Kiina on ottanut viime kuukausien aikana aiempaa huomattavasti tiukemman linjan mitä tulee kotimaisten teknologiayhtiöidensä toimintaan. Nyt Kiinan hallinnon silmätikuksi on joutunut kyytipalveluja tarjoava DiDi.
DiDi Global listautui New Yorkin pörssiin vasta keskiviikkona 30. kesäkuuta, joten kiinalaishallinnon toimet yhtiötä vastaan osuvat varsin mielenkiintoiseen ajankohtaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kiinan hallinto kertoi aloittaneensa DiDistä viime viikolla tutkinnan, ja maan tietoturvaviranomainen ilmoitti yllättäen vain paria päivää myöhemmin sunnuntaina jo määräyksestään poistaa Didi saatavilta sovelluskaupoista. Kiinalaisviranomaisen mukaan Didi on tehnyt merkittäviä rikkomuksia mitä tulee henkilökohtaisten tietojen keräämiseen ja käyttöön.
DiDi on ollut Kiinassa vastine Uberille, ja sen markkina-asema on ollut erittäin vahva. Kiinasta valituille muille markkinoilla laajentuneella DiDillä on ollut yhteensä 15 miljoonaa aktiivista kuskia kyytejä ajamassa. Määrä on jopa noin kolminkertainen Uberiin verrattuna, mikä kertoo yhtiön suuresta mittakaavasta. Pääosa Didin liiketoiminnasta on sen kotimarkkinalla Kiinassa.
Myös Uber on vanhastaan DiDin omistaja sen myytyä oman Kiinan-liiketoimintansa DiDille vuonna 2016 vastineeksi omistusosuudesta, joka on ollut yhä noin 12 prosenttia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samoin Apple on pieni omistaja DiDissä, johon se sijoitti 1 miljardia dollaria vuonna 2016. Apple sai sijoituksensa myötä aikanaan myös paikan DiDin hallituksessa.
Nyt DiDin tulevaisuus on kuitenkin kysymysmerkki. Kiinassa teknologiayhtiöitä vastaan tapahtuneita tutkintoja ja toimia on pidetty osin poliittisesti motivoituneina – näpäytyksinä suuriksi kasvaville teknologiayhtiöille maan hallinnon toimesta. Aiemmin Kiina lätkäisi jo maan suurimpiin kuuluvalle teknologiayhtiölle Alibaballe mittavat sakot.
DiDi itse on jo kertonut työstävänsä sovelluksestaan uutta versiota, joka täyttäisi viranomaisvaatimukset. Ennen sen hyväksyttyä julkaisua DiDi pysyy poissa saatavilta sovelluskaupoista Kiinassa, mutta sovellus toimii edelleen sen jo aiemmin ladanneilla käyttäjillä.
DiDi osakekurssia kiinalaishallinnon toimet ovat painaneet alaspäin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »