OnePlus Nord CE 5G jatkaa OnePlussan edullisen ja keskihintaluokan älypuhelinten Nord-mallisarjaa ja 5G-älypuhelinten valikoimaa uudella mallilla, jota voisi kutsua pelkistetyksi versioksi viime vuoden alkuperäisestä OnePlus Nordista.
Alkaen alle 300 euron Nord CE 5G:ssä on 6,43 tuuman, Full HD+ -tarkkuuden ja 90 hertsin virkistystaajuuden AMOLED-näyttö, kolme takakameraa 64 megapikselin pääkameralla, Qualcomm Snapdragon 750G -järjestelmäpiiri sekä 4 500 milliampeeritunnin akku 30 watin Warp Charge 30T Plus -pikalatauksella.
OnePlus Nord CE 5G
- Android
- Muovi
- 6,43" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 64 + 8 + 2 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 750G -piiri
- 4500 mAh akku
OnePlus julkisti Nord CE 5G:n 10. kesäkuuta ja sen ennakkomyynti alkoi 14. kesäkuuta. Toimitukset ja varsinainen myynti käynnistyvät 21. kesäkuuta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus Nord CE 5G:n malliversiot, saatavilla olevat värit ja hinnat ovat:
- 6+128 Gt, musta: 299 euroa (saatavilla vain OnePlussan omasta verkkokaupasta)
- 8+128 Gt, musta tai sininen: 329 euroa
- 12+256 Gt, musta, sininen tai hopea: 399 euroa
Laajasti tarjottavia värivaihtoehtoja ovat musta Charcoal Ink ja sininen Blue Void. Lisäksi kolmas värivaihtoehto Silver Ray on saatavissa myös vain OnePlussan omasta verkkokaupasta.
OnePlus Nord CE 5G:n tekniset tiedot
- 6,43 tuuman AMOLED-näyttö 90 hertsin virkistystaajuudella, 20:9-kuvasuhteella ja 2400×1080 pikselin Full HD+ -tarkkuudella (410 PPI)
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Kolme takakameraa
- 64 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera OmniVisionin kennolla, 0,7 mikronin pikselikoolla (16 megapikselin kuvakoolla 1,4 mikronia neljä pikseliä yhdistäen) ja f/1,79-aukolla
- 8 megapikselin kiinteätarkenteinen 119 asteen ultralaajakulmakamera f/2,25-aukolla
- 2 megapikselin monokromikamera f/2,4-aukolla
- LED-kuvausvalo
- Videokuvaus 4K 30 fps, 1080p 30 / 60 fps, hidastuskuvaus 1080p 120 fps ja 720p 240 fps
- 16 megapikselin etukamera Sony IMX471 -kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/2,45-aukolla
- Videokuvaus 1080p 30 / 60 fps
- Qualcomm Snapdragon 750G -järjestelmäpiiri (2x 2,2 GHz Kryo 570 Gold / ARM Cortex-A77 + 6x 1,8 GHz Kryo 570 Silver / ARM Cortex-A55, Adreno 619 -grafiikkasuoritin)
- 6, 8 tai 12 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
- 128 tai 256 gigatavua tallennusmuistia (UFS 2.1), ei muistikorttipaikkaa
- Kaksi SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 4G LTE: kategoria 18/13, 1,2 Gbit/s / 150 Mbit/s
- 5G: taajuudet n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n77, n78 (NSA) ja n1, n3, n7, n28, n41, n78 (SA)
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.1 (aptX, aptX HD, LDAC, AAC) / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo / NavIC -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C- (USB 2.0) ja 3,5 mm -liitännät
- 4 500 milliampeeritunnin akku 30 watin Warp Charge 30T Plus -pikalatauksella (5V/6A)
- Mitat 159,2 x 73,5 x 7,9 millimetriä ja paino 170 grammaa
- Android 11 -käyttöjärjestelmäversio osana OxygenOS-ohjelmistoa
Hyvää OnePlus Nord CE 5G:ssä
- Verrattain hyvä AMOLED-näyttö. Näyttö on yksi OnePlus Nord CE 5G:n vahvuuksista. Puhelimen hintaluokassa 6,43 tuuman silmämääräisesti laadukas AMOLED-näyttö Full HD+ -tarkkuudella ja 90 hertsin virkistystaajuudella on verrattain hyvä. Näyttö on tarpeeksi tarkka ja kirkas, ja korkeampi päivitysnopeus tarjoaa myös mukavan sulavuuden.
- Sujuva käyttökokemus. Muutenkin kuin näytön osalta Nord CE 5G:n käyttökokemus on jouheva. Peruskäytössä puhelin toimii hyvin ilman enempiä hidasteluja tai miettimistä. OnePlussan OxygenOS-ohjelmistoa on miellyttävä käyttää myös Nord CE 5G:llä. Mitattu suorituskyky on odotusten mukainen puhelimen tekniikka huomioiden.
- Nopea akun pikalataus. Nord CE 5G:n 30 watin Warp Charge 30T Plus -pikalataus täyttää akun tyhjästä täyteen noin tunnissa, ja testissämme 30 minuutissa akku täyttyi 65 prosentin varaukseen. Useimpiin kilpaileviin älypuhelinmalleihin verrattuna OnePlussan pikalataus on selvästi nopeampi.
- Akunkesto. OnePlus Nord CE 5G:n akunkesto on hyvä. Akku kestää vaivattomasti kahden päivän läpi tavanomaisen aktiivisessa käytössä, ja pitkän käyttöajan osalta puhelin lunastaa odotukset.
Huonoa OnePlus Nord CE 5G:ssä
- Pääkameran käytettävyys ja kuvanlaatu varauksin. OnePlus Nord CE 5G:n pääkamera ei sisällä optista kuvanvakainta – toisin kuin alkuperäisessä Nordissa. Tämä on merkittävä muutos, joka tarkoittaa kameran käytettävyyden heikennystä nopeassa näppäilyssä. Lisäksi Nord CE 5G:n pääkameran kuvanlaatu muutenkin vaikuttaa hieman pehmeänpuoleiselta ja 2 megapikselin monokromikamera osana kokonaisuutta on pitkälti turha. Nähtäväksi jää, miten OnePlus vielä pystyy parantamaan kameraa päivityksillä.
- Puuttuvat ominaisuudet. OnePlus Nord CE 5G:ssä ei ole stereokaiuttimia tai muistikorttipaikkaa, mitä voi pitää sinällään jopa yllättävänä, sillä nämä edellä mainitut kaksi ominaisuutta löytyvät edullisemmasta OnePlus Nord N10 5G:stä. Lisäksi lähinnä kalliimpiin älypuhelimiin nähden yleisen suorituskyvyn lisäksi OnePlus Nord CE 5G:ssä joutuu tinkimään esimerkiksi optisen zoomin telekamerasta, vedenkestävyydestä ja langattomasta latauksesta, jotka eivät toki ole yleisiä ominaisuuksia muutenkaan 300-400 euron älypuhelimissa.
Hyvä laatutuntuma muovin käytöstä huolimatta
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus Nord CE 5G:n designissa on selviä yhtymäkohtia sisarmallinsa, alkuperäisen OnePlus Nordin kanssa. Erityisesti tämä näkyy takakamera-alueessa, joka sijaitsee samalla tavalla puhelimen vasemmassa takayläkulmassa ja jolle kamerat on sijoitettu allekkain. OnePlus Nord CE 5G:ssä takakameroita on kolme kappaletta verrattuna alkuperäisen Nordin neljään.
Yhteistä alkuperäisen Nordin kanssa ovat myös kiiltäväksi viimeistellyt muoviset kyljet. Erona myös takapinta on Nord CE 5G:ssä muovia verrattuna Nordin lasiin. Tarkemmin takapinta on komposiittimateriaalia, jossa on yhdistetty polykarbonaattia ja polymetyylimetakrylaattia, ja kyljet ovat lasikuituvahvisteista polykarbonaattia. Sisuksissa keskirunko on alumiiniseosta. Näytön päältä puolestaan löytyy Dragontrail-lasi.
Testissämme ollut OnePlus Nord CE 5G:n sininen Blue Void -värivaihtoehto on viimeistelty mattapintaiseksi takaa, ja tässä kohdin OnePlus onkin onnistunut hyvin: mattapinta tuntuu laadukkaalta, eikä tuntuma oikeastaan eroa kovinkaan paljoa mattaviimeistellyistä lasipinnoista muissa puhelimissa. Mattapinnassa myös sormenjäljet näkyvät varsin vähän.
Sininen Blue Void -väri on muutenkin varsin hieno. Vaaleampaa kokonaisväritystä tehostavat pidempien kaartuvien reunojen tumma, jopa violetti sävy. Väriyhdistelmä luo OnePlus Nord CE 5G:lle samanaikaisesti sekä hillityn tyylikkään että hienosti massasta erottuvan ilmeen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kokonaisuutena OnePlus Nord CE 5G:n laatutuntuma on jopa erittäin hyvä, vaikka sekä kyljet että takapinta ovatkin muovia. Puhelin tuntuu erittäin jämäkältä, ja OnePlus on onnistunut viimeistelyssä hyvin niin, ettei Nord CE 5G tunnu halvalta samalla tavoin kuin esimerkiksi myös takaa muovipintainen Samsung Galaxy A52 5G.
Oikealta kyljeltä Nord CE 5G:stä löytyy virtapainike, kun äänenvoimakkuuden kaksi erillistä säätöpainiketta on sijoitettu vasemmalle kyljelle. Painikkeiden sijoittelu ja tuntuma ovat hyvät. OnePlussan yhdeksi tunnusmerkiksi muodostunutta Alert Slider -hiljennyskytkintä OnePlus Nord CE 5G:ssä ei kuitenkaan valitettavasti ole.
Paksuutta Nord CE 5G:llä on 7,9 millimetriä ja 170 gramman painollaan puhelin on myös melko kevyt.
90 hertsin AMOLED-näyttö on Nord CE 5G:n vahvuus
OnePlus on varustanut Nord CE 5G:n AMOLED-näytöllä, joka pitkälti vastaa alkuperäistä Nordia ja on myös hintaluokassaan nyt Nord CE 5G:n merkittävimpiä vahvuuksia. OnePlussan aiemmassa Nord N10 5G -mallissa on LCD-näyttöpaneeli, ja eri näyttöteknologia onkin yksi keskeisimmistä eroista näiden kahden mallin välillä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nord CE 5G:n 6,43 tuuman kokoinen AMOLED-näyttöpaneeli on tarkkuudeltaan 2400×1080 pikseliä 20:9-kuvasuhteella (Full HD+). Näytön virkistystaajuus yltää 90 hertsiin. Näyttö tukee HDR10+-laajasävyskaalan väritoistoa.
Näytön kuvanlaatu on hyvä: tarkkuutta on riittävästi, värit toistuvat silmämääräisesti arvioituna miellyttävästi ja katselukulmat ovat riittävän laajat. Lisäksi 90 hertsin virkistystaajuuden ansiosta näyttö on varsin sulava. Hyppäys tavanomaisesta 60 hertsistä 90 hertsiin tuo valtaosan selvästi havaittavasta lisäsulavuudesta, eikä 120 hertsiä tarjoa enää vastaavaa hyötyä.
Asetuksista virkistystaajuuden saa Nord CE 5G:ssä valittua 60 tai 90 hertsin väliltä. Korkeampaa virkistystaajuutta 90 hertsin asetuksella puhelin käyttää jälkimmäiselläkin asetuksella toki vain, kun sille on tarvetta.
Nord CE 5G:n näyttö vaikuttaa myös tarpeeksi kirkkaalta: kesähelteiden kirkkaassa auringonvalossakin näyttö säilyy edelleen hyvin luettavissa.
Etukamera on sijoitettu reikään näytön vasemmassa yläkulmassa. Halutessaan käyttöön voi ottaa näytöllä mustan yläreunan palkin, joka piilottaa etukameran reiän.
Sormenjälkilukija löytyy näytön alta. Lukija sijaitsee varsin lähellä näytön alareunaa, eikä sijainti ole näin ergonomisesti paras mahdollinen. Itse lukija kuitenkin toimii ilahduttavan nopeasti ja varmasti, ja lukeutuu näiltä osin näytönalaisten sormenjälkilukijoiden parempaan joukkoon.
Suorituskyky odotusten mukaista
Järjestelmäpiirinä Nord CE 5G sisältää Qualcomm Snapdragon 750G:n. 8 nanometrin prosessilla valmistettavassa piirissä on kaksi 2,2 gigahertsin ARM Cortex-A77 -pohjaista tehoydintä ja kuusi 1,8 gigahertsin ARM Cortex-A55 -pohjaista virtapihimpää ydintä sekä Adreno 619 -grafiikkasuoritin. Järjestelmäpiirin rinnalta löytyvä 6, 8 tai 12 gigatavun RAM-käyttömuisti on LPDDR4X-tyyppiä ja 128 tai 256 gigatavun tallennusmuisti UFS 2.1 -tyyppiä. Muistikorttipaikkaa ei ole.
Nord CE 5G:n suorituskyky osoittautui testeissä jotakuinkin järjestelmäpiirin luomien odotusten mukaiseksi. Verrattuna alkuperäiseen Nordiin Nord CE 5G sen Snapdragon 750G -järjestelmäpiirillä yltää yhden CPU-ytimen huippusuorituskyvyltään peruslaskennassa vajaat 10 prosenttia paremmaksi, mutta graafisessa suorituskyvyssä Nord CE 5G häviää alkuperäiselle Nordille pyöreästi 10-20 prosenttia. Käytännössä tietenkin näin pieniä suorituskykyeroja on vielä lähes mahdotonta havaita käytännön tasolla.
Mahdollisesti OnePlus Nord CE 5G:n kanssa valinnassa kilpailevista älypuhelimista Samsung Galaxy A52 5G kerää paremmat pisteet AnTuTu-suorituskykytestistä, mutta pitkälti puhelimet ovat suorituskyvyltään samalla tasolla. Uudemmalla Snapdragon 780G -järjestelmäpiirillä varustettu Xiaomi Mi 11 Lite 5G on erityisesti graafisessa suorituskyvyssä selvästi edellä OnePlus Nord CE 5G:tä. Tässä kohtaa ero on jo sen verran suuri, että jos pelaaminen on osa omaa älypuhelimen käyttöä, kannattaa panostaa alle 400 euron hintaluokassa ennemmin Xiaomiin.
Lisäksi alla taulukossa verrokkeina ovat kalliimmista puhelimista mukana myös Motorola Moto G100 ja OnePlussan oma huippumalli OnePlus 9 Pro.
5G-mobiiliverkkoja OnePlus Nord CE 5G tukee laajasti alle 6 gigahertsin alueilla yhteensä 12 eri taajuudella. Lisäksi tuettuna on yhteyksistä Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1 ja NFC.
Nord CE 5G:n toiminnassa 5G-verkoissa ei havaittu testin aikana mitään tavallisesta poikkeavaa. Käytännössä 5G-verkon latausnopeudet yltävät säännönmukaisesti useisiin satoihin megabitteihin sekunnissa, ja useimmiten nopeampi verkkoyhteys parantaa mukavasti puhelimen käyttökokemusta 4G-verkkoihin verrattuna, vaikkei mistään mullistuksesta olekaan kyse.
Akunkesto Nord CE 5G:ssä osoittautui hyväksi, mikä ei sinällään ole yllätys, kun melko kookas 4 500 milliampeeritunnin akku on yhdistetty kohtuullisen kokoiseen AMOLED-näyttöön ja keskitason suorituskyvyn tekniikkaan.
Nord CE 5G:n akku kestää tavanomaisen aktiivisella käytöllä läpi kaksi päivää ja mahdollisesti jonkin verran kolmattakin. Yhteensä näyttöaika ylsi näin vaihdellen 9-11 tuntiin. Testin aikana puhelimen kanssa liikuttiin pääosin 5G-verkossa Helsingin Jätkäsaaressa ja lähialueilla, ja lisäksi osittain puhelin oli myös Wi-Fi-verkossa. Suuri vaikutus akunkestoon on luonnollisesti näytön kirkkaudella. Lisäksi tarvittaessa akunkestoa saattaa vielä pystyä jonkin verran pidentämään ottamalla käyttöön matalamman 60 hertsin virkistystaajuuden ja kytkemällä 5G:n pois.
OnePlus itse lupaa Nord CE 5G:n akun latautuvan tyhjästä 30 minuutissa 70 prosentin varaukseen. Tähän ei aivan omassa lataustestissämme päästy, sillä akku latautui tyhjästä 30 minuutissa 65 prosenttiin. Latausnopeuteen voi vaikuttaa esimerkiksi ympäristön lämpötila, ja joka tapauksessa hintaluokassaan Nord CE 5G:n latausnopeus on erittäin hyvällä tasolla.
Alla graafissa vertailukohtina ovat alkuperäinen Nord, jonka hieman pienempi akku täyttyy lopulta hieman nopeammin latauksen aluksi edetessä prosentteina mitattuna käytännössä tasatahtia. Mahdollisista kilpailevista vaihtoehdoista Xiaomi Mi 11 Lite 5G:n 33 watin pikalataus täyttää sen 4 250 milliampeeritunnin akun samassa tahdissa kuin 4 500 milliampeeritunnin akku täyttyy OnePlus Nord CE 5G:ssä. Samsung Galaxy A52 5G jää jälkeen latausnopeudessa erikseen ostettavalla 25 watin laturillakin. Sen myyntipakkauksessa mukana tulevalla 15 watin laturilla ero kasvaisi vielä selvästi suuremmaksi.
Lisäksi alla verrokkina on myös OnePlussan oma 9 Pro -huippumalli, jonka 65 watin pikalataus on keskihintaluokan älypuhelimiin verrattuna nopeudessa omaa luokkaansa.
Ohjelmiston osalta OnePlus Nord CE 5G tarjoaa OnePlussan OxygenOS 11:n, jonka pohjalla on tietenkin Android 11.
OnePlussan Android-ohjelmisto kuuluu parhaimpien joukkoon ollen varsin kevytkäyttöinen, mutta tarjoten kuitenkin samanaikaisesti joitakin käteviä lisätoimintoja. Mukana OnePlus Nord CE 5G:ssä on myös aina päällä -näyttötila.
OnePlus lupaa Nord CE 5G:lle kaksi vuotta Android-versiopäivityksiä eli käytännössä siis aikanaan Android 12:n ja 13:n sekä lisäksi kolme vuotta tietoturvapäivityksiä laitteen markkinoilletulosta. Keskihintaluokassa 2+3 vuoden päivityslupaus kohtuullisen hyvä. Edelle yltävät vain Samsung, joka lupaa joillekin malleilleen 3+4 vuoden päivitykset sekä HMD Global, jonka X-sarjan älypuhelimille on myös luvattu kolme vuotta versiopäivityksiä.
OnePlus on aiemmin tunnettu myös päivitystensä nopeudesta, mutta sen malliston laajennettua edullisemmat mallit eivät ole enää saaneet uusia käyttöjärjestelmäversioita päivityksenä kovinkaan vikkelästi. Lisäksi viime aikoina OnePlussan päivitysten laatu on herättänyt osin kysymyksiä, esimerkiksi OnePlus 7 / 7T -sarjojen älypuhelinten osalta Android 11 -päivitys oli aluksi varsin buginen. Valtavia ongelmia eivät kuitenkaan ole olleet, ja paljolta on säästynyt, kun on odottanut merkittävään uuteen versioon päivittämistä joidenkin viikkojen ajan.
Kohtuullisen hyvät kamerat, muttei optista kuvanvakainta
Takana Nord CE 5G:ssä on kolme kameraa. Pääkameran tarkkuus on 64 megapikseliä OmniVisionin kennolla, 0,7 mikronin pikselikoolla ja f/1,79-aukolla. Oletuksena pääkamera tallentaa kuvia neljä pikseliä yhdistäen 16 megapikselin kuvakoossa, jolloin pikselikoko on 1,4 mikronia. Muut kaksi takakameraa ovat 8 megapikselin 119 asteen ultralaajakulmakamera f/2,25-aukolla sekä 2 megapikselin morokromikamera f/2,4-aukolla.
Nord CE 5G:n kameroiden kuvanlaatu on kohtuullinen. Värit tallentuvat kuviin pääosin varsin mallikkaasti ja parhaimmillaan kuvat ovat myös yksityiskohtaisia. Ajoittain pääkameran käytettävyyttä nopeissa näppäilytilanteissa vaikeuttaa optisen kuvanvakaimen puute, jonka myötä kuvista tuppaa tulemaan hieman pehmeitä. Tämä ei ole ongelma kirkkaassa päivänvalossa, mutta esimerkiksi vähemmässä valossa sisätiloissa kameran käyttäessä pidempää valotusta, yksityiskohdat pehmenevät välillä ikävästi. Osansa ongelmassa voi olla myös kennolla, joka ei ole huippupuhelinten tasolla tarkennusnopeudessaan.
Esimerkkikuvia OnePlus Nord CE 5G:llä löytyy alta artikkelin lopusta.
Viime aikoina OnePlus on julkaisun jälkeen usein parantanut älypuhelintensa kameroita ahkerasti päivityksillä, ja nähtäväksi jää, toistuuko tämä Nord CE 5G:n kanssa. Jo testivaiheen aikana puhelin sai yhden päivityksen, joka toi mukanaan julkaisutietojen mukaan myös kameraparannuksia.
Aiemmassa alkuperäisessä Nordissa pääkamera on varustettu optisella kuvanvakaimella, ja pienemmästä pikselimäärästä huolimatta sen kamera tuntuu olevan sekä kuvanlaadultaan että käytettävyydeltään parempi kuin Nord CE 5G:ssä.
Nord CE 5G:n ultralaajakulmakamera puolestaan on kiinteätarkenteinen ja kuvanlaadun osalta sen kanssa ei ilmennyt yllätyksiä, vaan taso on tavanomainen keskihintaluokan älypuhelimeen.
Kolmas takakamera, 2 megapikselin monokromikamera, on mukana lähinnä kameramäärää kasvattamassa, ja hyöty siitä jää vähäiseksi, jollei olemattomaksi.
Erillistä telekameraa OnePlus Nord CE 5G ei sisällä, mutta 300-400 euron hintaluokassa tätä puutetta on vaikea nähdä kovin merkittävänä, sillä useimmista älypuhelinmalleista tässä hintaluokassa telekameraa ei löydy. Lisäksi pääkameran suuri 64 megapikselin tarkkuus avittaa maltillista zoom-kuvaamista, ja esimerkiksi 2x-3x-zoom-tasoilla kuvat ovat vielä varsin hyviä.
Alla kuvat 1x, 2x, 5x ja 10x.
OnePlus Nord CE 5G:n etukamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä, ja kennona on monista aiemmista OnePlus-puhelimista – mukaan lukien vuoden 2021 OnePlus 9 -sarjalaisista – tuttu Sony IMX471 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/2,45-aukolla. Etukameralla saa tallennettuja varsin tarkkoja selfieitä, ja suhteellisesti tältä osin Nord CE 5G pärjää hyvin.
Videokuvausta OnePlus Nord CE 5G tukee myös 4K-tarkkuudella (30 fps). 1080p-tarkkuudella tuettuna ovat 30 ja 60 fps -nopeudet, myös etukameralla, minkä lisäksi hidastuskuvaus takakameralla onnistuu 1080p 120 fps / 720p 240 fps -tarkkuuksilla.
Näin Nord CE 5G eroaa alkuperäisestä OnePlus Nordista ja Nord N10 5G:stä
Verrattuna alkuperäiseen OnePlus Nordiin Nord CE 5G:ssä on samankaltainen 90 hertsin AMOLED-näyttö, suuremman tarkkuuden (64 vs. 48 megapikseliä) pääkamera mutta ilman optista kuvanvakainta, yksi takakamera vähemmän (pää- ja ultralaajakulmakameran lisäksi monokromikamera vs. syvyys- ja makrokamerat), eri järjestelmäpiiri (Snapdragon 750G vs. 765G), lisänä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä sekä suuremman kapasiteetin akku (4 500 vs. 4 115 milliampeerituntia). Eroja on lisäksi videokuvaustarkkuuksissa.
Lisäksi OnePlus Nord CE 5G on hieman ohuempi ja kevyempi, takapinta on siinä muovipohjaista komposiittimateriaalia Nordin lasin sijaan, näyttölasina on Dragontrail Corningin Gorilla Glass 5:n sijaan eikä kyljeltä löydy OnePlussan tuttua Alert Slider -hiljennyskytkintä.
Nord CE 5G:n Snapdragon 750G -järjestelmäpiiri tarjoaa kahden uudemman sukupolven tehoytimensä voimin niukasti paremman CPU-suorituskyvyn kuin alkuperäisen Nordin Qualcomm Snapdragon 765G, mutta graafisessa suorituskyvyssä Snapdragon 750G:n Adreno 619 ei kuitenkaan pärjää Snapdragon 765G:n Adreno 620:lle, vaan se jää siitä noin 10-20 prosenttia.
OnePlus Nordin hinta on painunut laajasti saatavilla olevissa tarjouksissa jo myös alle 330 euron (8+128 Gt), kun OnePlus Nord CE 5G:n hinnat ovat 299 euroa (6+128 Gt), 329 euroa (8+128 Gt) ja 399 euroa (12+256 Gt).
Nordin ja Nord CE 5G:n välillä paremmuuden ratkaisu alkuperäisen jatkaessa vielä myynnissä on osittain kiinni omista painotuksista. Uuden Nord CE 5G:n valttikortteja vertailussa on erillinen kuulokeliitäntä, kymmenyksen suurempi akku sekä myöhäisemmän markkinoilletulon myötä noin vuotta pidemmälle ulottuva päivityslupaus – molemmille on luvattu kaksi vuotta versio- ja kolme vuotta tietoturvapäivityksiä.
Alkuperäisen Nordin vahvuudet ovat puolestaan paremmissa kuvausominaisuuksissa (optinen kuvanvakain pääkamerassa, tarkempi sekä toinen etukamera, makrokamera, suuremman tarkkuuden 240 fps -hidastuskuvaus, 4K-tarkkuus myös etukameralla). Lisäksi lasisen takapintansa ansiosta Nordin laatutuntuma on kenties aavistuksen edellä, mukana on Alert Slider -kytkin ja pelaamisessa tärkeässä graafisessa suorituskyvyssä Nord on hieman etevämpi, joskin ero ei ole kovin merkittävä.
Alle 200 euron hinnalla myytävään OnePlus Nord N10 5G:hen verrattuna Nord CE 5G:ssä on lähtökohtaisesti esimerkiksi väritoistoltaan ja kontrastiltaan parempi AMOLED-näyttöpaneeli LCD-näytön sijaan, sormenjälkilukija näytön alla eikä takana, yksi takakamera vähemmän (pää- ja ultralaajakulmakameran lisäksi monokromikamera vs. syvyys- ja makrokamerat sekä suurempi akku (4 500 vs. 4 300 milliampeerituntia). Lisäksi Nord CE 5G:stä puuttuu Nord N10 5G:stä löytyvät muistikorttipaikka ja stereokaiuttimet. Suorituskyvyssä Nord CE 5G:n Snapdragon 750G peittoaa Nord N10 5G:n Snapdragon 690:n, mutta kovin merkittävä ero ei ole tältäkään osin.
Ulkoisesti Nord CE 5G on myös selvästi ohuempi (7,9 vs. 8,95 millimetriä) ja kevyempi (170 vs. 190 grammaa) kuin Nord N10 5G.
Tärkeä ero Nord CE 5G:n ja Nord N10 5G:n välillä on myös päivitystuessa. Nord N10 5G:lle OnePlus on luvannut vain yhden Android-versiopäivityksen sekä kaksi vuotta tietoturvapäivityksiä laitteen markkinoilletulosta. Nord N10 5G tulee siis näillä näkymin saamaan päivityksenä vain Googlen jo syksyllä 2020 julkaiseman Android 11:n, kun Nord CE 5G:lle päivityksenä ovat tulossa esiasennetun Android 11:n lisäksi Android 12 ja 13 sekä tietoturvapäivityksiä kolmen vuoden ajan tästä eteenpäin.
Yhteenveto: Älypuhelin, jossa perusasiat ovat kunnossa
OnePlus Nord CE 5G on hintaisekseen varsin hyvä älypuhelin, jolla on omat vahvuutensa.
Siinä on hyvä AMOLED-näyttö, asiallinen suorituskyky ja jouheva käyttökokemus, nopea akun pikalataus ja jopa erittäin hyväksi yltävä akunkesto. Parannettavaa olisi kamerassa, minkä lisäksi Nord CE 5G:ssä ei ole muistikorttipaikkaa eikä esimerkiksi stereokaiuttimia.
Mielenkiintoisesti Nord CE 5G:n yksi pahimpia, ellei peräti pahin, kilpailija on alkuperäinen OnePlus Nord, jonka hinta on myös painunut jo alle 330 euroon. OnePlus Nord on vielä ainakin hetken aikaa saatavilla Nord CE 5G:n rinnalla, ja (lähes) samalla hinnalla puhelinten välillä valinta riippuu omista painotuksista. Jos kameraominaisuudet ovat tärkeät, alkuperäinen Nord on vahvoilla, kun taas Nord CE 5G:n vahvuuksia ovat 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, suurempi akku sekä uudempana mallina vuoden pidemmälle ulottuva päivitystuki. Osa saattaa myös jopa arvostaa muovia parempana materiaalina älypuhelimen takapinnalle helpommin särkyvän lasin sijaan.
Muuten 300-400 euron sekä myös hieman edullisemmassa hintaluokassa 5G-älypuhelimista vaihtoehtoja Nord CE 5G:lle löytyy varsin runsaasti. Näitä ovat esimerkiksi Nokia 8.3 5G, Samsung Galaxy A42 5G, ja vielä toistaiseksi lähemmäs 400 euron hintaiset Samsung Galaxy A52 5G ja Xiaomi Mi 11 Lite 5G. Viimeksi mainittu kaksikko tarjoaa hienoisesti korkeamman hintansa vastineeksi myös kummatkin omilta osiltaan selvää vastinetta lisärahalle.
Vanhemmista, mahdollisesti pikku hiljaa markkinoilta poistuvista älypuhelinmalleista vahvoja vaihtoehtoja ovat myös esimerkiksi Xiaomi Mi 10T tehokkaalla Snapdragon 865 -järjestelmäpiirillä, Motorola edge sekä tarjouksissa alle 200 euron myytävät Motorola Moto G 5G Plus sekä erityisesti Xiaomi Mi 10 Lite 5G, joiden ominaisuudet taipuvat lopulta vain niukasti OnePlus Nord CE 5G:lle. Toki myös OnePlussan oma edullisempi Nord N10 5G voi myös olla vaihtoehto hieman vaatimattomammalla suorituskyvyllä ja LCD-näytöllä.
OnePlus Nord CE 5G:n ostamalla saa kohtuuhinnalla hyvän älypuhelimen. Käyttökokemus on tavallisissa some- ja muissa sovelluksissa sujuva, ja esimerkiksi akku latautuu keskihintaluokan älypuhelimeksi erittäin nopeasti ja akunkesto on ilahduttavan pitkä. Perusasiat ovat erinomaisesti kunnossa, ja 2+3 vuoden päivityslupaus on myös kilpailukykyinen.
Julkaisun yhteydessä OnePlussan verkkokaupasta OnePlus Nord CE 5G:n (6+128 Gt) saa 299 eurolla, ja 30 lisäeuron maksaminen kahdesta lisägigatavusta RAM-käyttömuistia (8+128 Gt) 329 euron mallissa vaikuttaa kalliilta. Lisäksi tarjolla on vielä selvästi kalliimpi 12+256 gigatavun muistivariantti 399 eurolla.
—
Alla vielä OnePlus Nord CE 5G:n kameroilla otettuja kuvia. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossa alkuperäisversioina. Kaikki kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.
Ultralaajakulmakamera (0,6x):
Pääkamera (1x):
Ultralaajakulmakamera (0,6x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (2x zoom):
Pääkamera (5x zoom):
Pääkamera (10x zoom):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Pääkamera (1x):
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »