Viime vuosien aikana sähköyhtiöiden omat mobiilisovellukset ovat yleistyneet nopeasti, ja monilla suurimmilla sähköyhtiöillä onkin olemassa oma sovellus sähkönkulutuksen seurantaa varten. Sovellukset tekevät sähkönkulutuksen seuraamisesta ja optimoinnista helpompaa, ja sovellusten kautta voi myös seurata helposti laskujen tilaa ja laskutushistoriaa.
Sovelluksen hyödyt käyttäjille
Sähköyhtiön sovellus ei välttämättä tuo merkittäviä hyötyjä kaikille käyttäjille. Hyödyllisyys riippuu mm. sähkösopimuksen tyypistä ja asumismuodosta. Asumismuoto vaikuttaa merkittävästi sähkönkulutuksen määrään ja näin ollen myös sähkönkulutuksen optimoinnin mahdollisuuksiin. Yksinkertaisimmillaan sovellusta voi käyttää sähkönkulutuksen ja sähkölaskujen seurantaan, mutta optimoinnin kautta sovelluksesta voi olla myös merkittävämpiä rahanarvoisia hyötyjä.
Sähkönkulutuksen seuranta
Yksinkertaisimmillaan sovellukset helpottavat sähkönkulutuksen seurantaa. Monien sähköyhtiöiden sovelluksista on mahdollista seurata helposti tunti- päivä- viikko- ja kuukausikohtaista kulutusta, ja mm. eri sähkölaitteiden ja ulkolämpötilan vaikutus sähkönkulutuksen määrään näkyy sovelluksesta nopeasti. Tätä informaatiota voi helposti käyttää sähkönkulutuksen vähentämiseen ja sähkölaskussa säästämiseen.
Sähkölaskun suuruuden arviointi
Koska sähkönkulutusta on mahdollista seurata sovelluksista lähes reaaliaikaisesti, on myös tulevan sähkölaskun suuruuden ennakointi helppoa. Näin suuria yllätyksiä laskua avatessa ei enää tule. Useimmista sovelluksista näkee myös uusimmat sähkölaskut, joten laskujen maksamisen myös muistaa helposti. Laskujen seuranta tekee myös sähkösopimuksen kilpailuttamisesta helpompaa. Sähkön kilpailutus onnistuu näppärästi kilpailuttamiseen erikoistuneilla nettisivustoilla, kuten sahkon-kilpailutus.fi.
Sähkönkulutuksen optimointi
Suurin etu sovelluksista on mahdollisuus optimoida sähkönkulutusta sähkön hinnan ja kulutuksen mukaan. Tämä ominaisuus ei tuo hyötyjä kaikille käyttäjille, vaan optimointia voi hyödyntää vain, jos oma sähkösopimuksen tyyppi on pörssisähkö eli markkinahintainen sähkö. Pörssisähkössä sähköstä maksettava hinta vaihtelee Nord Pool -pörssin tunneittain vaihtuvien spot-hintojen mukaan, joihin vaikuttaa merkittävästi mm. kellonaika ja ulkolämpötila.
Eniten hyötyä optimoinnista on sähkölämmitteisessä omakotitalossa, jossa vuosittainen sähkönkulutus voi olla jopa yli 30 000 kWh. Tällaisella sähkönkulutuksella pörssisähkön hintavaihtelut vaikuttavat sähkölaskun suuruuteen jo merkittävästi, jolloin optimointi voi tuoda tuntuviakin säästöjä. Optimoimalla sähkönkulutusta sovelluksen tietojen perusteella on esimerkiksi lämminvesivaraajan lämmittämisen ajankohtaa mahdollista säätää.
Pienet sähköyhtiöt jäämässä kilpailussa jälkeen
Kaikilta sähköyhtiöiltä omia mobiilisovelluksia ei löydy. Erityisestä tämä näkyy pienten yhtiöiden kohdalla; Suomesta löytyy lähes 80 sähköä myyvää yhtiötä, joista suuri osa on pieniä paikallisia yhtiöitä, joille sähkön myynti on vain yksi pieni osa liiketoimintaa. Koska sähköenergiaa voi Suomessa ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä, on pienten yhtiöiden vaikeaa pysyä energian myynnissä kilpailussa mukana – esimerkiksi omien sovellusten kehittäminen on näille yhtiöille sula mahdottomuus.