Microsoft on voittanut Yhdysvaltojen armeijalta sopimuksen sotilaskäyttöön vahvasti kustomoitujen lisätyn todellisuuden HoloLens-lasien toimituksista. Microsoft tulee toimittamaan armeijalle 120 000 laitetta ja yhteensä sopimuksen arvo muiden toimitusten kanssa 10 vuoden aikana voi nousta jopa 21,88 miljardiin dollariin eli yli 18,5 miljardiin euroon.
Microsoft on kulkenut HoloLens-laseillaan lisätyn ja sekoitetun todellisuuden kehityksen kärkijoukoissa. Microsoftin fokus on ollut jatkuvasti kuluttajakäytön sijaan lasien ammattikäytössä – olipa se sitten hyötykäyttö erilaisissa yrityssovelluksissa tai nyt sovitun kaltaiset toimitukset armeijalle.
Microsoftille uusi sopimus Yhdysvaltojen armeijan kanssa on jatkoa sen aiemmalle 480 miljoonan dollarin diilille, jonka alla Microsoft kehitti Integrated Visual Augmented System (IVAS) -järjestelmän prototyyppejä. Nyt uusi sopimus kattaa tuotantoversioiden mittavat toimitukset.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Microsoftin armeijalle suuntautuvat toimitukset ovat merkittävästi kustomoituja, vaikka perustana onkin samaa tuttua HoloLens-tekniikkaa. Tavalliset HoloLens-lasit maksavat noin 3 000 euroa ja ne mahdollistavat kapealla näkökentällä tosimaailman päällä näkyvien tietojen heijastamisen.
Microsoftin armeijasopimuksesta kertovan CNBC:n mukaan sen toimittajan vuonna 2019 kokeilemassa Microsoftin IVAS-prototyypissä laseissa näkyi kartta ja kompassi, ja lasit tukivat myös lämpökameralla yönäköä pimeässä. Lisäksi osana järjestelmää voi olla myös aseella tähdätyn kohteen osoittaminen. Osana yhteistyötä panssaroidun ajoneuvon järjestelmien kanssa sotilaat voivat myös nähdä mitä ajoneuvon seinien ulkopuolella tapahtuu suoraan omista laseistaan.
Lasit ja niihin liittyvä järjestelmäkokonaisuus mahdollistaa myös tehokkaamman harjoittelun.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”IVAS-lasit, jotka perustuvat HoloLensiin ja joita Microsoftin Azure -pilvipalvelut tukevat, tarjoaa alustan, joka pitää sotilaat paremmin turvassa ja tekee heistä tehokkaampia”, kommentoi Microsoftin HoloLens-projektin alun perin vuonna 2015 esitellyt Alex Kipman. ”Ohjelma tarjoaa paremman tilannetiedon, mahdollistaa tietojen jakamisen ja päätöksenteon useissa eri tilanteissa.”
Armeijan mukaan sopimus on aluksi viiden vuoden mittainen ja sisältää lisäksi viiden vuoden option.
Uuden sopimuksen myötä Microsoftista kasvaa entistä merkittävämpi toimittaja Yhdysvaltojen armeijalle. Vuonna 2019 Microsoft sai sopimuksen pilvipalvelujen toimittamisesta Yhdysvaltojen puolustusministeriölle. Microsoftin kilpailija Amazon on kuitenkin haastanut Microsoftin 10 miljardin dollarin sopimuksen oikeudessa.
Microsoftin sisällä laajemmalle yhteistyölle armeijan kanssa on ollut myös vastarintaa. Joukko Microsoftin henkilöstöä vastusti niin pilvipalvelu- kuin myös HoloLens-liitännäistä sopimusta. ”Me emme lähteneet mukaan kehittämään aseita, ja vaadimme oikeutta ottaa kantaa kuinka työtämme käytetään”, joukko työntekijöitä totesi aiemmin avoimessa kirjeessä HoloLens-sopimukseen liittyen CNBC:n mukaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella on kuitenkin puolustanut Microsoftin osallistumista projektiin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »