Microsoft on julkistanut Windows 10:n seuraajan, uuden Windows 11 -käyttöjärjestelmäversion.
Uuden versionumeron myötä kyse on tietenkin merkittävästä julkistuksesta, vaikka tavallaan Windows 11 onkin vain yksi alun perin vuonna 2015 julkaistun Windows 10:n ominaisuuspäivitys, jolle Microsoft on kuitenkin päättänyt antaa käyttöliittymän ja näin käyttökokemuksen uudistuessa uuden selvästi erottuvan nimen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Microsoftin mukaan Windows 10:llä on tätä nykyä jo yli 1,3 miljardia aktiivista käyttäjää. Windows 11:n saapuessa ilmaisena päivityksenä, tulee sen käyttäjiksi siirtymään pikku hiljaa valtaosin koko tämä valtava käyttäjäjoukko siltä osin kuin laitteet käyttöjärjestelmää tukevat. Windows 11 tulee ensimmäisenä Windows-versiona saataville vain 64-bittisenä versiona vaatien 64-bittisen suorittimen.
Windows 11:stä ehti vuotaa jo ennakkoon verkkoon täysi asennettava versio, jonka myötä käyttöjärjestelmäversion uudistuksista saatiin osittain tietoa jo ennen julkistusta. Microsoftilla oli kuitenkin julkistuksen yhteydessä vielä uuttakin kerrottavaa.
Windows 11 julkaistaan päivityksenä tavallisille käyttäjille syksyllä. Jo sitä ennen Windows 11:n makuun pääsee halutessaan Windows Insider -ohjelman kautta, jo ensi viikosta alkaen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uudistunut käyttöliittymä Windows 11:n keskiössä
Microsoft tuo Windows 11 -versiossa käyttöjärjestelmäänsä muutamia merkittäviä käyttöliittymäuudistuksia. Näihin muutoksiin inspiraatiota on saatu aiemmin työn alla olleesta Windows 10X -versiosta, joka oli alun perin suunnattu kaksinäyttöisiin laitteisiin ennen kehitystyön laajenemista perinteisempiin läppäreihin ja lopulta projektin hautaamista.
Windows 11 tuo muun muassa uuden tehtäväpalkin, jossa sovelluskuvakkeet sijaitsevat oletuksena keskitettynä sekä uuden yksinkertaisemman aloitusvalikon ilman alun perin Windows 8:ssa esiteltyjä suurikokoisempia tiilikuvakkeita. Uusi aloitusvalikko avautuu uudesta Käynnistä-painikkeesta, jossa on uusi Windows-logo. Se on aiemmasta vinosta logosta poiketen tasainen neljän neliön Microsoft-logo, mutta sinisiin väreihin puettuna.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Aloitusvalikosta löytyvät kiinnitetyt sovellukset ja suositellut toimet esimerkiksi viimeksi käyttäjätilillä samalla tai eri laitteella käsitellyistä tiedostoista. Lisäksi tarjolla on uudistunut hakutoiminto.
Käyttöliittymän tyylissä uutta ovat myös muun muassa ikkunoiden pyöristetyt kulmat.
Ikkunoiden hallintaan Windows 11:ssä on puolestaan uudet pikavalinnat, jotka mahdollistavat helposti ikkunan koon muuttamisen ja sijoittamisen eri osiin ruutua. Lisäksi eri sovellusikkunoita voi yhdistää Snap-ryhmiksi, joihin voi helposti palata yhdellä painalluksella tehtäväpalkin kautta. Mahdollista on myös luoda useita virtuaalisia työpöytiä eri taustakuvilla niin, että käyttöjärjestelmä muistaa näiden asetukset ja teemat.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mukana Windows 11:ssä on myös uusi widget-pienoissovellusten näkymä, jonka voi laajentaa myös koko ruudulle. Näkymä tulee esiin näytön vasemmalta laidalta vetämällä. Widgetit tarjoavat esimerkiksi kalenteri-, uutis-, sää, pörssi- ja urheilutietoja. Tavallaan jatkossa widgetit ovat korvaajia aiemmille tiilikuvakkeille, jotka sisälsivät myös erinäisiä päivittyviä tietoja.
Osa Windows 11:n käyttöliittymäuudistusta ovat vielä käyttöön otettavat uudet kuvakkeet sekä uudet animaatiot ja äänet.
Windows 11:ssä on uudistettu myös käyttöliittymän mukautumista tablettilaitekäyttöön. Kuvakkeet, käyttöliittymän välit esimerkiksi tehtäväpalkissa ja kosketusalueet kasvavat hieman kokoa, kun laitetta käytetään ilman näppäimistöä ja hiirtä. Mukana on myös uusia kosketuseleitä, ja lisäksi osa kosketuskäyttökokemusta on uusi kosketusnäppäimistö.
Windows 11 hyödyntää myös haptista värinäpalautetta, joka tekee kynän käytöstä entistä todentuntuisempaa, sekä tuo mukanaan parannuksia myös puheentunnistukseen ja äänikomentoihin.
Microsoftin viestintä- ja yhteistyöpalvelu Teams on myös integroitu osaksi Windows 11 -käyttöjärjestelmää.
Teams-kuvake tehtäväpalkissa avaa täyden Teams-sovelluksen sijaan pienikokoisen Teams-keskustelunäkymän, josta on helppo aloittaa uusi tapaaminen tai keskustelu, jatkaa edellisiä tai avata koko Teams-sovellus.
Tämä uusi Chat-pienoissovellus korvaa myös aiemmin Windowsin mukana olleen Skypen.
Päivitetty kauppa toivottaa sovellukset laajemmin tervetulleiksi
Windows 11:ssä uudistuu myös Windowsin kauppa.
Microsoftin yleisenä tavoitteena on, että yhä useammat Windowsille kehitetyt sovellukset ovat saatavissa sen kaupan kautta. Jatkossa kaupan kautta tarjolla voikin olla monenlaisilla eri teknologioilla (Win32, UWP, Progressive Web App) toteutetut sovellukset. Lisäksi Microsoft sallii kaupan kautta tarjolle oleville omat maksutavat, joista se ei ota itselleen mitään osuutta. Esimerkiksi Adobe onkin tuomassa Creative Cloud -sovelluksensa tarjolle myös Microsoftin kaupan kautta tämän muutoksen myötä.
Microsoftin maksujärjestelmän kautta suoritetuista maksuista sen komissio on edelleen 15 prosenttia, jos sovelluskehittäjät haluavat tämän maksutavan sovelluksissaan tarjota.
Lisäksi viihdeosiossa kaupasta löytyvät jatkossa useiden eri suoratoistopalveluiden sisällöt. Näitä voi hakea, selata ja katselun aloittaa suoraan kaupan kautta.
Android-sovellukset mukaan Amazon-yhteistyön kautta
Windows 11 tukee myös Android-sovelluksia. Android-sovellukset toimivat käyttöjärjestelmän osana liittyen osaksi esimerkiksi aloitusvalikkoa ja tehtäväpalkkia.
Microsoft esitteli julkistustilaisuudessaan Android-sovellustukea esimerkiksi suositulla TikTok-videopalvelulla.
Android-sovellusten osalta Microsoft tekee yhteistyötä Amazonin Appstoren kanssa, jonka valikoima on saatavilla jatkossa Windowsille sen kaupan kautta.
Android-sovelluksia voi myös asettaa erikokoisena ruudun eri osiin uudella Snap-toiminnolla aivan kuten Windows-sovelluksiakin.
Microsoft kertoi hyödyntävänsä Android-sovellusten tukemisessa Intel Bridge -teknologiaa. Tarkemmin Android-sovellusten tuen laajuudesta ja sen mahdollisista rajoituksista ei ole vielä tietoa.
Parannuksia pelaamiseen
Microsoft on panostanut myös pelaamiseen Windows 11:ssä useilla uudistuksilla.
Windows 11 tuo tietokoneille aiemmin Xbox-konsoleilta tutun Auto HDR -toiminnon, joka muuntaa pelin värit laajasävyskaalaan ja parantaa näin väritoistoa. Microsoftin mukaan yli 1 000 peliä muunnetaan Windows 11:llä automaattisesti väreiltään HDR-muotoon näytön sitä tukiessa.
Uusi Direct Storage -rajapinta puolestaan lyhentää peleissä koettavia latausaikoja lataamalla tietoja suoraan grafiikkasuorittimelle keskussuorittimen ohi.
Lisäksi mukana on DirectX 12 Ultimate -tuki, joka sisältää viimeisimpien grafiikkateknikoiden tuen.
Xbox Game Pass -pelipalvelu ja xCloud-pilvipelaaminen on myös integroitu Windows 11:n osaksi Xbox-sovelluksen kautta.
Näin Windows 10:n tuki vielä jatkuu – Windows 11 tulee ilmaisena päivityksenä
Jo ennen uuden Windows 11:n julkistamista Microsoft päivitti käyttöjärjestelmäversioiden tuesta kertovaa sivuaan tiedolla, että Microsoft tukee ainakin yhtä Windows 10:n puolivuosittaista päivitysversiota 14. lokakuuta 2025 asti.
Lopulta Windows 10:stä siirrytään myös saumattomasti Windows 11:n aikakauteen.
Windows 10 on ollut ilmainen päivitys Windows 7:stä ja Windows 8.1:stä, ja sama jatkuu Windows 11:n kanssa. Windows 10 -käyttäjät voivat päivittää ilmaiseksi Windows 11:een.
Microsoftin nykyisessä ajattelussa Windows-liiketoiminnasta se ei pyri rahastamaan kuluttajia päivityksistä, vaan pyrkii saamaan käyttäjäkunnan siirtymään ajantasaisiin versioihin. Microsoft kerää lisenssimaksunsa Windowsista laitevalmistajilta ja yrityksiltä kuluttaja-asiakkaiden päivitysten sijaan.
Windows 11 tulee kuitenkin saataville vain 64-bittisenä versiona, joten se vaatii 64-bittisen suorittimen. 32-bittiset sovellukset jatkavat kuitenkin toimintaansa myös Windows 11:ssä.
Windows 11:n laitteistovaatimukset ovat:
- Vähintään 9 tuuman näyttö vähintään 720p-tarkkuudella
- 64-bittinen suoritin vähintään 1 gigahertsin kellotaajuudella ja kahdella ytimellä
- Vähintään 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
- Vähintään 64 gigatavua tallennustilaa
- DirectX 12 -yhteensopiva näytönohjain
- UEFI-yhteensopiva emolevy, Secure Boot & TPM 2.0
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »