Xiaomi on nyt kommentoinut asettamistaan Yhdysvaltojen puolustusministeriön mustalle listalle, jolle on lisätty yrityksiä, jotka Yhdysvaltojen näkemyksen mukaan ovat Kiinan armeijan hallinnoimia tai siihen kytkeytyviä yrityksiä.
Xiaomi kertoo huomioineensa puolustusministeriön tiedotteen asiasta.
”Yhtiö on noudattanut lakia ja toiminut relevanttien lakien ja sääntelyn mukaisesti alueilla, joilla yhtiö harjoittaa liiketoimiansa. Yhtiö toistaa tarjoavansa tuotteita ja palveluja siviili- ja kaupalliseen käyttöön. Yhtiö vahvistaa, ettei se ole Kiinan armeijan omistama, hallinnoima tai kytköksessä sen kanssa, eikä se ole ’kommunistinen kiinalaisen armeijan yritys’, kuten on määritelty NDAA:ssa”, Xiaomi toteaa viitaten lopussa Yhdysvaltojen lakiin, johon puolustusministeriön mustalle listalle asettamiset pohjautuvat.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Yhtiö tulee suorittamaan asianmukaiset toimet suojatakseen Yhtiön ja sen osakkeenomistajien etuja”, Xiaomin lausunto jatkuu. ”Yhtiö jatkaa mahdollisten seurausten läpikäymistä luodakseen laajemman ymmärryksen vaikutuksista. Yhtiö tulee tekemään lisäilmoituksia, kun se on tarpeellista.”
Kokonaisuutena Xiaomi siis toteaa yhtiön määrittelyn Kiinan armeijan hallinnoimaksi yritykseksi Yhdysvaltojen toimesta olevan virheellinen. Tarkemmin asian mahdollisiin vaikutuksiin Xiaomi ei vielä tässä vaiheessa ota kantaa, ja lisätietoa on luvassa myöhemmin tarpeen mukaan.
Xiaomi julkaisi kommenttinsa Hongkongin pörssin pyynnöstä. Xiaomi listautui Hongkongin pörssiin heinäkuussa 2018.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toistaiseksi Xiaomin asettamisesta mustalle listalle merkittävin ja pitkälti ainoa tiedossa oleva seuraus on, että yhdysvaltalaisten sijoittajien tulee luopua omistuksistaan yhtiössä 11. marraskuuta 2021 mennessä. Muuten puolustusministeriön listalle joutumisella ei pitäisi olla vaikutuksia Xiaomin liiketoimintaan tai sen yhteistyöhön yhdysvaltalaisten yhtiöiden, kuten esimerkiksi Qualcommin tai Googlen, kanssa.
Puolusministeriön listaus on eri kuin se kauppaministeriön ylläpitämä lista, jolle Huawei asetettiin toukokuussa 2019, jonka jälkeen sille ei ole saanut enää myydä amerikkalaista teknologiaa ilman erillistä lupaa vaikeuttaen Google-yhteistyön katkeamisen lisäksi myös Huawein komponenttihankintoja.
Xiaomin ohella muut puolustusministeriön listalle lisätyt yritykset ovat olleet ennemminkin teollisuus- ilmailu- tai kemian alan yhtiöitä, joten Xiaomin lisäämistä sille on pidetty yllättävänä. Myös Huawei on kuitenkin tälläkin listalla, mutta siitä poiketen Xiaomi ei ole mukana verkkolaitteiden markkinoilla, vaan on keskittynyt kuluttajatuotteisiin, kuten älypuhelinten lisäksi televisioihin, kannettaviin tietokoneisiin sekä erilaisiin puettaviin ja älykodin laitteisiin.
Ensimmäiset yhtiöt listalle lisättiin kesäkuussa 2020.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Puolustusministeriön mukaan listan tarkoituksena on toimia vastatoimena Kiinan armeijan kehitysstrategialle, jossa näennäisesti yksityisesti toimivat yhtiöt tukevat armeijan modernisointia tarjoten sille kehittyneitä teknologioita ja osaamista.
Listalle asettamisella alkoi olla todellista merkitystä vasta tämän vuoden marraskuusta alkaen, kun Donald Trump allekirjoitti presidentin asetuksen, joka jatkossa marraskuusta 2021 alkaen kieltää yhdysvaltalaisten sijoitukset listan yhtiöihin.
Toistaiseksi ei tiedetä, miten tulevan presidentti Joe Bidenin hallinto tulee suhtautumaan Trumpin hallinnon aikana tehtyihin kiinalaisyritysten vastaisiin toimiin, mutta myös Bidenin on yleisesti uskottu jatkavan Yhdysvaltojen tiukkaa Kiina-politiikkaa.
Vaikka listauksen suorat vaikutukset Xiaomille näyttävät ainakin toistaiseksi rajoittuvan omistusmuutoksiin, epäsuoria vaikutuksia voivat olla Xiaomin liiketoiminnan vaikeutuminen ainakin Yhdysvalloissa yleisen ilmapiirin mahdollisesti kääntyessä yhtiötä vastaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »