Aiemmin älypuhelinten valmistajana tunnettu OnePlus on hiljalleen laajentanut tarjontaansa myös muihin tuoteryhmiin. Televisio ja aktiivisuusranneke on nähty jo valituilla markkinoilla, ja nyt on ensimmäisen OnePlus-älykellon vuoro.
OnePlus Watch on valmistajan itsensä mukaan suunniteltu siten, että se vastaisi mahdollisimman hyvin aktiiviseen elämäntapaan tottuneen vaatimuksiin. Android-pohjaista Wear OS:ääkin kelloon huhuttiin, mutta loppujen lopuksi OnePlus päätyi omaan käyttöjärjestelmäänsä muun muassa käyttöaikaa pidentääkseen.
OnePlus on Suomessa suosittu älypuhelinvalmistaja, ja on mielenkiintoista nähdä, kuinka yhtiön ensimmäinen älykello tulee menestymään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus Watch saapuu Suomessa myyntiin 30. huhtikuuta 159 euron suositushintaan. Perusvärivaihtoehtoja ovat harmaansävyinen Moonlight Silver sekä musta Midnight Black. Lisäksi myöhemmin on tulossa saataville materiaaleiltaan erilainen, mutta ominaisuuksiltaan muuten täysin sama OnePlus Watch Cobalt Limited Edition.
OnePlus Watchin tekniset tiedot
- Näyttö lasia, runko ruostumatonta terästä ja takakuori muovia
- IP68 / 5ATM -luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys (jopa 50 metrin syvyyteen asti)
- 1,39 tuuman pyöreä OLED-värikosketusnäyttö 454×454 pikselillä (326 PPI), kirkkaus 450 nitiä
- Kaksi painiketta: virta- ja toimintopainike
- Optinen sykemittari
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / magnetometri (kompassi) / valoisuuden tunnistin
- 1 gigatavua RAM-muistia
- 4 gigatavua tallennusmuistia
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- Bluetooth 5.0 -yhteys
- NFC-yhteys
- 402 milliampeeritunnin akku
- Akunkesto jopa 14 vuorokautta käyttötavasta riippuen, jopa 25 tuntia GPS-paikannus päällä
- 46 millimetrin kellotaulu, mitat 46,4 × 46,4 × 10,9 millimetriä
- Paino ilman ranneketta 45 grammaa
- Android 6.0 -yhteensopiva
OnePlus Watchin tuntuma on laadukas ja pelkistetty
OnePlus Watch sijoittuu 159 euron hintaisena jotakuinkin samaan segmenttiin kuin esimerkiksi Xiaomin niin ikään vasta julkaistu Mi Watch 149 euron suositushinnallaan. Myös ominaisuustarjonnallaan OnePlus Watch on hyvin samankaltainen, yksinkertainen ja helppokäyttöinen älykello.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus Watch on ulkoisesti todella jämäkän ja laadukkaan oloinen. Kohtalaisen leveiden näytönreunusten vuoksi se on yli 46 millimetrin halkaisijallaan kookas ja painaa ilman ranneketta 45 grammaa. Ainakin omaan makuuni OnePlus Watchissa on hyvä tasapaino jämeryyden ja keveyden välillä.
Myyntipakkauksessa toimitetaan 22 millimetrin silikoninen ranneke, jonka rei’itys aiheutti itselleni ongelmia loppuen niin sanotusti kesken. Ohutranteisten kannattaakin varautua sijoittamaan korvaavaan rannehihnaan, jonka kiinnittäminen OnePlus Watchiin on standardin mukaisen klipsukiinnityksen ansiosta helppoa.
OnePlus Watchin kellotaulun oikealla puolella on kaksi painiketta, joista ylempi avaa päävalikon ja palauttaa takaisin aloitusnäkymään. Alempi sen sijaan toimii sekä virtapainikkeena että treenitilan pikakytkimenä, ja ratkaisu on tuttu myös Huawein ja Xiaomin älykelloja käyttäneille.
Ulkoisesti OnePlus Watch on minimalistisen pelkistetty muistuttaen Samsungin Galaxy Watch Active -sarjalaisia. Kello sopii hyvin OnePlussan älypuhelimistakin tuttuun, yksinkertaiseen muotokieleen, vaikka ei ulkonäöllään massasta oikeastaan mitenkään erotukaan. Huomaamaton tyylikkyys lienee mieltymysten perusteella joko hyvä tai huono puoli, mutta laatutuntuma on joka tapauksessa erinomainen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Laadukkuus jatkuu myös AMOLED-näyttöpaneelissa, joka on 1,39-tuumainen ja tarkkuudeltaan 454 x 454 pikseliä. Älykellolle sopivan kookas paneeli on näin ollen hyvin tarkka ja myös värintoistoltaan oivallinen etenkin mustien ollessa todella tummia. Valikoiden selaaminen on helppoa, ja enimmäiskirkkaus riittää helposti myös aurinkoisella säällä.
Automaattinen kirkkaudensäätö toimii pääasiassa hyvin, mutta sisätiloissa näyttö himmenee toisinaan liikaakin. Manuaaliselle säätämiselle on saatavilla kolme asetusta: himmeä, keskitaso ja kirkas.
OnePlus Watch ei tue näytön aina päällä -toimintoa, joten näyttö on aina aktivoitava erikseen joko ranteen heilautuksella tai painikkeen painalluksella. Enimmillään näyttö pysyy päällä vain kahdeksan sekuntia, joka on yllättävän lyhyt aika. Aina päällä -toiminnon puuttuminen toki pidentää käyttöaikaa, mutta voi samalla olla merkittäväkin puute joillekin käyttäjille.
OnePlus Watchissa on neljä gigatavua sisäistä tallennusmuistia, josta reilut kaksi on vapaana puhelimelta kellolle siirrettävälle musiikille. Kelloon saa yhdistettyä Bluetooth-kuulokkeet, ja musiikin piristämälle lenkille voi näin ollen pinkaista myös ilman älypuhelinta – jos jostakin on musiikkikappaleita tiedostoina nykyisellä suoratoistopalvelujen aikakaudella sattunut vielä käsiin jäämään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus Watchilla on IP68- ja 5ATM-luokitukset, joten kello kädessä voi huoletta loikata laiturilta tai polkea pyörällä kaatosateessa. Lisäksi käytettävissä ovat useimmissa muissakin älykelloissa esiintyvät ympärivuorokautinen sykemittaus, veren happipitoisuuden mittaus sekä stressin- ja unenseuranta.
Terveyden tarkkailutoiminnoista unenseuranta vaikuttaa yllättävän tarkalta, ja ainakin itse olin useimmiten samaa mieltä sekä heräämis- että nukahtamisajoista ja unen laadusta. Happipitoisuusmittauksestakaan ei paljastanut mitään erikoista. Sen sijaan hitaahkosti sykevaihteluihin reagoiva sykemittari ei läheskään aina havaitse esimerkiksi intervallitreenin korkeimpia piikkejä tai toisaalta lyhyiden taukojen laskevaa sykettä, eikä sykemittaus olekaan tarkkuudessaan OnePlus Watchissa kilpailevien älykellojen tasolla.
Myös askelia OnePlus Watch tuntuu rekisteröivän laiskemmin kuin kilpailijansa.
Saatavilla on myös GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus vaikkapa juoksureittien tallentamiseen. Paikannus vaikuttaisi toimivan sujuvan tarkasti, vaikka satelliittiyhteyden löytäminen ottaakin toisinaan aikansa GPS-tietojen vaatiessa päivittämistä todella usein. Mittaustoiminnoissa suurin ongelma on kuitenkin tarkkuudeltaan toisinaan ailahteleva sykemittaus.
Eräs omituinen piirre sykemittauksessa on, että ranteessa oleva kello osaa ilmoittaa sykkeen vasta noin 20 sekunnin mittailun jälkeen. Vaikka sykemittaus onkin jatkuvaa ja käyrät jatkuvat vuorokauden ympäri, ei yksittäisen hetken sykettä saa tietoonsa viiveettä, kuten muilla älykelloilla.
OnePlus päätti varustaa Watchinsa itse kehittämällään RTOS-pohjaisella käyttöjärjestelmällä (Real Time OS). Ratkaisuun päädyttiin, sillä Android-pohjaiseen Wear OS:ään verrattuna oma kevyempi järjestelmä mahdollistaa selkeästi pidemmän käyttöajan – OnePlussan mukaan jopa 14 vuorokautta.
Noin viikon testirupeaman perusteella OnePlussan lupaus vaikuttaa jokseenkin luotettavalta, vaikka käyttötottumuksilla on toki suuresti vaikutusta. Mikäli GPS-käyttöä sattuu yhdelle vuorokaudelle useita tunteja, ei 14 vuorokauteen päästä, ja myös ympärivuorokautinen veren happipitoisuuden tarkkailu verottaa käyttöaikaa reilusti madaltaen sen OnePlussankin mukaan vain viiteen vuorokauteen.
Kaiken kaikkiaan OnePlus Watchin käyttöaika päihittää helposti jokaisen Wear OS -vastustajan ollen jotakuinkin samalla linjalla Xiaomin Mi Watchin kanssa, vaikka GPS-käyttöä Mi Watch sietääkin jonkin verran pidempään. Huawein niin ikään hyvin samankaltaiset älykellot vetävät akunkestossa hieman pidemmän korren.
OnePlus Watch tukee pikalatausta myyntipakkaukseen sisältyvän magneettisen latausalustan avulla. Kellon 402 milliampeeritunnin akku täyttyy tyhjästä noin tunnissa, ja jo 20 minuutin latauksella saa OnePlussan mukaan jopa viikon käyttöaikaa. Todellisuudessa muutama vuorokausi lienee tarkempi arvio, mutta vain reilun viiden minuutin latauksella pärjäilee joka tapauksessa aamusta iltaan.
Hyvinvointipainotteinen ohjelmisto ja ajoittaisia bugeja
OnePlus Watch on siis varustettu yhtiön itse kehittämällä RTOS-käyttöjärjestelmällä. Kellossa on STM32-piiri, joka yhdessä 1 gigatavun RAM-käyttömuistin kanssa mahdollistaa sujuvan ja mukavan käyttökokemuksen, eikä valikoiden selailu tuota minkäänlaisia suorituskykyongelmia.
Yksinkertainen käyttöjärjestelmä on vähävirtainen, mutta samalla hyvin pelkistetty. Lisäsovelluksia ei voi ladata, ja OnePlus ei liioin ole ainakaan toistaiseksi avaamassa alustaa kolmannen osapuolen kehittäjille. Näin ollen lisätoiminnoissa on luotettava OnePlussan omaan aktiivisuuteen.
Xiaomi Mi Watchissa tilanne on hyvin samankaltainen, ja uutuudet ovatkin täten hyvin yksinkertaisia älykelloja tai vaihtoehtoisesti monipuolisia aktiivisuusrannekkeita. Huawein älykellot sen sijaan saivat hiljattain oman, pienimuotoisen sovelluskauppansa, vaikka ohjelmien saatavuus ainakin toistaiseksi melko heikko onkin.
Lisäohjelmien puute on sääli, sillä esimerkiksi OnePlus Watchin NFC-yhteyksistä ei ainakaan toistaiseksi ole oikeastaan mitään hyötyä – lähimaksusovelluksia kun ei ole saatavilla.
OnePlus Watchin ohjelmisto on yksinkertainen ja helppokäyttöinen. Kotinäytöstä oikealle ja vasemmalle pyyhkimällä pääsee tarkastelemaan muun muassa päivittäistä aktiivisuutta ja musiikkisoitinta, ylhäältä alas pyyhkäisemällä taas pika-asetuksia ja alhaalta ylös sipaisemalla ilmoituksia.
Sekä päävalikko että treenivalikko ovat simppeleitä listoja, joilta löytää helposti etsimänsä.
OnePlus Watchin ohjelmisto on päällisin puolin kunnollinen ja toimiva, vaikka heikkouksiakin on. Esimerkiksi ilmoitukset saapuvat älypuhelimesta useimmiten viiveettä, mutta syystä tai toisesta niiden kuittaaminen ei poista niitä älypuhelimen ilmoituskeskuksesta ja päinvastoin.
WhatsApp- ja tekstiviesteihin voi reagoida yksinkertaisilla pikavastauksilla (OK /Tulen kohta! / Kokouksessa, ota yhteyttä myöhemmin / Ajan autoa, ota yhteyttä myöhemmin), mutta pidemmät pikavastaukset siirtyvät älypuhelimelle vain osittain (esim. ”Ajan autoa, ota yhteyttä myö”), mikä kannattaa ottaa huomioon. Muihin ilmoituksiin kellolla ei voi reagoida. Sähköposteista OnePlus Watch näyttää otsikot, eikä se kykene toistamaan esimerkiksi tekstiviestien liitteinä lähetettyjä valokuvia.
Lisäsovelluksia OnePlus Watchille ei siis saa, mutta sisäänrakennettu tarjonta on ihan mukiinmenevällä tasolla. Käytettävissä ovat vaikkapa sekuntikello, hengitysharjoitukset ja näytön valkeaksi muuttava, vaatimaton taskulamppu. Lisäksi kelloa voi käyttää älypuhelinkameran etälaukaisimena ja valituilla markkinoilla julkaistun OnePlus TV:n mediatoiston kaukosäätimenä.
OnePlus Watch on aktiivisuusrannekemaisena kellona suunnattu aktiivisesti liikkuville, ja se onkin perushyvä treenikumppani. Sen päävalikko sisältää yhteensä 14 erilaista treenitilaa, ja OnePlussan mukaan kello osaa tunnistaa yhteensä 110 liikuntamuotoa, joiden perusteella se laskee esimerkiksi kuluneet kalorit.
Treenivalikko on jokseenkin rajattu sisältäen juoksut, uinnit, pyöräilyt ja hieman yllättäen Intiassa suositun kriketin, mutta esimerkiksi talviurheilulajeja tai tarkemmin määriteltyjä kuntosalitreenejä ei ole mukana ensinkään. Ilman GPS-paikannusta toimivalle vapaa-tilalle tulee siis runsaasti käyttöä, jolloin treenianalyysit eivät luonnollisesti ole yhtä tarkkoja kuin varta vasten esimerkiksi murtomaahiihtoon perehtyneillä kelloilla.
Urheilusuorituksen jälkeen kellolla saa yleiskuvan treenin tehosta. Tarkemmat tiedot synkronoituvat viiveettä OnePlus Health -sovellukseen, jossa tuloksia voi tarkastella lähemmin. OnePlussan sovellus on helppokäyttöinen ja pääsääntöisesti sujuvatoiminen listatessaan helppolukuisiin taulukoihin vaikkapa sykelukemat, askellustahdin ja nousut sekä laskut lenkin varrelta.
Sovelluksella voi katsella tarkemmin myös vaikkapa uni- ja stressitietojaan sekä asettaa päivittäisiä liikunta- ja unitavoitteita. Kellon mukauttaminen onnistuu niin ikään sovelluksen avulla.
OnePlus Watchille on julkaisussa saatavilla parisenkymmentä kellotaulua, jotka näyttävät mainioilta tarkalla näytöllä. Osaa tauluista voi hienoisesti mukauttaa, vaikka mitenkään kattavasta editorista ei olekaan kyse. Kohtalaisen suppeaa valikoimaa laajennettaneen hiljalleen kuukausien kuluessa, mutta omia kellotauluja ei voi luoda. Älypuhelimen galleriasta sen sijaan voi valita haluamansa valokuvan kellotaulua koristamaan.
Kaiken kaikkiaan sekä OnePlus Watch että OnePlus Health -sovellus ovat toimivia ja helppokäyttöisiä. Toisinaan Healthissa esiintyy bugeja, eivätkä esimerkiksi kaikki treenitiedot ensinkään synkronoidu älykelloon. Pariin otteeseen testirupeaman aikana sattui niinkin, että tehty treeni kyllä ilmestyi Healthin aktiviteettilistalle, mutta mitään tarkempia tietoja ei ollut saatavilla. Data:null, ilmoitti älykello.
Valtaosan ajasta harjoittelut kyllä synkronoituivat älypuhelinsovellukselle ongelmitta. Uni- ja stressitiedoissa edes ajoittaista takkuamista ei esiintynyt, ja mainituissa ongelmissa lienee kyse uuden ohjelmiston lastentaudeista. Bugit on kuitenkin otettava huomioon jo ostopäätöstä tehdessä, sillä niiden aiheuttama epävarmuus tekee OnePlus Watchin käytöstä arveluttavaa.
Yhteenveto: Onko OnePlus Watch hyvä älykello?
OnePlussan älykellosta on huhuttu jo vuosien ajan, ja nyt OnePlus Watch on viimein tosiasia. Ulkoisesti erittäin laadukas, joskin muotoilultaan perin huomaamaton ja varovainen älykello on kookkaalla näytöllään miellyttävä käyttää ja yksinkertaisella ohjelmistollaan teoriassa mukava kumppani aktiivisesti liikkuvalle.
Käytännössä OnePlus Watchilla on kuitenkin ongelmansa. Sykemittaus ei ole aina tarkinta mahdollista, ja kohtalaisen suppea treenivalikoima häiritsee etenkin talvi- ja kuntosaliurheiluun mieltyneitä. Unta ja stressitasoa kello sen sijaan seuraa onnistuneemmin, ja myös GPS toimii pääosin hienosti, kunhan yhteys satelliittiin saadaan.
OnePlus Watch saapuu julkiseen myyntiin vasta arvostelun julkaisun jälkeen, joten on toivottavaa ja kenties todennäköistäkin, että ajoittain synkronointiongelmista kärsivää OnePlus Health -sovellusta ja sen yhteistoimintaa kellon kanssa hienosäädetään ja puunataan paremmaksi nopealla aikataululla. Lähtökohdat ovat kohtuulliset, sillä suomeksi käännetty ohjelmisto olisi jo nyt sujuvan mukava, kunhan vain ikävät pikkuvirheet saataisiin kuntoon.
On sen sijaan epäselvää, saadaanko OnePlus Watchin sykemittauksen epätarkkuuksia korjattua pelkillä ohjelmistoparannuksilla. Sykemittausta varten kello kannattaa kiristää todella tiukasti ranteen ympärille, mutta myös tällöin korkeimmat piikit jäävät toisinaan havaitsematta. Toivoa sopii, että kyse on vain ohjelmiston ongelmista.
OnePlus Watchille vaihtoehtoja tarjoavat esimerkiksi Xiaomi ja Huawei niin ikään yksinkertaisilla älykelloillaan. Xiaomin 149 euron Mi Watch on kevein ja huomaamattomin, mutta ohjelmistoa ei ole vielä käännetty suomeksi. Huawein samaten noin 150 euron Watch GT 2 on sen sijaan treeni- ja kellotauluvalikoimaltaan selkeästi monipuolisin, ja Huawein tarjonta lieneekin kokonaisvaltaisinta edullista, helppokäyttöistä ja monipuolista harjoittelukumppania etsiville.
Xiaomin ja Huawein kellot yhdistyvät myös Applen iPhoneihin, OnePlus Watch puolestaan ei. Myös iOS-tuen pitäisi kuitenkin olla luvassa jossakin vaiheessa OnePlus Watchillekin, mutta mitään tarkempaa tietoa tästä ei toistaiseksi ole. Kaikkien kolmen valmistajan kellot ovat toiminnallisesti yksinkertaisia, ja todellista älykelloa laajemmalla sovellusvalikoimalla hamuavan kannattaakin katsella myös Wear OS -älykelloja.
Lisäksi OnePlus Watchin ostoa harkitessa kannattaa huomioida sen varsin suuri koko, ja ohuen ranteen esimerkiksi voivan vaatia rannekkeen hankkimista kellolle itse erikseen.
Kohtuuhintaisen OnePlus Watchin vahvuuksia ovat mainio näyttö ja pelkistetyn eleetön muotoilu, varauksin myös toki akunkesto. Tällä hetkellä kello vaikuttaa lupaavan oloiselta tuotteelta, joka on kuitenkin tuotu markkinoille hieman liian aikaisin. Sen ohjelmistossa on vielä korjailtavaa, mutta mikäli tulevat päivitykset parantavat tilannetta, voi OnePlus Watchista muotoutua vielä hyväkin älykello 150 euron hintaluokkaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »