Ensimmäinen Nokia 5 saapui markkinoille 2017, ja sittemmin puhelinsarjaa on jatkettu vuosittain ajan vaatimuksia seuraillen. Vuoden 2020 lopulla julkistettiin Nokia 5.4, joka 199 euron suositushinnallaan tarjoaa kiinnostavan vaihtoehdon kohtuuhintaista älypuhelinta etsivälle.
Nokia-puhelimia myyvän HMD Globalin tuttu lupaus, kolmen vuoden tietoturva- ja kahden vuoden ohjelmistopäivitystuki, on mukana myös Nokia 5.4:ssä ja on vahvempi valttikortti edullisemmassa hintaluokassa, minkä lisäksi puhdas vakio-Android tarjoaa mutkattoman käyttökokemuksen.
Nokia 5.4
- Android
- Muovi
- 6,39" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 48 + 5 + 2 + 2 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 662 -piiri
- 4000 mAh akku
Nokia 5.4:ssä on myös runsaasti kameroita ja ominaisuuksiin nähden myös mukavan kookas 4 000 milliampeeritunnin akku. Teknisten tietojen perusteella Nokia 5.4 vaikuttaakin tasaisesti varustellulta vaihtoehdolta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia 5.4 saapui myyntiin alkuvuodesta 2021, ja puhelin maksaa edelleen 199 euroa. Suomessa Nokia 5.4:ssä on 4 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 64 gigatavua tallennusmuistia. Värivaihtoehtoja on kaksi: violetti Dusk ja tummansininen Polar Night, jollainen oli testissämme.
Nokia 5.4:n tekniset tiedot
- Muovirakenne
- 6,39 tuuman IPS LCD -näyttö 1560×720 pikselin HD+-tarkkuudella (269 PPI) ja 19,5:9-kuvasuhdeella, kirkkaus jopa 400 nitiä
- Sormenjälkilukija takana
- Neljä takakameraa
- 48 megapikselin pääkamera f/1,8-aukolla
- 5 megapikselin ultralaajakulmakamera
- 2 megapikselin makrokamera
- 2 megapikselin syvyyskamera
- 16 megapikselin etukamera f/2,0-aukolla
- Qualcomm Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri
- 4 tai 6 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 64 tai 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka (tuki 512 gigatavun korteille)
- 2G / 3G / 4G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 802.11b/g/n / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet, FM-radio
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tuunnistin
- USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
- 4 000 milliampeeritunnin akku tuella 10 watin lataukselle
- Mitat 160,97 x 75,99 x 8,7 millimetriä
- Paino 181 grammaa
- Android 10 -käyttöjärjestelmäversio
Hyvää Nokia 5.4:ssä
- Ei vakavia heikkouksia – tasavahva kokonaisuus. Edullisuudestaan huolimatta Nokia 5.4 on varsin hyvin varusteltu, ainakin saman hintaluokan kilpailijoihin verrattuna. Esimerkiksi riittävä suorituskyky Qualcomm Snapdragon 662 -järjestelmäpiirillä, asiallinen kamerakokoonpano ja NFC-lähiyhteyden löytyminen luovat hyvän perustan. Kyseessä on tasaisen vahva noin parin sadan euron älypuhelin, jos kohta paljoa erityisiä vahvuuksiakaan ei ole.
- Totutun kattava päivitystuki. HMD Global on alusta asti tarjonnut älypuhelimilleen kaksi vuotta ohjelmistopäivityksiä ja kolme vuotta tietoturvakorjauksia, ja lupaus koskee myös Nokia 5.4:ää. Tässä hintaluokassa päivitystakuu erottuu yhä edukseen monista haastajista.
Huonoa Nokia 5.4:ssä
- Vain maltillisesti päivittynyt. Nokia 5.4 on vain vähäinen päivitys Nokia 5.3 -edeltäjämalliin verrattuna, ja esimerkiksi näytöltä olisi odottanut hieman parempaa ja akun pikalataus olisi mukava lisä. Suurimmat muutokset ovat kamerassa, ja etenkin pääkamera on nyt aiempaa parempi.
- Vakio-Androidin puutteet. Puhdas Android on kevyt ja helppokäyttöinen, mutta samalla hyvin riisuttu. Esimerkiksi yhden käden käyttötilaa tai pelitilaa ei ole lainkaan mukana. Lisäksi on sääli, että Nokia 5.4 julkaistaan vielä Android 10 -ohjelmistolla. Android 11 ja Android 12 ovat kuitenkin vahvistetusti tulossa.
- Google-painike. Nokia-älypuhelinten vasenta kylkeä koristaa edelleen erillinen Google-painike, jolla Assistant-avustajan saa aktivoitua. Painike on Nokia 5.4:ssä yhtä hyödytön kuin aiemmissakin älypuhelimissa, ja sen soisi jo painuvan unholaan – tai kehittyvän monipuolisemmaksi. Painikkeen voi onneksi kytkeä pois käytöstä, mutta toimintoa ei voi vaihtaa. Google Assistantin avaamiseen on lukuisia muitakin helppoja keinoja.
Perusvarma, maltillisesti päivittynyt kohtuuhintainen Nokia-älypuhelin
HMD Globalin Nokia-älypuhelimet ovat viime vuosina olleet vakaita suorittajia hintaluokissaan. Ne eivät ole erityisesti erottuneet joukosta, mutta harvoin niihin on saanut pahasti pettyäkään. Nokia 5.4 on tältä osin tutunlainen älypuhelin: perusvarma suorittaja, joka on taattua Nokia-älypuhelinten tyyliä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ulkoisesti Nokia 5.4 muistuttaa pitkälti edeltäjäänsä, viimevuotista Nokia 5.3:a. Myös esimerkiksi Nokia 3.4 on muotoilultaan lähes identtinen, ja uutuuksia onkin vaikea ulkoisesti erottaa toisistaan. Takana Nokia 5.4:ssä on edelleen pyöreä kamerakomponentti, tälläkin kertaa neljällä kameralla, ja näytön alareunaa somistaa tuttuakin tutumpi Nokia-logo.
Nokia 5.4 on rakenteeltaan kokonaan muovinen, mutta laadukkaasti viimeistelty. Puhelin ei natise tai taivu. Takakuoreen kuitenkin ilmestyy naarmuja kohtalaisen helposti. Myyntipakkaus ei harmi kyllä sisällä erillistä silikonisuojaa, mutta ohut näytönsuoja sen sijaan on esiasennettuna.
Nokia 5.4:ssä on 6,39-tuumainen IPS LCD -teknologialla toteutettu paneeli 1560×720 pikselin tarkkuudella ja 19,5:9-kuvasuhteella. Näyttö on perushyvä ja toistaa värit kohtalaisen eläväisesti, mutta totuuden nimissä siltä olisi odottanut enemmän. Esimerkiksi Nokia 5.3:een verrattuna edistystä ei ole tapahtunut, ja HD+-tarkkuus jää jalkoihin moniin kilpailijoihin vertailtaessa. Lisätarkkuus ei olisi pahitteeksi.
Näytön kuvasuhde sopii hyvin videoiden katseluun, ja kyllä Nokia 5.4:lläkin vaikkapa Netflix-sarjoja katselee, mutta erityisen hyvästä näytöstä ei puhuta. Vain 400 nitin enimmäiskirkkauden vuoksi puhelimen käyttö kirkkaassa auringonvalossa on myös hankalahkoa, mutta katselukulmat ovat laajat.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia 5.4:ssä on yksi kaiutin, joka sijaitsee näytön alapuolella. Sen tuottama äänenlaatu on kohtalaisen hyvä, eikä ääni säreile kovillakaan voimakkuuksilla. Myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä on ilahduttavasti yhä mukana.
Nokia 5.4:ssä on yhä vain Bluetooth 4.2 -yhteys monipuolisemman ja paremman Bluetooth 5:n sijaan. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi kantama ei Bluetoothia käytettäessä ole yhtä hyvä. Bluetooth 4.2 -ratkaisu on hämmentävä, sillä järjestelmäpiirin puolesta valmius olisi kehittyneemmälle Bluetoothille.
Järjestelmäpiirinä Nokia 5.4 sisältää Qualcommin Snapdragon 662:n, joka on varsin yleinen noin 200 euron hintaluokassa. Suomessa kahdeksanytiminen piiri on saanut kaverikseen 4 gigatavua RAM-käyttömuistia ja hoitaa hommansa hienosti. Käyttö on sulavaa, moniajokin toimii ja myös mobiilipelaaja saa nauttia kohtuullisista ruudunpäivitysnopeuksista keskiluokan grafiikoilla.
Näyttö reagoi kosketuksiin nopeasti, eikä puhelin juuri lämpenekään pitkissäkään pelisessioissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sisäistä tallennusmuistia Nokia 5.4:ssä on maltilliset 64 gigatavua. Vakio-Android kahmaisee muistista vain pienen osan, ja tarvittaessa lisää tilaa saa enintään 512 gigatavun microSD-kortilla.
Puhelimen suurehkosta koosta huolimatta esimerkiksi yhden käden käyttötilaa ei ole, ja tässä onkin vakio-Androidin varjopuoli: nopean, kevyen ja helppokäyttöisen ohjelmiston tarjoamat ominaisuudet eivät ole eri valmistajien kehittämien omien ohjelmistojen tasolla. Yhtenä toisena esimerkkinä Nokia 5.4 ei tarjoa myöskään erillistä pelitilaa, jolla saisi helposti käyttöön pelaamiseen sopivat asetukset.
HMD Globalin oma kädenjälki on nähtävissä ohjelmistossa vain muutamissa sovelluksissa, kuten kamerassa. Muilta osin myös Nokia 5.4:ssä luotetaan Googlen valikoimaan.
Nokia 5.4:ssä ohjelmisto on vielä Android 10 -tasolla, vaikka Android 11 yleistyy jo kovaa vauhtia. Uusi ohjelmisto saapunee puhelimelle piakkoin, ja HMD Globalin kahden vuoden ohjelmistopäivitystakuun mukaisesti myös Android 12 on aikanaan tulossa.
Tietoturvapäivityksiä on luvassa kolmeksi vuodeksi puhelimen julkaisusta, ja arvostelun julkaisuhetkellä Nokia 5.4:ssä on jo asennettuna helmikuun 2021 Android-tietoturvapaketti. Päivitystuki on odotetun hyvällä tasolla, mikä on ehdoton etu noin 200 euron hintaluokassa.
Kevyen ohjelmiston ansiosta Nokia 5.4:n käyttöaika on hyvällä tasolla. Kiinteä 4 000 milliampeeritunnin akku kalpenee joidenkin kilpailijoiden massiivisille, jopa 6 000 milliampeeritunnin akuille, mutta käyttöaika on silti mainiolla tasolla. Yhdessä päivässä Nokia 5.4:stä ei virta lopu, ja rauhallisemmalla käytöllä kaksikin vuorokautta on täyttä realismia.
Varsinaista pikalatausta ei tueta, vaan Nokia 5.4:llä on tyydyttävä nykymittapuulla verkkaiseen 10 watin verkkaiseen lataustehoon. Akku täyttyy reilussa puolessatoista tunnissa mukana toimitettavalla USB-C-laturilla.
Sormenjälkilukija Nokia 5.4:ssä on sijoitettu taakse. Se ei ole markkinoiden tai edes hintaluokkansa vikkelimpiä, mutta ajaa kyllä asiansa toimien kiitettävällä luotettavuudella. Myös toimiva, joskin yllättävän hitaasti toimiva etukamerapohjainen kasvojentunnistus on käytettävissä.
Maltillisesti päivittynyt kamerakattaus
Edeltäjäänsä Nokia 5.3:een verrattuna Nokia 5.4:n kenties merkittävin muutos on päivitetty pääkamera – 13 megapikselistä on harpattu ylöspäin suoraan 48 megapikseliin. Aukon koko on f/1,8. Oletuksena pääkamera tallentaa kuvia neljä pikseliä yhdeksi yhdistäen 12 megapikselin koossa, mutta käytettävissä on haluttaessa myös täysi 48 megapikselin tarkkuus, joka ei kuitenkaan paranna kuvanlaatua olennaisesti.
Lisäksi käytettävissä on kolme muuta takakameraa, jotka ovat vastaavat kuin Nokia 5.3:ssa: 5 megapikselin ultralaajakulmakamera, 2 megapikselin syvyyskamera ja 2 megapikselin makrokamera.
Nokia 5.4:n kamera on jokseenkin sellainen kuin odottaa sopiikin. Hyvissä olosuhteissa pääkamera vangitsee parhaimmillaan oikeinkin näppäriä otoksia, mutta illan hämärtyessä kuvanlaatu laskee hiljalleen. Erillinen yötila tuo valokuviin merkittävästi lisää yksityiskohtia ja laatua tehden samalla värimaailmasta lämpimämmän.
Nokia 5.4:n kameran vahvinta alaa ovat muotokuvat, joita myös syvyyskamera on mukana tukemassa. Kohde erottuu sievästi sumentuvasta taustasta selkeästi, ja tarkennusta voi myös muokata kattavasti jälkikäteen.
Ultralaajakulmakamera tuo kuviin laajemman näkökentän yksityiskohtien kustannuksella. Kuvausalue on laaja eivätkä suorat linjat vääristy, mutta kovinkaan tarkkoja otokset eivät ole. Makrokamera on takakameroista heikoin, eivätkä sen lähiotokset säväytä. Monien mielestä erilliset makrokamerat ovat jokseenkin hyödyttömiä, ja myös Nokia 5.4:ssä se tuntuu olevan mukana lähinnä kameroiden lukumäärää korottamassa – ikään kuin muodon vuoksi.
Etukamera on niin ikään ottanut kehitysaskelia edeltäjämalliin verrattuna, ja 16 megapikselin selfie-kuvat ovat hyvissä olosuhteissa hienoja. Muotokuvatila on jälleen Nokia 5.4:n vahvinta osaamista, ja etukamera on hyvä, vaikka kuvanlaatu romahtaakin hämärässä.
Videoita Nokia 5.4 vangitsee tarkimmillaan 1080p-tarkkuudella (30/60 fps) sekä etu- että takakameralla. Videot ovat Nokia 5.4:n kamerakattauksen heikkous. Etenkin ärsyttävällä tavalla jatkuva uudelleentarkennus häiritsee kuvaajaa. Äänet sen sijaan tallentuvat videoihin kohtalaisen hyvin. Käytettävissä on myös erillinen ”elokuvaustila”, jossa tallennus tapahtuu 21:9-kuvasuhteessa.
Kameran käyttöliittymä on tuttu aiemmista Nokia-älypuhelimista ja pitkälti pyyhkäisyeleisiin perustuva. Kuvaustiloja on saatavilla niukalti, ja elokuvatilan lisäksi erikoisempia kuvausominaisuuksia ei juuri ole. Panoraamakuvat ja ajastettu kuvaus onnistuvat, ja myös Google Lens -integraatio on mukana. Manuaalisäätöjä tarjoava kuvaustila sen sijaan loistaa poissaolollaan.
Kaiken kaikkiaan Nokia 5.4 on hintaluokkaansa nähden kohtalainen kamerapuhelin. Pääkamera on viimevuotista parempi ja toisinaan oikein hyvä, mutta muut kolme takakameraa jättävät toivomisen varaa. Omakuvat puhelimella onnistuvat hyvin, kunhan valaistus on kohdillaan. Sosiaaliseen mediaan Nokia 5.4:n kuvat kelpaavat hienosti.
Yhteenveto: Onko Nokia 5.4 hyvä ostos vaihtoehtoihin nähden?
Nokia 5.4 on maltillisesti päivittynyt Nokia-älypuhelin, jonka merkittävimpiä etuja ovat HMD Globalin tavaramerkiksi noussut päivityslupaus sekä tasaisuus. Tasaisuus kääntyy kuitenkin paikoin tasapaksuudeksi, sillä Nokia 5.4:ssä ei ole yhtäältä selviä heikkouksia, mutta toisaalta ei positiivisesti erottuvia myyntivalttejakaan – päivityslupausta lukuun ottamatta.
Noin 199 euron hintaiseksi laitteeksi Nokia 5.4 on kuitenkin pätevä laite. Hintaluokassa on saatavilla parempia näyttöjä ja kameroita, mutta suorituskykynsä, tallennusmuistinsa ja muiden teknisten ominaisuuksiensa osalta Nokia 5.4 on samalla viivalla useimpien kilpailijoidensa kanssa.
Kovimpia haastajia ovat hieman edullisempi mutta vahvasti varusteltu 169 euron Poco M3 sekä Xiaomin alle 150 euron Redmi 9 ja jo alle 180 eurolla myytävä Redmi Note 9. Poco- ja Redmi-puhelimet päihittävät Nokia 5.4:n esimerkiksi akun koossa ja pikalatauksessa häviten kuitenkin todennäköisessä päivitystuessa. Myös Samsung Galaxy A21s AMOLED-näytöllään on oiva vaihtoehto ja noin 130 euron hintaisena myös Nokia-uutuutta roimasti edullisempi, joskin myös vähätehoisempi.
Vielä toistaiseksi 150-200 euron hintaluokassa on Suomessa pääasiassa tyydyttävä 4G-verkkoyhteyksiin, mutta mikäli 5G jo kiinnostaa, voi vaihtuvista tarjouksista onnistua nappaamaan jo edullisesti noin parilla sadalla eurolla 5G-älypuhelimenkin, kuten Xiaomi Mi 10 Lite 5G, Motorola Moto G 5G Plus, Xiaomi Redmi Note 9T, OnePlus Nord N10 5G ja Samsung Galaxy A32 5G, Galaxy A42 5G tai Galaxy A51 5G.
Mikäli noin parinsadan euron älypuhelin on haussa, eivätkä 5G-verkot vielä tunnu omalla kohdalla kiinnostavilta, on Nokia 5.4 kohtuullinen valinta. Ostopäätöstä kannattaa kuitenkin harkita huolella, sillä kilpailu on kovaa ja vaihtoehtoisia, osin paremmin varusteltuja vaihtoehtoja on tarjolla runsaasti.
Arvostelun lopuksi vielä lisää esimerkkikuvia Nokia 5.4:n kameroilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »