Puheluiden määrä ja pituus, television katselumäärät sekä datankäyttö ovat kaikki kasvaneet merkittävästi vuoden aikana koronavirustilanteen vaikutuksista johtuen, kertoo DNA.
Koronaviruksen leviämisen vastainen taistelu on jatkunut noin vuoden päivät. Vaikutukset rajoitustoimista ja suosituksista näkyivät viime maaliskuussa nopeasti myös puhelinten käytössä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Perinteisten puheluiden määrä kasvoi koronakriisin alkaessa merkittävästi ja kääntyi vuosia jatkuneen laskun jälkeen nousuun. Erityinen piikki tuli hallituksen julistaessa Suomen ensimmäistä kertaa poikkeusoloihin 16.3.2020. Myös datan käyttö on kasvanut valtavasti, eikä entiseen ole paluuta, ennustaa DNA:n laajakaista ja TV -liiketoiminnan johtaja Jarno Haikonen.
”Poikkeusolojen julistaminen oli selvästi sellainen hetki, että haluttiin puhua perheen, ystävien ja tuttujen kanssa nimenomaan puhelimessa. Ihminen on sosiaalinen eläin, ja tuolloin kukaan ei vielä tiennyt, mistä on kyse. Oli tärkeää päästä kysymään läheisiltä, että onko kaikki kunnossa, ja vaihtaa ajatuksia siitä, miten tästä maailma muuttuu”, DNA:n Haikonen analysoi dataa.
Hallituksen julistaessa Suomen poikkeustilaan 16.3.2020 nähtiin puhelinliikenteessä hurja piikki. Tuolloin puheluliikenteen määrä kasvoi DNA:n mukaan peräti 117 prosenttia normaalitasoon verrattuna. Vuoden edetessä puheluliikenteen piikki laski, mutta puhelujen suosio jäi silti selvästi edellisvuosia korkeammalle tasolle. Nyt puheluliikenteen määrä on Haikosen mukaan jälleen nousussa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Vaikka etätöissä on olemassa Zoomit ja Teamsit, niin silti ihmiseltä puuttuvat fyysiset kontaktit. Se lisää varmasti halua puhua puhelimessa. Tätä tukee myös se, että puheluiden keskipituus on kasvanut alkuvuoteen 2020 verrattuna jopa minuutilla per puhelu. Tiivistäen: ennen nähtiin, nyt kuullaan. Perinteisten puheluiden kasvanut määrä ja pituus kertovat siitä, että ihmiset haluavat yhä puhua myös ilman videokuvaa. Olen itsekin tullut siihen tulokseen, että monessa kohtaa perinteinen puhelu on videopuhelua helpompi tapa keskustella.”
Puhelimen käytössä on tapahtunut myös selkeä aikataulumuutos. Koronakriisin alkaessa vuorokauden aktiivisin datankäyttöaika siirtyi nopeasti aamupäivään kello 10–11 välille, kun se aiemmin osui aina iltapäivälle.
Siirretyn datan määrä puolestaan on ollut jo vuosia jatkuvassa kasvussa niin mobiiliyhteyden kuin kiinteidenkin yhteyksien kautta. Tältä osin koronatilanne onkin vain vauhdittanut kehitystä.
DNA:lla on sen mukaan havaittu koronatilanteen vauhdittaneen kehitystä jopa räjähdysmäisesti. Esimerkiksi mobiilidatan käyttömäärät DNA:n verkossa pomppasit yli 30 prosenttia heti poikkeusolojen alkaessa maaliskuussa 2020, ja loka–joulukuussa liittymäkohtainen kuukausikäyttö oli 35 prosenttia edellisvuotta korkeammalla – keskimäärin noin 38,8 gigatavua kuukaudessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Jos asiaa miettii niin, että perinteinen TV on korvautumassa suoratoistolla, ja etätyöt sekä online-tilaisuudet ovat tulleet jäädäkseen, niin on selvää, että datamäärien kasvu tulee vain jatkumaan. Nämä asiat ovat porisseet kattilassa jo vuosia, nyt korona vain laittoi levyä astetta kovemmalle.”, Haikonen toteaa.
Myös perinteisenkin TV:n katselu DNA TV:n kautta lisääntyi tammikuun 2020 ja tammikuun 2021 välillä jopa 45 prosenttia.
Operaattoreiden verkot ovat kestäneet lisääntyneen käytön hyvin. Datankäytössä kiireellisin tunti osuu edelleen kello 20–22 välille.
”Operaattorit investoivat suuria summia verkkoihin ja tuovat tarjolle uutta teknologiaa, kuten 5G-verkon, jotta datamäärien kasvaviin määriin voidaan vastata. Kokemukseni mukaan kotitalouksissa on yhä enemmän havahduttu siihen, että aiempaa nopeammalle ja laadukkaammalle laajakaistalle on tarvetta, eivätkä nettiasiat olekaan niin hyvässä kunnossa kuin on luultu. Kehotan jokaista tökkivän nettiyhteyden kanssa tuskailevaa ryhtymään toimeen ja päivittämään yhteytensä sekä laittamaan kotiverkkonsa kuntoon. Tällaisina aikoina helpottaa kummasti arkea, kun netti toimii moitteitta.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Päivitetty kello 12.16: Korjattu DNA:n antamat virheelliset tiedot datankäytön aikataulun siirtymiseen. Muutos iltapäivästä kello 10-11 välille koski datankäytön sijaan puheluja.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »