Nokia-puhelinyhtiö HMD Global toimitti alkuvuonna tammi-maaliskuussa 2021 yhteensä 13 miljoonaa puhelinta. Näistä 2 miljoonaa oli älypuhelimia ja 11 miljoonaa peruspuhelimia.
Counterpoint Research -tutkimusyhtilön tilastoimista luvuista on kertonut NokiaMob-sivusto, joka on myös koostanut alta löytyvän graafin Nokia-puhelinten toimitusten kehittymisestä viime vuosien aikana. Trendi on kulkenut alaspäin, minkä lisäksi viime vuosi aiheutti vielä merkittäviä epätavallisia vaikutuksia älypuhelinmarkkinoilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Koronapandemiavuoden 2020 tiedetään olleen HMD Globalille haastava. Lisäksi vaikeuksia pärjätä kilpailussa sillä oli jo vuonna 2019.
Counterpointin mukaan alkuvuodesta 2021 Nokia-puhelimet menestyivät hyvin Afrikassa ja osassa Eurooppaa, mutta toimitukset Intiassa laskivat 38,5 prosentilla vuoden 2020 viimeiseen neljännekseen ja 17 prosentilla vuotta aiempaan verrattuna. Yhteensä 2 miljoonan älypuhelimen toimitukset laskivat viimeisen neljänneksen 2,8 miljoonasta, mutta kasvoivat vuodentakaisesta 1,7 miljoonasta. Vuoden 2020 alkupuoliskolla HMD Globalin puhelintoimitukset painuivat ennätysalas koronaviruksen aiheuttamista tuotantokatkoksista ja laskeneesta kysynnästä johtuen.
Maailmanlaajuisesti HMD Global ylsi Nokia-puhelimillaan älypuhelimissa alkuvuonna vasta 18. suurimmaksi ja peruspuhelimissa 3. suurimmaksi markkinaosuudeltaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Aiemmin Counterpoint Researchin kertoi, että vuonna 2020 HMD Global toimitti yhteensä noin 8 miljoonaa älypuhelinta verrattuna 14,5 miljoonaan vuonna 2019 ja 18 miljoonaan vuonna 2018. Myös peruspuhelinten toimituksissa on nähty selvää laskua: 64 miljoonasta vuonna 2018 reiluun 53 miljoonaan vuonna 2019 ja alle 39 miljoonaan vuonna 2020. Älypuhelimissa Nokia-puhelinten markkinaosuus on vähäinen, alle 1 prosentin, ja HMD Global ei lukeudu TOP10-valmistajien joukkoon. Peruspuhelimissa markkina-asema on vahvempi markkinoiden toiseksi suurimpana, ja esimerkiksi 16 prosentin markkinaosuudella loppuvuonna.
HMD Global ei ole vielä kertonut vuoden 2020 tuloksestaan. Lisäksi siltä ei ole saatu tietoja myöskään uudesta rahoituksesta. Maaliskuun lopulla yhteistyökumppani ja HMD Globalin osakas FIH Mobile kertoi HMD:n kassatilanteen olevan yhä tiukka.
Aiemmin vuonna 2019 HMD Globalin liikevaihto laski 1,7 miljardiin euroon eli noin kolmellakymmenellä prosentilla vuonna 2018 saavutetusta ennätyksellisestä 2,4 miljardista. Liikevaihto jäi myös vuotta 2017 pienemmäksi. HMD Global selitti tuolloin liikevaihtonsa laskua keskittymisellä avainmarkkinoihin ja läsnäolon vähentämisellä vähemmän kannattavilla markkinoilla. HMD Globalin nettotulos vuodelta 2019 oli fokusoitumisesta huolimatta kuitenkin heikompi -295 miljoonaa euroa verrattuna -188 miljoonaan euroon vuonna 2018.
Vuoden 2020 aikana myös HMD Globalin johtoryhmä uusiutui merkittävästi, ja yhtiö on pyrkinyt luomaan myös uutta liiketoimintaa puhelinten myymisen oheen. Viime vuonna HMD Global esitteli kansainvälisen dataroaming-palvelun HMD Connectin, paransi tietoturvaosaamistaan mobiilialalla ostamalla Valona Labsin ja avasi uuden ohjelmistoihin, tietoturvaan ja palveluihin keskittyvän tutkimus- ja tuotekehitysyksikön Tampereelle. Tänä vuonna HMD Global on jo laajentunut HMD Mobile -liittymien tarjoamiseen virtuaalioperaattorina Isossa-Britanniassa sekä tuonut tarjolle yritysten laitehallintaan HMD Enable Pro -palvelun.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Viime vuoden johtoryhmämuutokset ovat saaneet jatkoa myös tänä vuonna, kun HMD Globalin tuotejohtajana alusta asti toiminut Juho Sarvikas kertoi jättävänsä yhtiön.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »