Suomessa viime aikoihin asti ennen kaikkea edullisemman hintaluokan älypuhelimista tunnettu Xiaomi on toden teolla laajentanut mallistoaan myös älypuhelinten eliittiin. Hiljattain arvostelemamme Xiaomi Mi 11 -huippupuhelimen rinnalla Mi 11 Ultra on vielä sisarmalliaankin paremmin varusteltu.
Xiaomi Mi 11 Ultra maksaa Suomessa 1 299 euroa ja tulee saataville vain ”erittäin rajoitetusti”. Ainakin toistaiseksi tämä tarkoittaa, että Mi 11 Ultran Suomen ainoana virallisena jälleenmyyjänä myyntiin tuova DNA on tuomassa 17. toukokuuta kello 9.00 tilattavaksi yhteensä vain 40 puhelimen erän. Mi 11 Ultran saatavuus on siis todellakin erittäin rajattu, vaikka muitakin kanavia hankintaan voi avautua.
Xiaomi Mi 11 Ultra
- Android
- Keraami + alumiini
- 6,81" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 48 + 48 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 888 -piiri
- 5000 mAh akku
RAM-käyttömuistia on Suomen mallivariantissa saatavilla 12 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia puolestaan 256 gigatavua. Takaa keraamisen älypuhelimen värivaihtoehtoja ovat musta ja valkoinen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xiaomi Mi 11 Ultra on teknisesti todella vakuuttava älypuhelin. Sen suorituskyky, näyttö ja yhteydet ovat huippuluokkaa, minkä lisäksi huomion kiinnittää poikkeuksellisen muhkea takakamerakohouma pienen lisänäytön kera. Myös lataus on nopeaa sorttia – teho on 67 wattia sekä langallisesti että langattomasti.
Täydellistä älypuhelinta ei olekaan, ja yksilökohtaisilla mieltymyksillä on aina suuri rooli. Paperilla Xiaomi Mi 11 Ultra on kuitenkin kiinalaisvalmistajan toistaiseksi etevin kokonaisuus, ja odotukset nousevatkin korkealle.
Xiaomi Mi 11 Ultran tekniset tiedot
- Edestä lasia, takaa keraamia, kehikko alumiinia
- 6,81 tuuman sivulle kaartuva AMOLED-näyttö 20:9-kuvasuhteella ja 3200×1440 pikselin tarkkuudella sekä 120 hertsin virkistystaajuudella ja 480 hertsin kosketustunnistuksella, HDR10+-laajasävyskaala, enimmäiskirkkaus 1 700 nitiä ja kontrastisuhde 5000000:1, Corning Gorilla Glass Victus -lasi
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Harman Kardon -stereokaiuttimet
- Pienikokoinen 1,1 tuuman AMOLED-näyttö takana 294×126 pikselin tarkkuudella, enimmäiskirkkaus 450 nitiä, tukee myös kosketusta
- Kolme takakameraa
- 50 megapikselin 24 mm -pääkamera 1/1,12 tuuman Samsung ISOCELL GN2 -kennolla, 1,4 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 12,5 megapikselin kuvakoolla 2,8 mikronia), f/1,95-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 48 megapikselin 128 asteen automaattitarkenteinen 12 mm -ultralaajakulmakamera 1/2 tuuman Sony IMX586 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 12 megapikselin kuvakoolla 1,6 mikronia) ja f/2,2-aukolla
- 48 megapikselin 5x optisen zoomin 120 mm -telekamera 1/2 tuuman Sony IMX586 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 12 megapikselin kuvakoolla 1,6 mikronia), f/4,1-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 10x hybridizoom ja 120x digizoom
- 64-osainen ToF-lasertarkennus ja välkkymisanturi
- 20 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera 0,8 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 5 megapikselin kuvakoolla 1,6 mikronia) ja f/2,2-aukolla
- Qualcomm Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri (5 nm, 1x 2,84 GHz Kryo 680 / ARM Cortex-X1 + 3x 2,42 GHz Kryo 680 / ARM Cortex-A78 + 4x 1,8 GHz Kryo 680 / ARM Cortex-A55, Adreno 660 -grafiikkasuoritin)
- 12 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5)
- 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 3.1)
- Kaksi SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 6 ja 6E / Bluetooth 5.2 / NFC -yhteydet, infrapunalähetin
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C-liitäntä
- 5 000 milliampeeritunnin akku 67 watin pikalatauksella ja 67 watin langattomalla pikalatauksella, 10 watin käänteinen langaton lataus
- Mitat 164,3 x 74,6 x 8,38 millimetriä ja paino 234 grammaa
- IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne
- Android 11 -käyttöjärjestelmäversiona osana MIUI 12 -ohjelmistoa
Hyvää Xiaomi Mi 11 Ultrassa
- Loistava laatutuntuma. Xiaomi Mi 11 Ultra näyttää ja tuntuu todelliselta lippulaivalta. Ulkoisesti katse kiinnittyy valtavaan kamerakyttyrään, ja muilta osin maltillisesti muotoiltu puhelin on miellyttävä katsella ja käyttää.
- Markkinoiden parhaita kamerapuhelimia. Kamerakilvassa Xiaomi on kehittynyt viime vuosina huimasti, ja Mi 11 Ultra kuu markkinoiden parhaimpien kamerapuhelinten joukkoon. Niin hämärä-, laajakulma- kuin zoom-otoksetkin ovat hienoja ja 8K-videoissakin silmä lepää. Erinomainen kamerapuhelin.
- Mahtava näyttö. Mi 11 Ultran näyttö on suuri, valovoimainen ja tarkka, eikä siitä ole pahaa sanottavaa. AMOLED-paneeli on älypuhelinten parhaimmistoa korkealla virkistystaajuudella, kosketusherkkyydellä ja tarkkuudella.
- Näppärä apunäyttö. Kamerakohoumaa koristavasta lisänäytöstä on iloa sekä aina päällä -paneelina että etenkin apunäyttönä kameraa käytettäessä. Näppärä idea erottaa myös Mi 11 Ultran massasta, mikä on näinä päivinä harvinainen saavutus.
- Suorituskyky ja nopea akun pikalataus. Mi 11 Ultra lukeutuu suorituskyvyltään Snapdragon 888 -järjestelmäpiirin myötä Android-puhelinten terävimpään kärkeen. Lisäksi Mi 11 Ultran 67 watin akun pikalataus täyttyy akun tehokkaasti.
Huonoa Xiaomi Mi 11 Ultrassa
- Ei muistikorttipaikkaa. Sisäistä tallennustilaa Mi 11 Ultrassa on 256 gigatavua, mutta microSD-muistikorttipaikkaa ei sen sijaan ole ensinkään. Etenkin 8K-videot verottavat tallennustilaa nopeasti, mikä kannattaa ottaa huomioon.
- Lämpenee helpohkosti. Xiaomi Mi 11 lämpene hieman yllättäen kohtalaisen nopeasti kovassa rasituksessa, kuten pelattaessa. Kovin merkittävästä ongelmasta ei tunnu olevan kyse, mutta seikka on silti mainitsemisen arvoinen.
- Android-päivitystuki. Xiaomi-puhelinten heikko lenkki on arveluttava Android-päivitystuki. Myös Mi 11 Ultra saapuu markkinoille ilman varsinaista päivityslupausta, mikä on lippulaivaluokassa jo selkeä heikkous.
Kaikkien aikojen paras Android-älypuhelin?
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xiaomi Mi 11 Ultra on lippulaivapuhelin, joka erottuu joukosta heti ensisilmäyksellä. Vaikka edestä uutuus onkin perinteisesti Corningin Gorilla Glass Victus -suojalasia ja takaa keraamia, on sen takakamerakyttyrä todella persoonallinen. Valtavassa kohoumassa on kolme kameraa ja pieni lisänäyttö, joka on Mi 11 Ultran erikoisimpia myyntivaltteja.
Kyseessä on läpikotaisin huippuominaisuuksin varusteltu älypuhelin, ja sen tuntee myös laitetta käsitellessään. Mi 11 Ultra painaa peräti 234 grammaa ja on ulkoisesti moitteeton – laatutuntuma on erinomainen ja kädessäkin uutuus tuntuu mukavalta.
Suomenkin markkinoilla Huaweilta vapautunutta jalansijaa itselleen ottanut Xiaomi ei ole Mi 11 Ultraa kehitellessään säästellyt. Sisarmalli Mi 11:een, joka niin ikään on huippuluokkaa, verrattuna Ultrassa on muun muassa parempi kamerakokonaisuus sekä ässänä hihassa jo mainittu apunäyttö.
Xiaomi Mi 11 Ultran oikealla kyljellä lepäävät virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet sormenjälkilukijan ollessa sijoitettu näyttöön. Tunnistusalue on laaja, ja näppärän vikkelästi toimivaa lukijaa käyttelee mielellään. Älypuhelinten sormenjälkilukijat eivät edelleenkään tunnista vähänkään kosteaa sormea, mutta se ei luonnollisestikaan ole vain Mi 11 Ultran ongelmia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
USB-C-liitännän lisäksi käytettävissä ei ole muita liitäntöjä, eikä muistikorttipaikkaakaan ole. Suomessa Xiaomi Mi 11 Ultra julkaistaan 256 gigatavun nopeimmalla mahdollisella UFS 3.1 -tallennusmuistilla, joka riittänee useimmille, vaikka esimerkiksi 8K-videot vievätkin valtavasti tilaa.
Monista muista valmistajista poiketen Xiaomin huippupuhelimissa on yhä käytössä hieman vanhemmat USB 2.0 -yhteydet. Itse älypuhelinkäyttöön asialla ei ole käytännön vaikutusta, mutta Mi 11 Ultran ja tietokoneen välillä tiedostot eivät siirry yhtä nopeasti kuin esimerkiksi OnePlussan ja Samsungin huippupuhelimilla. Näin ollen esimerkiksi korkean tarkkuuden videoiden siirto ei käy aivan yhtä sutjakasti kuin kilpailevilla älypuhelimilla.
Erillistä kuulokeliitäntää ei Mi 11 Ultrassa ole, mutta sen sijaan stereokaiuttimet ovat laadukkaat. Mielenkiintoisesti näytön yläpuolelle sijoitettu kovaääninen osoittaa samanaikaisesti sekä suoraan eteen että ylös, mikä tekee äänestä tasapainoisemman kuin monilla muilla puhelimilla. Harman Kardonin kanssa toteutetut kaiuttimet ovat hyvin äänekkäät ja puhdasääniset, jos kohta bassoa toivoisi mukaan hieman enemmän. Ääni ei särise, vaikka volyymin kääntäisi täysille.
Xiaomi Mi 11 Ultrassa on suurikokoinen 6,81 tuuman AMOLED-näyttö 20:9-kuvasuhteella ja korkealla 3200×1440 pikselin tarkkuudella. Näyttö taistelee tosissaan markkinoiden parhaan paneelin tittelistä, eikä siitä ole oikeastaan mitään pahaa sanottavaa. Näyttö ei juuri jatku puhelimen sivuille, joten virhekosketuksistakaan ei ole harmia. Reunukset ovat olemattoman pienet, kuten odottaa sopii.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nykytrendin mukainen 120 hertsin mukautuva virkistystaajuus (30-120 hertsiä kulloisestakin käyttötavasta riippuen) tekee käytöstä sulavaa, ja korkea 480 hertsin kosketusherkkyys varmistaa, että puhelin tunnistaa pienimmätkin hipaisut nopeasti. Esimerkiksi OnePlus 9 Pron yhteydessä kovasti hehkutettu 360 hertsin kosketusherkkyys – niin ikään historian korkeimpia – taipuu paperilla selvästi Mi 11 Ultran vastaavalle, vaikka käytännön tasolla eroa onkin koko lailla mahdotonta huomata.
Näyttö on todella kirkas, tarkka ja myös väritoistoltaan silmämääräisesti erittäin pätevä. Kaikkein parhailla asetuksilla puhelimen käyttöaika madaltuu jonkin verran, mutta asetusten kautta on helppo löytää itselle sopivin vaihtoehto eri tarkkuuksien ja virkistystaajuuksien valikoimasta.
Näytössä on myös sekä HDR10+- että Dolby Vision -tuet, joista on hyötyä vaikkapa elokuvaa katseltaessa värimaailman korostuessa miellyttävästi yhteensopivan sisällön kanssa. Yli miljardi värisävyä toistavan näytön eron esimerkiksi keskihintaisten älypuhelinten noin 16,7 miljoonaan väriin huomaa vieri vieressä vertailtaessa myös silmämääräisesti.
Useat muutkin saman hintaluokan älypuhelinten näytöt tukevat toki vastaavanlaisia huippuominaisuuksia korkeasta virkistystaajuudesta ja tarkkuudesta yli miljardiin värisävyyn. Korkeimmassa hintaluokassa saa älypuhelimten valinnasta riippumatta käytännössä joka tapauksessa käyttöönsä aivan huipputasoisen näyttöpaneelin, joten valinnan voi tässä suhteessa tehdä rauhallisin mielin.
On lisäksi hyvä muistaa, että vaikka älypuhelimet nykyisin tukevatkin esimerkiksi korkeita virkistystaajuuksia, eivät muun muassa Netflix, YouTube ja muut suoratoistopalvelut sekä monet mobiilipelit kykene tästä hyötymään. Suoratoistettaessa ja pelattaessa virkistystaajuus laskee useimmiten perinteiseen 30 tai 60 hertsiin. Suurin etu korkeammasta virkistystaajuudesta onkin sulavammassa käyttöliittymässä ja sisällön selailussa.
Yleensä näytöistä puhuminen olisi tässä kohtaa ohi, mutta Mi 11 Ultran kohdalla on tehtävä poikkeus – uutuudessa kun on takana toinenkin paneeli. Kamerakohoumassa sijaitseva pikkuruinen apunäyttö on 1,1-tuumainen ja niin ikään AMOLED-teknologialla toteutettu. Myös kosketusta tukevan pikkupaneelin tarkkuus on 294 x 126 pikseliä ja enimmäiskirkkaus 400 nitiä. Aivan kirkkaimmassa auringossa apunäyttöä on täten vaikea lukea, mutta useimmissa olosuhteissa se toimii hienosti.
Apunäytöstä on Mi 11 Ultran käyttäjälle monenlaista hyötyä. Se tukee esimerkiksi vilkaisunäyttötilaa pitäen kirjaa kellonajasta, akkuvirrasta ja saapuvista ilmoituksista, ja voipa sillä vastata puheluunkin. Eniten hyötyä pikkunäytöstä on kuitenkin kameraa käytettäessä, mistä lisää hieman tuonnempana.
Apunäyttö on pimeänä ollessaan todella huomaamaton, ja kaikkinensa se on näppärä lisä ja kiehtova ässä Mi 11 Ultran hihassa. Huippupuhelimet ovat monesti kovin samanlaisia, ja joukosta erottumisella voi olla markkinoilla suurtakin apua. Tässä Mi 11 Ultra onnistuu kosketuksesta heräävällä pikkupaneelillaan.
Xiaomi Mi 11 Ultra on ladattu täyteen Android-puhelinta tehokkainta suorituskykyä. Qualcommin huippuluokan Snapdragon 888 on valmistettu viiden nanometrin prosessilla. Myös 5G-modeemi on piirissä sisäänrakennettuna, ja 5G-verkossa Mi 11 Ultra toimiikin ongelmitta.
Uuden sukupolven 5G-tuen lisäksi langattomat yhteydet ovat muutenkin huippuluokkaa, kuten odottaa sopii. Wi-Fi 6 / 6E -yhteydet sekä Bluetooth 5.2 takaavat vakaan tiedonsiirron ja kunnollisen kantaman niin verkkoa selailtaessa kuin langattomia äänentoistolaitteita käytettäessä.
Suomessa Mi 11 Ultrasta myydään varianttia 12 gigatavun RAM-käyttömuistilla (LPDDR5) ja 256 gigatavun tallennusmuistilla (UFS 3.1). Muistit ovat nopeinta mahdollista laatua, ja suorituskyky on laajemminkin tarkasteltuna erinomaisella tasolla.
Suorituskykyvertailussa Xiaomi Mi 11 Ultra pärjää hienosti muille huippuluokan Android-puhelimille. Sisarmalli Mi 11:n kanssa se on koko lailla tasoissa, ja myös OnePlus 9 Prohon vertailtaessa erot ovat desimaaliluokkaa. Samsungin Exynos-piirein varustellut huippumallit Mi 11 Ultra lyö laudalta helpohkosti, ja keskihintaisiin älypuhelimiin erot ovat jo kymmenien prosenttien luokkaa. Sen sijaan pelaajille suunnattu Asus ROG Phone 5 päihittää Mi 11 Ultran muutamalla prosentilla, mutta ero on tässäkin suhteessa käytännössä huomaamaton.
Xiaomi Mi 11 Ultra selviää ongelmitta oikeastaan kaikista kuviteltavissa olevista haasteista. Käyttö on ongelmattoman sujuvaa, yhteydet toimivat hienosti eikä mobiilipeleissäkään tarvitse grafiikassa säästellä. Uutuus kuitenkin lämpenee kohtalaisen nopeasti, eikä jäähdytys näin ollen ole aivan muuten erinomaisen suorituskyvyn vaatimalla tasolla.
Etenkin suorituskykytesteissä puhelimen lämpötila kohoaa yllättävän vikkelään, ja myös pelatessa lämpenemisen huomaa selvästi. Käyttöaikaan lämpenemisellä ei vaikuttaisi olevan näppituntumalla havaittavaa merkitystä, ja peruskäytössä sitä ei käytännössä esiinnykään. Kovin suuresta ongelmasta ei siis ole lopulta kyse.
Ennätyksiä hipova langaton lataus – Android-päivitykset kysymysmerkkinä
Xiaomi Mi 11 Ultra on täynnä viimeisintä teknologiaa, mutta silti sen sisuksiin on saatu mahdutettua 5 000 milliampeeritunnin akku – kenties juuri jäähdytyksen kustannuksella. Suuren akkunsa ansiosta Mi 11 Ultran käyttöaika on lippulaivakategoriassa parasta kastia. Kaksi vuorokautta on ahkeralla käytöllä hankala ajatus, mutta yhdestä päivästä ja jonkin matkaa toista päivää puhelin selviää ongelmitta myös erittäin vaativassa käytössä.
Tyhjä akku täyttyy tyhjästä täyteen erittäin nopeasti, 36 minuutissa, mukana toimitettavalla 67 watin laturilla. Latausajat ovat vertailukelpoisia kovimpiin haastajiin, ja oikeastaan vain OnePlus 9 -uutuudet vetävät parilla minuutilla pidemmän korren.
Xiaomilta on aiemmin nähty Kiinan markkinoilla jopa 120 watin lataustehoja, mutta Mi 11 Ultran lataus reilun puolen tunnin latausajalla lienee järkevä keskitien ratkaisu, joka on silti erittäin vikkelä. Myös langaton lataus on mahdollista 67 watin teholla yhteensopivalla Xiaomin latausalustalla, jonka saatavuudesta Suomessa ei ole vielä tarkempaa tietoa.
Xiaomi Mi 11 Ultra lataa myös muita langattomia laitteita käänteisesti 10 watin teholla. Vaikkapa Qi-latausstandardia tukevat nappikuulokkeet latautuvatkin ongelmitta Mi 11 Ultran takapinnalla nököttäessään.
Android-älypuhelinten maailmassa on tarjolla jos jonkinlaisia käyttökokemuksia useimpien valmistajien julkaistessa ja kehittäessä omaa ohjelmistoaan. Joillakin ohjelmisto on lähellä puhdasta Androidia, kun taas Xiaomi on valinnut toisenlaisen lähestymistavan – MIUI 12 on kyllä Android 11 -pohjainen, mutta kaukana vakioversiosta.
MIUI 12 on ilmeeltään tuttu aiempia Xiaomi-älypuhelimia käyttäneille. Oletuksena pirteän värikäs ohjelmisto tarjoaa erittäin kattavasti lisätoimintoja ja muokkausvaihtoehtoja ollen huomattavasti puhdasta Androidia monipuolisempi, joskin samalla hieman monimutkaisempi käyttää.
Käyttöliittymän ilmettä on helppo mukauttaa teemojen ja fonttien avulla erillisen pelitilan tarjotessa mobiilipelaajille monipuoliset vaihtoehdot vaikkapa räiskintäsessiota kohentamaan.
Yksinomaan pelipuhelimeksi Mi 11 Ultraa ei kuitenkaan kannattane hankkia. Siihen käyttötarkoitukseen on saatavilla edullisempia ja paremmin jäähdytettyjä vaihtoehtoja, vaikka ei Xiaomi-uutuuskaan ajoittaisia pelisessioita kavahda.
Oletuksena MIUI 12:ssa on erillinen sovellusvalikko, jossa ohjelmat on valmiiksi luokiteltu käyttötarkoituksen perusteella. Koko valikko on niin ikään helposti mukautettavissa, ja tarvittaessa sen voi kokonaan poistaa käytöstäkin.
Eräs mielenkiintoinen uudistus on ilmoitusvalikon jakaminen ikään kuin kahtia. Jos valikon avaa näytön vasemmalta laidalta tai keskeltä, saa eteensä perinteisen ilmoitusnäkymän pika-asetuksineen, kun taas oikealta alas suuntautuva pyyhkäisy avaa hallintapaneelin vaikkapa Bluetooth-yhdistettyjen laitteiden tarkastelua varten.
Kokonaisuutena MIUI 12 jakaa varmasti mielipiteitä. Yhtäältä se on todella monipuolinen ja täynnä käteviä pikkukikkoja näyttö kiinni toimivasta YouTubesta jo mainittuun hallintopaneeliin, mutta toisaalta puhtaaseen Androidiin tottuneille kynnys saattaa olla liian korkea.
Eräässä asiassa MIUI 12 ei ole lippulaivaluokan tasolla, piti ohjelmistosta sitten miten paljon hyvänsä. Android-päivityslupausta ei Xiaomi Mi 11 Ultralle ole annettu ensinkään, ja esimerkiksi Samsungilta tuttu neljän vuoden päivitystuki jääkin Mi 11 Ultralla haaveeksi erittäin suurella todennäköisyydellä.
MIUI 12:ssa on myös erittäin suuri määrä esiasennettuja sovelluksia Xiaomin omista ohjelmista Netflixin, LinkedInin ja Facebookin kaltaisiin suosittuihin sovelluksiin. Kaikeksi onneksi useimmat ovat kuitenkin poistettavissa helposti, eikä kyseessä ole täten varsinainen heikkous.
Arvostelun julkaisuhetkellä MIUI 12 -ohjelmistosta on käytössä versio 12.0.6, ja Androidin tietoturva on huhtikuun 2021 tasolla.
Massiivinen kamerakohouma ja kokonaisuutena erinomaista kuvanlaatua
Xiaomi Mi 11 Ultra on erinomainen kamerapuhelin, ja esimerkiksi arvostettu kameratestaaja DxOMark on listannut sen rankingissaan jo aiemmin kaikkien aikojen parhaaksi. Yhteensä kameroita on neljä, joista kolme takana massiivisessa kamerakohoumassa:
- 50 megapikselin 24 mm -pääkamera 1/1,12 tuuman Samsung ISOCELL GN2 -kennolla, 1,4 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 12,5 megapikselin kuvakoolla 2,8 mikronia), f/1,95-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 48 megapikselin 128 asteen automaattitarkenteinen 12 mm -ultralaajakulmakamera 1/2 tuuman Sony IMX586 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 12 megapikselin kuvakoolla 1,6 mikronia) ja f/2,2-aukolla
- 48 megapikselin 5x optisen zoomin 120 mm -telekamera 1/2 tuuman Sony IMX586 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 12 megapikselin kuvakoolla 1,6 mikronia), f/4,1-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
Tavallaan Mi 11 Ultra on varustettu siis jopa kolmella ”pääkameratasoisella” kamerakennolla, kun myöskään ultralaajakulmakamerassa ja telekamerassa ei ole tältä osin säästelty.
Etukamera on 20-megapikselinen ja kiinteätarkenteinen (0,8 mikronin pikselikoko, neljä pikseliä yhdistäen 5 megapikselin kuvakoolla 1,6 mikronia, f/2,2-aukko).
Etukameran käyttö voi jäädä vähäiseksi kiitos takakameramöhkäleeseen sijoitetun pikkunäytön, joka toimii kätevänä pikkupeilinä käyttäjän niin halutessa. Pikkuruinen näyttö ei toki ole omakuvauksessa valtavan päänäytön veroinen kumppani, mutta oman pärstänsä saa sen avulla helposti aseteltua kuvassa sopivaan kohtaan.
Lisänäytön tarkkuus riittää helposti takakameran omakuviin äänenvoimakkuuspainikkeen napautuksen käynnistäessä kolmen sekunnin ajastimen, jonka umpeuduttua valokuva tallennetaan. Tämä antaa käyttäjälle hyvin aikaa vakauttaa kätensä painalluksen jälkeen, ja takakameran omakuvat ovatkin erinomaisia.
Myös Xiaomi Mi 11 Ultran etukamera on toki hyvä, mutta ei likimainkaan erinomaisten takakameroiden tasolla. Näin ollen etukameraa ei videopuheluita ja muita vastaavia toimia lukuun ottamatta liiemmin edes tarvitse.
Xiaomi Mi 11 Ultran takakamerat tarjoavat kokoonpanon, joka on kuvanlaadussa kaikilla mittapuilla kärkikastia. Myös teknisesti kamerat ovat huipputasoa, ja esimerkiksi 50 megapikselin kamera Samsungin uudella ja suurikokoisella 1/1,2 tuuman ISOCELL GN2 -kennolla nousee viimein takavuosien Nokia 808 PureView’n tasolle, jonka kenno on tähän asti säilynyt puhelinmaailman suurimpana. Ja toki Mi 11 Ultran suurikokoinen takakamerakohouma tuo myös kokonsa puolestaan mieleen takavuosien Nokioista tutun hirviökamerapuhelimen lempinimen.
Oletuksena pääkameralla kuvataan 12,5 megapikselin tarkkuudella, kun neljä pikseliä niputetaan yhteen. Kuvanlaatu on loistavaa, ja paljaalla silmällä otoksista on hyvin vaikea löytää mitään moitteen sijaa. Sama koskee ultralaajakulmaa, joka pitää suorat linjat pääosin hyvin kurissa tallentaen kuviin samalla runsaasti tarkkoja yksityiskohtia.
On hyvä huomioida, että yötila on käytettävissä vain pää- ja etukameroilla. Ultralaajakulma- tai telekuvat eivät siis hienosti toimivaa yötilaa tue, mikä on sääli. Hämärässä kaikki kolme takakameraa suoriutuvat hienosti, mutta pimeässä vain pääkamera saa yötilan ansiosta otoksiin runsaammin valoa.
Useimmissa huippupuhelimissa on tänä päivänä erinomaiset pääkamerat ja varsin pätevät ultralaajakulmakamerat. Selkeämmin eroavaisuuksia on havaittavissa zoom-kuvauksessa, jossa Mi 11 Ultra on niin ikään aivan kärkikahinoissa, jopa aivan parhaimmistoa.
Kaksinkertainen lähennys hoituu pääkameralla telekameran venyessä optiseen zoomiin 5x-tasolle asti, ja 10x-tasollakin on vielä käytettävissä varsin pätevä hybridizoom. Värimaailma kuvissa säilyy luonnollisena, eikä valotuskaan sekoile lähemmäs zoomattaessa, kuten telekameroilla monesti käy. Aivan kirkkaimmissa olosuhteissa telekameralla saattaa toisinaan olla hankaluuksia kohteen valotuksen kanssa, mutta useimmiten sen suorituskykyyn voi luottaa.
Alla olevissa vertailukuvissa Xiaomi Mi 11 Ultran zoom-kykyjä verrataan Huawei P40 Prohon ja OnePlus 9 Prohon, joka tämän vuoden uutuutena on suora kilpailija Mi 11 Ultralle. Zoom-kyvyissä OnePlus on kolmikosta heikoin sekä Mi 11 Ultran että P40 Pron kyetessä hienoihin otoksiin. On käyttäjästä kiinni, miellyttävätkö Mi 11 Ultran luonnollisemmat värit P40 Pron dynaamisesti korostuvia sävyjä enemmän.
Arvostelun lopussa on vielä lisää myös zoom-esimerkkejä Xiaomi Mi 11 Ultran telekameralla.
Xiaomi Mi 11 Ultran pää- ja telekameroissa on optinen kuvanvakain, josta on tietenkin huomattavaa apua niin valokuvien kuin videoiden osalta.
Mi 11 Ultra tallentaa enintään kuuden minuutin mittaisia 8K-videoita 24 ruudun sekuntivauhdilla, ja laatu miellyttää sekä silmää että korvaa äänenkin tallentuessa hienosti. Parhaimmillaan Mi 11 Ultra on 4K-kuvauksessa (30 / 60 fps). Kun kuvanlaatua madalletaan 4K-tasoiseksi, pienenee kuvakulma syystä tai toisesta hitusen, mutta ei merkittävästi. Alemmalla 1080p-laadulla Mi 11 Ultra yltää jopa 1 920 ruudun hidastusvideoihin, jotka ovat erittäin laadukkaita.
Kuvaustiloja on luonnollisesti saatavilla runsain mitoin. Xiaomin kamerasovellus on tuttu viime aikojen muistakin Mi-älypuhelimista ja sen käyttölogiikka on nopea omaksua. Kuvaustiloja on saatavilla runsain mitoin kattavasta Pro-tilasta Vlogi-videotilaan ja moniin muihin, eikä kokeiltava lopu heti kesken.
Kokonaisuutena Xiaomi Mi 11 Ultra on toistaiseksi markkinoiden kehittyneimpiä kamerapuhelimia. Mahtipontisen kamerakokoonpanon lisäksi käyttöönsä saa myös näppärän pikkunäytön, jonka ansiosta omakuvatkin voi napsia etukameran varjoonsa jättävällä pääkameralla, ja Mi 11 Ultran omakseen ostava saa varmasti nauttia kuvanlaadusta, joka keikkuu kärkikahinoissa vielä hyvän tovin.
Yhteenveto: Xiaomi Mi 11 Ultra on erinomainen älypuhelin – kannattaako hankinta?
Xiaomi Mi 11 Ultra on teknisesti täydellisyyttä hipova Android-älypuhelin, joka tarjoaa markkinoiden kärkitasoa olevan kamerakokoonpanon, erinomaisen suorituskyvyn nopean verkkoyhteyden kera, lippulaivaluokassa asiallisen akunkeston ja ässänä hihassa kätevän lisänäytön vaikkapa takakameran omakuvien tueksi. Myös vesi- ja pölytiiviys on nyt odotetulla IP68-tasolla kilpailijoiden tavoin.
Selkeät heikkoudet ovat Mi 11 Ultralla harvassa. Muistikorttipaikkaa ei kuitenkaan ole, eikä Android-päivitysten tulevaisuudennäkymä ole millään muotoa kehuttava selkeän päivityslupauksen puuttuessa. Lisäksi puhelin lämpenee kovassa rasituksessa kilpailijoitaan nopeammin.
Kaikesta huolimatta on päivänselvää, että 1 299 euron hinnalle saa oivasti vastinetta, eikä Xiaomi Mi 11 Ultran hankkiva joudu pettymään. On mielenkiintoista nähdä, mitä Mi 11 Ultran ”rajattu saatavuus” toden teolla tarkoittaa myynnin alkaessa.
Vaihtoehtojakin Xiaomi Mi 11 Ultralle kuitenkin on, ja laaja tarjonta mahdollistaa jopa satojen eurojen säästöt pienillä myönnytyksillä.
Lähes kaikki kilpailijat ovat Xiaomi Mi 11 Ultraa enemmän tai vähemmän edullisempia, ja jos vaihtoehtoja tarkastelee, ovat niitä esimerkiksi samassa hintaluokassa Samsung Galaxy S21 5G sekä alkaen alle 900 euron hintaisena selvästi edullisempi OnePlus 9 Pro. Suorituskyvyssä kolmikko on jotakuinkin samalla tasolla, mutta kamerakilvassa Mi 11 Ultra on selvästi parempi etenkin OnePlus 9 Pron zoom-kykyjen antaessa reilusti tasoitusta.
Myös 849 euron sisarmalli Xiaomi Mi 11 on erinomainen valinta niin ikään passelin kameroin ja Mi 11 Ultraa vastaavalla näytöllä.
Kaiken kaikkiaan Xiaomi Mi 11 Ultra tarjoaa korkeasta hinnastaan huolimatta myös vastinetta rahalle, ja erottuu nykyisten huippupuhelintenkin joukossa erikoisuudellaan. Kärkitason laatutuntumalla, kameroilla ja suorituskyvyillä se on ensimmäinen todellinen osoitus siitä, että kiinalainen Xiaomi todella on valmis valtaamaan myös terävimmän kärjen lippulaivaluokan älypuhelinmarkkinoita. Toivottavasti jatkossa kuitenkin uusia huippupuhelimia saataisiin myyntiin nimellistä suurempi määrä.
Alla Mi 11:n eri kameroilla tallennettuja kuvia. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin paljon, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossa alkuperäisversioinaan. Kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.
Pää- ja ultralaajakulmakamera:
Pää- ja telekamera (zoom):
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »