Sony kulkee älypuhelinvalmistajana omia teitään. Siinä missä muut ovat pyrkineet eroon näytönreunuksista erilaisin ratkaisuin, on japanilaisvalmistaja säilyttänyt Xperia-puhelimissaan tutun, minimalistisen ja massasta erottuvan tyylinsä. Uusin tulokas, Xperia 10 III, jatkaa samalla linjalla.
Sony Xperia 10 III on keskihintaluokan älypuhelin 5G-yhteyksillä, täydellä vesitiiviydellä ja 21:9-kuvasuhteen näytöllä. Nykymittapuulla erittäin kompakti Xperia 10 III on edeltäjäänsä nähden saanut muun muassa tehokkaamman järjestelmäpiirin ja selvästi suuremman akun, vaikka ulkoiset mitat ovatkin säilyneet jotakuinkin samoina.
Sony Xperia 10 III
- Android
- Lasi + muovi
- 6,0" AMOLED HDR -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 12 + 8 + 8 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 690 -piiri
- 4500 mAh akku
Sony Xperia 10 III asettuu 449 euron hintaisena erittäin kilpailtuun hintaluokkaan. Suomessa Xperia 10 III on saatavilla 15. kesäkuuta alkaen, ja värivaihtoehdot ovat musta, valkoinen ja sininen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lanseeraustarjouksena Xperia 10 III:n ostajat saavat kaupan päälle Sony WH-CH710N -vastamelukuulokkeet (arvo 129 €) kampanjasivuston kautta. Tarjous koskee tuotteita, jotka on ostettu aikavälillä 31.5.-30.9.2021 tai kunnes varastoa riittää.
Sony Xperia 10 III:n tekniset tiedot
- 6,0 tuuman AMOLED-näyttö 21:9-kuvasuhteella ja 2520×1080 pikselin Full HD+ -tarkkuudella, 60 hertsin virkistystaajuus ja 120 hertsin kosketustunnistus, HDR-laajasävyskaalan tuki, Corning Gorilla Glass 6 -lasi
- Sormenjälkilukija kyljellä
- Kolme takakameraa
- 12 megapikselin 75 asteen pääkamera 27 mm -polttovälillä, 1/2,8 tuuman kennolla ja f/1,8-aukolla
- 8 megapikselin 120 asteen ultralaajakulmakamera 16 mm polttovälillä, 1/4 tuuman kennolla ja f/2,2-aukolla
- 8 megapikselin 45 asteen 2x optisen zoomin telekamera 54 mm -polttovälillä, 1/4 tuuman kennolla ja f/2,4-aukolla
- Maks. 4K-tarkkuuden videokuvaus
- 8 megapikselin 78 asteen etukamera 1/4 tuuman kennolla ja f/2,0-aukolla
- Qualcomm Snapdragon 690 -järjestelmäpiiri (8 nm, 2x Kryo 560 Gold / ARM Cortex-A77 + 6x Kryo 560 Silver / ARM Cortex-A55, Adreno 619L -grafiikkasuoritin)
- 6 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (jopa 1 teratavu)
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 5G: taajuudet n1, n3, n7, n8, n28, n77, n78
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS -paikannus
- USB-C (USB 3.1 Gen1) ja 3,5 mm -liitännät
- 4 500 milliampeeritunnin akku 30 watin pikalatauksella (50 % 30 minuutissa)
- IP65/IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne
- Mitat 154 x 68 x 8,3 millimetriä ja paino 169 grammaa
- Android 11 -käyttöjärjestelmäversio
Hyvää Sony Xperia 10 III:ssa
- Miellyttävänä käyttötuntuma. Sony Xperia 10 III on siro ja laadukkaan tuntuinen, ja sen käyttötuntuma on loistavalla tasolla. Kompakti puhelin sopii käteen kuin käteen, ja keveyskään ei heikennä laatutuntumaa.
- Erinomainen akunkesto. Edeltäjämalliin nähden roimasti suurempi akku takaa loistavan käyttöajan, ja peruskäyttäjä pärjäilee yhdellä latauksella jopa kolmannen vuorokauden puolelle. Akunkesto on erinomainen myös 5G-verkossa.
- Vesitiivis, suojattu rakenne. Keskihintaluokassa vesitiiviys ei ole jokapäiväistä herkkua, mutta Xperia 10 III on IP65/68-luokituksen mukaisesti pöly- ja vesitiivis. Edestä ja takaa puhelin Corningin Gorilla Glass 6 -lasia.
- Telekamera mukana. Monista kilpailijoistaan poiketen Xperia 10 III:ssa on erillinen optisen zoomin telekamera pää- ja ultralaajakulmakameran lisäksi. Vaikka se tarjoaakin vain kaksinkertaisen optisen zoomin, lienee se silti useimmille hyödyllisempi kuin yleiset makrokamerat.
Huonoa Sony Xperia 10 III:ssa
- Korkea hinta. Xperia 10 III on teknisiin ominaisuuksiin nähden melko kallis. Samaan hintaan saa esimerkiksi paremman näytön ja reilusti enemmän tehoja, vaikkei toki likimainkaan yhtä kompaktissa paketissa. Erityisesti Snapdragon 690:n tarjoama suorituskyky on Xperia 10 III:n hintaluokassa heikko.
- Näyttö antaa tasoitusta. Xperia 10 III:n AMOLED-näyttö on ihan hyvä, muttei loistokas. Näyttö on kelvollinen laadultaan, mutta samaan hintaan saa myös kirkkaampia paneeleita. Lisäksi näytön virkistystaajuus on vain 60 hertsiä.
- Todella hidas lataus mukana tulevalla laturilla. Akku kestää pitkään, ja sama pätee lataukseen. Mukana toimitettavalla 7,5 watin laturilla täysi lataus vie kolmisen tuntia, ja puhelimen tukemalla 30 watin enimmäistehollakin lähes kaksi tuntia.
- Päivityslupauksen puute. Sony ei ole antanut Xperia 10 III:lle varsinaista päivityslupausta. Android 12 -päivitystä puhelimelle voidaan aikanaan odottaa, mutta sen jälkeen tilanne on epäselvä.
Kompakti Xperia-uutuus jatkaa edeltäjänsä viitoittamalla tiellä
Sony Xperia 10 -malliston älypuhelimet on alusta pitäen tunnettu melko kompaktista rakenteestaan, ja nyt jo kolmatta sukupolvea edustava Xperia 10 III on pitkälti edeltäjänsä kaltainen. Ulkoisesti älypuhelinten yhdennäköisyys on kamerakohoumaa, näyttöä ja painikkeita myöten jopa hätkähdyttävän ilmeinen, vaikka Xperia 10 III pikkiriikkisen pienempi onkin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Edeltäjä-Xperia sen sijaan painoi vain 151 grammaa tuhdimman akun nostaessa Xperia 10 III:n painon 169 grammaan. Kädessä puhelimen paino tuntuu kuitenkin todella keveältä, ja Sony Xperia 10 III onkin tämän hetken siroimpia Android-puhelimia markkinoilla.
Sony Xperia 10 III:ssa on yhä kyljen virtapainikkeeseen integroitu sormenjälkilukija, joka toimii luotettavan nopeasti, vaikkei aivan vikkelimmästä päästä olekaan. Puhelimen oikealla kyljellä ovat myös äänenvoimakkuuden säädin sekä hieman alempana sijaitseva Google Assistant -painike.
Assistant-painikkeen sijainti muistuttaa kalliimpien Xperioiden kameranäppäimestä, mutta Xperia 10 III:lla se on läsnä yksinomaan Google Assistantia aktivoimassa. Painikkeelle ei voi asettaa omia toimintoja, eikä sitä voi käyttää kameran laukaisimenakaan. Äänenvoimakkuusnäppäin sen sijaan toimii myös sulkimena, kuten muissakin älypuhelimissa.
Android-ohjelmistossa on lukemattomia tapoja Assistant-avustajan aktivoimiseen, ja erillinen avustajanäppäin tuntuukin jälleen jokseenkin turhalta. Mielipiteitä on toki monia, mutta on sääli, että avustajapainikkeille ei edelleenkään voi asettaa omia toimintoja – ei Sonyn eikä monien muidenkaan älypuhelimilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sony-tyyliin ilman apuvälineitä aukeavassa SIM-korttiritilässä on paikka kahdelle SIM-kortille tai vaihtoehtoisesti niistä toisen sijaan microSD-muistikortille.
Ulkoisesti Sony Xperia 10 III on japanilaisvalmistajalle tuttuun tapaan minimalistisen tyylikäs. Puhelin on sekä edestä että takaa Gorilla Glass 6 -suojalasia, ja sillä on myös IP65/68-luokitus vesi- ja pölytiiviydestä kertomassa. Tässä hintaluokassa vesitiiviys ei ole itsestäänselvyys, ja siitä onkin annettava Xperia 10 III:lle tunnustusta.
Kyljiltään puhelin on muovia.
Vain 6,8 senttimetrin levyinen Xperia 10 III sopii erinomaisesti käteen, ja puhelinta on ilo käyttää. Pitkulaisen 21:9-kuvasuhteen ansiosta puhelimessa on silti tarpeeksi suuri 6,0-tuumainen näyttö, ja useimmista muista nykypuhelimista poiketen uutuuden käyttäminen on melko helppoa yhdelläkin kädellä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näytön reunukset ovat yhä huomattavat, ja esimerkiksi etukameralle on edelleen varattu paikka yläreunuksesta. Näyttöreikiä tai -lovia ei Xperia-puhelimissa ole nähty, vaan Sony luottaa perinteisempään toteutukseensa. Sonyn vakaa linja on kerännyt sekä kiitosta että kritiikkiä, ja onkin pitkälti käyttäjän mieltymyksistä kiinni, onko näyttöreikä vai yläreunus pienempi paha.
Xperia 10 III:ssa ei harmi kyllä ole stereokaiuttimia. Ainut kaiutin sijaitsee näytön alla ja on sopivasti suunnattu eteenpäin kohti videota katselevaa käyttäjää. Äänenlaatu on kohdallaan, vaikka kaiutin ei kaikkein äänekkäin olekaan. Ääni ei juuri rätise, vaikka nupit vääntäisi kaakkoon.
Näyttö on puhelimen pienistä raameista huolimatta mukavan kokoinen, ja sillä on helppo vaikkapa selailla sosiaalista mediaa tai katsella elokuvia alkuperäisellä 21:9-kuvasuhteella. Paneeli on kuitenkin myös mahdollinen kompastuskivi, se kun on täsmälleen sama kuin edeltäjämallissa.
Xperia 10 III:n näytön tarkkuus on 2520×1080 pikseliä, ja siinä on HDR-tuki. Virkistystaajuus on kuitenkin vain 60 hertsiä nykypäivänä jo varsin yleisesti keskihintaisissakin älypuhelimissa tavattavan 90 tai jopa 120 hertsin sijaan, ja myös kosketusherkkyys on perustasoa, 120 hertsiä.
Virkistystaajuus kertoo, kuinka monta kertaa sisältö päivittyy näytöllä sekunnissa. Esimerkiksi 90 hertsin taajuus mahdollistaa siis mielekkäämmän selailu- ja pelailukokemuksen kuluttaen kuitenkin enemmän virtaa.
Värejä Xperia 10 III:n AMOLED-teknologialla toteutettu paneeli toistaa kiitettävän hyvin, ja värimaailmaa voi Sony-tyylisesti mukauttaa monipuolisesti laiteasetuksista. Myös katselukulmat ovat laajat, eikä kuva vääristy pienestäkään kulmasta tiirattaessa. Enimmäiskirkkaus sen sijaan on harmittavan alhainen, ja Xperia 10 III:n käyttö voikin vaikeutua kirkkaana kesäpäivänä.
Kaiken kaikkiaan Xperia 10 III:n näyttö on perushyvä, mutta useilla kilpailijoilla on tarjota parempaakin. Paneeliin olisi toivonut edes jonkinlaista päivitystä Xperia 10 II -edeltäjään verrattuna. Toki esimerkiksi alhainen virkistystaajuus auttaa omalta osaltaan pitämään virrankulutuksen aisoissa.
Myös Qualcommin Snapdragon 690:tä pidetään pitkän käyttöajan mahdollistavana valintana. Keskiluokan järjestelmäpiirissä on 5G-modeemi sisäänrakennettuna, ja parennus edeltäjämallin Snapdragon 662:een verrattuna on merkittävä. Xperia 10 III on sekä tehokkaampi että nopeampi kuin edeltäjänsä, kuten toki pitääkin. Silti Xperia 10 III:n hintaluokassa Snapdragon 690:n suorituskyky alkaa olemaan jo varsin heikko.
Pelaaminen Xperia 10 III:lla onnistuu keskitasoisilla grafiikoilla kohtuullisesti, eikä puhelin mainittavasti lämpene missään olosuhteissa.
Xperia 10 III:n hintaluokassa on kuitenkin saatavilla tehokkaampiakin Android-älypuhelimia. Esimerkiksi suorituskykyisemmällä Snapdragon 750G:llä tai Snapdragon 765G:llä varustettuja puhelimia on useita. Graafisessa suorituskyvyssä Snapdragon 690 taipuu jopa uudemmalle Snapdragon 480:lle sekä sillä varustetuille älypuhelimille, kuten Motorola Moto G50 ja Nokia X10 sekä X20.
Lisäksi Xiaomin kevään 2021 uutuus Mi 11 Lite 5G tarjoaa uudella Snapdragon 780G -järjestelmäpiirillään useita kymmeniä prosentteja paremman suorituskyvyn kuin Xperia 10 III.
Lisäksi alla vertailutaulukossa mukana ovat myös vain hieman kalliimpi, mutta selvästi tehokkaampi Moto G100 sekä Xperia 10 III:n tavoin kooltaan kompakti Asuksen ZenFone 8 -huippupuhelin kalliimmasta hintaluokasta.
Sony Xperia 10 III toimii järjestelmäpiirin rajoitteista huolimatta pääosin nopeasti, sujuvasti ja lämpenemättä, ja tavalliseen älypuhelinkäyttöön sen suorituskyky riittää ilman suurempaa nikottelua, mikä lienee useimmille tärkeintä. Tehokäyttäjien kannattaa kuitenkin vertailla hintaluokan vaihtoehtoja tarkasti, ja selvää on, että ahkrempaan pelaamiseen Xperia 10 III ei ole oikea valinta.
Sony Xperia 10 III:n näyttöpaneeli ja järjestelmäpiiri ovat siis ominaisuuksiltaan maltilliset, mikä osaltaan mahdollistaa pitkän akunkeston. Kun puhelimeen on vielä saatu mahdutettua peräti 900 milliampeerituntia edeltäjää suurempi akku, on käyttöaika rautaa.
Xperia 10 III:n akkukapasiteetti on 4 500 milliampeerituntia, ja yhdellä latauksella pärjää aivan ongelmitta kaksi vuorokautta, keveällä käytöllä jopa pitkälle kolmattakin. Myös 5G-verkossa Xperia 10 III jaksaa yhdellä latauksella erittäin pitkään, ja akunkesto onkin ehdottomasti koko hintaluokan parhaita. Etenkin puheluita ja videotoistoa Xperia-uutuus jaksaa yhdellä latauksella kauan.
Latausnopeus sen sijaan antaa sijaa moitteelle pahemman kerran. Xperia 10 III tukee kyllä 30 watin pikalatausta, mutta myyntipakkauksessa toimitetaan nykystandardeihin ja hintaluokkaan suhteutettuna etanamaisen tehoton 7,5 watin laturi. Sillä Xperia 10 III:n lataaminen tyhjästä täyteen kestää todella kauan, lähemmäs kolme tuntia. 30 minuutissa tyhjä akku latautui vasta 23 prosentin varaukseen.
Mukana toimitettavalla laturilla Xperia 10 III:n lataus käy erittäin hitaasti. Esimerkiksi saman hintaluokan Mi 11 Lite 5G:n 4 250 milliampeeritunnin akku latautuu sen mukana toimitettavalla laturilla tyhjästä 30 minuutissa peräti 66 prosentin varaukseen.
Emme suorittaneet täyttä lataustestiä Sonylle 30 watin pikalatauksella, sillä tähän sopivaa laturia ei toimitettu testiin puhelimen mukana. Sony tukee kuitenkin USB Power Delivery -standardia, joten Xperia 10 III:n nopeampi lataaminen ei välttämättä edellytä Sonyn omaa laturia. Sonyn oman lupauksen mukaan 30 watin laturilla Xperia 10 III:n akku latautuisi tyhjästä 30 minuutissa 50 prosentin varaukseen. Täysi lataus vie noin kaksi tuntia, joten kovin nopea suoritus lataus kokonaisuutena olisi edes tällä niin sanotulla pikalatauksellakaan.
Kevyt Android-ohjelmisto ja kaksijakoinen kamera
Sony on perinteisesti käyttänyt Xperia-älypuhelimissaan lähellä vakiota olevaa Android-ohjelmistoa, johon on tehty vain pieniä muokkauksia. Monia kevyesti säädetty Android miellyttänee, vaikka Xiaomin MIUI:n ja OnePlussan OxygenOS:n kaltaiset, pidemmälle muokatut ohjelmistot antavatkin käyttäjälle enemmän liikkumavaraa muokkausvaihtoehtoineen.
Toisaalta vakio-Androidia lähempänä olevat ohjelmistot parantavat usein käyttökokemusta keveydellään, näin myös Xperia 10 III:ssa.
Ohjelmiston osalta Xperia 10 III:n haasteena on selkeän päivityslupauksen puute. Sony ei ole antanut Xperia 10 III:lle erikseen lupausta päivityksistä, mutta käytännössä esiasennettua Android 11 -versiota seuraava Android 12 on puhelimelle tulossa, mutta sen jälkeen jatko on epäselvä. Xperia 10 III on lisäksi osa Android Enterprise Recommended -ohjelmaa, ja sen myötä tietoturvapäivityksiä laitteelle on luvattu ainakin kahden vuoden ajan heinäkuuhun 2023 asti. Uusia päivityksiä julkaistaan Sonyn mukaan vähintään vuosineljänneksittäin.
Xperia 10 III:n käyttöliittymä muistuttaa ulkoisesti vakio-Androidia ollen kuitenkin sieltä täältä hieman viilailtu. Esimerkiksi moniajonäkymän käyttöönottoa on helpotettu ja toiminnallisuutta parannettu muun muassa erillisin pikapainikkein, ja onpa vanha tuttu Sivutunnistus-pikavalikkokin yhä mukana.
Sonyn erikoisuudeksi muodostunut Sivutunnistus-valikko aukeaa näytön oikeaa tai vasenta reunaa kaksoisnapauttamalla. Valikkoon listataan viimeksi käytetyt tai suosituimmat sovellukset käyttäjän toiveiden mukaisesti, ja uutta sivuvalikossa on Sony-kuulokkeiden hallinnointiin tarkoitettu minisovellus.
Pikavalikko aukeaa sujuvasti, kunhan sen toimintaperiaatteesta pääsee jyvälle. Xperia 10 III:n näyttö on täysin tasainen, mikä helpottaa myös Sivutunnistus-valikon toimintaa.
Mukana on myös muutamia Sonyn omia sovelluksia, kuten kamera ja Musiikki-sovellus, joka jatkaa yhä elämäänsä aiemman Albumit-galleriasovelluksen jäätyä jo taakse. Sonyn sovellukset toimivat sujuvan yksinkertaisesti, eikä niistä ole pahaa sanottavaa.
Esiasennettuina mukana ovat myös esimerkiksi Facebook, LinkedIn ja Netflix. Niitä ei edelleenkään voi myöskään poistaa, joten ne pysyvät puhelimen muistissa, halusi tai ei.
Tallennusmuistia Xperia 10 III:ssa on 128 gigatavua, ja lisäkapasiteettia saa microSD-muistikortilla.
Kamera on Sony Xperia 10 III:ssa hieman kaksijakoinen tapaus. Yhtäältä se on pää-, tele- ja ultralaajakulmakameroineen teknisesti monipuolisesti varusteltu, mutta toisaalta kuvanlaadulta toivoisi silloin tällöin enemmän.
Usein edullisissa ja keskihintaisissa älypuhelimissa on ikään kuin muodon vuoksi mukana monenkirjavia makro- ja syvyyskameroita, vaikka yhdellä tai kahdella kameralla pärjäilisi hienosti. Sony Xperia 10 III on tässä mielessä virkistävä poikkeus, sillä vaikka takakameroita on siinäkin kolme, on niillä kaikilla selkeä tarkoituksensa:
- 12 megapikselin 75 asteen pääkamera 27 mm -polttovälillä, 1/2,8 tuuman kennolla ja f/1,8-aukolla
- 8 megapikselin 120 asteen ultralaajakulmakamera 16 mm polttovälillä, 1/4 tuuman kennolla ja f/2,2-aukolla
- 8 megapikselin 45 asteen 2x optisen zoomin telekamera 54 mm -polttovälillä, 1/4 tuuman kennolla ja f/2,4-aukolla
Etukameran tarkkuus on 8 megapikseliä (78 asteen kuvakulma, 1/4 tuuman kenno, ja f/2,0-aukko).
Pääkamera on varustettu Sonyn omalla IMX486 -kennolla, ja sen kuvanlaatu otollisissa olosuhteissa on hyvällä tasolla, kuten on Samsung S5K4H7 -kennoisen ultralaajakulmakamerankin. Kaksikosta suhteellisesti pidemmän korren vetää hieman yllättäen ultralaajakulmakamera, jonka värit ja valotus ovat korkealla tasolla, eivätkä mittasuhteetkaan vääristy.
Hämärämmissä olosuhteissa suoriutumisesta tulee kamerakaksikolle melko nopeasti hankalampaa, ja syksyn aikanaan saapuessa ei Xperia 10 III lienekään hintaluokkansa vahvimpia hämäräkuvaajia. Valoisammassa pää- ja ultralaajakulmakamera tallentavat kuitenkin kiitettävästi tarkkoja yksityiskohtia, kuten esimerkkikuvistakin käy ilmi.
Keskihintaluokassa telekamera on vielä perin harvinainen näky, mutta Xperia 10 III:ssa sellainen on. Optista zoomia on tarjolla 2x-tasolla, digitaalista sen sijaan kymmenkertaiselle tasolle asti, ja zoomauksen laatu säilyy melko hyvin noin viisinkertaiselle tasolle saakka.
Telekameran tallentama värimaailma poikkeaa kohtalaisen selkeästi pää- ja ultralaajakulmakameroista ollen hieman hailakampi, mutta kaiken kaikkiaan telekameran kuvanlaatu on hyvällä tasolla – ja jo telekameran mukana olo keskihintaluokan älypuhelimessa on selvä vahvuus.
Videoita Xperia 10 III tallentaa enintään 4K-tarkkuudella (30 fps), ja käyttäjä voi itse valita H.264- ja H.265-koodekkien välillä. Allekirjoittaneen mielestä parhaat tulokset saa kuitenkin alemmalla 1080p-laadulla (30 / 60 fps), jolloin yksityiskohtia tallentuu jopa enemmän. Äänimaailma on videoissa hyvällä tasolla, ja etenkin tasokasta vakautusta on kehuttava. Vakautus toimii myös 4K-tarkkuudella hienosti.
Xperia 10 III:n heikointa kamera-antia hämäräkuvauksen oheen tarjoilee harmittavan perustasoinen etukamera. Kahdeksan megapikselin omakuvat eivät hätkähdytä, ja vaikka muotokuvatila hienosti toimiikin, jäävät selfiet jälkeen muista noin 400-500 euron älypuhelinten vastaavista.
Kamerasovellus on ulkoisesti tuttu aiemmista Xperia-älypuhelimista, ja pitkälti sama ohjelma on käytössä myös kalliimmassa Xperia 1 -mallistossa. Xperia 10 III:lla on kameroiden välillä vaihtelemiseen saatavilla syystä tai toisesta vain yksi painike, joten pääkamerasta ultralaajakulmakameraan on hypättävä telekameran kautta.
Kaiken kaikkiaan sovellus toimii sujuvasti ollen pirteine kuvakkeineen helppokäyttöinen. Kuvaustiloja on saatavilla mukavan hyvin Google Lens -integraatiosta kattavaan manuaalitilaan ja Luova tehoste -tilan suodinvalikoimasta hidastuskuvaukseen. Kokeiltavaa riittää, ja kaikki toimii mainiosti.
Siinä missä useimmilla keskihintaisilla älypuhelimilla on yksi lippulaivakamera, jota vähemmän hyödylliset makrokamerat tukevat, on Xperia 10 III tasaisempi suorittaja. Sen kaikki kolme takakameraa pärjäävät hyvin, mutta hämäräkuvaukselta ja etukameralta odottaisi enemmän.
Kaiken kaikkiaan Sony Xperia 10 III on hintaluokassaan hyvä kamerapuhelin, muttei välttämättä kuitenkaan aktiivikuvaajalle paras vaihtoehto. Monipuolisuus on sen vahvuus, mutta samalla myös heikkous pääkameran kuvanlaadun jäädessä hieman parhaimmista kilpailijoista.
Yhteenveto: Älypuhelinten keskiluokka on kovatasoinen ja kilpailtu – Sony Xperia 10 III on haastavassa asemassa
Tätä nykyä 400-500 eurolla saa jo taskuunsa loistokkaan ja tehokkaan Android-älypuhelimen, eikä useimmilla käyttäjillä liene todellista tarvetta jo tuhannen euron hinnat monesti ylittäville lippulaivoille. Keskihintaluokka onkin totutun kilpailtu, mikä on kuluttajan onni ja Sony Xperia 10 III:n mahdollinen kompastuskivi.
Teknisesti Xperia 10 III tarjoaa pääosin sujuvan ja mukavan käyttökokemuksen. Puhelimen suorituskyky on riittävällä tasolla ja kamera tasaisen monipuolinen, mutta kompaktin Xperia-uutuuden todellinen vahvuus on ulkoinen käyttötuntuma: pieni ja siro puhelin erottuu raikkaasti edukseen huomattavasti kookkaammista kilpailijoistaan.
Samalla noin 450 euron budjetilla on kuitenkin saatavilla selvästi tehokkaampia vaihtoehtoja, parempia näyttöjä ja rutkasti nopeampaa latausta. Sen sijaan Xperia 10 III:n kompaktiudelle ei löydy samalla tavalla haastajia, ja myös IP-luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys on selkeä valttikortti oivan akunkeston lisäksi.
Saman tai hieman edullisemman hintaluokan vaihtoehtoja Sony Xperia 10 III:lle ovat esimerkiksi Samsung Galaxy A52 5G ja OnePlus Nord, mutta kovimmat haastajat lienevät Xiaomin käsialaa. Esimerkiksi Xiaomi Mi 11 Lite 5G on hieman edullisempi, selvästi tehokkaampi ja nopeammin latautuva, vaikka vesitiiviys siltä puuttuukin kokonaan.
Jos hinta ei ole esteenä, mutta haussa on hyvä kompakti älypuhelin, nousee vaihtoehdoksi myös älypuhelinten huippuluokkaan lukeutuva, mutta toki selvästi kallliimpi Asus ZenFone 8. Toisaalta Xperia 10 III:a pitkälti vastaavaa suorituskykyä saa kaupasta jo parilla sadalla eurolla vaikkapa Motorola Moto G50:n tai OnePlus Nord N10 5G:n muodossa, mutta näissä joutuu tinkimään useammista muista seikoista – alkaen vedenkestävyydestä, AMOLED-näytöstä ja telekamerasta.
Sony Xperia 10 III taipuu yksittäisten ominaisuuksien vertailussa useille kilpailijoilleen. Sen omia, selkeitä vahvuustekijöitä ovat jo mainitut vesitiiviys, loistokas käyttöaika ja kompakti koko, ja hinnan mahdollisesti laskiessa siitä muodostunee kiintoista vaihtoehto etenkin hieman sirompaa älypuhelinta etsivälle.
—
Arvostelun lopuksi vielä esimerkkikuvia Sony Xperia 10 III:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin ronskisti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossa alkuperäisversioina. Kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »