Huawei käy varhaisessa vaiheessa olevia neuvotteluja P- ja Mate-huippupuhelinsarjojensa myynnistä, raportoi uutistoimisto Reuters kahden lähteen ensikäden tietoihin perustuen.
Aiemmin 17. marraskuuta vahvistetulla tavalla Huawei on myynyt jo Honor-brändin liiketoimintansa.
Taustalla niin Honor-kaupassa kuin nyt julkisuuteen nousseissa keskusteluissa P- ja Mate-huippupuhelinsarjojen myynnistä ovat Yhdysvaltojen rajoitukset, jotka ovat vaikuttaneet merkittävästi Huawein laitteiden myyntimenestykseen ja erityisesti syksystä 2020 alkaen vaikeuttaneet merkittävästi Huawein komponenttihankintoja. Myymällä P- ja Mate-sarjojen liiketoiminnan uudelle omistajalle, voisi sekin vapautua Honorin tavoin Yhdysvaltojen rajoituksista jatkossa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mikäli Huawei huhujen mukaisesti myisi myös P- ja Mate-huippupuhelinsarjat, tarkoittaisi se yhtiön käytännössä luopuvan huippupuhelinbisneksestä, ja mahdollisesti kuluttajatuoteliiketoiminnasta jopa kokonaisuudessaan. Huawein muita merkittäviä osia kuluttajaliiketoiminnan rinnalla ovat myös sen verkkolaitteita ja -palveluja tarjoava operaattoriliiketoiminta sekä yrityksille muun muassa pilviratkaisuja tarjoava yritysliiketoiminta.
Reutersin lähteiden mukaan keskustelut Huawein ja Shanghain kaupunkihallinnon tukemien sijoitusyhtiöiden välillä ovat jatkuneet jo kuukausien ajan. Huawein kerrotaan aloittaneen yhtiön sisäisesti brändien myyntimahdollisuuksien kartoittamisen jo syyskuussa. Yhden lähteen mukaan Shanghain tukemat sijoitusyhtiöt voisivat muodostaa konsortion yhdessä Huawei-puhelinten jakelijoiden kanssa kaupassa Huawein huippupuhelinbrändeistä samalla tavalla kuin tapahtui aiemmassa Honor-diilissä.
Reutersin mukaan lopullista päätöstä myynnistä Huaweilla ei kuitenkaan ole vielä tehty, ja neuvottelut voivat päättyä myös tuloksettomina.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei itse kiistääkin toistaiseksi huhut jyrkästi. ”Huawei on saanut tietoonsa liikkeellä olevan perusteettomia huhuja liittyen mahdolliseen lippulaivaälypuhelinbrändiemme myyntiin”, Huawein edustaja kommentoi Reutersille. ”Näillä huhuilla ei ole mitään perustetta. Huaweilla ei ole tuollaista suunnitelmaa.”
Mahdollisesta kauppahinnasta ei ole tietoa. Aiemman raportin mukaan Honorista Huawei olisi tehnyt kaupat noin 100 miljardilla juanilla eli lähemmäs 13 miljardilla eurolla.
Toteutuessaan P- ja Mate-sarjojen liiketoiminnan myynnillä voisi olla merkittäviä vaikutuksia myös Suomeen, jossa on tehty puhelimiin liittyvää tutkimusta ja tuotekehitystä kahdessa keskuksessa, Helsingissä ja Tampereella.
Tutkimusyhtiö IDC:n mukaan P- ja Mate-sarjojen puhelinten toimitusten arvo ylsi 39,7 miljardiin dollariin vuoden 2019 kolmannelta neljännekseltä vuoden 2020 kolmannelle neljännekselle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvallat kiristi Huaweille alun perin toukokuussa 2019 asettamiaan rajoituksia merkittävästi uudella tulkinnalla syksystä 2020 alkaen. Sen jälkeen esimerkiksi taiwanilainen TSMC lopetti Huawein Kirin-järjestelmäpiirien valmistamisen. Yhdysvaltojen rajoitusten nykytulkinnan mukaan ilman kauppaministeriön myöntämiä lupia kiellettyjä Huawein osalta ovat kaikki teknologiatoimitukset, joissa on käytetty amerikkalaista teknologiaa, mukaan lukien suunnittelussa tai tuotannossa.
Hankintojen vaikeutumisen tai muuttumisen kokonaan mahdottomaksi on arvioitu romahduttavan Huawein älypuhelintoimitukset kuluvan vuoden aikana sen keräämien komponenttivarastojen ehtyessä.
P- ja Mate-sarjojen myyntiin komponenttipula on iskenyt jo pahemman kerran, ja esimerkiksi syksyllä 2020 esitellyt Mate40-huippupuhelimet Huawei on tuonut hyvin rajatusti myyntiin.
Ennen kasvaneita haasteitaan Huawei on ollut maailman toiseksi suurin älypuhelinvalmistaja, ja koronakeväänä 2020 se ohitti yhdellä neljänneksellä jopa Samsungin nousten hetkellisesti maailman suurimmaksi älypuhelinmarkkinoilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawein myymä, ja itsenäisenä yhtiönä toimiva Honor kertoi viime viikolla uuden brändistrategiansa julkistamisen yhteydessä vahvistaneensa lukuisia kumppanuuksia. Yhdysvaltojen rajoituksista vapautuneen Honorin kumppaneina jatkavat AMD, Intel, MediaTek, Micron Technology, Microsoft, Qualcomm, Samsung, SK Hynix sekä Sony. Myös Google-palvelujen odotetaan palaavan tuleviin Honor-puhelimiin, mutta sitä ei ole vielä vahvistettu.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »