Älypuhelimissa Nokia-merkki on tätä nykyä pikkutekijä, esimerkiksi vain 0,7 prosentin markkinaosuudella loppuvuodesta 2020, mutta peruspuhelimissa tilanne on toinen. Niissä Nokia-puhelimia kehittävä ja myyvä suomalainen HMD Global kuuluu maailman suurimpiin.
Tutkimusyhtiö Counterpoint Research on nyt julkaissut maailmanlaajuista peruspuhelinmarkkinaa loka-joulukuun 2020 osalta tarkastelevan, alta löytyvän infograafin.
Counterpointin mukaan HMD Globalin Nokia-peruspuhelimet ylsivät loka-joulukuussa maailmanlaajuisesti 17 prosentin markkinaosuuteen peruspuhelinten toimituksista. Markkinaykkönen oli iTel 22 prosentin ja markkinakolmonen Tecno 10 prosentin markkinaosuudella. Counterpoint ei niputa näitä yhteen, vaikka molemmat brändit omistaa Afrikan ja Intian markkinoilla vahva kiinalaisyhtiö Transsion. Yhteenlaskettuna näiden markkinaosuus olisi ollut 32 prosenttia, ja Transsion onkin tätä nykyä selvä markkinajohtaja peruspuhelimissa, kun osuuksia tarkastellaan maailmanlaajuisesti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Peruspuhelintenkin markkinoilla on kuitenkin huomattavia alueellisia eroja. Nokia-peruspuhelimet ovat ylivoimainen markkinajohtaja Euroopan markkinoilla 25 prosentin markkinaosuudella. Muuten Euroopassa markkinat ovat hyvin hajautuneet.
Nokia-peruspuhelimille markkinaosuudeltaan vahvoja peruspuhelinten markkina-alueita ovat lisäksi Pohjois-Amerikka (markkinaosuus 22 prosenttia) sekä Intian ulkopuolinen Aasia (markkinaosuus 29 prosenttia).
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lue tästä myös: Nokia paljasti omistavansa HMD Global -puhelinyhtiöstä 10,1 prosenttia – näin HMD Globalin arvo laski vuoden 2020 rahoituskierroksella
Ongelmana markkina-aseman kannalta HMD Globalille vahvassa peruspuhelinten markkinassa tietenkin on markkinan pikku hiljaa tapahtuva katoaminen. Counterpointin mukaan Nokia-peruspuhelintenkin toimitukset ovat jo viime vuosina laskeneet 64 miljoonasta vuonna 2018 reiluun 53 miljoonaan vuonna 2019 ja alle 39 miljoonaan vuonna 2020.
Peruspuhelinten markkina kutistuu, kun yhä useampi hankkii sellaisen sijaan edullisen älypuhelimen – ja vanhoja peruspuhelimia ei uusita usein niiden kestäessä hyvin käyttöä. Myös peruspuhelimet ovat kuitenkin pikku hiljaa kehittyneet, ja monet mallit tukevatkin tätä nykyä esimerkiksi 4G-verkkoja. Ja vaikka peruspuhelinten keskimääräiset myyntihinnat ovatkin hyvin matalia, on kyse kuitenkin yhä satojen miljoonien eurojen vuosiliikevaihdon HMD Globalille tuovasta bisneksestä – ainakin toistaiseksi.
Maailmanlaajuisesti myös loppuvuonna loka-joulukuussa 2020 peruspuhelinten toimitukset laskivat vuotta aiemmasta 24 prosentilla. Suurin markkina-alue peruspuhelimille on tätä nykyä Intiassa, josta loppuvuoden toimituksista kertyi Counterpointin mukaan 37 prosenttia ennen Lähi-itää ja Afrikkaa (32 prosenttia).
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
HMD Global itse ei ole ikinä tarkemmin avannut liikevaihtonsa saati tuloksensa jakautumista perus- ja älypuhelinten välillä. Peruspuhelinten osuus yhtiön liiketoiminnasta on kuitenkin hyvin merkittävä. Vuonna 2019 HMD Globalin koko liikevaihto oli 1,7 miljardia euroa. Vuoden 2020 tulosluvuistaan yhtiö ei ole vielä kertonut.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »