DNA:n mukaan sen 5G-verkko kattaa nyt yli 1,8 miljoonaa ihmistä, eli joka kolmas suomalainen asuu jo DNA:n 5G-verkon palvelualueella yhteensä 84 paikkakunnalla. Verkko laajenee kymmenillä uusilla tukiasemilla viikoittain eri puolilla Suomea
DNA:n 5G-paikkakuntia ovat Alajärvi, Espoo, Eura, Eurajoki, Forssa, Haapavesi, Hanko, Harjavalta, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Helsinki, Hollola, Hyvinkää, Hämeenlinna, Ii, Ilmajoki, Isokyrö, Jyväskylä, Jämsä, Järvenpää, Kaarina, Kangasala, Kauhava, Kauniainen, Kerava, Kokkola, Kouvola, Kuopio, Kurikka, Kärkölä, Lahti, Laihia, Lapua, Laukaa, Lempäälä, Lieto, Liminka, Loimaa, Masku, Muhos, Naantali, Nakkila, Nivala, Nokia, Nurmijärvi, Orimattila, Orivesi, Oulu, Padasjoki, Paimio, Parainen, Pietarsaari, Pirkkala, Pori, Porvoo, Pyhäjoki, Pälkäne, Pöytyä, Raahe, Raisio, Rauma, Riihimäki, Rusko, Salo, Sastamala, Seinäjoki, Siilinjärvi, Sipoo, Siuntio, Somero, Suonenjoki, Sysmä, Säkylä, Tampere, Teuva, Turku, Tuusula, Ulvila, Vaasa, Valkeakoski, Vantaa, Ylivieska ja Ylöjärvi.
Osalla paikkakunnista 5G-verkon peitto on jo hyvin laajasti keskusta- ja taajama-alueet kattava, mutta joillain paikkakunnilla verkko on edelleen hyvin paikallinen, kertoo DNA. Verkon peittoaluetta voi tarkastella DNA:n verkkosivuilta. Peittokartan päivittymisessä on kuitenkin viivettä, minkä vuoksi aivan uusimmat tukiasemat eivät välttämättä vielä näy.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muista operaattoreista Elisa on viimeksi kertonut erikseen 5G-verkkonsa avautumisesta uudella paikkakunnalla viime vuoden lopussa, jolloin Hartola oli sen 64. paikkakunta. Elisa on sittemmin kertonut 5G-verkkonsa kattavan kuitenkin jo 2 miljoonaa ihmistä Suomessa, joten sillä on edelleen operaattoreista laajin 5G-verkko Suomessa. Telian osalta viimeinen ilmoitettu luku on 1,5 miljoonaa, mutta määrä on sittemmin voinut kasvaa.
Älypuhelinten lisäksi 5G-verkolla on roolinsa myös vaihtoehtona kotien kuituyhteyksille. Kaikilla kolmella operaattorilla on oma palvelukokonaisuutensa myös ulkoseinään asennettavalla modeemilla käytettävälle kiinteälle 5G:lle.
5G-verkot tuovat käyttöön parhaimmillaan moninkertaisesti 4G-verkkoja suuremmat tiedonsiirtonopeudet, pienemmän viiveen sekä mahdollistavat suuremman laitemäärän toiminnan verkossa.
Näin DNA:n 5G-verkon rakentaminen etenee
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
DNA kertoo, että vuoden 2021 alussa 5G-verkon rakentamisen painopisteet ovat erityisesti Helsingin kantakaupungin alueella, Espoossa, Vantaalla ja Lahdessa. Näiden lisäksi rakentamista on viimeistelty Turussa ja Tampereella.
Vuoden edetessä olemassa olevaa 5G-peittoa laajennetaan etenkin Espoossa, Helsingissä, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Kauniaisissa, Lahdessa, Porissa, Raumalla, Seinäjoella, Sipoossa, Vaasassa ja Vantaalla. 5G-tukiasemia rakennetaan jatkuvasti myös uusille paikkakunnille, sillä DNA seuraa 4G-verkkonsa kapasiteettia, ja rakentaa 5G-verkkoa saadun datan perusteella. Tämä tarkoittaa, että tukiasemia uusitaan 5G-kykyisiksi nimenomaan niillä alueilla, missä tarve lisäkapasiteetille on kiireisin.
”Asiakaskokemus on meille erittäin tärkeää. Kun tunnistamme tietyn tukiaseman säännöllisesti ruuhkautuvan mobiilidatan suuresta käyttömäärästä johtuen, pyrimme päivittämään kyseisen tukiaseman mahdollisimman nopeasti 5G-kykyiseksi. Tämä parantaa samalla myös alueen 4G-verkon suorituskykyä merkittävästi”, kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.
Itä- ja Pohjois-Suomen osalta 5G-verkkoa alkaa rakentaa DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy, jonka kolmivuotinen rakennusprojekti käynnistyy vielä alkuvuoden aikana. Perjantaina 29. tammikuuta tiedotettiin, että omistajat ovat sopineet nykyisen verkonrakennusyhteistyönsä laajentamisesta. Yhteisverkon maantieteellistä aluetta on tarkoitus laajentaa lounaaseen päin, ja jatkossa se kattaa Suomen maapinta-alasta jopa 62,5 prosenttia eli lähes kaksi kolmannesta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »