TikTok on noussut yhdeksi suosituimmista sosiaalisen median palveluista ympäri maailman, ja osaltaan haastanut Facebookin eri palveluiden vahvan aseman.
TikTokin omistava ByteDance ei ole ainakaan vielä julkisesti listattu yhtiö, joten se ei säännönmukaisesti myöskään raportoi talousluvuistaan. Nyt ByteDance on kuitenkin jakanut tietoja vuoden 2020 kehityksestään henkilöstölle, raportoi tiedot myös käsiinsä saanut Wall Street Journal.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
ByteDancen liikevaihto vuonna 2020 yli tuplaantui kasvaen edellisvuodesta 111 prosenttia ja ylsi jo 34,3 miljardiin dollariin eli yli 28 miljardin euron tasolle. Bruttokate nousi samalla 93 prosenttia 19 miljardiin dollariin. Liiketulos jäi kuitenkin 2,1 miljardia tappiolliseksi viime vuonna johtuen osittain muun muassa osakepohjaisen palkitsemisen kasvaneista kuluista, kertoo lähde WSJ:lle. Aiemmin vuonna 2019 ByteDance ylsi 684 miljoonan dollarin liikevoittoon.
Bruttokate mittaa liikevaihtoa vähennettynä tuotteiden tarjoamiseen liittyvillä suorilla kuluilla, joita TikTokin ja ByteDancen tapauksessa ovat esimerkiksi palvelin- ja tiedonsiirtokulut sekä sisällöntuottajille maksettavat palkkiot. ByteDancen bruttokate oli viime vuonna 55 prosenttia liikevaihdosta. Liiketulos saadaan, kun bruttokatteesta vähennetään vielä esimerkiksi tutkimuksen ja tuotekehityksen, myynnin ja markkinoinnin sekä hallinnon ja muut yleiset kulut.
ByteDancen viime vuodelta raportoima nettotulos oli peräti 45 miljardia dollaria tappiolla, mutta valtaosa tästä tappiosta kertyi ByteDancen vaihdettavissa oleviin etuoikeusosakkeisiin liittyvästä käyvän arvon kirjauksesta eikä kuvasta lainkaan todellisen liiketoiminnan tai sen tuloksen kehitystä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
TikTokin lisäksi vuonna 2012 perustettu ByteDance omistaa myös erityisesti kotimaassaan Kiinassa muita suosittuja palveluja, kuten uutissovelluksen Jinri Toutiaon. TikTokin sisarpalvelu Kiinassa on nimeltään Douyin.
ByteDancen palveluilla oli joulukuussa 2020 yhteensä 1,9 miljardia aktiivista käyttäjää. TikTokilla on satoja miljoonia käyttäjiä ympäri maailman ja pääosa sen liikevaihdosta kertyy mainonnasta.
Viime vuonna ByteDancea uhkasi TikTokin kielto Yhdysvalloissa, josta vapautumiseksi presidentti Trump edellytti palvelun Yhdysvaltojen toiminnan myyntiä uusille omistajille. Presidentti Bidenin kaudella näistä vaatimuksista on luovuttu, mutta Yhdysvallat jatkaa edelleen laajempaa arviointiaan liittyen muun muassa kiinalaisiin sovelluksiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös Kiina on tiukentanut suhtautumistaan maan omiin teknologiayhtiöihin niiden kasvettua suuriksi vaikuttajiksi, ja asettanut niille erinäisten tutkintojen jälkeen uusia vaatimuksia. Hiljattain ByteDancen perustaja Zhang Yiming myös luopui toimitusjohtajan tehtävistään ja siirtyi enemmän taka-alalle.
TikTokin merkittäviä omistajia ovat sen perustajien ja henkilöstön lisäksi myös monet suuret yhdysvaltalaiset pääomasijoitusyhtiöt, kuten KKR, Sequoia Capital sekä General Atlantic. Yhtiö arvostettiin vuoden 2020 loppupuolen rahoituskierroksella 180 miljardin dollarin eli lähemmäs 150 miljardin euron arvoiseksi.
ByteDance harkitsee listautumista joko Hongkongin tai New Yorkin pörssiin, kertoo lähde WSJ:lle.
Kiinassa ByteDancella on myös merkittäviä kilpailijoita, kuten Hongkongin pörssiin alkuvuodesta listautunut Kuaishou Technology, jonka markkina-arvo on sittemmin kohonnut yli 100 miljardiin dollariin. Sen vuoden 2020 liikevaihto oli 9,2 miljardia dollaria eli alle kolmasosa verrattuna ByteDanceen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »