Suurten teknologiajättien kimpussa tuntuvat tätä nykyä olevan viranomaiset ja lainsäätäjät ympäri maailman – myös Yhdysvalloissa, jossa liittovaltion toimien ohella tapahtuu paljon myös osavaltiotasolla. Paikallisemman lainsäädännön mahdollisella muuttumisella yhdessäkin osavaltiossa voi olla suuret vaikutukset, jos se laukaisee vastaavia muutoksia myös laajemmin muualla.
Tämän takia myös Arizonan osavaltiossa etenevä lainsäädäntöhanke on mielenkiintoinen. Arizonan edustajainhuone on nyt hyväksynyt eteenpäin vietäväksi lakiesityksen, joka edellyttäisi sovelluskaupoissa tarjottavan vaihtoehtoisia maksutapoja. Tämä murtaisi Applen aseman App Storen ja sovellusten sisäisten ostojen ainoana maksutapana mitä tulee digitaalisiin sisältöihin. Samoin Googlen pitäisi Play-kaupassa tarjota vaihtoehtoisia maksutapoja, mutta sen osalta muutos ei ole aivan yhtä merkityksellinen, sillä Androidilla kilpailu on jo vapaata muille vaihtoehtoisille sovelluskaupoille ja sovelluksia voi ladata myös esimerkiksi kehittäjien omilta sivuilta suoraan laitteisiin – eivätkä niitä silloin koske Google Playn rajoitukset.
Lakiesitys eteni Arizonan edustajainhuoneesta äänin 31-29 ja siirtyy seuraavaksi osavaltion senaatin käsiteltäväksi, kertoo 9to5Mac-sivusto.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tarkemmin Arizonan lakiesitys rajautuu vain osavaltiossa toimiviin yrityksiin, joiden osalta lakiesityksen mukaan yli miljoonan sovelluslataukseen yhteenlaskettuna yltävät sovelluskaupat eivät voisi edellyttää tietyn, eli oman, sovellusten sisäisten ostojen maksutavan käyttämistä. Käytännössä sovelluskehittäjät voisivat lakiesityksen voimaan tullessa tarjota sovelluksissaan vapaasti eri maksutapoja, aivan kuten Epic Games viime vuonna kuuluisalla tavalla teki Fortnite-pelissään, jonka Apple ja Google sittemmin poistivat sovelluskaupoistaan kehittäjäsopimuksen ehtojen rikkomisen vuoksi.
Apple ja Google ottavat nykyisin sovelluskauppojensa läpi kulkevasta myynnistä 30 prosentin tai 15 prosentin osuuden, kun yleisesti pelkkien korttimaksujen vastaanoton kustannukset ovat Yhdysvalloissa verkkomaksuissa laajasti 2-3 prosentin tasolla. Taloudellinen merkitys sovelluskehittäjille lakiesityksen edellyttämästä muutoksesta voisi siis olla merkittävä. Tähän asti sovelluskehittäjillä ei ole ollut muuta mahdollisuutta kuin tyytyä Googlen ja erityisesti Applen vaatimuksiin, jos ne sovelluksensa Android- ja Apple-laitteille ovat halunneet tarjolla näiden sovelluskauppoihin.
Apple ja Google luonnollisesti lobbaavat rajusti Arizonan lakiesitystä vastaan, on muun muassa Protocol-julkaisu raportoinut. Lakiesitys söisi niiltä kannattavaa liiketoimintaa ja heikentäisi yleisestikin Applen ja Googlen valta-asemaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Arizonan lakiesityksen läpimenomahdollisuuksien arviointi on hankalaa. Se on kuitenkin edennyt jo nyt pidemmälle kuin Pohjois-Dakotan aiempi lakiesitys, joka äänestettiin hylätyksi. Pohjois-Dakotan lakiesitys oli laajempi sen esittäessä kilpailua sovellusten sisäisten maksutapojen lisäksi myös sovelluskauppoihin, eli mahdollisuutta ladata sovelluksia iPhoneen muualtakin kuin App Storesta.
Arizonan lisäksi Applen ja Googlen sovelluskauppavaltaa rajoittava lakiesitys on tehty Yhdysvalloissa ainakin myös Georgiassa.
Oma roolinsa lakiesitysten takana on ollut myös sovelluskehittäjien syksyllä 2020 perustamalla Coalition for App Fairness -yhteenliittymällä, joka on ajanut muutoksia sovelluskauppoihin. Yhteenliittymässä ovat mukana muun muassa Epic Games ja Spotify, ja se on osallistunut lakiesitysten ehdottamiseen tai laatimiseen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »