Kannamme joka päivä taskussamme puhelinta – tai ainakin suurin osa meistä. Älypuhelimet on pakattu täyteen erilaisia sensoreita ja antureita ja laitteet käyttävät jatkuvaa GPS-paikannusta. Samalla puhelimemme ovat täynnä erilaisia sovelluksia, jotka saattavat kerätä yllättävän paljon erilaisia tietoja käyttäjästä.
Taitava hakkeri voi ujuttaa puhelimellesi haittaohjelman, joka seuraa jokaista liikettäsi – fyysistä tai internetissä tapahtuvaa. Maksutietoja tai kirjautumistietoja voidaan tarkastaa esimerkiksi näppäinpainallusten avulla tai käyttäjää voidaan salakuunnella mikrofonin kautta arkaluontoisten tietojen saamiseksi. Laitteelle pääsyn saanut hakkeri voi käyttää kuvagalleriaasi rahan kiristämiseksi.
Toisaalta myös sovelluskaupoissa voi olla huijaussovelluksia. Sovelluskauppoihin lisätään päivittäin hurja määrä sovelluksia, ja automaattisista sekä manuaalisista tarkastuksista huolimatta joskus läpi voi päästä mätiä omenia.
Oman sijainnin voi peittää osittain esimerkiksi VPN:n avulla, jolloin aito IP-osoitteesi ei paljastu verkkoa selatessa muille. VPN estää myös internetpalveluntarjoajaa näkemästä selausliikennettäsi. Puhelimen seuraamisesta voi jäädä laitteellesi jälkiä, ja tietyt merkit voivat paljastaa, että puhelimesi on hakkeroitu.
Kiinnitä huomiota näihin hälytysmerkkeihin
Huijaus- tai seurantasovellusten tunnistaminen ei ole aina helppoa. Joskus sellainen voi toimia melko huomaamattomastikin puhelimen taustalla – etenkin nykyään, kun puhelimet ovat yhä tehokkaampia ja akkujen kapasiteetti on kasvanut. Tässä kuitenkin muutama hälytysmerkki, jotka kannattaa ottaa tosissaan.
Akku kuluu nopeasti
Akun nopea kuluminen voi olla merkki paitsi heikentyneestä akun kapasiteetista myös sovelluksesta, joka kuluttaa akkua lepotilassa. Puhelimet ovat kehittyneet akun keston optimoinnin kanssa, ja yksittäinen sovellus jää harvemmin enää kuluttamaan akkua.
Puhelimet saattavat myös varoittaa käyttäjää, jos jokin sovellus kuluttaa akkua tiheään tahtiin. Nämä ilmoitukset kannattaa tarkastaa. Jos yksinkertainen vastikään ladattu sovellus kuluttaa taustalla akkua kovaa tahtia, hälytyskellojen pitäisi soida.
Seurantasovellukset toimivat jatkuvasti puhelimen taustalla, joten akun nopea kuluminen voi olla merkki, että jotain on pielessä.
Puhelin ylikuumenee
Puhelimen ylikuumeneminen on usein yhteydessä akun nopeaan kulumiseen. Myös tämä voi olla merkki siitä, että joku sovellus pyörii koko ajan taustalla seuraten monia asioita. Puhelimet ovat kuitenkin kehittyneet yhä tehokkaammiksi ja energiaystävällisemmiksi. Hyvin toteutettu valvontaohjelma ei siis välttämättä kuumenna puhelinta.
Sovellus kysyy outoja käyttöoikeuksia
Puhelinvalmistajat ovat ryhtyneet taistoon turhia tietoja kerääviä sovelluksia vastaan. Ladatessasi sovellusta sinulta kysytäänkin monesti käyttöoikeuksia puhelimen eri osa-alueisiin. Jos jokin yksinkertainen sovellus pyytää käyttöoikeuksia kaikkeen sijainnista yhteystietoihin ja ruudun kaappaamiseen, kannattaa miettiä kaksi kertaa ennen sen lataamista.
Erityisen varovainen on oltava silloin, jos sovellus on tuntemattomalta toimijalta tai et ole tietoisesti ladannut sitä. Jos puhelimeesi ilmestyy jokin sovellus, jota et mielestäsi ole ladannut, se kannattaa poistaa pikimmiten.
Jotkin seurantasovellukset saattavat kysyä puhelimeen jopa administraattoritason oikeuksia. Näiden oikeuksien myöntämisessä kannattaa olla todella tarkkana, sillä ne avaavat melkein kaiken puhelimestasi.
Tilillesi ilmestyy maksuja
Tämä on yleispätevä hälytysmerkki aina. Jos tilillesi ilmestyy maksuja, joita et ole tehnyt, on ensimmäinen vaihe tietenkin lopettaa kaikki tiliin liittyvät pankkikortit. Varmuuden vuoksi voi olla hyvä lopettaa samalla myös kaikki muut pankkikortit, joita sinulla mahdollisesti on, sillä huijarit ovat voineet saada myös muita maksutietojasi.
Jos korttiasi ei ole kopioitu, yksi syy voi olla puhelimelle asennettu seurantasovellus. Seurantasovellus voi kerätä syöttämiäsi maksutietoja esimerkiksi näppäimistön tai näytön kautta. Myös huijaussovelluksen tietojärjestelmiin suoraan syötetyt maksutiedot ovat yleinen tapa kerätä tietoja. Tällöin sovellus yleensä naamioidaan jonkin ison yrityksen sovellusta muistuttavaksi.
Oudot äänet soittaessa
Jos puheluitasi kuunnellaan jonkin työkalun kautta, linjalta saattaa kuulua outoja ääniä. Tämä voi olla merkki siitä, että puhelintasi seurataan. Myös epätavallisen pitkään kestävä yhdistäminen voi olla merkki seurannasta. Usein syy häiriöäänille on jokin muu, mutta puhelimessa ei silti välttämättä kannata kertoa arkaluontoista materiaalia.
Vinkit seurannalta suojautumiseen
Puhelimen seurantasovelluksen huomaaminen ei aina ole helppoa, ja paras lääke on ennaltaehkäisy. On myös hyvä aina tietää, mitä puhelimelle on asennettu, ja mitä käyttöoikeuksia eri sovelluksilla on.
Puhelimen säännöllinen tarkastaminen mahdollisten ylimääräisten sovellusten varalta voi olla fiksua. Löydät täydellisen listan kaikista puhelimellesi asennetuista mobiilisovelluksista esimerkiksi puhelimen asetusten kautta. Samasta paikasta näet myös eri sovellusten käyttöoikeudet, ja voit tarkastaa, jos jokin sovellus on pyytänyt käyttötarkoitukseensa erikoisia käyttöoikeuksia.
Yleinen vinkki on myös pitää puhelimen ohjelmisto aina ajan tasalla. Mobiililaitevalmistajat julkaisevat jatkuvasti uusia päivityksiä, joilla korvataan mahdollisia haavoittuvuuksia ja parannetaan puhelimen turvallisuutta. Samalla päivitysten mukana saattaa tulla tietoa uusista huijaussovelluksista, joista puhelin osaa päivityksen jälkeen varoittaa.
Jos haluat suojautua siltä, että internetpalveluntarjoajasi näkee selaustietosi, suosittelemme käyttämään laadukasta VPN:ää. VPN piilottaa selaustietosi salatun palvelimen kautta, ja samalla voit nauttia myös muista ominaisuuksista, kuten erilaisten aluerajoitusten kiertämisestä. Laadukas VPN tarjoaa usein myös muita turvaominaisuuksia.
Mikäli uskot, että puhelintasi seurataan, mutta et löydä mahdollista seurantasovellusta laitteeltasi, voit kokeilla asettaa puhelimen tehdasasetuksille uudelleen. Tällöin puhelimellasi mahdollisesti olevat seurantasovellukset poistuvat, kun puhelimella olevat sovellukset poistetaan ja asetukset määritetään uudelleen.
Yleinen varovaisuus on aina tärkeä ja kenties paras suojautumiskeino. Epäilyttäviä sovelluksia ei tule asentaa, eikä liian hyvältä kuulostaviin tarjouksiin yleensä kannata tarttua. Useimmiten huijaussovellus asennetaan siten, että käyttäjä pystyisi sen estämään. Vain harvoin käyttäjältä ei vaadita mitään toimia, ja useimmiten kyse on loppujen lopuksi vain huolimattomuudesta.
Mikäli löydät puhelimeltasi seurantasovelluksen tai esimerkiksi maksutietojasi on käytetty väärin, on tärkeää myös tehdä asiasta rikosilmoitus.