Oman kuulon tilan voi selvittää nyt helposti itse kotona. Suomalainen Kuulotekniikka-yritys on kehittänyt Suomen ensimmäisen Kuulotesti-mobiilisovelluksen, jolla kuulonmittauksen voi tehdä älypuhelimella ja kuulokkeilla.
Maksuton sovellus toimii Android- iPhone-puhelimissa, ja on ladattavissa Google Playn ja Applen App Storen kautta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sovelluksessa testimekaniikka on samankaltainen kuin virallisissa kuulontutkimuksissa: se perustuu määrätaajuuksilla soitettuihin pure tone -ääniin. Testin tuloksesta saa halutessaan kuulokäyrän noin yhden euron hinnalla.
Vasemman ja oikean korvan kuulo testataan erikseen. Monilla kuulo on tarkempi vasemmassa korvassa.
”Verkosta löytyy kuulon pikatestejä, joissa testataan sanojen erottamista melun seasta. Kuulotesti-appi on ensimmäinen suomenkielinen sovellus, joka perustuu eri taajuuksilla soitettuihin pure tone -ääniin. Tekniikka on samankaltainen kuin virallisessa kuulontutkimuksessa. Tuloksesta saa halutessaan kuulokäyrän, joka auttaa hoitotarpeen arvioinnissa”, kertoo Kuulotekniikan toimitusjohtaja Juha Hakala.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Normaalikuuloinen erottaa myös äänet, joiden vahvuus on 10–20 desibeliä. WHO:n kriteerien mukaan kuulonalenema on lievä, jos kuulokynnystaso on 20–40 dB, keskivaikea jos 40–60 dB ja vaikea jos 60–80 dB. Kuiskauksen voimakkuus on noin 40 desibeliä ja normaalin puheen 60 desibeliä.
Sovelluksen on rakentanut Kuulotekniikalle helsinkiläinen SuperApp.
Kun kuulo heikkenee, ensimmäisenä katoavat korkeat taajuudet ja pehmeät äänet. Lievässä kuulonalenemassa voi olla vaikeuksia erottaa esimerkiksi lintujen laulua tai lehtien suhinaa. Puheesta katoavat ensimmäisenä pehmeät konsonantit, kuten s, k, p ja h.
”Ihmisen aivot osaavat täydentää näppärästi puheen aukkokohtia. Ymmärtämisessä tulee hankaluuksia yleensä jo silloin, kun kuulonalenema on kehittynyt keskivaikealle tasolle. Silloin osa puheen äänistä, kuten konsonanteista, jää kuulematta. Siksi moni varmistelee jatkuvasti, mitä toinen sanoi. Ongelma korostuu varsinkin meluisissa tilanteissa”, Hakala kuvailee.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kuulotekniikan mukaan kuulonalenema on alihoidettu vaiva, ja jopa 90 prosenttia lievästä ja keskivaikeasta kuulonalenemasta kärsivistä sinnittelee ilman kuulokojeita. Se pahentaa ongelmaa. Kuulokojeet aktivoivat kuulohermoa, mikä auttaa hidastamaan kuulon heikkenemistä. Siksi hoito kannattaisi aloittaa ajoissa.
”Ihmiset kuulevat matalat taajuudet pisimpään. Korkeiden ja keskitaajuuksien kuuleminen heikkenee ensin. Silloin äänet pitää kuulla kovempaa, jotta niistä saa selvää. Kuulotestissä mitataan, kuinka paljon desibelejä kuulemiseen tarvitaan tietyillä määrätaajuuksilla. Näin saadaan selville ihmisen kuulokynnys”, Hakala toteaa.
Kuulotesti-sovellus kertoo, onko tarvetta hakeutua tarkempaan kuulontutkimukseen. Sovelluksesta kuulokäyrän voi lähettää Kuulotekniikalle, jossa neuvotaan, onko jatkohoito tarpeen. Viralliseen kuulontutkimukseen voi tulla maksutta paikan päälle liikkeeseen varaamalla ajan.
”Kuulokojeiden hankkiminen ja säätäminen onnistuu myös etänä. Olemme avanneet Suomen ensimmäisen kuulokojeiden verkkokaupan, johon kuuluu etäsovituspalvelu. Etäsäädöissä käytetään lähtökohtana joko asiakkaan omaa kuulokäyrää tai Kuulotekniikan tilastodataa”, Hakala mainitsee.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »