Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin nimeämä ehdokas maan tulevaksi kauppaministeriksi, Gina Raimondo, on kertonut ettei hän näe olevan mitään syytä Huawein ja muiden kiinalaisten yhtiöiden poistamiseksi Yhdysvaltojen sanktiolistoilta.
Yhdysvallat asetti presidentti Donald Trumpin johdolla Huawein jo toukokuussa 2019 niin sanotulle kieltolistalle, jota ylläpitää maan kauppaministeriö. Huawein asettaminen listalle merkitsi yhdysvaltalaisen teknologian myyntikieltoa yhtiölle ilman erillisiä lupia kauppaministeriöltä. Sittemmin rajoitusten tulkinnan kiristyminen on johtanut syksystä 2020 alkaen Huawein komponenttihankintojen – erityisesti erilaisten järjestelmä- ja muiden piirien – merkittävään vaikeutumiseen, minkä odotetaan romahduttavan ainakin Huawein kuluttajalaitetuotannon kuluvan vuoden aikana ja uhkaavan sen selviytymismahdollisuuksia yhtiönä. Huawei on reagoinut uuteen tilanteeseen jo muun muassa myymällä yli 70 miljoonan älypuhelimen toimituksiin vuodessa yltäneen Honor-brändinsä liiketoiminnan.
Joillakin tahoilla Yhdysvaltojen hallinnon vaihtumisen odotettiin voivan tuoda liennytystä Yhdysvaltojen Kiina-suhteisiin, erityisesti teknologia-alan suhteen, mutta toistaiseksi nähdyn perusteella tällaisesta kehityksestä ei ole minkäänlaisia konkreettisia merkkejä, vaan kuten Bidenin ehdottaman kauppaministerin kommentitkin kertovat, kova Kiina-linja näyttää olevan saamassa jatkoa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Trumpin hallinnon viimeisinä päivinä se asetti myös toisen merkittävän kiinalaisen älypuhelinvalmistajan, Xiaomin, toiselle listalle, tällä kertaa puolustusministeriön ylläpitämälle listalle yrityksistä, joilla nähdään olevan kytkös Kiinan armeijaan. Tämän listauksen käytännön vaikutukset ovat yleisen mainehaitan lisäksi vähäisemmät, mutta tarkoittavat marraskuusta 2021 alkavaa sijoituskieltoa yhdysvaltalaisille Xiaomiin, ellei tilanteessa tapahdu muutoksia.
Kuluttajille tunnetuimpien Huawein ja Xiaomin lisäksi Yhdysvaltojen eri sanktiolistoille on asetettu lukuisia muitakin eri teknisten alojen kiinalaisyhtiöitä.
Kauppaministeriehdokas Raimondo otti kantaa kiinalaisyhtiöille asetettuihin rajoituksiin vastauksissaan kirjallisiin kysymyksiin Yhdysvaltojen senaatin republikaaneille osana ministeripestin vaatimaa vahvistusprosessia, kertoo Bloomberg.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Ymmärrän, että osapuolia asetetaan Entity-listalle tai Military End User -listalle yleisesti, koska ne aiheuttavat riskin Yhdysvaltojen kansalliselle turvallisuudelle tai ulkopoliittisille tavoitteille”, kommentoi Raimondo vastauksessaan. ”Tällä hetkellä minulla ei ole yhtään syytä uskoa, että listoille asetettujen toimijoiden ei pitäisi olla niillä. Jos minut vahvistetaan, odotan lisää tietoa näistä toimijoista ja muista huolta aiheuttavista.”
Aiemmassa kuulemisessa 26. tammikuuta Raimondo ei ollut vielä ottanut suoraan kantaa Huawein pitämiseen kieltolistalla, mikä sai republikaanit hidastamaan vahvistusprosessia. Keskiviikkona senaatin alakomitea kuitenkin hyväksyi Raimondon vahvistusprosessin omalta osaltaan siirtäen sen seuraavaan vaiheeseen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »