WhatsAppille vaihtoehdon tarjoavat viestintäsovellukset ovat kasvattaneet viime päivien aikana nopeasti suosiotaan. Taustalla on WhatsAppin käyttöehtojen päivitys, joka on noussut laajasti – ja osittain virheellisesti – esille mediassa.
Moni WhatsAppia tähän asti käyttänyt tuntuu saaneen WhatsAppin käyttöehtojen päivittämisestä kimmokkeen kokeilla muitakin viestisovelluksia. Suurimpia hyötyjiä tilanteesta ovat olleet Signal ja Telegram.
Näistä Signal on salattu ja monipuolisesti muutenkin yksityisyyttä kunnioittava vaihtoehtoinen viestisovellus, joka perustuu avoimelle koodille ja on jo pitkään ollut tietosuojasta huolehtivien suosiossa. Nyt Signal on alkanut kiinnostaa suurempaakin yleisöä, ja on noussut sekä Applen App Storessa että Android-laitteiden Google Play-sovelluskaupassa tämän hetken ladatuimpien sovellusten listojen kärkeen Suomessa, sekä laajemminkin maailmalla (katso twiitit alla).
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Signalilla on WhatsAppin tilanteesta hyötyjäksi myös mielenkiintoinen tausta. WhatsAppin toinen perustaja Brian Acton on nimittäin Signalin yksi merkittävä rahoittaja sijoitettuaan sovellusta kehittävään säätiöön 50 miljoonaa dollaria jo alkuvuodesta 2018.
Acton on aiemmin jälkikäteen esittänyt katumusta WhatsAppin helmikuussa 2014 ilmoitetusta hänellekin miljardeja tuoneesta myynnistä Facebookille. Facebookin WhatsAppista maksama kauppahinta oli kaupoista kertomisen hetkellä 19 miljardia dollaria sisältäen kannustimet henkilöstön sitouttamiseksi. Facebookin osakekurssin nousun myötä kauppahinta on sittemmin merkittävästi kasvanut.
Suotuisan ympäröivän tilanteen lisäksi Signal on viime aikoina laajentanut myös palveluaan lisäämällä tarjontaansa myös ryhmäpuhelut, jotka ovat myös salattu alusta loppuun laitteiden välillä, ja jotka uutena ominaisuutena ovat voineet myös tuoda oman lisänsä palvelun suosion kasvuun.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Signalin lisäksi WhatsAppin käyttöehtojen muutoksesta on hyötynyt selvästi toinen kilpaileva viestintäsovellus Telegram, jonka taustalla on venäläinen Pavel Durov.
Telegram on ollut jo aiemminkin erittäin suosittu aktiivisten käyttäjien määrän yltäessä satoihin miljooniin. Silti myös Telegram on saanut paljon uusia käyttäjiä viime aikoina. Pitkään ulkoisen rahoituksen varassa pyörinyt Telegram kertoi myös itse viime vuoden lopulla suunnitelmistaan muuttaa palveluaan myös liiketoiminnaksi lisäämällä mukaan rajallisesti mainoksia sekä esittelemällä joitakin uusia maksullisia toimintoja.
Telegram on myös noussut nyt sovelluskaupoissa TOP5-joukkoon ladatuimpien sovellusten listauksissa vaihtelevin sijoituksin.
Vaikka kilpailevat sovellukset ovat saaneet runsaasti uusia käyttäjiä, ei toistaiseksi ole merkkejä suuresta joukkopaosta WhatsAppista. WhatsAppilla on reilusti yli 2 miljardia käyttäjää, joten pienenkin osan liike tarkoittaa heti suurta suhteellista käyttäjämäärän kasvua pienemmille sovelluksille, kuten vaikkapa Signalille, jolla onkin ollut viime päivinä vaikeuksia myös vastata palvelun kasvaneeseen käyttöön.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Murskaamme yhä liikenne-ennätyksiä ja lisäämme kapasiteettia yhä useampia ihmisten tajutessa, kuinka paljon he eivät pidä Facebookin uusista ehdoista. Jos et pystynyt luomaan uutta ryhmää hiljattain, ole hyvä ja yritä uudelleen. Uudet palvelimet ovat valmiina sinua varten”, Signal on kertonut Twitterissä.
Lisäksi Signalin osalta puhelinnumeron vahvistuskoodien lähettämisessä on esiintynyt viivettä, mutta näiden ongelmien pitäisi olla nyt ratkaistu.
Kilpailevat viestintäpalvelut ovat saaneet uusia käyttäjiä ympäri maailman, mikä toki eurooppalaisesta ja suomalaisesta näkökulmasta on myös hieman yllättävää. WhatsAppin käyttöehdoissa ei nimittäin Euroopan alueen osalta ole tapahtumassa vastaavia muutoksia kuin muualla maailmassa, vaan Euroopassa ehtojen muutokset ovat vähäisiä. Muualla uudet ehdot antavat jatkossa Facebookille mahdollisuuden käyttää WhatsAppista siirrettäviä tietoja palveluidensa kehittämiseen ja mainosten kohdentamiseen, mutta tämä ei koske Euroopan aluetta.
We continue to shatter traffic records and add capacity as more and more people come to terms with how much they dislike Facebook's new terms. If you weren't able to create a new group recently, please try again. New servers are ready to serve you.
— Signal (@signalapp) January 10, 2021
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Look at what you've done. 🇮🇳 pic.twitter.com/0YuqyZXtgP
— Signal (@signalapp) January 8, 2021
…🇫🇷, 🇦🇹, 🇫🇮, 🇭🇰, and 🇨🇭 too.
— Signal (@signalapp) January 9, 2021
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »