Nokia julkisti tämän viikon torstaina vuoden 2020 vuosikertomuksensa, sisältäen myös tilinpäätöksen ja hallituksen toimintakertomuksen. Osana vuosikertomustaan Nokia kertoi myös omistavansa 10,1 prosenttia suomalaisesta HMD global Oy -yhtiöstä, joka kehittää ja myy Nokia-älypuhelimia Nokian kanssa tekemän lisensointisopimuksen nojalla.
Omistustieto on tilikauden lopun eli 31.12.2020 tilanne.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia lähti mukaan HMD Globalin omistajaksi Nokia Technologiesin kautta kesällä 2020 rahoituskierroksella, jonka koko oli yhteensä HMD Globalin mukaan 230 miljoonaa dollaria eli vajaat 200 miljoonaa euroa. Nokian lisäksi samalla HMD Globaliin sijoittivat sen kumppaneista myös Qualcomm ja Google.
Nokian omistusosuus HMD Globalista ei ole ollut aiemmin esillä julkisuudessa. Tiedoksiannon omistusosuudesta vuosikertomukessa huomasi nyt NokiaMob-sivusto. Samalla Nokia on lisäksi kertonut vuosikertomuksessaan tietoja myös sijoituksen taustoista:
”Vuonna 2016 Nokia ja HMD global Oy solmivat strategisen tavaramerkki- ja patenttilisenssisopimuksen, jonka pohjalta konserni totesi, että se käytti huomattavaa vaikutusvaltaa HMD global Oy:ssä, vaikka sillä ei ollut omistukseen perustuvaa äänioikeutta. Sopimus antaa HMD global Oy:lle maailmanlaajuisen yksinoikeuden käyttää Nokian tavaramerkkiä matkapuhelinten ja tablettien valmistuksessa kymmenen vuoden ajan. Vuonna 2019 konserni myönsi HMD global Oy:lle 60 miljoonan euron vaihtovelkakirjalainan. Lainasopimus sisälsi sekä pakottavia ehtoja liittyen lainan konvertointiin omaksi pääomaksi että konsernille option muuttaa laina HMD global Oy:n osakkeiksi. Vuonna 2020 Nokia hankki omistusosuuden HMD global Oy:stä konvertoimalla vaihtovelkakirjalainan omaksi pääomaksi. Konvertoinnin seurauksena Nokia kirjasi osakkuusyhtiösijoituksen, joka vastaa konvertoidun lainan kirjanpitoarvoa 63 miljoonaa euroa.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia on siis kirjannut 10,1 prosentin omistusosuutensa HMD Globalista arvoksi 63 miljoonaa euroa perustuen kirjanpitoarvoon vaihtovelkakirjalainalle, joka HMD:n osakkeiksi vuoden 2020 kesällä muutettiin. Kun 63 miljoonalla eurolla sai 10,1 prosentin omistuksen HMD Globalista, oli HMD Globalin koko osakekannan arvo kesän 2020 rahoituskierroksella tämän perusteella 624 miljoonaa euroa.
Edellisellä vuoden 2018 toukokuussa tiedotetulla 100 miljoonan dollarin rahoituskierroksella HMD Global arvostettiin 1 miljardin dollarin arvoiseksi yritykseksi. Tuolloisella valuuttakurssilla euroina arvostus oli noin 830 miljoonaa euroa.
Selvää on, että HMD Globalin arvostus vuoden 2020 rahoituskierroksella oli merkittävästi matalampi kuin reilut pari vuotta aiemmin – karkeasti arvioituna mahdollisesti noin neljänneksellä. Tarkempi arvio vaatisi vielä lisätietoja – ei ole esimerkiksi pois suljettua, että Nokian osakkeiksi vaihtama vaihtovelkakirjalaina sisälsi jonkinlaisen alennuksen konvertoinnissaan suhteessa muuhun rahoitukseen ja muutkin yksityiskohdat voivat vaikuttaa tarkkaan kokonaisarvostukseen.
Vuoden 2020 rahoituskierroksen sijoittajien lisäksi HMD Globalin aiempia omistajia ovat olleet Smart Connect -rahasto, DMJ Asia Investment Opportunity Limited -sijoitusyhtiö ja maailman suurimman elektroniikan sopimusvalmistajan Foxconn-ryhmän tytäryhtiön FIH Mobile Ltd:n tytäryhtiö Wonderful Stars Pte. Ltd. FIH Mobile toimi aiemmin HMD Globalin kumppanina puhelinten suunnittelussa ja kokoonpanossa, mutta tätä nykyä HMD Global toimii useiden eri ODM-valmistajien kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Koronapandemiavuoden 2020 tiedetään olleen HMD Globalille haastava. Lisäksi vaikeuksia pärjätä kilpailussa sillä oli jo vuonna 2019.
Tutkimusyhtiö Counterpoint Researchin mukaan vuonna 2020 HMD Global toimitti yhteensä noin 8 miljoonaa älypuhelinta verrattuna 14,5 miljoonaan vuonna 2019 ja 18 miljoonaan vuonna 2018. Myös peruspuhelinten toimituksissa on nähty selvää laskua: 64 miljoonasta vuonna 2018 reiluun 53 miljoonaan vuonna 2019 ja alle 39 miljoonaan vuonna 2020. Älypuhelimissa Nokia-puhelinten markkinaosuus on vähäinen, alle 1 prosentin, ja HMD Global ei lukeudu TOP10-valmistajien joukkoon. Peruspuhelimissa markkina-asema on vahvempi markkinoiden toiseksi suurimpana, ja esimerkiksi 16 prosentin markkinaosuudella loppuvuonna.
HMD Global ei ole vielä kertonut vuoden 2020 tuloksestaan.
Kesäkuun 2020 alussa HMD Global kertoi, että vuonna 2019 sen liikevaihto laski 1,7 miljardiin euroon eli noin kolmellakymmenellä prosentilla vuonna 2018 saavutetusta ennätyksellisestä 2,4 miljardista. Liikevaihto jäi myös vuotta 2017 pienemmäksi. HMD Global selitti liikevaihtonsa laskua keskittymisellä avainmarkkinoihin ja läsnäolon vähentämisellä vähemmän kannattavilla markkinoilla. HMD Globalin nettotulos vuodelta 2019 oli fokusoitumisesta huolimatta kuitenkin heikompi -295 miljoonaa euroa verrattuna -188 miljoonaan euroon vuonna 2018.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vuoden 2020 aikana myös HMD Globalin johtoryhmä uusiutui merkittävästi, ja yhtiö on pyrkinyt luomaan myös uutta liiketoimintaa puhelinten myymisen oheen. Viime vuonna HMD Global esitteli kansainvälisen dataroaming-palvelun HMD Connectin, paransi tietoturvaosaamistaan mobiilialalla ostamalla Valona Labsin ja avasi uuden ohjelmistoihin, tietoturvaan ja palveluihin keskittyvän tutkimus- ja tuotekehitysyksikön Tampereelle.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »