Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on julkaissut määräyksensä viestintäverkon kriittisistä osista. Määräys tuli voimaan 20. toukokuuta 2021.
Määräys auttaa verkkojen omistajia, eli operaattoreita, tulkitsemaan täsmällisemmin, mitä yleisen viestintäverkon tai kriittisen erillisverkon tyypillisiä teknisiä osia viestintäpalvelulain määrittelemä kriittinen osa käsittää.
Sähköisen viestinnän palveluista annetun lain eli viestintäpalvelulain mukaan viestintäverkkolaitetta ei saa käyttää yleisen viestintäverkon kriittisissä osissa, jos on painavia perusteita epäillä, että laitteen käyttäminen vaarantaisi kansallista turvallisuutta tai maanpuolustusta. Pykälä tuli voimaan vuoden 2021 alusta. Traficom voi tällaisessa tilanteessa velvoittaa viestintäverkon omistajan tai muun haltijan poistamaan viestintäverkkolaitteen verkkonsa kriittisistä osista. Sääntelyä sovelletaan myös ydinvoimaloiden, satamien, lentokenttien ja vastaavien yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen kannalta keskeisten toimijoiden yleiseen viestintäverkkoon liitettyyn erillisverkkoon.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käytännössä Suomen uusi sääntely on reaktiota maailmalla kiinalaisia verkkolaitevalmistajia, Huaweita ja ZTE:tä, vastaan nousseeseen vastarintaan. Toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa, Suomessa ei ole lähdetty toistaiseksi kieltämään Huawein tai muidenkaan verkkolaitteiden käyttöä. Suomen uusi lainsäädäntö luo kuitenkin valmiudet tällaisille kieltomääräyksille mitä tulee viestintäverkon kriittisiin osiin.
Traficomin antamassa määräyksessä määrätään viestintäverkon kriittisten osien tunnistamisesta ja dokumentoinnista, viestintäverkon kriittisten osien määrittelystä sekä 4G- ja 5G-verkon sekä matkaviestinverkossa tarjottavien IP-pohjaisten puhelinpalvelujen kriittisten osien määrittelystä.
Traficomin mukaan viestintäverkon kriittisenä osana pidetään verkon keskeisiä toimintoja ja toimenpiteitä, joilla kontrolloidaan tai ohjataan olennaisella tavalla verkkoon pääsyä ja verkossa kulkevaa liikennettä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uudessa määräyksessä viestintäverkkojen kriittiset osat määritellään teknologianeutraalisti, kertoo Traficom. Lisäksi tätä täydentää täsmällisempi 4G- ja 5G-verkkojen kriittisten osien määrittely. Teleyrityksille ja erillisverkkotoimijoille asetetaan myös velvoitteita tunnistaa ja dokumentoida viestintäverkkojensa kriittiset osat ja niissä käytetyt komponentit.
Asiaa on valmisteltu yhteistyössä toimialan ja eri turvallisuusviranomaistahojen kanssa syksyn 2020 ja alkuvuoden 2021 aikana.
Traficomin antama määräys löytyy kokonaisuudessaan tästä.
Määräyksen valmistelun lausuntoyhteenveto kertoo, että lausunnoissan DNA, FiCom ja Huawei kritisoivat tapaa, jolla määräyksessä on määritelty radioverkko- ja tukiasemaohjaimia kriittiseksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Edellä mainitut tahot katsoivat, ettei määräystä tulisi soveltaa 2G- ja 3G-verkoissa käytettäviin tukiasema- ja radioverkko-ohjaimiin.
”DNA nosti esiin 2G- ja 3G-tukiasemien riippuvuuden saman valmistajan tukiasemaja radioverkko ohjaimista ja sen, että tukiasema- tai radioverkko-ohjaimen määrittäminen kriittiseksi tarkoittaisi, että kyseisen teknologian tukiasemat jouduttaisiin vaihtamaan toisen valmistajan laitteisiin”, lausuntoyhteenvedossa todetaan. Pelkästään tämä ei ole DNA:n näkemyksen mukaan mahdollista, koska käytännössä nykyisin käytössä olevissa tukiasemaratkaisuissa on integoritu yhteen 2G/3G/4G/5G-teknologiat, ja määrittäminen kriittiseksi voisi tarkoittaa tarvetta koko tukiaseman vaihtamiselle.
Traficom kertoo huomioineensa näkökannat, mutta ne eivät erinäisistä perusteluista johtuen vaikuttaneet määräykseen.
Traficomin mukaan uusi sääntely tuo sille tärkeitä työkaluja aikaisempien rinnalle varmistamaan erilaisten viestintäverkkojen turvallisuutta ja toimintavarmuutta normaali- ja poikkeusoloissa. Uudella sääntelyllä toimeenpannaan osaltaan myös toimenpiteitä 5G-verkkojen kyberturvallisuuden parantamiseksi, joista EU-tasolla on sovittu.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »