Älypuhelinten käyttöjärjestelmämarkkinoita hallitsevien Applen ja Googlen sovelluskauppojen käytännöt ja mahdollinen hallitsevan markkina-aseman väärinkäyttö on ollut tikun nokassa kasvavalla tavalla viime aikoina.
Applen ja Googlen vankka valta-asema portinvartijoina sen suhteen, mitä sovelluksia kauppaan päästetään ja millaisilla ehdoilla, on herättänyt kilpailuviranomaisten ja poliittisten päättäjien huomion sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.
Erityisesti sovelluskauppojen korkeat komissiot ja rajoitukset mahdollisuudelle käyttää muita maksutapoja ovat olleet esillä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple ja Google ottavat nykyisin sovelluskauppojensa läpi kulkevasta myynnistä 30 prosentin tai 15 prosentin osuuden, kun yleisesti pelkkien korttimaksujen vastaanoton kustannukset ovat Yhdysvalloissa verkkomaksuissa laajasti 2-3 prosentin tasolla ja esimerkiksi Euroopassa vielä selvästi alhaisemmat, sääntelystä johtuen. Yleisen 30 prosentin rinnalla alennettu 15 prosentin komissio on ollut käytössä jo pidempään yli vuoden jatkuneissa tilauksissa sekä lisäksi tuoreena muutoksena pienin eroin kummankin sovelluskaupan osalta alle 1 miljoonan dollarin vuosimyynnistä. Apple teki tämän muutoksen vuoden 2021 alusta ja Google ilmoitti tulevasta muutoksesta omalta osaltaan maaliskuussa.
Yhdysvalloissa senaatin kilpailuasioihin keskittyvä komitea on suunnitellut järjestävänsä kuulemisen sovelluskauppojen toimintaan liittyen. Kuulemisessa senaattorit haluaisivat esittää kysymyksiä ja kuulla erityisesti Applen ja Googlen vastauksia niihin.
Apple on kuitenkin kieltäytynyt osallistumasta sinällään vapaaehtoiseen kuulemiseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Senaattorit Amy Klobuchar ja Mike Lee väittävät nyt Applen toimitusjohtajalle Tim Cookille osoittamassaan kirjeessään Applen yhtäkkiä perääntyneen edustajan lähettämisestä ensi kuussa järjestettäväksi suunniteltuun kuulemiseen, vaikka se on aiemmin osallistunut taustakeskusteluihin senaatin henkilöstön kanssa – esimerkiksi siitä, kuka Applen edustaja kuulemisessa voisi olla. Senaattoreiden mukaan Applen toiminta on ”ei ole hyväksyttävää”. Kirjeestä raportoi Bloomberg.
”Applen valta mobiilisovellusten kustannuksista, jakelusta ja saatavuudesta miljoonien kuluttajien käyttämissä Apple-laitteissa herättää vakavia kysymyksiä kilpailuongelmista, jotka ovat komitean, kuluttajien ja sovelluskehittäjien kannalta merkityksellisiä. Näiden ongelmien täysi ja reilu läpikäynti komitean edessä vaatii Applen osallistumista”, senaattorit toteavat.
Senaattorien kirjeen mukaan Applen esittämä syy käynnissä olevista oikeusjutuista syynä osallistumatta jättämiselle on vain tekosyy ja kuulemisen jättäminen väliin ei ole hyväksyttävää. Senaattorit pyytävät Applea muuttamaan kantaansa ja lähettämään edustajan osallistumaan kuulemiseen.
App Storeen liittyen toukokuun aikana oikeudenkäyntiin odotetaan etenevän Yhdysvalloissa Applen kiistan Epic Gamesin kanssa. Epic Games haastoi Applen ja Googlen oikeuteen sen jälkeen, kun ne poistivat Epic Gamesin Fortnite-pelin sovelluskaupoistaan. Epic Games rikkoi tietoisesti sovelluskauppojen sääntöjä, jotka kieltävät ulkopuolisen, sovelluskaupat ohittavan maksutavan käyttämisen digitaalisen sisällön myynnissä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Epic Games ei ole hakenut kanteessaan korvauksia, vaan pyrkii hakemaan oikeudelta tukea Applen toiminnan muuttamiseksi, muun muassa muiden maksutapojen sallimiseksi sovelluksissa sekä muiden sovelluskauppojen mahdollistamiseksi Applen iOS- ja iPadOS-laitteissa.
Yhdysvalloissakin on käynnissä lakiesityshankkeita suurten teknologiayhtiöiden vallan rajaamiseksi ja seuraamusten kasvattamiseksi kilpailurikkomuksista. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, ettei Yhdysvalloissa ainakaan kovin nopeasti ole etenemässä mikään merkittävällä tavalla sovelluskauppojen asemaa muuttava lakiesitys, eikä myöskään kilpailuviranomaisilta yleisesti odoteta merkittävästi tilannetta muuttavia päätöksiä.
Sen sijaan mahdollinen suuri muutos Applen App Storen toimintaan saattaa tulla Euroopan suunnasta, sillä Euroopan komission odotetaan vielä vuoden 2021 alkupuoliskon aikana julkaisevan oman, kesäkuussa 2020 virallisesti aloitetun kilpailututkintansa lopputuloksena näkemyksensä Applen kilpailua rajoittavista toimista mitä tulee App Storeen ja samalla mahdollisesti Apple Pay -maksupalveluun.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »