoamat rajapinnat. Lähikontaktien havainnointi perustuu Bluetooth-yhteyksiin, eikä sovellus käytä sijaintitietoja.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »