Google on julkaissut Android 12 -käyttöjärjestelmän ensimmäisen, vain sovelluskehittäjille testikäyttöön tarkoitetun esiversion.
Android 12:n pitäisi valmistua alustan kehittäjille tarjoamien ominaisuuksien osalta elokuussa, jonka jälkeen syksyllä Google julkaisee Android 12:n omille Pixel-älypuhelimilleen, ja muut laitevalmistajat alkavat totuttuun tapaan tuoda päivityksiä oman aikataulunsa mukaisesti omille laitteilleen.
Googlen mukaan Android 12:sta tullaan näkemään ensin kolme kehittäjäesiversiota, ja toukokuussa on ensimmäisen Beta-testiversion vuoro. Yhteensä beetaversioita on suunnitelmissa neljä kappaletta, viimeisin elokuussa. Tämän jälkeen käyttöjärjestelmäversion kehityksessä ei enää tehdä sovellusten yhteensopivuuteen vaikuttavia muutoksia, ja Android 12:n varsinaisen päivitysjulkaisun voi odottaa tapahtuvan joitakin viikkoja elokuun neljännen beetan jälkeen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Googlen nykyisistä Pixel-älypuhelimista Android 12:n saavat Pixel 3 ja 3 XL, Pixel 3a ja 3a XL, Pixel 4 ja 4 XL, Pixel 4a ja 4a (5G) sekä Pixel 5. Näille Google on myös jo nyt julkaissut ensimmäisen esiversion, joka on ladattavissa asennettavina tiedostoina Googlen sivuilta. Esiversiot ovat kuitenkin tarkoitettu vasta sovelluskehittäjille, eivätkä varsinkaan päivittäiseen käyttöön. Vasta ensimmäinen beetatestiversio toukokuussa on tulossa asennettavaksi myös verkon yli suoraan tapahtuvana päivityksenä.
Myös viime vuoden Android 11:n tavoin Android 12:n ensimmäinen esiversio julkaistiin tänä vuonna jo nyt helmikuussa.
Aiemmilta vuosilta tuttuun tapaan nyt ensimmäisen sovelluskehittäjille suunnatun esiversion julkaisun yhteydessä Google puhuu paljon vasta Android 12:n sovelluskehittäjille merkityksellisistä muutoksista ja ainakin osan käyttäjille enemmän näkyvistä muutoksista esittely tapahtunee vasta myöhemmin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tänä vuonna ensimmäisen esiversion osalta kehittäjäkeskeisyys tuntuu kenties vielä viime vuosia vahvemmalta.
Jo ennakkoon ennen Android 12:n ensimmäisen esiversion nyt tapahtua julkaisua paljastui tietoja ja kuvia muun muassa Android 12:een odotettavasta käyttöliittymäilmeen uudistuksesta sekä esimerkiksi pelitilasta, yhden käden käyttötilasta tai parannuksista näytön kääntöön, joita Google itse ei vielä nyt ensimmäisen esiversion esittelyn yhteydessä ole tuonut esiin lainkaan.
Näistä kuultaneen lisää myöhemmin, mahdollisesti toukokuun tienoilla, jolloin Google on yleensä esitellyt Androidin käyttäjille näkyviä uudistuksia kattavammin.
Parempaa käyttökokemusta
Käyttökokemuksen parantamiseksi Google tekee Android 12:ssa jälleen muutoksia ilmoituksiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ilmoitusten käyttöliittymää uudistetaan Googlen mukaan modernimmaksi, helppokäyttöisemmäksi ja toiminnallisemmaksi. Esimerkiksi ilmoituksissa näkyvän sovelluskuvakkeen koko kasvaa, kuten myös ilmoituksissa mahdollisesti näkyvän kuvan. Lisäksi ilmoituksiin on tuotu myös paremmin esille torkutuspainike.
Lisäksi samalla Google edellyttää Android 12:ssa myös ilmoituksista avautuvien vasteiden sovelluksissa olevan toteutettu tavalla, joka toimii paremmin viiveettä, vanhan ja mahdollisesti hitaamman toteutustavan sijaan.
Lisäksi läpi käyttöliittymän – ei vain ilmoitusten osalta – siirtymistä ja animaatioista on Android 12:ssa pyritty optimoimalla tekemään sulavampia.
Käyttöjärjestelmän navigaatioeleisiin liittyen on myös tulossa pieni muutos. Pelien osalta Google suojaa edelleen sovelluksia vahinkokosketuksilta, mutta muista täyden näytön sovelluksista – esimerkiksi videota tai kuvia katseltaessa – siirrytään oletuksena jatkossa pois yhdellä pyyhkäisyllä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mediatiedostojen toistamiseen Android 12 tuo helpotusta tarjoamalla HEVC-koodattujen videoiden automaattisen muunnoksen AVC-muotoon sovelluksissa, jotka eivät HEVC-videoita tue. Monet älypuhelimet tukevat jo tehokkaamman pakkauksen HEVC-videoiden kuvaamista.
Lisäksi Android 12 tukee uutta AVIF-kuvatiedostomuotoa (AV1 Image File Format), joka on myös aiempaa tehokkaampi eli yhtä tarkat kuvat vievät vähemmän tallennustilaa. Alla Googlen julkaisemat tiedostokooltaan lähes yhtenevät vertailukuvat – yllä AVIF- ja alla aiemmassa tutussa JPEG-tiedostomuodossa. Ero kuvien tarkkuudessa on varsin selkeä.
Taustalla toimivien sovellusten osalta Google estää jatkossa uusien etualan tehtävien käynnistämisen. Tarjolle tulee kuitenkin uusi tapa sovelluskehittäjille toteuttaa välittömästi toteutuvia tehtäviä taustasovelluksissa.
Tarjolle sovelluksille tulee myös uusi yhtenäinen rajapinta, jonka kautta sovellusten on yksinkertaista vastaanottaa erilaisia sisältöjä – olivatpa ne sitten leikepöydälle kopioituja, näppäimistöltä tai raahaamalla sovellukseen pudotettuja.
Android 12 tuo sovelluksille myös uuden mahdollisuuden luoda äänen kanssa paritettuja värinäefektejä. Värinän voimakkuus ja toistuvuus perustuvat ääneen. Ominaisuutta voidaan hyödyntää esimerkiksi peleissä luomaan erilaisia värinäefektejä aiempaa helpommin.
Lisäksi Android 12 uudistaa monilla parannuksilla tukea tilaäänitoistolle – muun muassa äänentoisto on nyt optimoitu aiemman 8 kanavan sijaan jopa 24 kanavalle.
Ominaisuuksista, joita Google itse ei nostanut esiin, on ehtinyt jo esiversioista itsestään paljastua esimerkiksi näyttökuvien Markup-muokkaustyökalun mahdollisuus lisätä emojeja ja tekstiä, mahdollisuus jakaa Wi-Fi-salasana Androidin Nearby Share -lähijaolla, uudistunut asetussovellus uudella hakupalkilla, asetusmahdollisuus sovelluskohtaisesti mediasoitinsovellusten tarjoamille halllintapainikkeille pika-asetus/ilmoitusnäkymässä sekä oletusvaihtoehto saapuvien ilmoitusten hälyttämiselle äänellä ja värinällä.
Lisäksi Pixel Launcher Googlen Pixel -puhelimissa on saanut uuden 4×5-sovelluskuvakejärjestyksen, ja Pixel 5:ssä ja Pixel 4a:ssa on tarjolla uusi asetus näytön kamerareiän piilottamiseksi mustalla tilapalkilla.
Google kehittää myös pidempien näyttökuvien tallennusmahdollisuutta sekä puhelimen taustan kaksoisnapautuksella toimivaa eletoimintoa
Helpompia päivityksiä ja parempaa yhteensopivuutta
Google pyrkii myös jälleen Android 12:ssa tehtävillä muutoksilla tekemään päivityksistä nopeampia ja helpompia – myös sovelluskehittäjille sovellukseen vaadittavien muutosten osalta.
Android 12:ssa Google laajentaa aiempaa Project Mainline -hankettaan, jonka myötä yhä suurempi osa Android-käyttöjärjestelmästä voi päivittyä Google Playn kautta. Google on lisännyt tähän mukaan Android Runtime -moduulin, jonka myötä Android 12 -laitteiden Android Runtimen ytimeen ja kirjastoihin voidaan tehdä päivityksiä Google Playn kautta erillisten laajempien järjestelmäpäivitysten sijaan.
Google pyrkii myös saamaan Android 12:n kehityksen paremmin linjaan erilaisille laitteille. Esimerkiksi Android TV:n ensimmäinen Android 12 -esiversio julkaistiin jo myös tänään kuukausia aiempia vuosia varhaisemmassa vaiheessa uuden käyttöjärjestelmäversion kehitystyötä.
Muutenkin Android 12 sisältää erinäisiä optimointeja älypuhelinten rinnalla tablettilaitteille ja taittuvanäyttöisille latteille.
Yksityisyys- ja turvallisuusparannuksia
Android 12 parantaa jälleen myös yksityisyyttä ja turvallisuutta.
Ensimmäisessä esiversiossa näistä muutoksista on mukana vasta osa, ja lisää uudistuksia on tältä osin Googlen erikseen kertomalla tavalla luvassa tulevissa versioissa.
Jo nyt ensimmäisessä esiversiossa Google muun muassa esittelee Chrome-selaimensa perässä myös Android-käyttöjärjestelmän sovelluksille tarjottavan WebView-selainnäkymän osalta SameSite-evästekäytännöt, jotka tarjoavat enemmän turvallisuutta ja yksityisyyttä ja läpinäkyvyyttä evästeiden käyttöön eri sivustoilla.
Google rajoittaa myös Netlink MAC -tunnistetiedon käyttöä kaikkien sovellusten osalta sekä tekee muutamia muita sovellusten toimintaan vaikuttavia, käyttäjälle kuitenkin pitkälti näkymättömiä yksityisyys- ja turvallisuusparannuksia.
Lisätietoa Android 12:sta löytyy Googlen kehittäjäsivuilta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »